Συρία: Mε νευροτοξικό αέριο βομβάρδισαν τους άμαχους - Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί

Συρία: Mε νευροτοξικό αέριο βομβάρδισαν τους άμαχους - Στους 86 ανέρχονται οι νεκροί Facebook Twitter
6

Η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ άνθρωποι στους οποίους προσέφερε φροντίδες έπειτα από μια επίθεση που πιστεύεται πως έγινε με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία εμφάνιζαν συμπτώματα που συνάδουν με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.


«Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα (...) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι MSF είδαν οκτώ ασθενείς με συμπτώματα –διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις– που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν», ανέφερε η ΜΚΟ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η MSF, η οποία διαθέτει ομάδες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ανέφερε επίσης ότι διένειμε αντίδοτα και προστατευτικό εξοπλισμό στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.


«Η ομάδα της MSF επίσης απέκτησε πρόσβαση σε άλλα νοσοκομεία που παρείχαν φροντίδες σε θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να εκτέθηκαν σε αυτόν τον τοξικό παράγοντα» ο οποίος χρησιμοποιείται ως όπλο σε αέρια μορφή, κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης.

Νωρίτερα σήμερα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε με ανακοίνωση του πως τα θύματα της επίθεσης φαίνεται να εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι πλέον 86 μετά την επίθεση με χημικά όπλα κατά της πόλης Χαν Σεϊχούν που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. «Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν 30 παιδιά και 20 γυναίκες», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Διεθνή
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Βομβαρδίζουν (δεν με ενδιαφέρει ποιοι, φτάνει που κάποιοι δώσανε τέτοιες εντολές) τα τελευταία νοσοκομεία που ούτως ή άλλως είναι κατεστραμμένα στην πραγματικότητα ενώ ξεκίνησαν πάλι να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των αθώων άμαχων πολιτών. Δεν έχει καν νόημα να τους βρίσω, ούτε καν να στεναχωρηθούμε και να εκφράσουμε την θλίψη μας ζητώντας έναν σταματημό. Δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές που χάνονται και δεν πρόκειται να αλλάξει και κάτι. Εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας συντελούνται εκεί και όλοι κοιτάνε. Η Συρία μετρά ήδη 300.000 νεκρούς και εκκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν λέω, να νικηθούν επιτέλους οι στρατιές του Ισλαμικού Κράτους αλλά όχι με την μέθοδο "να υπάρχουν 2 τζιχαντιστές εκεί - ας βομβαρδίσουμε όλη την περιοχή και όποιος είναι εκεί ατύχησε". Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα.
Εχετε δικιο αγαπητε, αλλα αυτοι που βομβαρδιζουν στη Συρια και αυτοι που μπλοκαρουν καθε αποπειρα εξυρεσεης λυσης στα Ηνωμενα Εθνη και στηριζουν αναφανδον τον Ασαντ εχουν και ονομα και επωνυμο και καποτε πρεπει και στην Ελλαδα να το ξεστομισουμε: Ρωσια και Βλαντιμιρ Πουτιν!
@ Βρε, ο κος SPYRIDON! Χαθήκαμε! Ο Putin φταίει για την κατάσταση ή ο Uncle Sam με τα τσιράκια γύρω από Συρία που είχαν σκοπό να ρίξουν τον Assad και ουσιαστικά δημιούργησαν το τέρας; Ξέρεις, αυτό το νέο απάνθρωπο έγκλημα που φέρνει στον νού με την επίθεση με χημικά που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2013 στην Ghouta. Τότε (ξανά) ο Συριακός στρατός είχε κατηγορηθεί ότι είχε χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής την ημέρα μάλιστα που αντιπροσωπεία επιθεωρητών του ΟΗΕ έφτανε στη Δαμασκό! Βέβαια, αργότερα, το παραμύθι έκανε φτερά και η επικεφαλής των επιθεωρητών Carla Del Ponte είπε πως δεν υπήρξαν στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού ευθύνεταi για την καταστροφή αυτή.. Τώρα ξανά, το ίδιο βιολί και έρχεται σε μια στιγμή που ο Συριακός κυβερνητικός στρατός προωθείται σε όλα τα μέτωπα ανακαταλαμβάνοντας περιοχές στη Hama. Για πείτε μας λοιπόν κύριε Spyridon, μία εβδομάδα πριν την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών και την παραμονή της διάσκεψης στις Βρυξέλες, πώς γίνεται οι Συριακές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα (που δεν διαθέτουν); Τόσο γκασμάς είναι ο Assad που βάζει αυτογκόλ στο 90; ps. Αυτές τις φωτογραφίες του McCain με κάτι ηγέτες της Isis τις εξαφάνισαν από το web ή μπά;
Βρε βρε, ο φιλο/Ρωσος κος Heuristic. Παντα με τους δικτατορες τυπου Πουτιν και με αυτους που υποστηριζει ο Πουτιν. Να μη χαθουμε! Επι τη ευκαιρια, φανηκε η αληθεια και για εκεινο το αεροπλανο στην Ουκρανια, αγαπητε...
Πάμε μια επανάληψη. Είμαι φιλοΓερμανός (γιατί από εκεί προέρχομαι) και όχι φιλοΡώσος απλά τα έχω με τους απανταχού νταβατζήδες και μου αρέσει να υπάρχει αντίβαρο. Δεν τα έχω με την Αμερική σαν Αμερική (γιατί γουστάρω την κουλτούρα τους, κυρίως του Νότου), αλλά με την εξωτερική πολιτική τους (που μετά συγχωρήσεως, σκ@τά τα κάνουν, παντού και πάντα όμως έτσι;). Αντι-Hillary ως γνωστόν επίσης, βγάλανε Donald, καλά μας τα έλεγε για το Συριακό στην αρχή και τώρα απ' ότι φαίνεται αντί να καθαρίσει τον βούρκο, κάνει μεταβολή και ο ίδιος.Τελεσίδικη απόφαση ποιος το έριξε δεν υπάρχει κε Spyridon, η μία πλευρά τα ρίχνει στην άλλη και τελικό πόρισμα κοινής αποδοχής, ουδέποτε βγήκε. Με λίγα λόγια, τζίφος και την Κριμαία την πήρε ευκολάκι ο Βλαδίμηρος..
Σου έδωσα θετική αλλά δυστυχώς αυτό που επιθυμείς εσύ και ο κάθε λογικός άνθρωπος, δεν είναι εφικτό όταν μιλάμε για πόλεμο που ειδικότερα διαδραματίζεται σε αστικό περιβάλλον. Πέραν της προβοκάτσιας (γιατί είμαι πεπεισμένος ότι ο Άσαντ δεν ρίχνει χημικά ο ίδιος) όσο χειρουργικά και αν είναι τα χτυπήματα (βλ. ΝΑΤΟ, Ισραήλ, με λίγα λόγια οι καλύτερες πολ. αεροπορίες του κόσμου), αποκλείεται να μην έχεις νεκρούς αμάχους..Αυτό που θα πρέπει (επιτέλους) να κάνουν οι (συγκεκριμένες που όλοι γνωρίζουμε) μεγάλες δυνάμεις είναι να σταματήσουν τον βρώμικο ρόλο που είχαν μέχρι τώρα, την (δημιουργία και) τροφοδότηση της DAESH όπως επίσης αν το έχουν πράξει ήδη, να τραβήξουν το αυτί της Τουρκίας και κάθε περιμετρικής δύναμης που ακόμα τους παρέχει υποστήριξη. Μια χερσαία επίθεση θα ήταν ιδανική αλλά στην περίπτωση της Συρίας τα οφέλη δεν είναι τόσο σημαντικά για να επωμιστούν ένα τόσο μεγάλο κόστος επέμβασης.