Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter
8
Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter

Ρατσιστικά  ένστικτα φαίνεται ότι απελευθέρωσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, όπως δείχνουν περιστατικά που σημειώθηκαν στην βρετανική επικράτεια και που είναι κατά 57% περισσότερα απ’ ότι πριν την απόφαση για Brexit.

Πολίτες εξιστορούν στα social media πολλά ξενοφοβικά επεισόδια, όπως προσβολές ή νταηλίκια, μέχρι και την προσπάθεια κάποιων να βγάλουν το τουρμπάνι που φορούσε Ινδός πολίτης.

Μια σύμβουλος ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την Πολωνία περίμενε με τον γιό της σε ένα σούπερ μάρκετ στο Gloucester την Παρασκευή το βράδυ όταν είδε έναν άνδρα να τρέχει προς το μέρος της και να φωνάζει σε όλους, αν ήταν Άγγλοι. "Τώρα εδώ είναι Αγγλία, οι αλλοδαποί έχουν 48 ώρες για να φύγουν! Ποιος είναι ένας ξένος εδώ; είσαι ισπανός; ιταλός; ρουμάνος;», φώναζε ο άνδρας.

Το πιο ανησυχητικό περιστατικό συνέβη όμως σε σχολείο στο Huntingdon, μια ήσυχη πόλη 23.000 κατοίκων, μια ώρα από το Λονδίνο με το τρένο, με μια μεγάλη πολωνική κοινότητα 10.000 ανθρώπων στην περιοχή. Στην πόλη αυτή όπου θριάμβευσε τοBrexit, κάποιοι τοποθέτησαν αφίσες την Παρασκευή το βράδυ με τη φράση, στα αγγλικά και τα πολωνικά «Όχι πια στα πολωνικά παράσιτα της ΕΕ.". Δεκάδες πολωνοί της κοινότητας έλαβαν και απειλητικές επιστολές στα γραμματοκιβώτια τους. «Ανησυχούμε αλλά το αγνοούμε, είναι απλά ηλίθιοι», είπε ένας από τους κατοίκους, ο Daniel Guz, 40 ετών.

Για αυτές τις ρατσιστικές ενέργειες υπήρξε ενημέρωση της πολωνικής κυβέρνησης η οποία με τη σειρά της διαμαρτυρήθηκε στον Βρετανό Πρωθυπουργό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να την προστασία των Πολωνών πολιτών στη χώρα μας."

Εν τω μεταξύ, στο πολωνικό πολιτιστικό κέντρο στο Hammersmith, στο Λονδίνο, κάποιοι ζωγράφισαν και προσβλητικό γκράφιτι ενώ υπήρξε και διαδήλωση κατά των μεταναστών το Σάββατο στο Newcastle από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Ρατσιστική οργή στη Βρετανία μετά το Brexit Facebook Twitter

Ο νέος δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan , συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής της αστυνομίας και κάλεσε τους Λονδρέζους να "είναι σε επιφυλακή "εναντίον των ξενοφοβικών επιθέσεων. «Είναι ευθύνη μου να υπερασπιστώ το μεγάλο μίγμα της διαφορετικότητας και της ανοχής του Λονδίνου, " είπε. Οι Πολωνοί είναι η πρώτη σε πληθυσμό ξένη κοινότητα στην βρετανική πρωτεύουσα. 

Με πληροφορίες από την El Pais

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Διεθνή / Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε στη Γαλλία μετά την απέλασή της - «Μας απήγαγε το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα»

Η Σουηδή ακτιβίστρια ταξίδεψε από το Ισραήλ στη Γαλλία και από εκεί αναχώρησε για τη Σουηδία, ενώ η παρουσία της στο αεροδρόμιο του Παρισιού συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Διεθνή / Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λος Άντζελες, Εθνοφρουρά στο Τέξας και συγκρούσεις σε πολλές πολιτείες

Η οικονομική ζημιά από τις ταραχές στο Λος Άντζελες εκτιμάται ήδη σε εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ψυχολογική επίδραση στις κοινότητες μεταναστών είναι εκτεταμένη
LIFO NEWSROOM
Τέξας: Κατηγορείται για φόνο άνδρας που έδωσε κρυφά χάπι άμβλωσης στη σύντροφό του

Διεθνή / Τέξας: Κατηγορείται για φόνο γιατί έριξε χάπι άμβλωσης στο ποτό της εγκυμονούσας συντρόφου του

Η γυναίκα είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως ήθελε να κρατήσει το παιδί, ενώ ο άνδρας είχε εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε διακοπή της κύησης, προσφερόμενος να καλύψει το κόστος
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Διεθνή / Μύκονος: Ποιος είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τη σύζυγό του

Τα «άφαντα» πολυτελή αυτοκίνητα και η απόπειρα αυτοκτονίας για μία ηθοποιό - Έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Σμύρνης σε ποινή 14 ετών και δύο μηνών για ληστεία και συκοφαντία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM