Δυσβάσταχτες οι μετεγγραφές φοιτητών στο ΕΚΠΑ: 1 στους 4 από άλλο πανεπιστήμιο

Δυσβάσταχτες οι μετεγγραφές φοιτητών στο ΕΚΠΑ: 1 στους 4 από άλλο πανεπιστήμιο Facebook Twitter
1

Σοβαρά προβλήματα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί το δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό μετεγγραφών φοιτητών από άλλα πανεπιστήμια.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις φοιτητές του ΕΚΠΑ σπουδάζει στο ίδρυμα κατόπιν μετεγγραφής του από κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της περιφέρειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή», εξαιτίας της υψηλής ζήτησης για ορισμένες σχολές, οι φοιτητές υπερδιπλασιάζονται σε κάποια τμήματα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, όπως στην παράδοση των μαθημάτων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στις σχολές με εργαστήρια, όπως η Ιατρική και το Φυσικό, όπου οι φοιτητές αναγκαστικά χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2018-2019), εισήχθησαν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων στο ΕΚΠΑ 5.641 φοιτητές, και από τις μετεγγραφές προστέθηκαν ακόμη 1.510. Κοινώς, ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 26,8%. 

Με εξαίρεση τις σχολές μικρής ζήτησης που έχουν ελάχιστες ή και μηδενικές μετεγγραφές, η μετακίνηση φαίνεται πως είναι «δυσβάσταχτη»: Στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, οι φοιτητές υπερδιπλασιάστηκαν λόγω των μετεγγραφών αφού 124 εισήχθησαν από τις πανελλαδικές εξετάσεις και άλλοι 146 ήρθαν με μετεγγραφή. Δεύτερο είναι το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης που μετά τις μετεγγραφές, κατέγραψε αύξηση 73,2%.

Στο ΤΕΦΑΑ, στους 146 φοιτητές που μπήκαν με πανελλαδικές ήρθαν να προστεθούν 86 από άλλα πανεπιστήμιο (59,6%), στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας η αύξηση ήταν 52,6% και στο Μαθηματικό 44,78%. Στην Ιατρική 75 φοιτητές ήρθαν από άλλα πανεπιστήμια, ενώ από τις εξετάσεις είχαν εισαχθεί 168. Στον αντίποδα, έξι τμήματα δεν δέχθηκαν ούτε έναν φοιτητή. 

Από τα συνολικά 20 κριτήρια για τις μετεγγραφές, η κατηγορία με τους περισσότερους αιτούντες είναι εκείνη των σπουδαστών που έχουν αδέλφια τα οποία σπουδάζουν ήδη στο ΕΚΠΑ και πληρούν τα οικονομικά κριτήρια. Η ετήσια αύξηση των φοιτητών προς το ΕΚΠΑ παραμένει σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια της κρίσης, με τον πρύτανη Θάνο Δημόπουλο να προειδοποιεί ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των φοιτητών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι γίνεται σήμερα. «Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η αποψίλωση των περιφερειακών ΑΕΙ (...) και ο τεράστιος φόρτος που επιβαρύνει τα κεντρικά ΑΕΙ», καταλήγει. 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: Του έστειλαν εξώδικο οι επιχειρηματίες του νυχτερινού κέντρου που εργαζόταν την προηγούμενη σεζόν

Τον καλούν να αποκαταστήσει δημόσια την τιμή και τη φήμη τους, αποσύροντας κάθε δυσφημιστική αναφορά και επιστρέφοντας τα χρήματα όπως υποστηρίζουν τους οφείλει
THE LIFO TEAM
Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Ελλάδα / Μαρουσάκης: Κατάρρευση του αντικυκλώνα για φέτος - Δύο καιρικές φάσεις έως την Πρωτοχρονιά

Από αύριο ξεκινάει η «παρέλαση» διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών» προειδοποιεί ο μετεωρολόγος - Οδεύουμε με έντονα άστατες καιρικές συνθήκες προς τα Χριστούγεννα
THE LIFO TEAM
Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: «Παίρνει δύναμη για να συνεχίσει» - Η πρώτη αντίδραση της οικογένειάς του μετά τη μήνυση

«Η αγάπη αυτή είναι κάτι που μας ευχαριστεί» ανέφερε το οικογενειακό περιβάλλον του τραγουδιστή εν μέσω της δικαστικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσά τους
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια