ΠΑΣΟΚ: Ζητά αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των θυμάτων και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι

ΠΑΣΟΚ: Ζητά αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των θυμάτων και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Επτά χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, οι οικογένειες των θυμάτων και οι εγκαυματίες εξακολουθούν να ζητούν θεσμική και οικονομική στήριξη από το κράτος.

Με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη, κατατέθηκε σήμερα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας, με θέμα την αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης των θυμάτων και συγγενών της τραγωδίας στο Μάτι.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Ιωάννης Τσίμαρης, Παύλος Χρηστίδης και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ζητούν ειδική σύνταξη και διαγραφή οφειλών

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με τους πληγέντες από το δυστύχημα των Τεμπών (Ν. 5039/2023), οι οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς του 2018 δεν έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο αποκατάστασης, γεγονός που συνιστά «παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης».

Οι βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει:

  • στη θέσπιση ειδικής σύνταξης για τις οικογένειες των θυμάτων και τους εγκαυματίες,
  • στη διαγραφή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών,
  • στην απαλλαγή από φόρο κληρονομιάς,
  • και στην πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών δαπανών για τους εγκαυματίες.

«Ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των θυμάτων»

Όπως σημειώνουν, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των πληγέντων και η διασφάλιση ίσης αντιμετώπισης όλων των θυμάτων εθνικών τραγωδιών.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις αυτές και να παρουσιάσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, «ώστε να δοθεί επιτέλους το αυτονόητο: δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα».

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Εμανουέλ Μακρόν: Η Ελλάδα είναι ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο οικονομικής προόδου

Ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο μετά την κρίση που διήλθε, καθώς και ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της
THE LIFO TEAM
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Πολιτική / Παπασταύρου από Δελφούς: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, δήλωσε πως «πριν τελειώσει το έτος» η χώρα μας θα έχει τα δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΔΕΛΦΟΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Δελφούς: «Χρειαζόμαστε plan b εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή επεκταθεί»

«Εάν το μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί, είναι θέμα χρόνου να έχουμε σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό του πετρελαίου και προϊόντων», σημείωσε ο πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM