Το Παρίσι προειδοποιεί το Ιράν με κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Παρίσι προειδοποιεί το Ιράν με κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα Facebook Twitter
EPA
1

Η Γαλλία προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις από τον ΟΗΕ, έπειτα από μια σειρά παραβιάσεων της συμφωνίας από το Ιράν.

«Κάθε δυο μήνες, υπάρχει μια πρόσθετη 'χαρακιά' (του Ιράν στο κείμενο), τόσο πολύ ώστε να αναρωτιέται κανείς σήμερα, το λέω σαφέστατα, για την εφαρμογή του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συνθήκη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την αλληλουχία των ενεργειών των ιρανικών αρχών, οι οποίες σταδιακά αντιβαίνουν στο περιεχόμενο της JCPOA (της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα), τίθεται το ερώτημα», πρόσθεσε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου.

Από τον Μάιο, η Τεχεράνη έχει προβεί σε σειρά παραβιάσεων της συμφωνίας του 2015 --στόχος της οποίας είναι να διασφαλίσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού της προγράμματος-- ως απάντηση στην αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία το 2018 και στην επαναφορά αυστηρών αμερικανικών κυρώσεων που στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ο οποίος έχει πολλά στάδια. Μετά μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποφασιστεί εάν το Ιράν μπορεί ακόμη να επωφελείται από την χαλάρωση των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί στη συμφωνία.

«Αυτό δεν οδηγεί αυτόματα στην επαναφορά των κυρώσεων», υπογράμμισε ωστόσο γαλλική διπλωματική πηγή, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει πρωτίστως να «τεθεί το θέμα πολιτικά» για τον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν φάνηκε αρκετά απαισιόδοξος έπειτα από πολλές προσπάθειες που ανέλαβε η Γαλλία για τη διάσωση της συμφωνίας. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενεπλάκη αποφασιστικά προσπαθώντας να οργανώσει μια συνάντηση με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν Χασάν Ροχανί, χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια