ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά

ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
2

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην υλοποίηση «του αποτρόπαιου», όπως το χαρακτηρίζει, σχεδίου της κυβέρνησης για αποτροπή της εισόδου στη χώρα από τη θάλασσα με πλωτά φράγματα, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του.

Οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό για την αγορά πλωτού φράγματος «πράξη ντροπής που προσβάλλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες» και προσθέτουν: «πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα...Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά». Υποστηρίζουν ακόμη ότι «καθώς ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή και κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή».

Αναφέρονται στο λιμενικό λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, με μια άνευ προηγουμένου τροπολογία, δέσμευσε όλα τα επιχειρησιακά μέσα του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ υπό τον Εθνικό Συντονιστή για το Μεταναστευτικό, αποψιλώνοντας το Σώμα και δυσχεραίνοντας το έργο των στελεχών του Λιμενικού. Σήμερα, με τη, χωρίς νόημα ενέργεια της προμήθειας πλωτού φράγματος, θέτει το Λιμενικό υπόλογο για την λειτουργία αυτού του θνησιγενούς σχεδίου, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αφήσει το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ να κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως ξέρει. Γιατί το Σώμα, από τις μεγάλες ροές του 2015 μέχρι σήμερα, έχει επιδείξει μεγάλη επιχειρησιακή ικανότητα και αυταπάρνηση στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στις οποίες πάντα επιχειρούσε με ευαισθησία και ανθρωπισμό, συζώντας χιλιάδες ζωές, με τα δικά του μέσα και ανθρώπους, χωρίς πλωτά φράγματα».

Ακόμη κάνουν λόγο για «φωτογραφικές προκηρύξεις πανάκριβων φραγμάτων που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, περισσότερο θυμίζουν δώρο σε κάποιους κατασκευαστές φραγμάτων και λιγότερο ουσιαστική παρέμβαση. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος, θα ξοδευτεί μισό εκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό». Και καταλήγουν με επικρίσεις στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Ενδιαφέρονται μόνο για την ικανοποίηση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας, υλοποιούν τη γραμμή της Ελληνικής Λύσης, χωρίς να νοιάζονται για τους ανθρώπους, τις κοινωνίες, αλλά και την εικόνα της χώρας. Ελπίζουμε να μην το επιδιώκουν. Οι πολιτικές των Όρμπαν και Σαλβίνι που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά».

Μηταράκης: Το πλωτό φράγμα δείχνει ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης. «Στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων», δήλωσε ο κ. Μηταράκης, στον ΘΕΜΑ 104,6, αναφερόμενος στην απόφαση για την τοποθέτηση πλωτού φράγματος στο Αιγαίο. «Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί. Είναι ένα θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, ενώ σημείωσε ότι πέρα από το πλωτό φράγμα, στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνονται «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η "ηλεκτρονική" κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

Για το ζήτημα έχει αντιδράσει και η Διεθνής Αμνηστία, ενώ η Κομισιόν έθεσε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμένοντας διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση. 

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
ΣΥΡΙΖΑ για πλωτά φράγματα: Θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά Πηγή: www.lifo.grΜην ξεχάσετε τα κράνη και τις μπαλάσκες, κατατροπώστε τον ηλίθιο αντίπαλο της ολιγαρχίας που θέλει να στερήσει το Αιγαίο από τα ψάρια του και δεν ακούει εσάς τους πάνσοφους !Παίζει καθόλου οι πάνσοφοι να αφήσουν την επαναστατική και διχαστική ρητορική και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους ηλίθιους καπιτάλες, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΕΧΘΡΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ ΣΑΡΔΟΝΙΑ ;Δεν έχει ξεπερσθεί ακόμη το στάδιο των αυταπατών και η είσοδος στην ενηλικίωση ;
"...θα μας βρουν απέναντι κοινοβουλευτικά και κινηματικά»Κοινοβουλευτικά, το καταλαβαίνω, αλλά "κινηματικά" πώς θα σας βρουν απέναντι; Με το 21% (άντε ας το κάνω 24%, βάσει άλλων δημοσκοπήσεων), που για λόγους "beyond my understanding", όπως έλεγε και η γιαγιά μου, εξακολουθεί να στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ; Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλάβετε εκεί στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είμαστε ούτε στο 2008, ούτε στο 2015. Και εκείνο το αμίμητο "Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;" βιώσαμε τι σημαίνει (και προπάντων οι νησιώτες) και ποιες είναι οι συνέπειες και όχι μόνο στο μεταναστευτικό. Έχουμε καταλήξει λοιπόν στο συμπέρασμα, όσοι από εμάς είχαν αμφιβολίες, ότι ναι, η θάλασσα έχει σύνορα! Για αυτό, τέτοιες "ανθρωπιστικές" δηλώσεις δεν έχουν ιδιαίτερη πέραση πια.