Ασφάλεια αεροδρομίου: Είναι η εξονυχιστική μέθοδος των ισραηλινών ο καλύτερος τρόπος;

Ασφάλεια αεροδρομίου: Είναι η εξονυχιστική μέθοδος των ισραηλινών ο καλύτερος τρόπος; Facebook Twitter
Κατά πόσο μπορούμε να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας χωρίς να παραβιάσουμε σοβαρά τις ελευθερίες που είναι θεμελιώδεις για τις ζωές μας;
13

Όσο οι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο χωνεύουν τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων της Τρίτης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον σταθμό του μετρό στο Maelbeek, οι φωνές που καλούν σε βελτίωση των ελέγχων ασφαλείας στα αεροδρόμιο για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων αυξάνονται. 

Ήδη στα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και στον υπόλοιπο κόσμο έχει αυξηθεί η αστυνομική και στρατιωτική παρουσία λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και οι ταξιδιώτες καλούνται να προσέρχονται νωρίτερα για την διεξαγωγή των πιο εντατικών και χρονοβόρων ελέγχων ασφαλείας πριν την διαδικασία επιβιβάσεως.

Αυτή είναι η συνήθης αντίδραση έπειτα από οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση σύμφωνα με τον ειδικό αεροπορικής ασφαλείας Richard Bloom. Αυτό όμως δεν είναι η απάντηση για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.  

Η ανίχνευση των απειλών πολύ πριν φθάσουν στο αεροδρόμιο είναι κλειδί.

"Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διαθέτουν δύο από τα καλύτερα συστήματα και διαδικασίες αεροπορικής ασφάλειας παγκοσμίως" σύμφωνα με τον Bloom, ο οποίος είναι ο συντονιστής και διευθυντής των μελετών τρομοκρατίας, πληροφόρησης και ασφάλειας του Αεροναυτικού Πανεπιστημίου Embry-Riddle.

"Ένας ένοπλος φρουρός σε κάθε πόρτα και είσοδο ανά τον κόσμο; Αυτό εκτός από αδύνατον, είναι ακριβώς η υπερβολική αντίδραση που θέλει να προκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος."

"Πραγματοποιούν επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και ταυτοποίησης ανθρώπων που αποτελούν απειλή πολύ πριν εκείνοι πλησιάσουν οποιοδήποτε αεροδρόμιο" λέει. "Όσο πιο μακρυά αντιμετωπίσετε την απειλή και την εξουδετερώσετε, τόσο το καλύτερο." 

Η ασφάλεια αεροδρομίου δεν είναι τρομερά περίπλοκη υπόθεση λέει ο Bloom, ο οποίος συμβουλεύει αεροδρόμια σχετικά με θέματα ασφαλείας. Συμβουλεύει τους πελάτες του σχετικά με την αναγκαιότητα της συλλογής και της ανάλυσης δεδομένων σχετικά με τις πιθανές απειλές και να μελετούν τα αδύναμα σημεία των εγκαταστάσεων τους και να αξιολογούν τον κίνδυνο που αποτελούν για το αεροδρόμιο. 

Βασιζόμενοι στον κίνδυνο αυτό και τους διαθέσιμους πόρους οι κυβερνήσεις και οι αρχές των αεροδρομίων πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον καταμερισμό των δαπανών σε ανθρώπινες και τεχνολογικές επιλογές για την ασφάλεια. 

Ο χρυσός κανόνας της ασφάλειας αεροδρομίων είναι η περίπτωση του Ισραήλ, χώρας που ζει σε κατάσταση σύρραξης με πολλούς από τους γείτονες του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια να είναι εξονυχιστικές και μάλιστα ξεκινούν από την στιγμή που οι ταξιδιώτες αγοράζουν αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψουν από και προς την χώρα.

Επιπλέον της συλλογής πληροφοριών και του εξονυχιστικού ελέγχου στον οποίο υποβάλλονται αλλά δεν αντιλαμβάνονται οι ταξιδιώτες, υπάρχουν και έλεγχοι ασφαλείας στον δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ισραήλ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν. 

Υπάρχει ένας ακόμα έλεγχος πριν οι ταξιδιώτες εισέλθουν στον αεροσταθμό και όταν περνάνε τον έλεγχο ασφαλείας που απαιτείται σε όλα τα αεροδρόμια παγκοσμίως.  Ωστόσο η υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων σε άλλα μέρη του κόσμου είναι ένα ζήτημα που εν μέρει εξαρτάται από το κόστος και την κλίμακα. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών μόνο πέρυσι φιλοξένησει 23,4 εκατομμύρια επιβάτες σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων, της παγκόσμιας επαγγελματικής αρχής αεροδρομίων.

Στο Ισραήλ πέρυσι περίπου 16,3 εκ. επιβάτες πέταξαν από και προς το Μπεν Γκουριόν όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΔΣΑ.

 

Με αμερικανικές αερογραμμές ταξιδεψαν περίπου 800 εκατομμύρια επιβάτες σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αμερικανικών αρχών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 485 πολιτικά αεροδρόμια συμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων, το οποίο αντιπροσωπεύει πάνω από τα μισά. 

Για τον λόγο αυτό η εφαρμογή του ισραηλινού συστήματος ελέγχων στις ΗΠΑ θα ήταν απαγορετική από άποψη κόστους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συμβούλου αεροπορικής ασφάλειας Jeff Price.

"Αν θέλουμε να κάνουμε ότι κάνει το Ισραήλ, το κόστος θα ήταν εξωφρενικό" λέει ο Price. "Οι προϋπολογισμοί θα ήταν τουλάχιστον 10 φορές υψηλότεροι."


Το οικονομικό εμπόδιο όμως δεν είναι το μοναδικό προκειμένοι να υιοθετηθούν πιο αυστηροί ορατοί και αόρατοι κανόνες αεροπορικών ελέγχων ασφαλείας. 

Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί για φυλετική διάκριση στις διαδικασίες ασφαλείας στα αεροδρόμια.  

Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αρνήθηκε να απαγορεύσει την δημιουργία προφίλ βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών σε μια υπόθεση που έφερε προς εκδίκαση η Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, Το δικαστήριο άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει μελλοντικά η ΕΠΔΙ αγωγή.  

Η Αρχή Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, υπερηφανεύεται για την εξέλιξη της από "προσέγγιση μίας λύσης για τους ελέγχους ασφαλείας σε φορέα στρατηγικής βασισμένης σε πληροφορίες και την αξιολόγηση των κινδύνων." 

Ωστόσο η στρατηγική αυτή, η οποία συμπεριλαμβάνει ένα πρόγραμμα Ανίχνευσης Συμπεριφοράς και Ανάλυσης που σύμφωνα με την αρχή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά έχει δεχθεί επί μακρόν τις επικρίσεις των επιβατών, των αναλυτών ασφαλείας και των υπερασπιστών των πολιτικών ελευθεριών ως λανθασμένο και βάση διακρίσεων. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών κατέθεσε αγωγή το 2015 ζητώντας πρόσβαση σε αρχεία για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. 

 

Στην Ευρώπη κάθε έθνος διαχειρίζεται την αεροπορική ασφάλεια του όπως επιθυμεί, με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες άλλες χώρες συνοδοιπόρους να λειτουργούν υπό την σκέπη κανόνων που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002.  

Η εφαρμογή αυτών των προτύπων όμως ποικίλλει ακόμα και μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο λέει ο Price, αρνούμενος να κατονομάσει συγκεκριμένα αεροδρόμια.  


Εντωμεταξύ οι ειδικοί προβλέπουν δραματική αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια παγκοσμίως. Οι περισσότεροι από τους απλούς ταξιδιώτες δεν θα τα προσέξουν καν, καθώς πρόκειται για μέτρα αύξησης της συλλογής πληροφοριών, αύξηση του αριθμού ανίχνευσης εκρηκτικών και τυχαίοι έλεγχοι των υπαλλήλων των αεροπορικών εταιριών και του αεροδρομίου.  

Ο Brendan Koerner, συνεργαζόμενος συντάκτης του Wired και συγγραφέας του βιβλίου "The Skies Belong to Us," στο οποίο περιγράφονται οι αεροπειρατείες των 1960s και 1970s που οδήγησαν στην αύξηση της ασφάλειας στα αεροδρόμια των ΗΠΑ προσδοκά μια "συνολική επανεξέταση του που θα τοποθετείται το παραπέτασμα ασφαλείας, αν μπορούμε να το αποκαλέσουμε έτσι, στα αεροδρόμια". 

 

"Τώρα φυσικά και μπορεί κανείς να σταματήσει το αυτοκίνητο του μπροστά στο πεζοδρόμιο όλων των μεγάλων αεροδρομίων, λίγα μέτρα μακρυά από τις πόρτες που οδηγούν στα γκισέ των εισιτηρίων" λέει ο Koerner.

Πιστεύει ότι περισσότερα εμπόδια ανάμεσα στα σημεία αποβίβασης από τα αυτοκίνητα και τις εισόδους των κτηρίων θα μειώσουν τις πιθανότητες πυροδότησης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε οχήματα. 

Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αδύνατον να προλάβει κανείς όλες τις επιθέσεις.

 

"Δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορούμε να αυξήσουμε τα μέτρα ασφαλείας χωρίς να παραβιάσουμε σοβαρά τις ελευθερίες που είναι θεμελιώδεις για τις ζωές μας" δηλώνει ο Koerner.

"Ένας ένοπλος φρουρός σε κάθε πόρτα και είσοδο ανά τον κόσμο; Αυτό εκτός από αδύνατον, είναι ακριβώς η υπερβολική αντίδραση που θέλει να προκαλέσει το Ισλαμικό Κράτος."

Κι ακόμα κι αυτό μπορεί να μην αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό.

"Ακόμα κι όταν τα κάνεις όλα σωστά, συμβαίνουν άσχημα πράγματα" όπως είπε κι ο Bloom.

Στοιχεία από το CNN

13

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT

σχόλια

4 σχόλια
Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αναπροσαρμόσουν τα σημεία στόχων των εκάστοτε τρομοκρατών. Αν δεν είναι τα αεροδρόμια τότε σίγουρα κάποιος άλλος δημόσιος χώρος.
Δεν έχει κανένα νόημα αυτή η κουβέντα. Το θέμα είναι να τους εξαρθρώσουν. Αν κάποιος έχει αποφασίζει να ζωστεί δυναμίτη και να τα πεθάνει, η λογική έχει πάει πια περίπατο. Αν ασφαλιστούν επαρκώς τα αεροδρόμια, θα πάνε σε πλατείες, σε σουπερμάρκετ Σάββατο μεσημέρι, σε γεμάτα κλαμπ, σε γήπεδα. Έχει πραγματικά νόημα που, αν είναι να σκοτώσουν κόσμο; Μόνο ψυχολογικό είναι το όφελος για τους πολίτες.
Ας έρχονταν σε σένα, να σου έπαιρναν το σπίτι σου, να σε αναγκάσουν να γίνεις πρόσφυγας (σε Λίβανο - Ιορδανία) και θα βλέπαμε πως θα αντιδρούσες μέσα στην απελπισία σου!!! Το Ισραήλ είναι κράτος τρομοκράτης, εξοπλισμένο σαν αστακός και λειτουργεί σαν τραμπούκος στην περιοχή (Γάζα - υψίπεδα Γκολάν - Δυτική όχθη). Όλα αυτά τα αγνοείς?
Τραμπούκος είναι το Ισραήλ και οι υπόλοιπες αραβικές χώρες είναι άσπροι κύκνοι; Αν δεν εξοπλιστούν σαν αστακοί απλά θα τους σβήσουν οι Αραβες από το χάρτη.Για λούζερ τους έχεις τους Εβραίους;Φιλικά & Καλά μυαλά!υγ. πριν γραψεις για Γκολάν...διάβασε λίγο για το πόλεμο του γιομ κιπούρ και ποιος τον προκάλεσε: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%93%CE%B9%CE%BF%CE%BC_%CE%9A%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%81
σκύλος, δεν μου λες τίποτα. Το κράτους του Ισραήλ δημιουργήθηκε αρπάζοντας τη γη των Παλαιστινίων. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Τώρα από εδώ και πέρα, ενώ έχουν υποσχεθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος ούτε αυτό δεν αφήνουν να φτιαχθεί. Η Γάζα είναι μια ανοιχτή φυλακή. Στη Δυτική όχθη συνεχίζουν τους εποικισμούς ...Τον πόλεμο των 6 ημερών τον έκανε το Ισραήλ καταλαμβάνοντας Σινά-Γάζα, Δ.όχθη και υψίπεδα του Γκολάν. Αυτά τα λέει η ιστορία.Οι δαντέλες της Κιοπέογλου, εδώ λέει για 900 σπίτια. Μην προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Στο κάτω -κάτω τι σχέση έχουν με αυτό οι Παλαιστίνιοι? Το ολοκαύτωμα το έκανε ο Χίτλερ όχι ο Αραφάτ. Εχεις ακούσει τίποτα για τις σφαγές στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου, Σάμπρα και Σατίλα? Δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια μοίρα μια ρουκέτα που γκρεμίζει μια μάντρα με την ισοπέδωση των στοιχειωδών υποδομών στη Γάζα από την Ισραηλινή αεροπορία!!!
σκύλος, " Η Αίγυπτος και η Συρία πέρασαν τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στο Σινά στο Νότο και τα Υψώματα του Γκολάν στο Βορρά αντίστοιχα, εδάφη που αμφότερα κατέχονταν από το Ισραήλ από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών"ΑΥΤΑ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΟΥ
Οι Παλαιστίνιοι είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά στη μεση ανατολή. Θεωρούνται πολίτες β κατηγορίας και αντιμετωπίζονται εχθρικά τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους άλλους Άραβες (δες φράχτη στην Αίγυπτο,σφαγές μελών PLO από Χουσείν στην Ιορδανία, κ.α.. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη από Άραβες, Τουρκους, κ.α. είναι μια πρόφαση για να επιτεθούν διπλωματικά ή στρατιωτικά στο Ισραήλ. Η δε αριστερή αλληλεγγύη στους παλαιστινίους ιστορικά εντάσσονταν στον αντιμερικανισμό (δες σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ).Από την άλλη δεν θα διαφωνήσω ότι χρειάζεται ένα κράτος φυσιολογικό για τους παλαιστινίους. Απλά με το μπάχαλο που υπάρχει στην μεση ανατολή και την Χαμας σαν κυρίαρχη δύναμη...δεν το βλέπω!Έχω μια ερώτηση: Με αναφορά τη γενοκτονία ποντίων, Μικρασιατών, και τις εκκαθαρίσεις των ελληνικών πληθυσμών σε Κων/πολη (Σεπτεμβριανά 55, )θα δικαιολογούσες αντίστοιχα Έλληνες να εκπυρσοκροτούνται σε καφετέριες στην Πόλη;Φιλικά
@σκυλοςΓια σένα οι Παλαιστίνιοι, είναι πολίτες β κατηγορίας? Αυτό έχει σημασία. Το ότι είναι για το Ισραήλ το ξέρω.Οσο για τον λεκτικό ακροβατισμό που κάνεις "Έχω μια ερώτηση: Με αναφορά τη γενοκτονία ποντίων, Μικρασιατών, και τις εκκαθαρίσεις των ελληνικών πληθυσμών σε Κων/πολη (Σεπτεμβριανά 55, )θα δικαιολογούσες αντίστοιχα Έλληνες να εκπυρσοκροτούνται σε καφετέριες στην Πόλη; " ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙΣ: Αν σου πάρουν το σπίτι και σε απελάσουν από την πατρίδα σου...τότε τι κάνεις? Αυτό έκαναν στους Παλαιστίνιους. Η ιστορία δεν ξεκινάει το 1973. Τα γεγονότα είναι πολύ παλαιότερα. Μην τα αποσιωπάς.