Κουρουμπλής: Στοχευμένες προσλήψεις στα νοσοκομεία

Κουρουμπλής: Στοχευμένες προσλήψεις στα νοσοκομεία Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η σημερινή κυβέρνηση, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο, ο υπουργός επισήμανε ότι μέσα στον Μάιο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και οι επισκέψεις του στα νοσοκομεία όλης της χώρα, θα έχει μια εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και θα προχωρήσει στην επίλυσή τους με στοχευμένες προσλήψεις. Όσον αφορά το θέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.

«Παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του '15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το '14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το '15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια.

»Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμυρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας» ανέφερε ο υπουργός.

Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση. Εμείς είπαμε, και το είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα δημιουργήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής άμυνας σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας όπως είναι το Αιγαίο- που είναι πλήρως εγκαταλειμμένο και αισθάνονται οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές ότι δεν υπάρχει ισοπολιτεία σ΄ αυτόν τον τόπο - η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Ηγουμενίτσα. Τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν με στοχευμένες προσλήψεις, γι΄ αυτό κάνουμε αυτόν τον κύκλο των επαφών».

Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το σύστημα πληρωμής των εφημεριών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο Π. Κουρουμπλής τόνισε: «Τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το '12, το '13 και το '14 . Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα. Με βάση την προσπάθεια που έκανε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών, λύσαμε τα νομικά προβλήματα, βρήκαμε τα χρήματα, τροποποιήσαμε τους προϋπολογισμούς και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο».

Όσον αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει δοθεί καμία τέτοια εντολή, παρά την προσπάθεια που κάνουν και οι δημοσιογράφοι να μάθουν. Διότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κουρουμπλή,στην Θεσσαλία τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ,μετά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑίου που έχετε για ΔΥΠΕάρχη.Μην μας ταϊζεις σανό δικέ μου.