Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd)

Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd) Facebook Twitter
1

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε Λύκειο στην πόλη Σάντα Φε του Τέξας. Δέκα άτομα σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ. 

Ο δράστης χρησιμοποίησε τα όπλα που είχε στην κατοχή του ο πατέρας του, μια κοντόκανη καραμπίνα και ένα ρεβόλβερ πρόσθεσε, ενώ είχε κατασκευάσει και διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς.  «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο δράστης πήρε τα δύο όπλα από τον πατέρα του (...) ο πατέρας του τα κατείχε νόμιμα. Δεν γνωρίζω αν ο πατέρας ήταν ενήμερος ότι ο γιος του είχε πάρει τα όπλα», είπε.

Αστυνομικοί ερευνούν δύο σπίτια και ένα όχημα που συνδέεται με τον δράστη, όπου βρήκαν επίσης πολλά εκρηκτικά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και βόμβες - μολότοφ.  «Ο ένας από τους λόγους για τους οποίους ανησυχούμε είναι το γεγονός ότι εντοπίσαμε πολλούς διαφορετικούς τύπους εκρηκτικών», εξήγησε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τον Άμποτ, ο δράστης σκόπευε να αυτοκτονήσει αλλά άλλαξε γνώμη κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Όχι μόνο ήθελε να διαπράξει την επίθεση αλλά ήθελε και να αυτοκτονήσει αμέσως μετά. Δεν είχε το θάρρος να αυτοκτονήσει» είπε ο κυβερνήτης, επικαλούμενος την έρευνα της αστυνομίας στα ημερολόγια που άφησε ο 17χρονος.

Άλλα δύο πρόσωπα έχουν προσαχθεί και ανακρίνονται, πρόσθεσε. 

Ο σερίφης της κομητείας του Χάρις, η οποία έστειλε ενισχύσεις στην κομητεία Γκάλβεστον, όπου βρίσκεται η μικρή πόλη, δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ότι στην πλειονότητά τους, οι νεκροί είναι μαθητές.

Στο μεταξύ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη, ο οποίος φέρεται να είναι ελληνικής καταγωγής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρόκειται για τον 17χρονο Δημήτρης Παγουρτζή, που είναι μαθητής του λυκείου της Σάντα Φε. 

Το γραφείο του σερίφη έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα και τη φωτογραφία του μετά τη σύλληψη.

  

Στο σημείο του μακελειού έσπευσε και ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σαντα Φε, Jeff Powell, επιβεβαίωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Λύκειο και σε σημεία κοντά στο σχολείο.

«Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα Houston Chronicle.

Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. «Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων.

    

«Ένα πρόσωπο εισέβαλε με ένα τουφέκι και άρχισε να πυροβολεί και ένα κορίτσι τραυματίστηκε στο πόδι» δήλωσε μια αυτόπτης μάρτυρας, η Νίκι, στο τηλεοπτικό δίκτυο KTRK. Η ίδια διευκρίνισε ότι τα παιδιά έτρεξαν να σωθούν.


Ο Ρίτσαρντ Άλεν, πατέρας μιας μαθήτριας, περιέγραψε στο KTRK ότι έφθασε στην περιοχή λίγο αφότου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί και είδε να μεταφέρουν τραυματίες στα ασθενοφόρα. «Ο γιος μου είπε ότι κάποιος μπήκε σε αίθουσα διδασκαλίας των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί εναντίον πολλών μαθητών», σημείωσε.


Στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου του σερίφη της κομητείας Χάρις γινόταν λόγος για ένα «περιστατικό με πολλά θύματα» και διευκρινιζόταν ότι «οι τραυματίες λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες». 


Αναφέρθηκε ακόμη ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, όμως προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί η σοβαρότητα των τραυμάτων του.

Το Σάντα Φε βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Χιούστον.

Τραγωδία στο Τέξας: 10 νεκροί από ένοπλη επίθεση σε Λύκειο - Εντοπίστηκαν και εκρηκτικοί μηχανισμοί (upd) Facebook Twitter

Σε ένα βίντεο που προβλήθηκε σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται αστυνομικοί να συνοδεύουν μαθητές εκτός του κτιρίου και κατόπιν να τους υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο αναζητώντας τυχόν όπλα. Περιπολικά και τουλάχιστον 2 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

 

Η μαθήτρια Λέιλα Μπάτλερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι στις 07.45 ήχησε ο συναγερμός για φωτιά και οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις. Ορισμένα παιδιά νόμιζαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς.


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το συμβάν, σημειώνοντας στο twitter ότι «ενδεχομένως να αναμένουμε άσχημα νέα».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια