Αντιδράσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο για την απεργία

Αντιδράσεις από την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το νόμο για την απεργία Facebook Twitter
8

Αντιδράσεις, τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσο και από συνδικαλιστικές οργανώσεις δημιουργεί η πρόθεση του υπουργού Εργασίας να αλλάξει το νόμο για την απεργία.

Ο κ. Βρούτσης είπε ότι δεν είναι θέμα η αλλαγή του νόμου αυτή τη στιγμή, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του ως το τέλος του 2013. Πρόκειται για το νόμο που ισχύει από το 1982 και που αφορά στον τρόπο λήψης μιας απόφασης για απεργία. Μια από τις προτάσεις που συζητούνται είναι να περάσει ρύθμιση που να επιτρέπει την απόφαση για απεργία, μόνο αν συμφωνεί τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων σε ένα σωματείο. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εργασίας στο «Βήμα της Κυριακής», «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Διατύπωσε πάντως τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος, επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Εκτός από τις προθέσεις για αυστηρότερες προϋποθέσεις σχετικές με την κήρυξη απεργίας, περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και η πρόθεση για επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας, της δυνατότητας δηλαδή της επιχείρησης να προχωρά σε λοκ άουτ-να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απεργίας.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωση της κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών», κάνοντας λόγο για «εφιαλτικές σκέψεις.» . Μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο. Σ' αυτόν τον κατήφορο είναι μόνη και δεν θα βρει συμμάχους από τα συνδικάτα».

 «Αν θεωρούν κάποιοι ότι με τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες και πρακτικές θα κάμψουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για τα σκληρά και αδιέξοδα μέτρα που υλοποιούνται εις βάρος τους, είναι βαθιά νυχτωμένοι», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα και η συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα θυμάται την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.  «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ αουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;» δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Πολιτική / Μαρινάκης για ξυλοδαρμό συζύγου Απόστολου Λύτρα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι, «στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία είναι να ψηφίζει νόμους που αποτελούν χρίσμα εργαλεία, όπως ο νέος ποινικός κώδικα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Στις συνελεύσεις που διαρκούν πολλές ώρες στο τέλος παραμένουν λίγοι φανατικοί κομματικοί συνδικαλιστές και με ψηφοφορία επί ελαχίστων παρόντων λαμβάνονται αποφάσεις που ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο. Επιτέλους ας δούμε την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες.
Επειγόντως πρέπει να ψηφιστεί νόμος που είχε επιχειρήσει να ψηφιστεί παλιότερα με υπουργό τον μακαρίτη Γιαννοπουλο, βάσει του οποίου για να αποφασιστεί μια απεργία θα έπρεπε να έχει απόφαση κατά πλειοψηφία γενικής συνέλευσης των εγγεγραμμένων μελών και όχι απλώς των παρόντων. Οι πολύ συχνές απεργίες ταλαιπωρούν το κοινωνικό σύνολο και εμποδίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ακριβώς έτσι MrQuestions: Εάν η πλειονότητα των ανθρώπων που παρεβρεθούν στην συνέλευση συζητήσουν και αποφασίσουν όχι απεργία δεν θα γίνει απεργία.Εάν όμως η πλειοψηφία αποφασίσει απεργία τι θα γίνει;Εγώ λέω ότι θα πρέπει να γίνει απεργία (έστω και αν η πλειοψηφία της συνέλευσης δεν φτάνει το 50+1 των εγγεγραμένων, εφόσον υπάρχει βέβαια απαρτία).
απο περιεργεια τωρα δηλαδη...η ιδεα να ειναι εγκυρες οι απεργιες μονο εαν συμφωνει τουλαχιστον το 50% των εγγεγραμενων σε ενα σωματειο (δηλαδη οι μισοι), ειναι λαθος?
Για να παρθεί απόφαση για απεργία πρέπει να συμφωνεί πάνω απ'το 50% των παρευρισκόμενων στη συνέλευση που γίνεται γι'αυτό το σκοπό. Δε γίνεται να ξέρεις τι θα ήθελε ο εγγεγραμμένος στο σωματείο αν δεν πάει στη συνέλευση.
Το λοκ άουτ να μην το επαναφέρει.Το να αποφασίζεται η απεργία απ' την πλειοψηφία των εργαζομένων κάποιας επιχείρησης, και όχι μόνο από εκείνους που συμμετέχουν στην γενική συνέλευση, να το ψάξει.Την έχουμε εκφυλίσει την απεργία στην Ελλάδα, με τη χιλιοχρησιμοποίηση. Κι έχει χάσει τη βαρύτητά της.