Μπουτάρης: "Δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα, τελειώσαμε"

Μπουτάρης: "Δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα, τελειώσαμε" Facebook Twitter
14

Την επιβολή διδάκτρων ύψους 500 ευρώ για να λυθεί το ζήτημα των οικονομικών προβλημάτων στα Πανεπιστήμια, πρότεινε ο Γιάννης Μπουτάρης.

 «Αντί να κλαιγόμαστε που θα βρούμε τα λεφτά, τα 500 ευρώ δίδακτρα το χρόνο για τους φοιτητές, έχει στόχους, αποκτά οικονομική αυτονομία το πανεπιστήμιο, δεν περιμένει πότε θα πάρει τα λεφτά από το κράτος και οι φοιτητές σέβονται περισσότερο αυτό που κάνουν. Δεν λέω ότι δεν είναι λεφτά, είναι, αλλά ας γίνει μία κλιμάκωση. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν ας εξαιρεθούν, αλλά τουλάχιστον ας πληρώνεται ένα ποσό», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο Star.

Tην πρόταση αυτή ο κ. Μπουτάρης τη διατύπωσε πρώτη φορά σε εκπομπή του ΜΕΓΚΑ στις 28 Οκτωβρίου, στην οποία αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εργασιακών διεκδικήσεων και στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. “Δεν υπάρχουν κεκτημένα δικαιώματα. Τελειώσαμε, πρέπει να χτιστούμε απ΄την αρχή. Δηλαδή ο επιχειρηματίας που έχτισε το μαγαζί του από την αρχή δεν έχει δικαιώματα;” είπε ο κ. Μπουτάρης.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, σε τηλεοπτική εκπομπή ο Δήμραχος Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρης μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων λόγο της υποχρηματοδότησης πρότεινε ως λύση "500 ευρώ το χρόνο δίδακτρα για κάθε φοιτητή…".Αυτή η δήλωση έρχεται ως συνέχεια της δήλωσης του αντιπρύτανη του ΑΠΘ Θ. Λαόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα που είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα ότι "η επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακό θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο οικονομικό πρόβλημα του ΑΠΘ".Μπορεί για τον κ. Μπουτάρη τα 500 ευρώ να μην είναι τίποτα, όμως για τις οικογένειες μας είναι ένα ολόκληρο μηνιάτικο.Είναι πρόκληση να απευθύνονται στους γονείς μας, που ήδη ματώνουν για να τα βγάλουν πέρα με το τεράστιο κόστος σπουδών, και να τους καλούν να πληρώσουν ακόμη μια φορά το μάρμαρο.Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων δεν τον δημιουργήσαμε εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειες μας.Μνήμη χρυσόψαρου έχετε κ. Μπουτάρη; Δεν γνωρίζετε ότι όλες οι κυβερνήσεις σημερινές και προηγούμενες προχώρησαν:Σε μείωση κατά 80% των προϋπολογισμών τα τελευταία 5 χρόνια.Έβαλαν δύο φορές το χέρι στα αποθεματικά των πανεπιστημίων μας.Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει νέα μείωση 20% για το 2016.Το γνωρίζετε πολύ καλά αλλά θέλετε να πληρώσουν ξανά τα μόνιμα υποζύγια οι γονείς μας. Γιατί δεν παίρνετε από :Τους μεγαλοβιομήχανους που απολαμβάνουν πακέτο στήριξης 35 δισ. μέσω του 3ου μνημονίου.Τις Ελληνικές Τράπεζες που μόνο την πενταετία 2010-2015 έλαβαν 250 δισ. ευρώ στήριξη.Από τα εκατομμύρια που δίνονται μέσω των προϋπολογισμών των σχολών μας σε επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ, για διαγωνισμούς καινοτομίας, επιχειρηματικότητας κ.α.Η μόρφωσή μας δεν είναι εμπόρευμα! Όλοι στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές- 5 Νοέμβρη φοιτητικός ξεσηκωμός σε όλη την χώρα- 12 Νοέμβρη μαζί με όλο το λαό στις απεργιακές συγκεντρώσειςΜέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
Σιγά μην ξέρεις τι είναι το ΜΑΣ εσύ τώρα.Αντί να πιάσω αυγό,προτιμώ να πιάσω 500άρκι ζεστό ζεστό να το δίνω αφού το πρότεινε.Ή ο Μπουτάρης θα μου το δώσει ή εσύ.Βρείτε τα μεταξύ σας.Ή απλά δεν θα μας φεσώσετε με 500 ευρώ τον χρόνο.
Αφήστε μας με τα ΜΑΣ ,σας κλπ. Έξω τα κόμματα από τις σχολές. Αυτός ο εφιάλτης των καταλήψεων στα ελληνικά πανεπιστήμια που στέρησαν από πολλούς το δικαίωμα να έχουν μία σωστή εκπαίδευση και να τελειώσουν στην ώρα τους πρέπει να σταματήσει. Αρκετά πληρώσαμε τους φοιτητοπατέρες ως φοιτητές. Μακάρι να έδινα 500 ευρώ (που σιγά τα λεφτά) παρά να έχω αυτό το τσιρκο μεντράνο που κοστισε σε πολλούς χρόνια ενοικίων αν με εννοείς. Σε ΚΑΜΙΑ αλλη χώρα η εκπαίδευση δεν είναι δωρεαν . Στην Ισπανία είναι 1000 ευρώ το χρόνο. Αυτά.
Αν τα έλεγε ο Φίλης αυτά θα έσταζαν δηλητήριο τα σχόλια στο άρθρο αυτό. Έλεος ρε παιδιά, μα πόσο πρόβατο πια ο Έλληνας; Είναι λογικό δηλαδή τώρα...ΤΩΡΑ που ο κόσμος δεν έχει λεφτά να επιβαρύνεται ο φοιτητής με 500 ευρώ το εξάμηνο!!! Και το βλέπουν κάποιοι λογικό αυτό!!!Έτσι και γίνει η αρχή θα καταλήξουμε να χρεωνόμαστε μια ζωή για να σπουδάσουμε όπως στην Αμερική και να δουλεύουμε για να ξεχρεώνουμε χωρίς ουσιαστικά να ζούμε. Σας πείραξε μετά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που θα το ξαναπώ οι πλούσιοι επιλέγουν, όχι ο απλός κόσμος. Μπεεεεε!
Η πλειοψηφία θα πιεσθεί μόνο αν δει ότι αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο και δεν θα μετατρέπονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και αγορές του αιώνα, τώρα πως ένα σουρεάλ κράτος θα μετατραπεί σε ένα αξιοκρατικό κράτος μόνο ο Χουντίνι ξέρει (αν ξέρει κι αυτός)
Εχω γραψει σε προγενεστερο σχολιο μου οτι θεωρω την καταβολη καποιων χαμηλου υψους διδακτρων απο τους φοιτητες ως λογικη πρακτικη.Με την εξαιρεση οσων ειναι αποδεδειγμενα αποροι.Για τον λογο αυτο "μου χτυπησε ασχημα"η φραση "δεν υπαρχουν,πλεον,κεκτημενα δικαιωματα".Στη συνεχεια,βεβαια,μεσω παραδειγματος ο Μπουταρης μαλλον διευκρινιζει τι ακριβως εννοει.Εαν,λοιπον,επιθυμουμε να προσεγγισουμε το ζητημα της καταργησης "κεκτημενων δικαιωματων"αυτο θα πρεπει να γινει κατα περιπτωση.Διοτι κεκτημενο δικαιωμα θεωροουσαν την μεχρι συνταξιοδοτησεως μονιμοτητα οι δημοσιοι υπαλληλοι,ανεξαρτητως του αν εργαζονταν η οχι,και του αν ηταν εντιμοι υπαλληλοι η "φακελλακηδες".Αυτο ειναι προφανες οτι δεν μπορει να συνεχισθει,αρα και αυτο το "κεκτημενο δικαιωμα"πρεπει να παυσει να υφισταται.Ομως κεκτημενο δικαιωμα ειναι και η δυνατοτητα να εργαζεται καποιος και να διασφαλιζει τα προς το ζειν.Η να λαμβανει μια αξιοπρεπη συνταξη ο απομαχος της ζωης συνταξιουχος,ωστε να μην γινεται στα γεραματα του ζητιανος.Αυτος,βεβαια,που εχει καταβαλει τριαντα πεντε και σαραντα χρονια τις εισφορες του,οχι οποιος βρεθηκε συνταξιουχος μεσω των γνωστων"πολιτικων ρυθμισεων",χωρις ουσιαστικα να εχει συνεισφερει τιποτα στα ασφαλιστικα ταμεια.Η προσεγγιση,λοιπον,στο θεμα αυτο δεν μπορει να γινεται με γενικοτητες και αφορισμους.Αλλα κατα περιπτωση.Διοτι κεκτημενο δικαιωμα απο "κεκτημενο δικαιωμα" μπορει να εχουν τεραστια διαφορα.
Ο Μπουτάρης είναι σωστός. Τα πράγματα είναι απλά. Και επειδή οι περισσότεροι υπήρξαμε φοιτητές και ξέρουμε:(α) Δίδακτρα 500 ευρώ το χρόνο σε φοιτητές, με δίκαιες εξαιρέσεις που βασίζονται σε ένα συνδυασμό κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων (αριθμός παιδιών, απόσταση πανεπιστημίου από πόλη προέλευσης, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα). Παίζουμε την κολοκυθιά σε αυτό καιρό τώρα. Στην Ελλάδα, κάνουμε καταλήψεις για τη τζάμπα τυρόπιτα και μετά φεύγει σούμπιτος ο γιόκας για μεταπτυχιακά και τα σκάμε σε Αγγλικές σχολές (εκεί να δεις άκρατος νεοφιλελευθερισμός) με χαμόγελο.(β) Δυνατότητα παγώματος σπουδών/εξόδων επ'αόριστον για επί μακρόν φοιτητές, εργαζόμενους, οικογενειακούς λόγους κτλ. Εφ'όσον όμως είσαι φοιτητής, να είσαι συμμέτοχος στη διαδικασία του πανεπιστημίου. (γ) Δυναμική αυξομείωση των θέσεων ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Π.χ. σε καιρούς μείωσης, μείωση των θέσεων που αντιστοιχούν στον κατασκευαστικό κλάδο. Αλλιώς δημιουργούμε στρεβλές συνθήκες με ανισορροπίες προσφοράς ζήτησης που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία. Εν καιρώ, χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής που να συνδέει αυτό που παράγει η παιδεία με το που θέλουμε να φτάσουμε (σε επίπεδο παραγωγής) ως χώρα για να σταματήσουμε τις εξαγωγές ράντομ επιστημόνων αμφιβόλου (πολλές φορές) ποιότητας.(δ) Κατάργηση του πασοκικού απολιθώματος που ακόμα γουστάρει η αριστερά τύπου σύριζα "Κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ". Δυναμική τροποποίηση των θέσεων ανάλογα με την εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Δε γίνεται πχ η Ελλάδα, μια χώρα 10 εκατομμυρίων να έχει 7 πολυτεχνεία ή πολυτεχνειακά τμήματα και άλλες χώρες διπλάσιου πληθυσμού στην Ευρώπη, με πολύ περισσότερη βιομηχανία, να έχουν 3. (ε) "Αυτό το κωλοκράτος" προσφέρει ακόμα τζάμπα αβέρτα εκπαίδευση, η οποία ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ ανά φοιτητή (κάπου υπήρχε ένα άρθρο που τα τιμολογούσε). Δεν είναι κακό να υπάρχει μία δίκαιη συμμετοχή από την πλευρά φοιτητών που μπορούν να πληρώσουν. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να αρμέγουμε επ'αόριστον από πχ την ιδιοκτησία (που πλέον δεν έχει αξία στην Ελλάδα), αν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα που να είναι δίκαια.
αμα δεν εχεις, δουλεψε να τα βγαλεις.οπως ολος ο κοσμος.αν δεν μπορεις να τα βγαλεις , μη σπουδασεις.ετσι γεμισαμε ανεργους πτυχιουχους, που μετα στρεφονται σε αλλα επαγγελματα.