Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Αύριο το βράδυ αναμένεται να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μέχρι τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM.

O Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμά του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές του Απριλίου, η οποία, κατά τον ίδιο θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασμένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάμωσε σημαντικά την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πικρό γεγονός αποτελεί η συγκριμένη συμφωνία (των Πρεσπών, όπως ονομάστηκε - και όπως φαίνεται θα μετατραπεί σε «ανοιχτή πληγή» για εμάς) και ήταν ένα τεράστιο λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να σπεύσει να την εφαρμόσει, όπως και οποιαδήποτε άλλη εθνική συμφωνίας με την γειτονική μας χώρα, δεδομένων των ιδιαίτερα κακών συνθηκών της χώρας μας την τελευταία δεκαετία όπου προτεραιότητα αποτελούν οι λύσεις πολλών άλλων κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων και προβλημάτων και όχι το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο μπορούσε να αναμένει για όταν η Ελλάδα θα ήταν πιο ικανή και συγκροτημένη ώστε να το διαχειριστεί. Εννοείται, κατόπιν διεξοδικού, εθνικού διάλογο και συνεννόησης όλων των κοινοβουλευτικών παρατάξεων και όχι όπως συνέβη, χωρίς καμία απολύτως εθνική συνεννόηση, αλλά σαν να επρόκειτο για κάποιο εσωκομματικό πρόβλημα του (τότε) κυβερνώντος κόμματος!...Χαρακτηριστική είναι η διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού σοβαρής εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, διαχείρισης και αντιμετώπισης σχετικών θεμάτων και ζητημάτων (από όλες τις κυβερνήσεις), που τώρα διαπιστώσαμε και αντιληφθήκαμε, μετά τις νέες, ραγδαίες εξελίξεις με την Τουρκία και την συμφωνία της με την Λιβύη (δηλαδή κατόπιν εορτής!...), πως δεν έχουμε καταφέρει να σχεδιάσουμε, οριοθετήσουμε και διασφαλίσουμε την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, παρότι 40 χρόνια πριν, το 1977 οριοθετήσαμε μεταξύ μας (Ελλάδα-Ιταλία) την υφαλοκρηπίδα μας!... Ένα τεράστιο, σοβαρότατο κενό που εκμεταλεύεται η Τουρκία προς όφελος της και προς το παρόν (ασχέτως αν για ευνόητους λόγους δημοσίως άλλα υποστηρίζονται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να υποτιμηθούν οι ενέργειες της), η Τουρκία μας κερδίζει τα σημεία!...
Κατανοείς εικάζω τότε πόσο επικίνδυνο δώρο έκανε στην εύθραυστη γείτονα η τέως κυβέρνηση, που δεν διαβουλεύθηκε με κανένα ελληνικό κόμμα.Αν φοβόμαστε μια αλλαγή κυβέρνησης είναι η ζωντανή απόδειξη πόσο ανώριμη δημοκρατία έχει η γείτονας...