Άθεη Ισλανδία: Ούτε ένας νέος στη χώρα δεν πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν

Άθεη Ισλανδία: Ούτε ένας νέος στη χώρα δεν πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν Facebook Twitter
25

Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι πλέον οι νέοι Ισλανδοί που δέχονται την ιστορία της Βίβλου για τη δημιουργία του κόσμου από τον Θεό, καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς να γίνει το πιο κοσμικό κράτος στον πλανήτη, τα τελευταία χρόνια.

Ενώ λιγότεροι από τους μισούς Ισλανδούς δηλώνουν πλέον ότι πιστεύουν σε οποιαδήποτε θρησκεία (46,4%) και 4 στους 10 νέους κάτω των 25 ετών είναι κατασταλαγμένοι άθεοι, οι ερευνητές δεν καταφέρνουν να βρουν ούτε έναν -κυριολεκτικά - νέο που να πιστεύει ότι ο Θεός έπλασε το Σύμπαν.

Ενδεικτικό είναι πως σε δημοσκόπηση του 2016, το ποσοστό των νέων Ισλανδών που απάντησαν ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο ήταν ακριβώς 0,0%, που σημαίνει ότι ακόμα και όσοι δηλώνουν ακόμα χριστιανοί, υιοθετούν πλέον την επιστημονική εξήγηση της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Συγκεκριμένα το 93,9% των Ισλανδών κάτω των 25 ετών δέχεται την επιστημονική θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης και το υπόλοιπο 6,1%, είτε δεν έχει άποψη, είτε πιστεύει ότι ο Κόσμος δημιουργήθηκε κάπως αλλιώς, με κάποιον τρόπο που παραμένει άγνωστος στο ανθρώπινο είδος.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τον Ανθρωπιστικό Όμιλο Ηθικής της Ισλανδίας, δείχνει ότι οι περισσότεροι άθεοι της χώρας μένουν στο Ρέκιαβικ, αφού το 31,4% των κατοίκων της πρωτεύουσας δεν πιστεύει σε κανέναν Θεό ενώ, στον αντίποδα, το 56,2% δηλώνουν Χριστιανοί.

Στην επαρχία τα ποσοστά των πιστών σαφώς υψηλότερα και κυμαίνονται από 77%-90%.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών όμως είναι πλέον στα ίσα μοιρασμένοι με το 40,5% να δηλώνουν άθεοι και το 42% Χριστιανοί. Διαφορετική είναι η εικόνα στους Ισλανδούς άνω των 55 ετών αφού το 80,6% είναι χριστιανοί και μόλις 11,8% άθεοι.

Ακόμα και στις ηλικίες 25-44 πάντως, μόλις ένα 10,1% πιστεύει πως ο Θεός είναι ο Δημιουργός του Κόσμου και μόνο στην κατηγορία άνω των 55 ετών καταγράφεται ένα 24,5% που υιοθετεί ακόμα την ιστορία της Γένεσης.

Εκτός από το κοσμογονικό αυτό θέμα πάντως, η δημοσκόπηση καταγράφει και μία σημαντική αύξηση των Ισλανδών που τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους, ακόμα και στις τάξεις των Χριστιανών, αφού το 72% βλέπει θετικά τον διαχωρισμό και μόλις το 28% αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική.

Διεθνή
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ