Οι Κούρδοι κατέλαβαν την συριακή πόλη Αΐν Ισα

Οι Κούρδοι κατέλαβαν την συριακή πόλη Αΐν Ισα Facebook Twitter
το «Ισλαμικό Κράτος» κατέστρεψε δύο μουσουλμανικά μαυσωλεία στην Παλμύρα, γιατί δεν εναρμονίζονταν με τη δική του φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ
1

Σημαντική πόλη στη βορειοανατολική Συρία κατέλαβαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη Κούρδοι μαχητές, συνεχίζοντας την αλυσίδα των πρόσφατων επιτυχιών τους σε βάρος του ISIS, χάρη στις οποίες αναδεικνύονται στην πλέον αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη κατά των τζιχαντιστών, πέραν, βεβαίως, του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Οι Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας (YPG), στρατιωτική πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που εκφράζει την πλειονότητα των Κούρδων της Συρίας, κατέλαβαν χθες το απόγευμα την πόλη Αΐν Ισα, γύρω στα 50 χλμ. από τη Ράκα, άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» που έχουν ανακηρύξει οι ισλαμιστές σε Συρία και Ιράκ. Είχε προηγηθεί, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη γειτονική στρατιωτική βάση της Ταξιαρχίας 93, η οποία βρισκόταν επί ένα χρόνο υπό τον έλεγχο του ISIS.

Το Αΐν Ισα και η στρατιωτική βάση της Ταξιαρχίας 93 έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς ελέγχουν οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη Ράκα με άλλες οχυρές θέσεις των τζιχαντιστών έξω από το Χαλέπι, στον συριακό Βορρά. Οπως δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Αΐν Ισα, οι γραμμές άμυνας του «Ισλαμικού Κράτους» τραβήχτηκαν πολύ πίσω, στα περίχωρα της Ράκα.

Σημείο καμπής στον πόλεμο μεταξύ του ISIS και των YPG υπήρξε η μάχη για το Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από την πόλη τους τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από πεισματική αντίσταση στην τετράμηνη πολιορκία που υπέστησαν. Το τελευταίο διάστημα, οι Κούρδοι, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών, έχουν περάσει στην αντεπίθεση συρρικνώνοντας βαθμιαία τις περιοχές υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους». Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η κατάληψη της κωμόπολης Τελ Αμπιάν, στα τουρκοσυριακά σύνορα, στις 16 Ιουνίου, η οποία διευκόλυνε την περαιτέρω προώθηση των Κούρδων προς τη Ράκα.

Ωστόσο, Σύροι αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα των Κούρδων να οργανώσουν, έστω και με την υποστήριξη των αμερικανικών βομβαρδισμών, εκστρατεία για την εκπόρθηση των τζιχαντιστών από το βασικό προπύργιό τους, τη Ράκα, μια μεγάλη και καλά οχυρωμένη πόλη.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων στη Συρία επιβεβαίωσε χθες ότι το «Ισλαμικό Κράτος» κατέστρεψε δύο μουσουλμανικά μαυσωλεία στην Παλμύρα, γιατί δεν εναρμονίζονταν με τη δική του φονταμενταλιστική εκδοχή του Ισλάμ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τους φόβους για την τύχη των σπουδαίων αρχαίων, ρωμαϊκών και ελληνιστικών, μνημείων της Παλμύρας. Ανεπανόρθωτες ζημιές υπέστη και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Μααρέτ αλ Νουμάν, στη διάρκεια βομβαρδισμού θέσεων ανταρτών από τον κυβερνητικό στρατό.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια