ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Σουηδία θα διοργανώσει μουσικό φεστιβάλ μόνο για γυναίκες «μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται οι άντρες»

Η Σουηδία θα διοργανώσει μουσικό φεστιβάλ μόνο για γυναίκες «μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται οι άντρες» Facebook Twitter
3

Η Σουηδία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το πρώτο μουσικό φεστιβάλ «μόνο για γυναίκες», μια ιδέα που ξεκίνησε από την κωμική ηθοποιό Emma Knyckare μετά τις διάφορες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε μεγάλες συναυλίες στη χώρα. 

Η πρόταση για το Statement Festival, ένα event «χωρίς άντρες», έγινε φέτος το καλοκαίρι και για το σκοπό δημιουργήθηκε διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων. Τελικά συγκεντρώθηκαν σχεδόν 52.000 ευρώ από 3.000 άτομα. «Στα μουσικά φεστιβάλ, όλοι θα έπρεπε να νιώθουν ασφαλείς. Ακούγεται προφανές, έτσι δεν είναι; ι όμως, χρόνο με το χρόνο μουσικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο μάς δείχνουν το αντίθετο. Το Statement Festival θέλει να το αλλάξει αυτό και το καλοκαίρι του 2018 θα διοργανώσουμε το πιο καταπληκτικό φεστιβάλ, χωρίς άντρες. Βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν σε ένα φεστιβάλ χωρίς φοβούνται για την προσωπική τους ασφάλεια», αναφέρεται στη σχετική σελίδα στο Kickstarter. 

Η Σουηδία θα διοργανώσει μουσικό φεστιβάλ μόνο για γυναίκες «μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται οι άντρες» Facebook Twitter
Η σελίδα του Statement Festival στο Kickstarter.

Το Statement Festival πρόκειται να διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2018 για 10.000 θεατές, ενώ οι υπεύθυνοι διευκρινίζουν πως cis και τρανς γυναίκες και non-binary άτομα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Περίπου 22 άνθρωποι έχουν αναλάβει την διοργάνωση του event. Όσο για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν έξοδα του φεστιβάλ, όπως η ενοικίαση του χώρου, η πληρωμή των καλλιτεχνών και το προσωπικό ασφαλείας.

 

Πρόσφατα οι διοργανωτές του Bravalla Festival στην πόλη Νόρσεπινγκ ανακοίνωσαν πως ακυρώνεται η διοργάνωση, που θα γινόταν του χρόνου, μετά από τέσσερις καταγγελίες βιασμού και άλλες 23 σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια του φεστιβάλ. Το «Bråvalla», που διαφημίζεται ως το «μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της Σουηδίας», διοργανώθηκε φέτος από τις 28 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, φιλοξενώντας ονόματα όπως οι The Killers, The Chainsmokers, Prophets of Rage, Linkin Park και System Of A Down. «Ορισμένοι άντρες, προφανώς δεν ξέρουν να συμπεριφέρονται. Είναι ντροπή. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ακυρώσουμε το Bråvalla 2018», εξήγησαν οι διοργανωτές. Να σημειωθεί πως το 2016, πέντε βιασμοί και 12 σεξουαλικές παρενοχλήσεις αναφέρθηκαν στο ίδιο φεστιβάλ.

Η Σουηδία θα διοργανώσει μουσικό φεστιβάλ μόνο για γυναίκες «μέχρι να μάθουν να συμπεριφέρονται οι άντρες» Facebook Twitter
Φωτογραφία από το φετινό Bravalla Festival. Μετά τη λήξη του, οι υπεύθυνοι ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθεί ξανά του χρόνου λόγω των καταγγελιών για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. (EPA/Pontus Lundahl SWEDEN OUT)

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε σχετικά: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση της αστυνόμευσης και των μέτρων ασφαλείας σε μεγάλης κλίμακας μουσικές διοργανώσεις». Σουηδικές οργανώσεις ενάντια στους βιασμούς έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τους διοργανωτές των φεστιβάλ πως αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τους θεατές τους. 

Διεθνή
3

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ