Τι επηρεάζει πια τους εκλογείς; Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Τι επηρεάζει πια τους εκλογείς; Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του Νew York από την καλλιτέχνιδα Barbara Kruger
3

Aπό τα εκατοντάδες εξώφυλλα εναντίον του Τραμπ, αυτό μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Διότι το Νew York είναι ένα περιοδικό σπουδαίο, και διότι η Barbara Kruger που το έφτιαξε, είναι μια καλλιτέχνις δυνατή.

Αναρωτήθηκα όμως μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάνει το statement ενός περιοδικού (ή μέσου) κατά τη διάρκεια των εκλογικών αναμετρήσεων. Ειδικά, όταν κάποιος υποψήφιος είναι πρόδηλα κατώτερος των περιστάσεων.

Ας πούμε, όταν ο Economist, είχε κυκλοφορήσει, μια εβδομάδα πριν εκλεγεί για πρώτη φορά ο Μπερλουσκόνι, με ένα εξώφυλλο πρωτοφανές (τύπου «Μη ψηφίσετε αυτόν τον κλόουν»), είχα θαυμάσει την τόλμη του.

Όμως, ο Μπερλουσκόνι εξελέγη.

Σύμπαντα τα media και η βιομηχανία του θεάματος υποστήριξαν την Χίλαρι. Αλλά θριάμβευσε εκείνος που λοιδώρησαν. Ο «αντισυστημικός» δισεκατομμυριούχος!

Όταν αποφασίσαμε να επιτεθούμε με σειρά άρθρων στην κακή (κατά τη γνώμη μας) δημαρχία Κακλαμάνη, η ήττα του, ήταν μια ικανοποίηση.

Ωστόσο, στο δημοψήφισμα, αρνηθήκαμε να υποδείξουμε τι πρέπει να κάνει ο κόσμος― η στιγμή ήταν διχαστική και δεν θέλαμε να γίνουμε μέρος της νοσηρής κατάστασης. Με ένα αφιερωματικό τεύχος, μιλήσαμε για το διχασμό.

Όμως το δίλημμα παραμένει: μέχρι ποιο σημείο μπορεί ένα μέσο να φτάνει, τις παραμονές των εκλογών; Εκτός από τα ψύχραιμα άρθρα ανάλυσης, μπορεί να κάνει μπούλινγκ προς όσους θεωρεί αντιπάλους;

Στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές, έγιναν πολλά πρωτοφανή στα media. Η κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής υπέρ της Κλίντον. Σχεδόν όλα τα σοβαρά media και σύσσωμη η βιομηχανία του θεάματος υποστήριξε επιθετικά την υποψήφιότητά της και λοιδώρησε τον Τραμπ. Μέχρι κι η Vogue βγήκε από τον κομψό της λήθαργο. Υπήρχαν μέρες που η New York Times θύμιζε διαφημιστικό γραφείο της Χίλαρι.

Όμως η Χίλαρι ηττήθηκε! Κι αυτό λέει πολλά. Για το τι επηρεάζει πια τον κόσμο. Τι τον κάνει να διαμορφώνει γνώμη, ή τι μπορεί να τού αλλάζει την ήδη διαμορφωμένη γνώμη.

Είναι αστείο, αλλά ο δισεκατομυριούχος Τραμπ, σχεδόν μόνος απέναντι στην πλειοψηφία των media και του Χόλιγουντ, κατέληξε να φαντάζει «αντισυστημικός». Πράγμα που το χρησιμοποίησε ευφυώς, για να ταυτιστούν μαζί του οι άδοξοι λευκοί Αμερικανοί, οι «ξεχασμένοι» όπως τους έλεγε, αυτοί που το Χόλιγουντ και οι προνομιούχοι της Νέας Υόρκης περιφρονούν ως «white trash».

Το σίγουρο είναι ότι εξώφυλλα σαν κι αυτό, δεν θα έχουν πια νόημα στο μέλλον.

Όσο ισχυρή κι αν είναι η πολιτική πεποίθηση των μέσων, την ώρα των εκλογών πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να στρέψουν τον κόσμο προς την αγαθή κατεύθυνση, πέρα από τη λοιδωρία, πέρα από το επικοινωνιακό συστρατευμένο κήρυγμα.

Και βεβαίως πρέπει να πάψουν να μειώνουν και να περιφρονούν τους αντιπάλους τους, αλλά να ερμηνεύουν σοβαρότερα την ψυχολογία και τις ανάγκες τους.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
"Όσο ισχυρή κι αν είναι η πολιτική πεποίθηση των μέσων, την ώρα των εκλογών πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να στρέψουν τον κόσμο προς την αγαθή κατεύθυνση, πέρα από τη λοιδωρία, πέρα από το επικοινωνιακό συστρατευμένο κήρυγμα."Ποιός προεξοφλεί και με ποιά κριτήρια ποιά είναι η αγαθή κατεύθυνση για έναν ολόκληρο λαό(!!) ούτως ώστε εκείνος να διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα για να προπαγανδίζει υπέρ της;! Από πότε το να αποδίδεις στα media το ρόλο του ειδήμονα και του προστάτη θεωρείται θέσφατο που τώρα φτάσαμε να συζητούμε μόνο ποιός είναι ο καταλληλότερος τρόπος με τον οποίον οι Καθοδηγητές θα στρέψουν το λαό (...το κοπάδι) προς την αγαθότητα; Αγαπητέ Στάθη, υπονοείς ευθέως ότι τα μέσα διαθέτουν αυτό το ηθικό πλεονέκτημα και ότι ξέρουν καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τί είναι καλύτερο για τον (υπόλοιπο) κόσμο;;Σε ποιό σύμπαν ακριβώς επαληθεύεται αυτό;Η φοβερή έκπληξη που κατέλαβε τους Αμερικάνους μπούες των media και της showbiz μπροστά στα εκλογικά αποτελέσματα είναι η απάντηση στο πόσο πολύ εκείνοι γνωρίζουν και αφουγκράζονται τον κόσμο εις το όνομα του οποίου ομιλούν...Εάν πάλι πρόκειται όχι για φοβερή έκπληξη αλλά για φοβερή "έκπληξη" που κατέλαβε τους Αμερικάνους κουτοπόνηρους και ανερμάτιστους εντολοδόχους υπαλλήλους του μιντιακού συστήματος και υπηρέτες τoυ θεάματος γενικότερα, τότε είναι η απάντηση στο πόσο πολύ εκείνοι νοιάζονται για τον κόσμο εις το όνομα του οποίου ομιλούν...Διαλέξτε μόνοι σας ποιό από τα δύο αντικατοπτρίζει καλύτερα το ηθικό τους πλεονέκτημα... Αχ, βλέπετε αυτά είναι τα "κακά" της Δημοκρατίας. Ότι ο κόσμος έστω και μία φορά στα κάθε πόσα χρόνια δίνει κάποια Απάντηση, την δική του Απάντηση αυτή τη φορά, την οποίαν δεν μπορείς ποτέ να χειραγωγήσεις ολοκληρωτικά. Όσο αγαθές ή "αγαθές" προθέσεις και αν σε εμφορούν απέναντί του, όσο αγαθή ή "αγαθή" είναι η κατεύθυνση που επιχειρείς να του δώσεις.
Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο, εδώ και λίγα χρονια, και ειναι πλέον σαφές οτι τα παραδοςιακα ΜΜΕ που με επιθετικό τροπο υποστηρίζουν μια θέση, μια ιδεολογία, ή έναν υποψήφιο αποτυγχάνουν οικτρά δημιουργώντας αντίθετο αποτελεσμα. Αυτό που με κάνει να απορώ ακομα ειναι το μένος του ντόπιου πολιτικού κατεστημένου να ελέγξει τα ΜΜΕ, τα οποία στην ουσια δεν εχει αξία να ελέγχθουν αφου εχουν χάσει κάθε απήχηση στον λαό. Μπλογκ, τρόλ και φόρα κάνουν λεόντων την δουλειά.