«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντούν οι Νορβηγοί στην πρόσκληση μετανάστευσης του Τραμπ

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απαντούν οι Νορβηγοί στην πρόσκληση μετανάστευσης του Τραμπ Facebook Twitter
EPA/KEVIN DIETSCH
1

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»: Πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από «χώρες απόπατους» όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.

Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε πέρσι η ευτυχέστερη του πλανήτη. Είναι άλλωστε γνωστή για το κράτος πρόνοιας που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννηση μέχρι τον τάφο και χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Νορβηγία ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια για κάποιες άλλες χώρες, σε μια συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές με θέμα τη μετανάστευση, σύμφωνα με δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι... Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία».

Με μια ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες αργότερα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα και ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Αϊτινούς.

«Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ «ανάρμοστες» ή «ρατσιστικές».

«Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία», έγραψε μια γυναίκα.

Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, Αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: «Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ' αποδοχών (...) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία».

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί τη Ρωσία με δασμούς και αποκαλύπτει σχέδιο για όπλα στην Ουκρανία μέσω ΝΑΤΟ

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «προμηθεύσουν μαζικά την Ουκρανία με ό,τι είναι απαραίτητο μέσω του ΝΑΤΟ» και ότι οι Ευρωπαίοι θα καλύψουν το κόστος
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια