Αντιδράσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο για την απεργία

Αντιδράσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο για την απεργία Facebook Twitter
8

Αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις δημιουργεί η πρόθεση του υπουργού Εργασίας να αλλάξει το νόμο για την απεργία.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι δεν είναι θέμα η αλλαγή του νόμου αυτή τη στιγμή, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του ως το τέλος του 2013. Πρόκειται για το νόμο που ισχύει από το 1982 και που αφορά στον τρόπο λήψης μιας απόφασης για απεργία. Μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να περάσει ρύθμιση που να επιτρέπει την απόφαση για απεργία, μόνο αν συμφωνεί τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων σε ένα σωματείο. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας στο «Βήμα της Κυριακής», «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Διατύπωσε πάντως τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Εκτός από τις προθέσεις για αυστηρότερες προϋποθέσεις σχετικές με την κήρυξη απεργίας, περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και η πρόθεση για επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας, της δυνατότητας δηλαδή της επιχείρησης να προχωρά σε λοκ άουτ-να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απεργίας.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών», κάνοντας λόγο για «εφιαλτικές σκέψεις.» . Μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Σ' αυτόν τον κατήφορο είναι μόνη και δεν θα βρει συμμάχους από τα συνδικάτα».

 «Αν θεωρούν κάποιοι ότι με τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές θα κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα που υλοποιούνται εις βάρος τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα και η συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα θυμάται την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.  «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Στις συνελεύσεις που διαρκούν πολλές ώρες στο τέλος παραμένουν λίγοι φανατικοί κομματικοί συνδικαλιστές και με ψηφοφορία επί ελαχίστων παρόντων λαμβάνονται αποφάσεις που ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο. Επιτέλους ας δούμε την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες.
Επειγόντως πρέπει να ψηφιστεί νόμος που είχε επιχειρήσει να ψηφιστεί παλιότερα με υπουργό τον μακαρίτη Γιαννοπουλο, βάσει του οποίου για να αποφασιστεί μια απεργία θα έπρεπε να έχει απόφαση κατά πλειοψηφία γενικής συνέλευσης των εγγεγραμμένων μελών και όχι απλώς των παρόντων. Οι πολύ συχνές απεργίες ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο και εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ακριβώς έτσι MrQuestions: Εάν η πλειονότητα των ανθρώπων που παρεβρεθούν στην συνέλευση συζητήσουν και αποφασίσουν όχι απεργία δεν θα γίνει απεργία.Εάν όμως η πλειοψηφία αποφασίσει απεργία τι θα γίνει;Εγώ λέω ότι θα πρέπει να γίνει απεργία (έστω και αν η πλειοψηφία της συνέλευσης δεν φτάνει το 50+1 των εγγεγραμένων, εφόσον υπάρχει βέβαια απαρτία).
απο περιεργεια τωρα δηλαδη...η ιδεα να ειναι εγκυρες οι απεργιες μονο εαν συμφωνει τουλαχιστον το 50% των εγγεγραμενων σε ενα σωματειο (δηλαδη οι μισοι), ειναι λαθος?
Για να παρθεί απόφαση για απεργία πρέπει να συμφωνεί πάνω απ'το 50% των παρευρισκόμενων στη συνέλευση που γίνεται γι'αυτό το σκοπό. Δε γίνεται να ξέρεις τι θα ήθελε ο εγγεγραμμένος στο σωματείο αν δεν πάει στη συνέλευση.
Το λοκ άουτ να μην το επαναφέρει.Το να αποφασίζεται η απεργία απ' την πλειοψηφία των εργαζομένων κάποιας επιχείρησης, και όχι μόνο από εκείνους που συμμετέχουν στην γενική συνέλευση, να το ψάξει.Την έχουμε εκφυλίσει την απεργία στην Ελλάδα, με τη χιλιοχρησιμοποίηση. Κι έχει χάσει τη βαρύτητά της.