Καταρρέει η ΔΕΗ - Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων

Καταρρέει η ΔΕΗ - Ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων Facebook Twitter
EUROKINISSI
14

Στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης βρίσκεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), με τις ημερήσιες ζημιές της να αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα τα στοιχεία του 2018. 

Στην τελευταία της έκθεση, η Ernst & Young υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας στη ΔΕΗ, που κατέγραψε πέρυσι ζημιά 903,7 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η αντιπολίτευση ζητά πλέον την απόδοση ποινικών ευθυνών. 

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών έχει καταρρεύσει από τις ζημιές «μαμούθ», με τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις από τρίτους να είναι πολύ μικρότερες από τις υποχρεώσεις στο ίδιο διάστημα.

Πώς συσσωρεύτηκαν τα χρέη και οι ζημιές

Η ΔΕΗ απασχολεί περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους και ηλεκτροδοτεί τα νοικοκυριά περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, το συνολικό χρέος της επιχείρησης ανέρχεται πλέον στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ - είναι δηλαδή 17 φορές υψηλότερό από τα λειτουργικά κέρδη.

Πέρυσι, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 45,5%, στα 216,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ αντίθετα οι ζημίες σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 545 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες από την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, οι ζημίες ανήλθαν στα 903,7 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές», σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης. «Η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, που δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει η στρατηγική του δημόσιου ελέγχου».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ernst & Young, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά 708 εκατομμύρια και 949 εκατομμύρια αντίστοιχα».

Η διαφορά οφείλεται τόσο στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, όσο και στην υποχρέωση αποπληρωμής δανεισμού ύψους 725,8 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2019, «ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων ρύπων (CO2) λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018».

Η δυνατότητα ρευστότητας της επιχείρησης επιδεινώθηκε από τα μέσα του 2017, με την ανοδική τάση του κόστους των CO2 (από 5 ευρώ ο τόνος στις αρχές του 2017 στα 23 ευρώ/ανά τόνο στο τέλος του έτους και στα 27 ευρώ σήμερα), καθώς η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη μετακύλιση μέρους αυτού στην κατανάλωση.

Η ΔΕΗ λειτουργεί χάρη σε εφάπαξ ενισχύσεις ρευστότητας και τις προκαταβολές λογαριασμών με έκπτωση. Η Ernst & Young προειδοποιεί πως η δυσμενής εικόνα της επιχείρησης θα συνεχιστεί και το 2019, και επικαλείται για αυτό τις προβλέψεις της ίδιας της διοίκησης.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων, η αντιπολίτευση στρέφεται κατά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη αλλά και κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.

«Με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό τη ΔΕΗ και τη μετέτρεψαν σε εταιρεία-ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατομμύρια ευρώ», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

«Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά», διεμήνυσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

  

Ελλάδα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Ολα παιζουν τον ρολο τους, και η διαφθορα και η κυβερνηση και οι προηγουμενες κυβερνησεις και οι τρελοι "πρασινοι" φοροι και οι ανικανοτητα εξυγιανσης. Το μονο σιγουρο οτι δεν εχουμε ουτε το φθηνοτερο ουτε το ακριβοτερο ρευμα στην ευρωπη. μια μεση τιμη εχουμε. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Electricity_price_statistics
Όλη η πολιτική ενέργειας στη χώρα τα τελευταία χρόνια είναι λανθασμένη. Στο εξωτερικό οι καταναλωτές έχουν 5-10 αξιόπιστες εταιρείες για να επιλέξουν, οι τιμές έχουν πέσει αισθητά λόγω του συναγωνισμού και μπορείς να επιλέξεις εταιρείες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα αυτά από το σπίτι σου. Εμείς έχουμε τη ΓΕΝΟΠ να κάνει κουμάντο. Και την εκάστοτε κυβέρνηση είτε να μην τολμά να δώσει λύση είτε να έχει ιδεολογικά κολλήματα. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και προβλέψιμο εδώ και πολλά χρόνια.
Οι άριστεροι που κόπτονταν για τη δεη και την κατάντησαν δεούλα να πληρώσουν τα σπασμένα.Που να τους βρεις όμως; Τώρα κάνουν πώς δεν είδαν-δεν μίλησαν-δεν άκουσαν!Μία απ΄τα ίδια δηλαδή...Εδώ θέλει κίνημα ''δεν πληρώνω''. Όχι όμως για τα διόδια, αλλά για τις ρεμούλες των άλλων...
Να είμαστε δίκαιοι. Η ΔΕΗ δεν ζημιώθηκε κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του Σύριζα, παρότι το πρόβλημα συνεχίστηκε και έσκασε τώρα, αλλά δημιουργήθηκε και εξελίχτηκε κυρίως κατά τις δεκαετίες προηγούμενων κυβερνήσεων, πολλά έτη πίσω. Η ΔΕΗ, η «χήνα» που γεννούσε τα «χρυσά αυγά», καθώς μέσα στους λογαριασμούς της πληρώνουμε έμμεσα πολλούς άλλους φόρους και τέλη, εντελώς άσχετα από την ρευματοδότηση, ψόφησε!Ήταν αναμενόμενο. Προσπαθήστε να αφαιρέσετε τα τέλη και φόρους, άσχετα από την αυτή-καθαυτή ηλεκτροδότηση και θα διαπιστώσετε ότι το τελικό ποσό του λογαριασμού έρχεται σε ένα ανεκτό έως πάρα πολύ ανεκτό επίπεδο εξόφλησης.https://www.lifo.gr/uploads/image/1164451/IMG_20170330_115313.jpghttps://www.lifo.gr/uploads/image/1163805/17342511_10206213700899896_3427090744383480811_n.jpghttps://www.briefingnews.gr/sites/default/files/articlesbody/1163772_1_44.jpgΤο κίνημα "δεν πληρώνω", έχει προβεί επανειλημμένως σε ενέργειες και ενημερώσεις σχετικά την ΔΕΗ, ειδικά στο θέμα πληρωμών «κοπανιστού αέρα» μέσα από τους λογαριασμούς της.Η ΔΕΗ, από την αρχή της δημιουργία της λειτουργούσε σε μονοπωλιακό καθεστώς, κάνοντας κυριολεκτικά ό,τι θέλει σε κάθε επίπεδο. Παροχών, χρεώσεων, κατ΄επέκταση, -δυστυχώς- και σε επίπεδο άρρωστου, εργασιακού συνδικαλισμού με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα (οι συνδικαλιστές, μετά από κάποιο σημείο το παρατράβηξαν χάνοντας το όριο). Από τη στιγμή λοιπόν που στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας μπήκαν και άλλοι πάροχοι, η ΔΕΗ έχασε το μονοπώλιο, χωρίς να μπορεί να έχει τον πλήρη («νταβατζίδικο») έλεγχο. Αυτό βέβαια δεν θα το παραδεχτούν ποτέ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες της χασούρας της αλλού...
Εκεί που πάω να συμφωνήσω μαζί σου, στο ότι φταίνε και οι προηγούμενοι, αν και οι σαμαροβενιζέλοι την είχαν κερδοφόρα, μου πετάς κάτι αστροπελέκια...Είναι δυνατόν να επικαλείσαι το κίνημα τζαμπατζήδων που κατέστρεψε τη δεη με τις τόνγκες;Αν και διαφωνώ μαζί σου, μου φαίνεσαι λογικός άνθρωπος.Πέτα τα δόγματα από τον εγκεφαλό σου.Απελευθερώσου!
@σκύλος 1.5.2019 | 15:15 Πότε ήταν κερδοφόρα, επί ποιών;;...Μάθε λίγο καλύτερα πότε άρχισε να καταρρέει η ΔΕΗ. Και πρόσεχε τι γράφεις περί δογματισμών. Κοίτα καλύτερα να απαγκιστρωθείς και να μην είσαι εγκάθετος και εμμονικός, γιατί αυτό διακρίνεται από τον λόγο σου.Σου έγραψα και στην αρχή, να είμαστε δίκαιοι. Και αντικειμενικοί.Τα κάνανε σ##τά (οι κυβερνώντες, ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων - άλλωστε οι ίδιοι ήταν μεταπολιτευτικά με εναλλαγές μεταξύ τους...) και έχουν ρίξει όλα τα βάρη επάνω μας. Εννοώντας την ευρεία, μικρομεσαία, όπως λέγεται, τάξη.Όσο για τους τζαμπατζήδες που έγραψες, βλέπε αδερφούς Αγγελόπουλους-Χαλυβουργική, "Da Cappo" στο Κολωνάκι και πολλούς άλλους επιφανείς επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν την ΔΕΗ και σαν αυτούς είναι πάρα πολλοί. Υποθέτω ότι «καβούρια» στις τσέπες δεν είχαν μόνο για την ΔΕΗ αλλά για άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.Τι κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ενεργεί σωστά και δίκαια για περιπτώσεις που αποδεδειγμένα χρεώνουν κοπανιστό αέρα, καθώς και για αδύναμες και ασθενείς κοινωνικές ομάδες πολιτών που τα «κοράκια» και το νομότυπο σύστημα τοκογλυφίας όρμησαν μέσα στην κρίση να τους φάνε ζωντανούς. Άνθρωποι που ήταν συνεπέστατοι με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, μετά την κρίση, με την ανεργία να είναι στα επίπεδα που μόνο σε εμπόλεμες χώρες τα ποσοστά αυτά παρατηρούνται (βάσει επίσημων στοιχείων και οικονομικών ορισμών), δεν τους αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό και ορμάνε να τους τα πάρουν όλα. Πλην ελαχίστων περιπτώσεων που είχαν την οικονομική δυνατότητα ή την οικονομική βοήθεια οικείων και φίλων τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, οι οποίοι με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν, μειώνοντας σε τεράστιο ποσοστό τα χρέη τους έως παραγράφοντας και απαλλάσσοντας τους από ολόκληρες τις οφειλές. Οφειλών προς τις τράπεζες, την εφορία και στις ΔΕΚΟ.Εκτός και αν εσύ έχεις την διάθεση να πληρώνεις για το κάθε τι σε αυτή την χώρα χωρίς, απολύτως, κανένα αντίκρισμα, είτε έχεις την δυνατότητα να πληρώσεις (που αυτό δεν σημαίνει ότι θα σε χρεώνουν ότι τους βολεύει, όπως συμβαίνει...), πόσο δε όταν αποδεδειγμένα δεν την έχεις. Τα παραδείγματα υπέρογκων, άδικων χρεώσεων και υπερφορολογίας είναι πάρα πολλά. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα ο ΕΝΦΙΑ, όπως και το να μεγαλώνεις παιδιά, με επίσημο νόμο θεωρούνται οικονομικό τεκμήριο...! Να μη επεκταθώ γιατί νομίζω πως τα γνωρίζεις...Επαναλαμβάνω, να είμαστε δίκαιοι.Υ.Γ.: Η ΔΕΗ συνεχίζει να στέλνει λογαριασμούς σε ολοσχερώς καμένα σπίτια στο Μάτι Αττικής!... (Το ίδιο συνέβαινε και με σεισμοπαθείς, παλαιότερων ετών, των οποίων τα σπίτια είχαν γκρεμιστεί ολοκληρωτικά ή ήταν ακατάλληλα να κατοικηθούν. Απλώς τότε το θέμα δεν είχε γίνει ευρέως γνωστό).Το ελληνικό κράτος στο μεγαλείο του!...
Πότε ήταν κερδοφόρα, επί ποιών;;... Πηγή: www.lifo.grhttp://www.kathimerini.gr/809156/article/oikonomia/epixeirhseis/kerdh-913-ekat-gia-deh-to-2014-ponokefalos-oi-ane3oflhtoi-logariasmoiΜου αναφέρεσαι στο ''κίνημα'' δεν πληρώνω, λες και είναι κανας θεσμός ή καμιά αρχή.Ουτε καν παρακλάδι, το κόμμα της Κωνσταντοπούλου είναι!Τι θες να συζητήσω για την αξιοπιστία αυτής; Σε μια χώρα φουνταρισμένη, 9 χρόνια μετά, συζητάμε ακόμα, το ποιος θα τη φεσώσει και ποιος όχι;Ο ελληνικός λαός στο μεγαλείο του!
«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές» Πηγή: www.lifo.grΌχι αγαπητέ μου, η ΔΕΗ χρεοκόπησε για να εξυπηρετήσει κάτι εργοστασιάρχες που χρωστούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε ρεύμα και τη γλίτωναν με λίγα ψωροεκατομμύρια.
Η κακή διαχείριση της Χαλυβουργικής ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας δε δικαιολογεί να μην πληρώνει τους φόρους της όπως όλοι εμείς. Ωστόσο, σίγουρα φταίνε κι άλλα σκάνδαλα που η ΔΕΗ χρεοκόπησε. Τα golden boys, τα ταξίδια αναψυχής των συνδικαλιστών και άλλα πολλά.
«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές», σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης. Μια και τα περιθώρια δεν συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του μισθού στα 16000 άτομα που δουλεύουν Ελλάδα και αμοίβονται σαν Νορβηγοί έχοντας και ειδική τιμή στο ρεύμα ή αυτούς που είναι επαγγελματίες Μπαλτατζή δες θα πληρώσουν αυτοί που δεν χρωστούν.
κάτι μισθοί 20.000 στο ΔΣ και παχυλοι στους μόνιμους υπαλλήλους, κάτι επιχορηγήσεις μυρίων στο συνδικάτο δεν νομίζω ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο
3200 καθαρά το μήνα σε αποφοίτους λυκείου οι οποίοι δεν είχαν καν αντικείμενο και έπιναν όλη τη μέρα φραπέ. Αρκετοί συνταξιοδοτούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια στα 55 τους.