Γ. Κασιμάτης στην εξεταστική: Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο

Γ. Κασιμάτης στην εξεταστική: Αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο Facebook Twitter
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης (δεξιά - φωτογραφία αρχείου). ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
7

Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το πρώτο μνημόνιο και υποστήριξε ότι έγινε παραβίαση της δημοκρατικής αρχής του πολιτεύματος.

Στην κατάθεσή του, σύμφωνα με το ΑΠΕ, χαρακτήρισε άκυρα και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, καθώς δεν επικυρώθηκαν από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως προβλέπεται για τις διεθνείς συμβάσεις. Σε ερώτηση αν θα πρέπει και η επικείμενη συμφωνία να περάσει με τον ίδιο τρόπο από τη Βουλή, ο κ. Κασιμάτης απάντησε χαρακτηριστικά:  «Για να είναι έγκυρη και νόμιμη θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένη και σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 36 του συντάγματος, ενώ αν προβλέπει αρμοδιότητες ελέγχου από τους δανειστές θα πρέπει να επικυρωθεί από τα 2/3 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, δηλαδή πάνω από 180 βουλευτές».

«Από τη στιγμή που ένα μνημόνιο υπογράφεται, είναι διεθνής σύμβαση. Οι συμβάσεις είναι άκυρες όταν δεν εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή το κοινοβούλιο. Και μάλιστα αφού οι προηγούμενες συμβάσεις παρέδιδαν και κυριαρχικά δικαιώματα έπρεπε να κυρωθούν με τα 2/3 της βουλής», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής επέμεινε ότι «υπάρχει στο μνημόνιο ρητή παραίτηση δικαιωμάτων εθνικής κυριαρχίας», τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογραφεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν, και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ακόμα, μίλησε για αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, και για έλλειμμα ενημέρωσης που υπήρχε σε ότι αφορούσε τις διαπραγματεύσεις.

«Δεν έγινε ενημέρωση γιατί δανειστήκαμε από το ΔΝΤ και όχι από τις αγορές. Δεν ήξερε κανείς για διαπραγματεύσεις και συμφωνίες. Την ίδια εποχή υπήρξε ένα συνονθύλευμα αντιφατικών δηλώσεων», ανέφερε ενώ υποστήριξε ότι παραπλανητικά χαρακτήρισαν τη δανειακή σύμβαση ως πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ ήταν οικονομικής πολιτικής».

Οι αναφορές του κ. Κασιμάτη ότι υπήρχε δόλος και ότι «δεν υπογράφεται μια τέτοια συμφωνία ακόμα και με το πιστόλι στο κρόταφο», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολίασε πως «είστε ο πρώτος που μιλάτε για εσχάτη προδοσία. Διαπράττει και ο κ. Τσίπρας το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας που ζητάει χρήματα;».

Ο Γ. Κασιμάτης απάντησε ότι δεν ξέρει τη συμφωνία και θα περιμένει πρώτα να τη δει και πρόσθεσε ότι «η παράνομη υπογραφή, δεν έχει σχέση με τα λεφτά αλλά με την παραχώρηση της κυριαρχίας ενός κράτους». Ο Α. Λοβέρδος τον κατηγόρησε ότι μεροληπτεί και ότι κρίνει με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ξέρετε τι σκέφτομαι; Ότι η Εξεταστική για τα μνημόνια μπορεί να τους γυρίσει μπουμεραγκ. Έρχεται κάθε καρυδιάς καρύδι και λέει το μακρύ του και το κοντό του (περί αντισυνταγματικότητας κλπ). Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα κάνει η σημερινή Κυβέρνηση. Μπορεί να υπογράψει τελικά κι αυτή συμφωνία με τους "Θεσμούς", η οποία, σύμφωνα με όσους κατέθεσαν ήδη στην Εξεταστική, να είναι "αντισυνταγματική"!
'Η παραβιαζεται το Συνταγμα ή οχι. Τι παει να πει εμεις,εσεις; Ως ποτε θα βλεπουμε μονο το δεντρο και οχι το δασος; Και το δασος σε αυτη την περιπτωση ειναι η χωρα και το μελλον της. Ας παραμερισουμε τα κομματικα και ας δουμε σοβαρα τι εχει συμβει. Ας αγνοησουμε μικροπολιτικες,συμφεροντα και κοντοφθαλμες πολιτικες τριτων,ετσι ωστε να εχουμε μια πληρη εικονα.Η παραβιαση του Συνταγματος απ' οποιον και να γινεται αριστερο,δεξιο ειναι πραξη παρανομη,καταδικαστεα και σοβαρη. Ποσο μαλιστα αν εχει γινει με δολο. Δεν μενει παρα να ακουστουν τα παραπανω και σε δικαστικη αιθουσα. Οποτε αναμενουμε.
Ψυχραιμια φιλε που με ξερεις κι απ' τα παλια! Τα συγκεκριμενα επιχειρηματα,οι χαρακτηρισμοι και οι προσωπικες επιθεσεις που κανετε...δεν πιανουν!Τον ιδιο δασκαλο εχετε ολοι; Λαιμαργια για χρημα με οποιο τιμημα,ταυτιση με τους δανειστες και βρισιδι! Το εχετε χασει το παιχνιδι!