[ΓΝΩΜΕΣ] Γιατί δεν μου άρεσε η χθεσινή Τελετή Έναρξης. Από τον Άρη Αλεξανδρή

Facebook Twitter
25

1) Γιατί παρουσίασε ένα χαοτικό θέαμα χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

2) Γιατί η τηλεοπτική σκηνοθεσία χαντάκωσε κάθε πετυχημένο εύρημα, στερώντας του την αυτοτέλειά του και εντάσσοντάς το σε μια ενιαία, άμορφη μάζα.

3) Γιατί έλειπε το στίγμα της οικουμενικότητας και η αναφορά εκείνη που θα προκαλούσε ταύτιση όχι μόνο στους Άγγλους θεατές, αλλά και στους υπόλοιπους ανά τον κόσμο.

4) Γιατί η πολυσυλλεκτικότητα για την πολυσυλλεκτικότητα είναι άτοπη. Κάποιες στιγμές ο εικαστικός στοχασμός αντικαταστάθηκε από το πολιτικό statement.

5) Γιατί τα πολύτιμα στοιχεία του αγγλικού πολιτισμού παρουσιάστηκαν με πεζό, mainstream τρόπο και όχι με την μεγαλοπρέπεια που τους πρέπει.

6) Γιατί έλειπε η κινηματογραφική ματιά στην όλη σύνθεση.

7) Γιατί η ροή των πραγμάτων έμοιαζε να κυλάει με τυχαίο τρόπο- το σκηνοθετικό παρόν δεν επιβεβαίωνε τις περασμένες και δεν δημιουργούσε προσδοκίες για τις επερχόμενες πράξεις.

8) Γιατί σε πολλά σημεία κυριάρχησε η κονσερβοποιημένη στουντιακή μανιέρα και έμεινε ανεκμετάλλευτο το στοιχείο της ζωντανής αναμετάδοσης.

9) Γιατί η αισθητική ήταν ένα αμάλγαμα σύγχρονης και ρετρό pop επιδίωξης που όμως σε κανένα επίπεδο δεν ανέδειξε τη διαχρονική σπιρτάδα της pop κουλτούρας. Το απαιτούμενο δέος, ακόμα και στην εμπορικώς νοούμενη εκδοχή του εξέλειπε εντελώς.

10) Γιατί το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια φασαριόζικη παράσταση χωρίς συνεκτικότητα, με άφθονους κομπάρσους και κανέναν ουσιαστικό πρωταγωνιστή.

Ελλάδα
25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Ελλάδα / Δολοφονία Λυγγερίδη: «Μαραθώνιος» για δεύτερη ημέρα με 32 απολογίες- Προφυλακίστηκε ακόμη ένα ηγετικό μέλος

Το ηγετικό μέλος, που μαζί με άλλους τέσσερις θεωρούνται επικεφαλής  της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικού, φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το σήμα για την έναρξη των επεισοδίων
NEWSROOM
Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

Ελλάδα / Λέκκας για Θηρασιά: «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο»

«Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία» εξήγησε ο κ. Λέκκας
NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Έχω βαρεθεί τις τελευταίες μέρες τον κομπλεξισμό και την κατινιά που έχουν βγάλει οι Έλληνες για την τελετή έναρξης. Ήταν προφανώς η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ, με άψογη εκτέλεση, απίστευτη ευρυματικότητα, και κάτι που ούτε στα όνειρα τους δε διαθέτουν οι Ελληνάρες, ...ποιοτικό χιούμορ. Άρη Αλεξανδρή την είδες την τελετή ή σε είχε ψιλοπάρει; η δε 'συμπυκνωμένη σου απογοήτευση' τυχαίνει να είναι και παντελώς ατεκμηρίωτη, αλλά ψιλά γράμματα αυτά στην Ελληνική δημοσιογραφία.Αν ψάχνεις για δέος και οικουμενική ματιά, μάλλον δεν έχεις δει την εικόνα που στολίζει το άρθρο σου, για να μην αναφερθώ στην υπέροχη ιδέα του να υπάρχουν πολλοί συγχρόνως λαμπαδοφορείς -νεα παιδιά, το σύμβολο της ελπίδας για το αύριο και το συγκλονιστικό κατασκεύασμα όπου άναψε η τελική φλόγα. Αμέτρητες ήταν οι μαγευτικές στιγμές που μας χάρισαν οι Άγγλοι αλλά εγω προσωπικά θα σταθώ στους ποδηλάτες-περιστέρια, για μένα συνδύαζαν την τέχνη, το θέαμα, και το Ολυμπιακό ιδεώδες της παγκόσμιας εκεχειρίας. Κρίμα που οι Έλληνες αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά τόσο μικρός λαός, με όλες τις έννοιες.
Μη σκας, το God Save the Queen έχουμε βαρεθεί να το ακούμε αυτές τις μέρες. Να δούμε πότε θ' ακουστεί ο Ελληνικός ύμνος - αλλά τώρα που κοπήκανε τα μπόνους και τα προνόμια οι Ελληνάρες αθλητές θυμήθηκαν ότι τελικά δε καίγονται και τόσο για τα μετάλια.
Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω τι έχουν να δείξουν οι Βρετανοί; Εμείς είμαστε ανώτεροι μπλα μπλα μπλα , πρέπει να πω πως αποτελεί επιλογή και μάλιστα έξυπνη ο Mr Been. Αν ήθελαν να δείξουν άλλα πράγματα (Κάρολος Ντίκενς, Κάρολος Δαρβίνος, Τόμας Χάξλεϋ, Ισαάκ Νεύτων, Kipling R.J., Ρόµπερτ Εντουαρντς, Cambridge university , Oxford university, Stonehenge, Πίτερ Ουστίνοφ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Σερ Τσαρλς Σπένσερ Τσάπλιν, Πάπας Αδριανός Δ΄, Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, Μπέρναρντ Κατζ, Στήβεν Χώκινγκ, Μάικλ Φαραντέι, Μαίρη Σέλλεϋ και ο Λόρδος Βύρων. Όσκαρ Ουάιλντ, Πύργος του Λονδίνου κτλ. ) θα τα έδειχναν. Η Βρετανία είναι πολύ σπουδαίο κράτος - έθνος και καλό είναι να μην την υποτιμάμε . Έδειξαν όλα αυτά τα οποία θα φέρουν ζεστές λαχταριστές λίρες και το target group δεν είσαι εσύ! There’s no business like show business και οι Βρετανοί το γνωρίζουν πολύ καλά. Εμείς πάλι όχι. Εμείς έχουμε την κάψα να αποδεικνύουμε πόσο ανώτεροι είμαστε με κάθε ευκαιρία. Αυτό όμως δε λέγεται marketing, αλλιώς λέγεται …
Γιατί βαριέμαι να διαβάζω άρθρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε και γράφετε όλα αυτά τα κατεβατά που δεν αφορούν κανένα παρά μόνο αρκετούς ηλίθιους αναγνώστες της Lifo
Ίσως να είναι προφανές μόνο σε ηλίθιους αναγνώστες σαν και μένα πως για δεκαετίες ο κόσμος θα μιλάει για τη βασίλισσα που έπεσε από ελικόπτερο το οποίο πιλόταρε ο James Bond και προσγειώθηκε στο στάδιο, σε μία από τις ίσως πιο βαρετές τελετές έναρξης της ιστορίας των αγώνων και μάλιστα για δεκαετίες θα πληρώνουν 5 € τουλάχιστον για να δουν το στάδιο αυτό. Σε μας πάλι που παρουσιάσαμε αριστούργημα ούτε αν τους πληρώσουμε δεν θα έρθουν. Αυτό φίλε μου λέγεται branding… Αλλά ας μη μιλάμε για ηλιθιότητες τώρα…εμείς είμαστε ανώτεροι για να ασχολούμαστε με έσοδα και τουρισμό.…
Εμενα μου αρεσε πολυ. Δεν ειχε τον ελιτισμο της Αθηνας και το κομματι με το NHS ηταν απο τα πιο εμπνευσμενα. Ηταν η πρωτη τελετη που ειχε και χιουμορ, και δεν επερνε τον εαυτο της πολυ στα σοβαρα.. Η μονη ενστανση το κομματι με τον Μπεκαμ.
Γενικά συμφωνώ με το άρθρο. Όντως δεν είχε συνοχή η τελετή. Πιστεύω ήταν από τις κλασσικές περιπτώσεις που κάτι φαίνεται καλό στο χαρτί αλλά στην πράξη χάνει. Για παράδειγμα η φάση με το πάρτι. Πιστεύω έγινε για γέμισμα, να κρατάει την προσοχή του κόσμου στις αλλαγές και να υποστηρίζει τις παρουσιάσεις. Το θέμα είναι ότι πήρε τόση ώρα από το συνολικό πρόγραμμα, που από φόντο έγινε κυρίαρχο στοιχείο. Και αναπόφευκτα έκανε κοιλιά. Η υπόλοιπη βραδιά ήταν καλούτσικη. Είχε έξυπνες αναφορές, εμφανίστηκαν δημοφιλείς VIP (αν και έλειψαν πολλοί που έπρεπε να είναι οπωσδήποτε, πχ Sean Connery, Monty Pythons, Smiths). Επίσης η ιστορία με τη δάδα μου φάνηκε έξυπνη. Και εδώ ίσως είναι η μόνη μικρή μου ένσταση στο άρθρο: Όσον αφορά την οικουμενικότητα, νομίζω ότι η δάδα που από πολλές γίνεται μία, συμβόλιζε ακριβώς την οικουμενικότητα και με πετυχημένο τρόπο. Αυτό δεν αναφέρθηκε πουθενά. Οπότε ή εγώ το κατάλαβα λάθος, ή οι Έλληνες παρουσιαστές δεν το επισήμαναν, ή οι ίδιοι οι Άγγλοι διοργανωτές δεν το έκαναν αρκετά σαφές. Δεν ξέρω. Πάντως είναι γεγονός ότι το μήνυμα δεν πέρασε τουλάχιστον σ'εμάς μέσω τηλεόρασης, με όση δύναμη θα έπρεπε.Συνολικά πάντως έχω μεγάλο παράπονο με τη σκηνοθεσία γιατί βαρέθηκα τη ζωή μου και όταν τελείωσε ένιωσα ότι δεν πήρα κάτι το ιδιαίτερο που την είδα.
Προσωπικα ποτε δεν με εντυπωσιασε καμια τελετη εναρξης ακομα και του 2004 . οφιλο ομως να παραδεχτω πως πρεπει να υποκληθω στον mr bean χωρις να ειμαι ιδιετερος φαν του, με εντυπωσιασε. Απο εκει και περα δεν θα εχω κατι να θυμαμαι απο αυτο το σοου, οπως δεν θυμαμαι τιποτα το απο το 2000 το 04 και το 08
Συμφωνώ απολύτως!Αν εξαιρέσεις 1-2 ευρηματικές στιγμές, όπως η εμφάνιση - έκπληξη του mister Bean, η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων ήταν μια απογοήτευση. Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να μην είχε να παρουσιάσει μακραίωνη Ιστορία, είχε όμως πλούσιο υλικό να αναδείξει από την επιρροή της Βρετανικής κουλτούρας στο θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Η χτεσινή παρουσίαση όμως, εκτός του ότι δεν είχε καμία συνοχή, ακροβατούσε στα όρια του κιτς. Κρίμα αν σκεφτεί κανείς ότι οι μεγαλύτερες καλλιτεχνικές παραγωγές γίνονται στο Λονδίνο!
Παιδια εμενα παλι μου αρεσε πολυ.Προεβαλλε την ιστορια της διοργανωτριας χωρας μεσω στοιχειων στα οποια ειχε ή εχει την παγκοσμια πρωτοπορια: Βιομηχανικη Επανασταση, Λογοτεχνια, Ισοτητα των φυλων, Ανεκτικοτητα, Κοινωνικο Κρατος, pop μουσικηΣκεφτειτε ποσο επιρρεαζουν αυτα τα πραγματα την καθημερινοτητα μας. Και ποσο την επιρρεαζουν οι παπυροι απο την τελετη του Πεκινου ή τα Κυκλαδιτικα αγαλματα απο την τελετη της ΑθηναςΦιλικα :-)Ακης
και τα κυκλαδίτικα αγαλματάκια την επηρεάζουν και οι πάπυροι, η μετεξέλιξη αυτών δηλαδή. Και εμένα μου άρεσε η τελετή - ειδικά η έμφαση στη μουσική "βιομηχανία" τους και τα κωμικά στοιχεία - ίσως όμως να μην ήταν καλά σκηνοθετημένη για την τηλεόραση.
Εντάξει, είναι πιο πρόσφατη η ποπ κουλτούρα, αλλά χωρίς παπύρους και αγάλματα δε θα την είχαμε φτάσει ποτέ. Η τέχνη είναι μία και διαχρονική. Και σε καμία περίπτωση δεν το λέω για να μειώσω την αγγλική μουσική σκηνή και τον αγγλικό κινηματογράφο, με τα οποία μεγάλωσα και τα λατρεύω. Και στην τελική αυτά έχουν οι άνθρωποι, αυτά δείχνουν. Καλά κάνουν. Σκηνοθετικά όμως ήταν λίγο αλαλούμ η παρουσίαση, εκεί νομίζω είναι το θέμα. Δε σε κρατούσε γιατί είχε αυτά τα σημεία με το πάρτι πχ και κάποιες άλλες κοιλιές που έχανες λίγο το νόημα. Συγκρίσεις δε νομίζω ότι χρειάζονται αλλά μιας και θυμηθήκαμε την έναρξη των ελληνικών αγώνων, πιστεύω ότι δεν είχε γίνει μια παρουσίαση ξερή και αδιάφορη, αντίθετα είχε γίνει με πολύ σύγχρονα μέσα και αισθητική, ενσωματώνοντας με σεβασμό και το αρχαίο στοιχείο.
London 2012 opening ceremony: different strokes for different folks, people ...! I liked most of it (contemporary pop culture references/showcases, be it film or music, were engaging and moving/hilarious, I cringed a bit at the NHS part but, on the other hand, it was a clever backslap at current prime minister, so props to Mr. Boyle for that) ...And I will (hopefully) be smirking when everyone and their grandmother will be praising the 2016 opening ceremony to high heaven because, hey, everybody loves Latin excess & bombast ... Cheerio, peeps ...!
Το χειρότερο ήταν οι έλληνες παρουσιαστές της τελετής...πολύ άθλια μετάδοση (δεν εξηγούσαν και πολλά, μετέφραζαν ελάχιστα, πολλά λάθη στην παρουσιάση των χωρών)Η τελετή ήταν ένα πάρτυ
Όντως, τρισάθλιοι οι αθλητικογράφοι παρουσιαστές της ΕΡΤ. Τι δουλειά έχουν αυτοί οι αμόρφωτοι να αναμεταδίδουν και να σχολιάζουν ένα 'πολιτισμικό' γεγονός όπως η τελετή έναρξης; Η αυτοί ή Κωστάλας; ΕΛΕΟΣ ΕΡΤ!