Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων

Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων Facebook Twitter
1

Η κακοποίηση των ζώων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα και μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας. Καθημερινά, ακούμε και διαβάζουμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιστατικών που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κακοποίησης ζώων, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σχετικά με τον ψυχισμό αυτών που εκμεταλλεύονται την "σιωπηλή" φύση των φίλων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 στην Ελλάδα, απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός - τα οποία υπόκεινται στην κατηγορία της ενεργητικής κακοποίησης. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. Ακόμα ένα είδος κακοποίησης είναι και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά. Ο νόμος αναφέρεται σε όλα τα ζώα, δηλαδή κατοικίδια, αλλά και άγρια ζώα που ζουν είτε ελεύθερα, είτε σε ζωολογικούς κήπους.

Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων Facebook Twitter

Ακόμα κι αν ο νόμος ορίζει την κακοποίηση ζώων ως εγκληματική πράξη, εν έτει 2019 η ευαισθητοποίηση του κοινού προς το θέμα, παραμένει ελλιπής. Πολλοί δε γνωρίζουν για το πώς ακριβώς ορίζεται η κακοποίηση των ζώων - για παράδειγμα, η απομόνωση ενός κατοικίδιου ζώου θεωρείται κακοποίηση, ακόμα και αν του προσφέρεται φαγητό και νερό. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι αρκετά συχνά στη χώρα μας, παρότι ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών προστασίας των ζώων κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Μία ενέργεια που έχει σκοπό αυτή την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, είναι οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:30, στο Θόλο στο Λαβύρινθο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τι ορίζεται ως κακοποίηση των ζώων, πώς αντιδρούμε σε ανάλογα περιστατικά και πώς η Ελλάδα έφτασε να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων;

 

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα συζητήσουν για τις άθλιες συνθήκες ζωής των «καλύτερων φίλων του ανθρώπου» που συναντά κανείς σε διάφορα σημεία της χώρας μας, τα στοιχήματα και τις οργανωμένες δραστηριότητες γύρω από παράνομους αγώνες, καθώς και την επίδραση των social media.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι:

Έλενα Δέδε, Δικηγόρος & Ιδρύτρια Μ.Κ.Ο. DOG'S VOICE

Ευάγγελος Δρίβας, Αστυνομικός - Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος
Mark Randell, Επικεφαλής της Oργάνωσης Hidden-In-Sight International
Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Δημοσιογράφος


Για τις δράσεις της Animal Zone International (ΑΖΙ) στην Αμοργό θα τοποθετηθεί η Καλλιόπη Γαβαλά, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου AZI ενώ σύντομη παρέμβαση για τις ενέργειες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με την φροντίδα αδέσποτων ζώων θα κάνει ο Ελπιδοφόρος Παππάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ.


Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Πραγματοποιήστε ηλεκτρονική εγγραφή για την εκδήλωση εδώ.

Living
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Από διαλόγους μπουκώσαμε βρε παιδιά. Τόσα λεφτά παίρνει η κυβέρνηση από ΕΣΠΑ για τα αδεσποτάκια. Ας διεκδικήσουμε να πηγαίνουν σε στειρώσεις τουλάχιστον. Δεν γίνεται η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη να είναι καλύτερα από την Αθήνα, πρωτεύουσα Ευρωπαϊκού κράτους....