«Ένας Έλληνας Ερντογάν»

«Ένας Έλληνας Ερντογάν» Facebook Twitter
10

«Ένας Έλληνας Ερντογάν», είναι ο τίτλος άρθρου σήμερα για τον Σαμαρά στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. Στο άρθρο η συντάκτρια, παρομοιάζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Τούρκο ομόλογό του γράφει ότι «ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια περίεργη ιδέα περί Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμψει αμέσως, εκείνος αποδεικνύεται πεισματάρης».  Το σχόλιο που ακολουθεί είναι ότι έτσι ο κ. Σαμαράς «επιβεβαιώνει το πανό που σήκωσαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ  «ERTaksim - Samardogan", κάνοντας παραλληλισμούς με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για την αυταρχικότητα της διακυβέρνησής του.  

 «Στην πραγματικότητα ο Σαμαράς έχει πολλά κοινά με τον Ερντογάν και αντιστρόφως: Τόσο αυταρχικοί και άκαμπτοι, που δεν τους ενδιαφέρει το οποιοδήποτε κόστος», γράφει η δημοσιογράφος. για να συμπληρώσει δηκτικά ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία, η  Angela Merkel δεν παρασύρθηκε  σε μια καταδίκη της βίας. Αντίθετα, πήρε τηλέφωνο το Σαμαρά για να του εκδηλώσει την υποστήριξη της στης ενέργειες του για την ΕΡΤ».

Καταλήγει δε κάνοντας λόγο για εγχώρια συμφέροντα αλλά και για εφαρμογή μιας Troikapolitik που πιέζει για την εκπλήρωση ενός σχεδίου λιτότητας, αλλά όχι για τη δημοκρατία.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Το πρωτότυπο εδώ: [Samaras ist unbeirrbar und autoritär: Ein griechischer Erdogan](http://bit.ly/14b3EHt).> Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμψει αμέσωςΑντιθέτως το πρωτότυπο γράφει:> Obwohl das oberste Verwaltungsgericht bereits am Montag entschied, der Rundfunksender ERT müsse umgehend wieder ans Netz gehenδηλαδή «παρά το ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ήδη από την περασμένη Δευτέρα ότι η̲ ̲Ε̲Ρ̲Τ̲ πρέπει να ξαναεκπέμψει αμέσως». Με αλλά λόγια η γερμανίδα δημοσιογράφος νομίζει λανθασμένα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την άμεση επαναλειτουργία όχι γενικά της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ειδικά της ΕΡΤ. Δηλαδή η γερμανίδα δημοσιογράφος είναι πλημελώς πληροφορημένη, πράγμα που αποκρύπτεται στη μετάφραση.> «σε αντίθεση με την Τουρκία, η Angela Merkel δεν παρασύρθηκε σε μια καταδίκη της βίας.Στο πρωτότυπο γράφει κάτι πολύ διαφορετικό, συγκεκριμένα ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δ̲ε̲ν̲ έχει υπάρξει βία, αλλά ό̲τ̲α̲ν̲ η υποστήριξη ξεθυμάνει και οι αγωνιστές κουραστούν, τότε θ̲α̲ υπάρξει βία, αλλά η Merkel δεν θ̲α̲ την καταδικάσει. Η μετάφραση δίνει την εντύπωση ότι τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτήριο της ΕΡΤ, δέρνανε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, κι η Merkel πήρε το Σαμαρά τηλέφωνο και του είπε «Bravo, Andonis! Κοίτα να ’χεις κι εσύ νεκρούς».> Καταλήγει δε κάνοντας λόγο για εγχώρια συμφέρονταΤο πρωτότυπο γράφει ότι ο Σαμαράς δρα και προς όφελος των δικών του «ε̲σ̲ω̲π̲ο̲λ̲ι̲τ̲ι̲κ̲ώ̲ν̲ συμφερόντων» («innenpolitischen Interessen»), συγκεκριμένα ότι το Βενιζέλο και τον Κουβέλη δεν τους παίρνει να ρίξουν την κυβέρνηση. Η μετάφραση δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για τα πολιτικά συμφέροντα του Σαμαρά, αλλά της «ολιγαρχίας», π.χ. των καναλαρχών.
Το πρωτότυπο εδώ: [Samaras ist unbeirrbar und autoritär: Ein griechischer Erdogan](http://bit.ly/14b3EHt).> Παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να εκπέμψει αμέσωςΑντιθέτως το πρωτότυπο γράφει:> Obwohl das oberste Verwaltungsgericht bereits am Montag entschied, der Rundfunksender ERT müsse umgehend wieder ans Netz gehenδηλαδή «παρά το ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ήδη από την περασμένη Δευτέρα ότι _η ΕΡΤ_ πρέπει να ξαναεκπέμψει αμέσως». Με αλλά λόγια η γερμανίδα δημοσιογράφος νομίζει λανθασμένα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την άμεση επαναλειτουργία όχι γενικά της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά ειδικά της ΕΡΤ. Δηλαδή η γερμανίδα δημοσιογράφος είναι πλημελώς πληροφορημένη, πράγμα που αποκρύπτεται στη μετάφραση.> «σε αντίθεση με την Τουρκία, η Angela Merkel δεν παρασύρθηκε σε μια καταδίκη της βίας.Στο πρωτότυπο γράφει κάτι πολύ διαφορετικό, συγκεκριμένα ότι μέχρι αυτή τη στιγμή _δεν_ έχει υπάρξει βία, αλλά _όταν_ η υποστήριξη ξεθυμάνει και οι αγωνιστές κουραστούν, τότε _θα_ υπάρξει βία, αλλά η Merkel δεν _θα_ την καταδικάσει. Η μετάφραση δίνει την εντύπωση ότι τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτήριο της ΕΡΤ, δέρνανε όποιον έβρισκαν μπροστά τους, κι η Merkel πήρε το Σαμαρά τηλέφωνο και του είπε «Bravo, Andonis! Κοίτα να ’χεις κι εσύ νεκρούς».> Καταλήγει δε κάνοντας λόγο για εγχώρια συμφέρονταΤο πρωτότυπο γράφει ότι ο Σαμαράς δρα και προς όφελος των δικών του «εγχώριων _πολιτικών_ συμφερόντων» («innenpolitischen Interessen»), συγκεκριμένα ότι το Βενιζέλο και τον Κουβέλη δεν τους παίρνει να ρίξουν την κυβέρνηση. Η μετάφραση δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για τα πολιτικά συμφέροντα του Σαμαρά, αλλά της «ολιγαρχίας», π.χ. των καναλαρχών.
Η Eva Völpel (που υπογράφει το σχόλιο) καλύπτει εσωτερικό ρεπορτάζ και δεν ξέρει ότι νόμοι και δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι και στη Γερμανία.π.χ. τι πιστεύετε ότι θα έλεγε γι αυτό:[ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΣτΕ"Η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοπρέπεια και η ποιότητα ζωής δεν κρίνονται μόνο στα δικαστήρια. Κρίνονται και στους αγώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για μια καλύτερη ζωή και απαιτεί απο την κυβέρνηση να σταματήσει το καταστροφικό έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο από έναν «κρανίου τόπο»."
Μακάρι να είχε ο "δικός μας" το 1/3 του σθένους, της πυγμής και κυρίως του πατριωτισμού του Erdogan. Τουλάχιστον εκείνος νοιάζεται και προσπαθεί για το καλό της χώρας του και του λαού του, παρ'ολα την λάθος κατέυθυνση που έχει πάρει. Ο δικός μας (τρομάρα μας) είναι γιαλαντζί ηγέτης, χωρίς κατεύθυνση και προσανατολισμό.
Σίγουρα ο Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης για την Τουρκία αλλά από ό,τι φαίνεται πρέπει σιγά σιγά να αποσυρθεί μήπως και αναλάβει ένας πολιτικός πιο ευρωπαιστής να τους απαλλάξει από τα δεσμά της θεοκρατίας. Το αν υπάρχει αυτός τη δεδομένη στιγμή αυτό είναι άλλο θέμα...
''Τουλάχιστον εκείνος νοιάζεται και προσπαθεί για το καλό της χώρας του και του λαού του'' πού ακριβώς το είδες αυτό; Το ότι επιθυμούν κάποιοι έναν Έλληνα ηγέτη-πατριώτη, πρότυπο του Ερντογάν, είναι άκρως ανησυχητικό και σαφώς είναι εμφανείς οι ομοιότητες τους.
Άκυρο άρθρο, άκυροι οι παραλληλισμοί. Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι οφείλουν να διαβάσουν περισσότερο. Δε μπορείς από ένα γεγονός να συγκρίνεις τον έλληνα πρωθυπουργό με τον τούρκο πρωθυπουργό για πολύ απλά οι δύο χώρες διαφέρουν αρκετά στο επίπεδο δημοκρατίας, στην κουλτούρα και τον πολιτισμό τους. Όπως διαφέρει αρκετά η Ελλάδα με τη Β. Ευρώπη.
Κατά τη γνώμη μου υπάρχει βάση για συγκρίσεις ανάμεσα στους δύο πολιτικούς. Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Σαμαράς εφάρμοσαν αποφάσεις που έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν όντως σκέφτηκαν τις συνέπειες τους πριν τις πάρουν. Ο Ερντογάν αφενός στήριξε τη βίαιη καταστολή ειρηνικών και «πράσινων» διαδηλώσεων τη στιγμή που (θεωρητικά) επιδιώκει να επιδεικνύει ένα προοδευτικό προφίλ για την Τουρκία με απώτερο σκοπό την ένταξή της στην ΕΕ. Ο Σαμαράς αφετέρου προχώρησε στο συνοπτικό κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας μας με μια εξόχως συμβολική κίνηση που παρέπεμπε σε πρακτικές άλλων εποχών (ή/και καθεστώτων). Το κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι ήξεραν ότι θα είχαν τη στήριξη σημαντικού μέρους της κοινωνίας. Δες την υποδοχή που έλαβε ο Ερντογάν από υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν επέστρεψε από την Αφρική λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Από την άλλη δες πόσοι υποστηρίζουν, με χαιρεκακία πολλές φορές, το κλείσιμο της ΕΡΤ αναμασώντας τα ίδια επιχειρήματα περί κηφήνων, υπέρογκων μισθών κ.λπ. κ.λπ. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν στις ενέργειες και των δύο (α) ο απολυταρχικός τρόπος εφαρμογής παράνομα ή ύποπτα ειλημμένων αποφάσεων και (β) η στήριξη της συντηρητικής μερίδας των πολιτών.
Αν ρωτήσεις κάποιον που ασχολείται με τα πράγματα στην Τουρκία θα καταλάβεις ότι ο Ερντογάν δεν είναι ευρωπαιστής. Αν τώρα συγκρίνεις την κατάσταση στην Τουρκία με αυτή στην Ελλάδα που περνάει μία τρομερή οικονομική κρίση σε καλώ να αναζητήσεις πληροφορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ψηφιακά δικαιώματα στην Τουρκία και τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι δύο διαφορετικές χώρες με διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ισοδυναμεί ούτε με την απαγόρευση του ποτού, του φιλιού, με τους νεκρούς στις διαδηλώσεις, με τις αυταρχικές δηλώσεις. Όπως και να το κάνουμε ευτυχώς Τουρκία δεν είμαστε...Και το να γράφεις ένα άρθρο, να εφευρίσκεις συγκρίσεις, το κάνεις γιατί πολύ απλά είσαι αδαής και γιατί στο ζητάει η διεύθυνση. Δημοσιογραφία του κώλου!