Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ χαρακτηρίζει «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στα Όσκαρ

Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ χαρακτηρίζει «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στα Όσκαρ Facebook Twitter
10

Η Σάρλοτ Ράμπλιγκ, η οποία είναι φέτος υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «45 Χρόνια», πήρε θέση σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι απουσίες υποψηφιοτήτων μαύρων ηθοποιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τα όσκαρ, χαρακτηρίζοντας «ρατσιστικό για τους λευκούς» το μποϊκοτάζ στη βραδιά της απονομής των βραβείων.

Μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, η βρετανίδα ηθοποιός τόνισε πως «κανείς δεν ξέρει πως η Ακαδημία παίρνει τις αποφάσεις της, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά ίσως κάποιες φορές οι μαύροι ηθοποιοί να μην άξιζαν να βρεθούν στην τελική λίστα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών θα πρέπει να εισάγει ποσοστώσεις- η 69 χρονη Ράμπλινγκ - η οποία είναι μέλος της Ακαδημίας και επομένως μπορεί να ψηφίσει στα βραβεία- εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη: «Γιατί να κατατάσσουμε τους ανθρώπους; Σήμερα, οι περισσότεροι είναι λιγότερο ή περισσότερο αποδεκτοί. Οι άνθρωποι πάντα θα λένε: "Αυτός είναι λιγότερο όμορφος", "Αυτός είναι πολύ μαύρος", "Αυτός είναι πολύ λευκός". Κάποιος πάντα θα λέει ότι και εσύ είσαι (αυτό ή το άλλο). Πρέπει, όμως, να εκλάβουμε από αυτό ότι θα πρέπει να είναι πολλές μειονότητες παντού;»

Ερωτηθείσα για το γεγονός πως πολλά μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας που εργάζονται στη βιομηχανία του θεάματος αισθάνονται ακόμη πως δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που αξίζουν, η Ράμπλινγκ προτίμησε να απαντήσει με ένα λιτό: «Ουδέν σχόλιο».

Οι αντιδράσεις απέναντι στη συνέντευξη της Βρετανίδας ηθοποιού ήταν άμεσες, με διάφορες προσωπικότητες από το χώρο του θεάματος και του κινηματογράφου, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Τορόντο Kάμερον Μπέιλι να ισχυρίζονται πως πολλά μέλη της Ακαδημίας ίσως και να ταυτίζονται με τις απόψεις της.

Πολιτισμός
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM
Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει.

Πολιτισμός / Ένα οργιαστικό ανοιξιάτικο σκηνικό από την Ελένη Κανελλοπούλου στη Βιτρίνα της Κριεζώτου

Tην Πέμπτη 18 Απριλίου στις 19:00, το Πωλητήριο της Πινακοθήκης Γκίκα παρουσιάζει τριαντάφυλλα, παπαρούνες και λεμόνια που μπλέκουν με φυλλώματα πάνω στον πηλό στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάσεων «Η Βιτρίνα της Κριεζώτου. Ένας καλλιτέχνης προτείνει».
NEWSROOM
Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Πρόεδρος, μια ταινία-σκάνδαλο κι ένας εμφύλιος πόλεμος από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο Civil War του Άλεξ Γκάρλαντ, η νέα πρόκληση της Κατρίν Μπρεγιά και η βαμπιρομπαλαρίνα Abigail ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Πολιτισμός / Ολυμπιακοί αγώνες 2024: Μετά την αφή ξεκίνησε το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία

Τι έγινε στην τελετή αφής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Η πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο -χρυσό Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας- Στέφανο Ντούσκο
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το είδος ταινίες κάνεις παραγωγός και κανένα στούντιο δεν θα έδινα μερικά εκατομμύρια δολάρια για να γυρίσει το Μαντ Μαξ και τον πόλεμο των άστρων με ασιατες και Αφροαμερικανούς . Οπότε σε αυτά τα βραβεία που χωράνε μόνο πέντε ξενόγλωσσες τα πράγματα είναι έτσι. Αρέσει δεν αρέσει δεν είναι υποχρεωτικό να πας και να συμμετέχεις. Δηλαδή όλος ο κόσμος γυρίζει λιγότερες καλες ταινίες από ότι η Αμερική? Βραβεία επίδειξης τουαλέτας είναι.
Ναι μπορεί να μην άξιζε υποψηφιότητα κανένας άλλος. Αλλά πόσες ευκαιρίες έχουν οι μαύροι, λατίνοι, ασιάτες ηθοποιοί; Πόσοι από αυτούς πρωταγωνιστούν σε μεγάλες παραγωγές ώστε να βρεθούν μια μέρα να είναι και υποψήφιοι; Αυτό είναι το πρόβλημα και ας κανει η αγαπημένη Σαρλοτ πως δεν καταλαβαίνει.
Τη στιγμή που η ακαδημία εισάγει ποσόστωση η μαύρη κοινότητα θα έχει χάσει τη μπάλα κατά την γνώμη μου. Είναι αυτογκολ η λογική "πρέπει και οι μαύροι να κερδίζουν κάτι άρα ας φτιάξουμε κατηγορία μόνο για μαύρους". Αν το δεχτείς αυτό επιβάλεις διαχωρισμό ηθοποιών σε μαύρους/λευκούς όπου ο καθένας θα παίρνει τα δικά του βραβεία. Με το να σπας το πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε άτομα του ίδιου χρώματος δεν καταφέρνεις να έχεις ισότητα. Απλά καταφέρνεις κάθε χρόνο κάποιος μαύρος να έχει βραβείο.
Μια χαρά τα λέει η Charlotte! Φτάνει πια με τον «ρατσισμό απ' την ανάποδη»!Να είμαστε όλοι ίσοι χωρίς ταμπέλες. Μη φτάσουμε στο να αισθάνεται κάποιος μειονεκτικά επειδή οι μαύροι τον στραβοκοιτάζουν ως λευκό, οι γέροι ως νέο, οι «παραολυμπιακοί» ως αρτιμελή, οι gay ως straight, οι φεμινίστριες ως άντρα... Ε τι πια; Είναι δυνατόν ποσόστωση λευκών-μαύρων στα όσκαρ; Θα μου πεις υπάρχουν και χειρότερα: στη Γαλλία ο Ολάντ τήρησε την δέσμευσή οι υπουργοί του να είναι 50% γυναίκες. Γιατί να μην οριστεί και ποσοστό για gay υπουργούς, για έγχρωμους, για ανάπηρους και ούτω καθεξής... Μα είναι δυνατόν τέτοια κριτήρια να μπαίνουν μπροστά από την «αντικειμενική αξία» κάθε ανθρώπου;
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το είπε κάποιος. Έχει καταντήσει αηδία αυτή η μόδα του politically corectness όπου δεν μπορείς να πεις τίποτα με τον φόβο ότι θα χαρακτηριστείς ρατσιστής. Δεν το καταλάβαινουν οι μαύροι (και κάθε «μειονότητα» εντός ή εκτός εισαγωγικών) ότι όταν αυτόδιαχωρίζεσαι φέρνεις ο ίδιος τον ρατσισμό πάνω σου; Όταν αυτοδιαχωρίζεσαι είναι σα να δηλώνεις πως είσαι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ. Δεν υπάρχουν λευκοί και μαύροι, υπάρχουν μόνο ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Το να φωνάζεις για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαύροι στα φετινά όσκαρ είναι σα να φωνάζεις επειδή δεν υπάρχουν κοκκινομάλληδες. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες ομάδες ανθρώπων. Μην αυτοδιαχωρίζεστε. Είμαστε όλοι ένα.