Αθώος ο καθηγητής για ακραίο bullying κατά τρανς μαθήτριας - «Τώρα καταλαβαίνω γιατί πεθαίνουν παιδιά σαν εμένα»

Αθώος ο καθηγητής για ακραίο bullying κατά τρανς μαθήτριας - «Τώρα καταλαβαίνω γιατί πεθαίνουν παιδιά σαν εμένα» Facebook Twitter
Η Άννα είχε καταγγείλει προ ετών ακραίο εκφοβισμό από τους συμμαθητές της που σε μία περίπτωση έθεσαν σε κίνδυνο και την ίδια τη ζωή της
20

Αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο ο διευθυντής σχολείου που ήταν κατηγορούμενος για κατ'εξακολούθηση εξύβριση και απειλή με επιβαρυντικό παράγοντα τον αντιρατσιστικό νόμο σε βάρος μιας τρανς μαθήτριας.

Σύμφωνα με το antivirus, παρότι το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρξε εξύβριση για κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κήρυξε τη δίωξη απαράδεκτη για τεχνικούς λόγους, καθώς δεν είχε περάσει τότε ο αντιρατσιστικός νόμος.

Η τρανς γυναίκα αισθάνεται αδικημένη από την απόφαση για απαλλαγή του διευθυντή από τις κατηγορίες και δηλώνει έτοιμη να ασκήσει έφεση.

«Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν φτάνουν τα παιδιά [σαν εμένα] στον εισαγγελέα, γιατί πεθαίνουν, γιατί φοβούνται», δήλωσε στον ΑΝΤ1.

Η υπόθεση της Άννας είχε γίνει γνωστή πριν από χρόνια, καθώς η ίδια είχε καταγγείλει πως είχε απειληθεί ακόμα και η ζωή της, καθώς μία φορά συμμαθητές της έφτασαν στο σημείο να την περιλούσουν με εύφλεκτο υγρό και να προσπαθήσουν να την κάψουν.

Ο γολγοθάς της Άννας 

Όπως η ίδια περιγράφει στο Omniatv, όταν επέστρεψε στα θρανία του εσπερινού Γυμνασίου για να τελειώσει το σχολείο, ο διευθυντής του σχολείου της ζήτησε να ντύνεται αντρικά για να παρακολουθήσει τα μαθήματα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «Αν θέλεις να γραφτείς στο σχολείο θα πρέπει να αλλάξεις την εμφάνιση σου, να ντυθείς αντρικά γιατί δεν είναι δυνατόν τα παιδιά εδώ να βλέπουν έναν πούστη να ντύνεται με γυναικεία ρούχα. Τι θα πω εγώ στους γονείς; Όσο μένεις εδώ θα πρέπει να ντύνεσαι έτσι». 

Ο διευθυντής του σχολείου της πρότεινε, μάλιστα, να αλλάξει ή να δίνει τα μαθήματα τον Ιούνιο χωρίς να πηγαίνει να παρακολουθεί καθημερινά. Η Άννα προκειμένου να καταφέρει να συνεχίσει, αποδέχτηκε την πρότασή του να ντύνεται ανδρικά, με τη προϋπόθεση ο διευθυντής να την προστατεύσει από τον ακραίο εκφοβισμό των συμμαθητών της. Κάτι που προφανώς δε συνέβη ποτέ:

«Γέλαγε κάθε φορά που με έβλεπε και όταν του υπενθύμισα αυτό που είχαμε συμφωνήσει μου είπε 'εσύ φταις, να μην είσαι τόσο γυναικωτός, να γίνεις άντρας'. Αφού δεν κράτησε το λόγο του πήρα την απόφαση και ξαναντύθηκα με κοριτσίστικα ρούχα. Χρησιμοποιούσα τις γυναικείες τουαλέτες κι εκεί ερχόντουσαν και μου πετούσαν δυναμιτάκια. Άνοιγαν το λάστιχο και με έβρεχαν χειμώνα μέσα στο κρύο. Και οι γυναικείες τουαλέτες ήταν μπροστά από το γραφείο του Διευθυντή και δίπλα από το γραφείο καθηγητών. Έβλεπε όλα όσα περνούσα αλλά απαντούσε 'είναι άγρια παιδιά και δεν μπορώ να τα ελέγξω', και φυσικά δεν παρέλειπε να μου επισημάνει πως είμαι εγώ το πρόβλημα. Έτρωγα πέτρες από τα παιδιά, μου έβαζαν τρικλοποδιές στους διαδρόμους, με έπαιρναν από τη μπλούζα και με πέταγαν στον τοίχο, με έσερναν στο πάτωμα, με τράβαγαν από τα μαλλιά, με κλώτσαγαν στη μούρη. Και έμεναν ατιμώρητοι για όλα αυτά επειδή στο μυαλό κάποιου έφταιγα εγώ».

Με την ανοχή του διευθυντή, τα πράγματα σύντομα ξέφυγαν από το όριο του άσχημου κι έγιναν επικίνδυνα.

«Κάπου τον Φεβρουάριο του 2013 μπήκε ένας μαθητής στο σχολείο με ένα σταυρό αυτοκινήτου για να μου ανοίξει το κεφάλι. Πήγα στο γραφείο καθηγητών να κρυφτώ, ο φύλακας ήρθε, με κλείδωσε μέσα και μου έκλεισε το φως, ενώ ο διευθυντής αργότερα με απέβαλε. Πήρα τα πράγματα μου να φύγω και τότε με στρίμωξαν δυο άτομα σε μια γωνία και αφού με έβρισαν άνοιξαν ένα μπιτόνι και με έλουσαν με βενζίνη. Δεν με πέτυχε το σπίρτο που μου πέταξαν κι έτσι δεν έπαθα τίποτα πιο σοβαρό. Γύρισα στο σχολείο σοκαρισμένη και δεν ήρθε κανείς να με βοηθήσει εκτός από μια καθηγήτρια που με υπερασπιζόταν και άλλα δυο παιδιά που προσπαθούσαν να μου ρίξουν νερό για να μην καώ. Οι υπόλοιποι έπαιζαν με τους αναπτήρες τους πάνω απ' το κεφάλι μου και οι καθηγητές δεν έκριναν ότι πρέπει να τους απομακρύνουν.»

Όπως αναφέρει η ίδια στο omniatv, το μόνο άτομο που στάθηκε δίπλα της, ήταν μια καθηγήτρια της, η οποία τη δέχτηκε όπως είναι, τη φώναζε με το όνομα που η ίδια επέλεξε, τη συμπεριλάμβανε στο μάθημα και δεν επέτρεπε στους συμμαθητές της χλευαστικά σχόλια, πειράγματα και κάθε είδους βία. Μια συμπεριφορά που θα έπρεπε να είναι αναμφισβήτητη προς κάθε μαθητή και μαθήτρια, έφτανε όμως για να στοχοποιηθεί και η ίδια η καθηγήτρια, να περάσει πειθαρχικό, ΕΔΕ και να τεθεί σε αργία επειδή επέδειξε ευαισθησία σε φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού.

Ελλάδα
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Πρόκειται περί απειλής μίας ανθρώπινης ζωής, άσχετα από την ταυτότητα, το φύλο ή το οτιδήποτε άλλο και αυτό δεν μέτρησε, όπως προείπαν το μήνυμα που δίνεται στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στους επιτήδειους άσκησης βίας είναι ότι δεν τρέχει και τίποτα. Ωραία, τελικά από τύχη ζούμε.
Εφόσον μια καθηγήτρια "δεν επέτρεπε στους συμμαθητές της χλευαστικά σχόλια, πειράγματα και κάθε είδους βία" , ποιά είναι η δικαιολογία του διευθυντή και των άλλων καθηγητών για το ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν το ίδιο;
Εντωμεταξύ, όλα αυτά έγιναν σε ένα σχολείο, όπου η συγκεκριμένη μαθήτρια πήγε για να πάρει απολυτήριο, ένα έγγραφο δηλαδή απαραίτητο για όλους τους πολίτες. Κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι τα τρανς άτομα ζουν στο περιθώριο γιατί "έτσι θέλουν μωρέ αυτοί, είναι περίεργοι", ενώ φυσικά η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία τούς απαγορεύει με χίλιους τρόπους να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Η ιστορία είναι γνωστή κάποια χρόνια."Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μία καταγγελθείσα παράλειψη της αστυνομίας να ερευνήσει έγκλημα μίσους αφορά μια επίθεση εναντίον της Άννας, 26χρονης τρανς γυναίκας, που βίωσε διακρίσεις και βία σε νυκτερινό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του 2012, η Άννα υπήρξε θύμα σοβαρής επίθεσης όταν ένας μαθητής και ένας φίλος του την περιέλουσαν με βενζίνη και αποπειράθηκαν να της βάλουν φωτιά ακριβώς έξω από τον χώρο του σχολείου. Η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε από τη δικηγόρο της Άννας (*) ότι, ενώ περιπολικό της αστυνομίας κατέφθασε στον χώρο του επεισοδίου, η επίθεση στη συνέχεια δεν ερευνήθηκε" (Διεθνής Αμνηστία, (2014). Έκθεση «Κράτος εν κράτει: Κουλτούρα κακομεταχείρισης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία», σελ. 28. Διαθέσιμη στην διεύθυνση http://www.amnesty.org.gr/wp-content/uploads/2014/04/2014-0403-A-law-into-themselves_report.pdf , τελευταία είσοδος 01 Απριλίου 2015)"https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Omofovia-Transfovia-stin-Ellada-Odigos.pdf&ved=2ahUKEwiLmL2Ep73nAhWs-ioKHclWAtMQFjAKegQIBBAC&usg=AOvVaw3oGPsFnxwMR8jgBpfjyQxs&cshid=1581005805312-------Βλέπε και the State decides who I am: Lack of Legal Gender Recognition for Transgender People in Europe, AI Index: EUR 01/001/2014, σ. 13.https://www.amnesty.org/en/documents/EUR01/001/2014/en/(*) Συνέντευξη με τη δικηγόρο Ηλέκτρα Κούτα, Ιανουάριος 2014.------...σοκαριστικό, επίσης, το γεγονός της απαπομπής της καθηγήτριας.
Σύμφωνα με το antivirus, παρότι το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρξε εξύβριση για κάποια από τα καταγγελλόμενα περιστατικά, κήρυξε τη δίωξη απαράδεκτη για τεχνικούς λόγους, καθώς δεν είχε περάσει τότε ο αντιρατσιστικός νόμος. Πηγή: www.lifo.grΓια τεχνικούς λόγους. Κι επειδή δεν είχε περάσει τότε ο αντιρατσιστικός νόμος.Χρειάζεται δηλαδή ένας νόμος ώστε η δικαιοσύνη να πράξει τα αυτονόητα, την καταδίκη δηλαδή του διευθυντή.Θλιβερό.Όπως επίσης απάνθρωποι είναι και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον εκφοβισμό της μαθήτριας, οι συμμαθητές της δηλαδή και οι υπόλοιποι καθηγητές, ακόμα κι αυτοί που με τη σιωπή τους ήταν σαν να δίνουν τη συγκατάθεσή τους στην συμπεριφορά αυτή.
Από τη μια έχουμε την άποψή της η οποία προβλήθηκε μέσω εκτενούς αρθρογραφίας σε tv και web.Αυτό που δεν ακούστηκε είναι η πλευρά του καθηγητή, καθώς και το πλήρες σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης.Ενδεχομένως εκεί να εκτιμήθηκαν τα γεγονότα, αλλά και η αξιοπιστία του θύτη και του θύματος.Δηλαδή το ότι διευθυντής σχολείου, μεγάλης ηλικίας, χρησιμοποίησε φρασεολογία 20χρονου. Επίσης παράξενο είναι ότι δικάστηκε η περίπτωση της υβριστικής προσβολής και όχι το πολύ σοβαρότερο έγκλημα της απόπειρας δολοφονίας, της απειλής και του προπηλακισμού.
Όλοι (μάλλον, αλλά ποτέ δεν ξέρεις σε αυτόν τον βούρκο που ζούμε και ονομάζεται ελληνική κοινωνία) θα συμφωνήσουν πως ήταν ακραίο και απάνθρωπο και καταδικαστέο και μπλα, μπλα, μπλα το περιστατικό με την επίθεση με βενζίνη εναντίον της μαθήτριας κι ότι δεν έπρεπε να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο και τέτοια.Θα ήθελα όμως να γίνει μια έρευνα, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα για το πόσοι απ' αυτούς που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους είναι σε θέση να αποδεχτούν την κοπέλα όπως είναι, να την πλησιάσουν, να την υποστηρίξουν σε περίπτωση ακόμα και λεκτικής βίας από κάποιους.Όσο όμως ζούμε σε μια κοινωνία που κάνουν κουμάντο οι νταήδες, αυτά δεν πρόκειται να γίνουν.Κι όσο η πλειοψηφία της κοινωνίας αφήνει τον εαυτό της να την διαπαιδαγωγεί η τηλεόραση με τον ακραίο συντηρητισμό της, η θρησκεία με τον άκρατο ρατσισμό και συντηρητισμό που πρεσβεύει και τα ''ανώδυνα αστειάκια'' ρατσιστικών χαλβαδοταινιών με το πρόσχημα ''έλα μωρέ, χαβαλέ κάνουμε'' τόσο θα εντείνονται τέτοια φαινόμενα δυστυχώς.Οι λογικοί άνθρωποι θα είμαστε πάντα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα ρατσισμού.Σε μια κοινωνία όπου εξουσιομανείς εισαγγελείς αθωώνουν το ρατσιστικό ναζιστικό μόρφωμα της χρυσής αυγής, περιμένουμε άραγε να υπάρξει τιμωρία για τον εν λόγω διευθυντή;
Πέραν από την τήρηση ενός νόμου ή του γράμματος αυτού (το ότι ο αντιρατσιστικός δεν είχε περάσει τον καιρό της τέλεσης των υπό εξέταση αδικημάτων δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την κατά συρροή αμέλεια και κακομεταχείριση από πλευράς του διευθυντή), μια δικαστική απόφαση λειτουργεί πάντα και σαν μήνυμα προς το κοινωνικό σύνολο. Όσο λοιπόν η δικαιοσύνη αποτυγχάνει να μεριμνήσει για τον αδύναμο - προκειμένου εκείνος να φτάσει κάποτε στο σημείο να μην αντιμετωπίζεται και να μην απειλείται ως τέτοιος - τόσο περισσότερο κινδυνεύει να χάσει ένα δομικό συστατικό της.
Συγνώμη αλλά κάποιοι έλουσαν με βενζίνη έναν άλλο άνθρωπο ,τον απείλησαν πως θα τον κάψουν μέσα στο σχολείο και ο διευθυντής που το ήξερε και δεν έκανε τίποτα για αυτο την έχει γλιτώσει;
Ελπίζω να δω κατά τη διάρκεια της ζωής μου την έκλειψη τέτοιων θλιβερών γεγονότων. Θλιβερών και από τη μεριά των κάφρων εφήβων, που αρέσκονται -από πού το διδάχτηκαν άραγε- να κάνουν μπούλινγκ στο διαφορετικό και από τη μεριά των εκπαιδευτικών που δεν ντρέπονται καθόλου να αφήνουν απροστάτευτα τα παιδιά αλλά και από την πλευρά της άθλιας ελληνικής δικαιοσύνης που δεν βρίσκει ένα τρόπο να τιμωρήσει τους ενόχους.Νισάφι πια.
"Ευτυχώς" δεν συνέβη το μοιραίο. Αλλά πόσες φορές ακόμα θα πρέπει να ακούσουμε και να διαβάσουμε ειδήσεις με τέτοιες φρικαλέες και αδιανόητες ιστορίες;! Πόσους ακόμη Γιακουμάκηδες θα πρέπει να θρηνήσουν οι οικογένειές τους για να σταματήσει όλο αυτό; Bullying/ παρενόχληση/ βιαιοπραγία/κακοποίηση/ καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων - όπως και να το ονομάσουμε, η ανάγκη για έστω περιορισμό τέτοιων συμπεριφορών είναι επιτακτικότατη! Το σχολείο πρέπει να είναι πρωτίστως ο χώρος που τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και ανακούφιση, παιδιά που ούτε στο ίδιο τους το σπίτι μπορεί να μην το έχουν αυτό. Ο "κύριος" αυτός αθωώθηκε αλλά η Κυρία που προσπάθησε να το εμποδίσει τέθηκε σε αργία;! Η νομοθεσία πρέπει να προστατεύει. Και εδώ, για μένα, κολλάει και η συζήτηση περί του αν έπρεπε να κατονομαστούν οι κοινωνικές ομάδες χρήζοντων προστασίας δικαιωμάτων από το Σύνταγμα -καθώς οι νόμοι προφανώς δεν αρκούν ακόμα για να μπορούν όλοι τα άτομα της κοινωνίας να απολαμβάνουν την ελευθερία της ύπαρξής τους και των επιλογών τους. Μπράβο στην κοπέλα που το κατήγγειλε και το έφτασε μέχρι τέλους, μακάρι να βρουν τη δύναμη και άλλοι να το κάνουν ώστε να καταδειχθεί - δε θα αθωώνονται και για πάντα όλοι αυτοί οι μισάνθρωποι!!!!!
Ναι οκ απαλλάχτηκε για τις κατηγορίες περί αντιρατσιστικού νόμου, για το ότι δεν έκανε όμως τη δουλειά του και με την ανοχή του και μέσα στο σχολείο συνέβαιναν όλα αυτά τα ακραία περιστατικά πως απαλλάχθηκε; Αφού τα παιδιά στο γυμνάσιο είναι "άγρια και ανεξέλεγκτα " και δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του γιατί δεν παραιτήθηκε;