«Το Αγόρι»: Χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης που κατασκευάζονται στο ίδιο στενό στην Καλλιθέα εδώ και 62 χρόνια

«Το Αγόρι»: Χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης που κατασκευάζονται στο ίδιο στενό στην Καλλιθέα εδώ και 62 χρόνια Facebook Twitter
Ο Νίκος Παπαναστασίου και ο Γαβριήλ Παλαιοδήμος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ
σπορ είτε ανήκουμε σ' εκείνους που ενοχλούμαστε από τον χαρακτηριστικό ήχο που το συνοδεύει, οι ρακέτες είναι το εθνικό μας καλοκαιρινό άθλημα. Όμως είναι και κάτι παραπάνω, μια ελληνική πατέντα, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1958 σε ένα ξυλουργείο που βρίσκεται σε ένα στενό της Καλλιθέας και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

— Ποια είναι η ιστορία των χειροποίητων ξυλορακετών θαλάσσης «Το Αγόρι» που κατασκευάζονται στην Καλλιθέα εδώ και 62 χρόνια;
Ο Δημήτρης Φερεντίνος, ο άνθρωπος που έφτιαξε τις πρώτες ρακέτες στην Ελλάδα, είναι ο ιδρυτής της επιχείρησης «Το Αγόρι», που από το 1958 βρίσκεται στο ίδιο στενό στην Καλλιθέα, πίσω από το Πάντειο. Επιπλοποιός στο επάγγελμα, είδε μια μέρα στην παραλία δύο Έλληνες της Αιγύπτου (σ.σ. το τένις στην Αίγυπτο ήταν δημοφιλές λόγω της παρουσίας των Βρετανών την εποχή εκείνη και οι Έλληνες της Αιγύπτου σκαρφίστηκαν αυτήν τη δική τους εκδοχή, για να μπορούν να παίζουν το παιχνίδι πάνω στην άμμο) να παίζουν με ξύλινες ρακέτες, όμοιες στο μέγεθος με εκείνες του τένις. Του έκανε εντύπωση και προσπάθησε να φτιάξει κάτι αντίστοιχο, το οποίο μάλιστα εξέλιξε έτσι ώστε να έχει καλή τεχνική στο παιχνίδι.

Έχοντας κατασκευάσει πια μερικά ζευγάρια, κατέβαινε κάθε μέρα στην παραλία και έπαιζε παρέα με τους φίλους. Ο κόσμος εντυπωσιαζόταν από το ξενόφερτο σπορ και επειδή δεν ήξερε το όνομα του Δημήτρη, για να τον πλησιάσουν και να τον ρωτήσουν πού βρήκε αυτές τις ρακέτες, του φώναζαν ««Αγόρι... έρχεσαι λίγο εδώ;»». Έτσι η προσφώνηση αυτή στάθηκε η αφορμή για την επωνυμία της εταιρείας που δημιουργήθηκε όταν ξεκίνησε να κατασκευάζει ρακέτες μαζικά.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, την επιχείρηση συνέχισε η σύντροφός του Μαρία Παπαναστασίου, η οποία όχι μόνο κράτησε αλλά και εξέλιξε την εταιρεία, ενώ σήμερα πλέον τα ηνία έχουμε αναλάβει ο ανιψιός της Νίκος Παπαναστασίου και εγώ, ο συνεργάτης του, Γαβριήλ Παλαιοδήμος.

Είναι λαϊκό άθλημα, μια και είναι κυριολεκτικά για όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια τέλεια αερόβια άσκηση, συνδυάζεται ωραία με μια βουτιά, ειδικά αφότου έχεις ιδρώσει από το παιχνίδι, και είναι εντελώς διασκεδαστικό.

— Δηλαδή οι ρακέτες είναι πατέντα του Αγοριού;
Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Επιπλέον, ο Δημήτρης ήταν αυτός που δημιούργησε τα κενά αέρος στην κατασκευή της ρακέτας, τα οποία μπήκαν και σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και εμείς συνεχίζουμε ακριβώς την ίδια τεχνική. Τα κενά αέρος απορροφούν τους κραδασμούς της μπάλας, όπως έρχεται στη ρακέτα, κι έτσι, με ένα απλό άγγιγμα, μπορείς να την επιστρέψεις στον αντίπαλο. Ακόμη και σήμερα κάτι τέτοιο θεωρείται πρωτοποριακό, πόσο μάλλον εκείνη την εποχή. Αυτό που κατάφερε ήταν να μπορεί να αυξομειώνει το βάρος της ρακέτας ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε παίκτη.

— Πώς κατασκευάζονται οι ρακέτες του Αγοριού;
Έχει πολλή δουλειά η κατασκευή τους. Εξωτερικά κατασκευάζονται από κόντρα πλακέ και το εσωτερικό τους είναι από σουηδικά μαδέρια, από πεύκο ή έλατο, που κόβονται σε πηχάκια. Αφού τοποθετηθούν, ακολουθεί κενό αέρος, μετά κοζάρουμε τη ρακέτα και την κλείνουμε. Το πώς θα τοποθετηθούν τα πηχάκια είναι ολόκληρη επιστήμη, όπως και η γεωμετρία της ρακέτας.

Όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι, εκτός από το αρχικό κόψιμο, που δίνει το σχήμα της ρακέτας και πλέον γίνεται αυτοματοποιημένα, μια και έτσι αποδίδεται τέλεια το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε. Ακόμα και το κόλλημα στις λαβές γίνεται στο χέρι.

— Ποιοι προτιμούν τις ρακέτες σας;
Όσοι έχουν δοκιμάσει να παίξουν με αυτές. Δεν τις αλλάζουν με τίποτα και η καλύτερη διαφήμιση για εμάς είναι αυτή που πάει από στόμα σε στόμα. Εκτός από την ελληνική αγορά, βέβαια, και από τους τουρίστες που μαθαίνουν το σπορ στη χώρα μας και τους φαίνεται όμορφο να φύγουν από αυτήν έχοντας στη βαλίτσα τους ένα ζευγάρι χειροποίητες ελληνικές ρακέτες, έχουμε και πολλές παραγγελίες από το εξωτερικό.

Φέτος, μάλιστα, αν και οι πωλήσεις σε ρακέτα στη χώρα μας σημειώνουν μείωση, έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από το εξωτερικό. Φαίνεται ότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι, μη μπορώντας να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, θέλουν να έχουν ένα ζευγάρι ρακέτες για να παίζουν στη χώρα διαμονής τους.

«Το Αγόρι»: Χειροποίητες ξυλορακέτες θαλάσσης που κατασκευάζονται στο ίδιο στενό στην Καλλιθέα εδώ και 62 χρόνια Facebook Twitter
Ηλικία και φύλο δεν έχουν σημασία γι' αυτό το άθλημα και είναι πολλοί οι παίκτες που συνεχίζουν όλο τον χρόνο, δεν περιορίζονται μόνο στους ζεστούς μήνες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Γιατί οι ρακέτες είναι ένα τόσο δημοφιλές καλοκαιρινό σπορ;
Είναι λαϊκό άθλημα, μια και είναι κυριολεκτικά για όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια τέλεια αερόβια άσκηση, συνδυάζεται ωραία με μια βουτιά, ειδικά αφότου έχεις ιδρώσει από το παιχνίδι, και είναι εντελώς διασκεδαστικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια μέτρα απόσταση μεταξύ των παικτών και, βέβαια, έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος, καθώς μια ρακέτα σαν τις δικές μας, με τη σωστή χρήση, θα αντέξει πάνω από 20 χρόνια. Μόνο μπαλάκια θα χρειαστεί να αλλάξεις. Ηλικία και φύλο δεν έχουν σημασία γι' αυτό το άθλημα και είναι πολλοί οι παίκτες που συνεχίζουν όλο τον χρόνο, δεν περιορίζονται μόνο στους ζεστούς μήνες.

Κάτι ακόμα χαρακτηριστικό της ρακέτας είναι πως αποτελεί το μοναδικό παιχνίδι συνεργασίας και ανταγωνισμού παγκοσμίως. Η συνεργασία έχει να κάνει με το γνωστό «στρώσιμο» της μπάλας και ο ανταγωνισμός με τα γνωστά «καρφιά» που περνούν από τον έναν παίκτη στον άλλο.

— Ναι, όμως στις παραλίες υπάρχουν πάντα εκείνοι που παίζουν ρακέτες και οι εκείνοι που ενοχλούνται από αυτήν τη δραστηριότητα.
Η ρακέτα όντως δέχτηκε πόλεμο λόγω κάποιων ανεγκέφαλων παικτών που ενοχλούν τους λουόμενους. Εμείς προτρέπουμε πάντα τον παίκτη να πηγαίνει στα οργανωμένα σημεία που έχουν αρκετές πλαζ, όπου φιλοξενούνται κι άλλα αθλήματα, όπως το beach volley, ή, αν η παραλία δεν είναι οργανωμένη, να πηγαίνουν σε σημεία που δεν ενοχλούν. Όμως πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που δεν υπολογίζουν ότι θα ενοχλήσουν τους υπόλοιπους με τις ρακέτες ενοχλούν και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

http://www.toagori.gr

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
“Ο κόσμος της φιλοξενίας είναι ένας κόσμος χωρίς σύνορα”: όλα όσα έγιναν στη δεύτερη διοργάνωση του HOTEL EXPERIENCE το διήμερο 18&19 Οκτωβρίου 2025 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Design / Πώς το Hotel Experience μεταμόρφωσε την Τεχνόπολη σε ατμοσφαιρική ξενοδοχειακή εμπειρία

Με συμμετοχή 8000 επισκεπτών, 120 ομιλητών και 70 εταιρειών υλικών και κατασκευής, το Hotel Experience ανέδειξε την ελληνική φιλοξενία ως διεθνή συζήτηση, όπου η αρχιτεκτονική και η επενδυτική στρατηγική συνυπάρχουν στο ίδιο τραπέζι.
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι του Δημήτρη Πικιώνη από τη Μαδρίτη στην οδό Πειραιώς 

Design / Χάρη στον Δημήτρη Πικιώνη ο δρόμος προς την Ακρόπολη είναι ένα έργο τέχνης

Μια νέα έκθεση για τον Δημήτρη Πικιώνη στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει τη σπουδαιότητα αυτού του εμπνευσμένου Έλληνα εικαστικού, αρχιτέκτονα, στοχαστή και όσα του οφείλουν η Αθήνα και οι σύγχρονοι Έλληνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένα σπίτι που χρειάζεται περισσότερους τοίχους

Design / Ένα σπίτι που χρειάζεται κι άλλους τοίχους για τους πίνακες του ιδιοκτήτη

Ο αρχιτέκτονας και visual artist Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μένει στη Γλυφάδα, σε μια οικογενειακή πολυκατοικία. Το διαμέρισμά του έχει τόσα έργα που μοιάζει με δική του, ατομική έκθεση, την οποία ανανεώνει συνεχώς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Design / Ο Gustaf Westman σχεδιάζει viral αντικείμενα που φτάνουν την ντοπαμίνη στα ύψη

Πιάτα, φλιτζάνια, βάζα και λάμπες που σε κάνουν να θες να τους τραπεζώσεις όλους. Έντονα, χαριτωμένα, λαχταριστά αντικείμενα που μετατρέπουν το τραπέζι σου σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ευτυχίας.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Οι Αθηναίοι / Δημήτρης Αντωνακάκης: «Η Αθήνα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις»

Ως παιδί, σχεδίαζε δρόμους στην άμμο. Αργότερα, υπερασπίστηκε την αρχιτεκτονική ως τέχνη ζωής. Με τη σύντροφο και συνεργάτιδά του Σουζάνα έζησαν μια ζωή όπου το «εγώ» έγινε «εμείς», μέχρι την απώλειά της που τον σημάδεψε βαθιά. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ