Η τυρρανία του τέλειου σώματος

Η τυρρανία του τέλειου σώματος Facebook Twitter
17

Του Brandon Ambrosino

 

[ Επιμέλεια- Μετάφραση: Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Η τυρρανία του τέλειου σώματος Facebook Twitter

«Δεν είχα ιδέα ότι άνηκα στην κατηγορία 'αδύνατων-χοντρών΄( skinny - fat ) μέχρι να μου το επισημάνει το αγόρι μου. Στην πραγματικότητα, δεν γνώριζα καν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα..!

Ο Ρώσος φίλος μου είναι από τους τυχερούς που έχουν αυτό το αξιοζήλευτο σώμα, σε σχήμα V: Ευρείς ώμοι, στενή μέση, γραμμωμένα στήθη, και κοιλιακοί κοντά στους οποίους δεν έχει πλησιάσει δείγμα υδατάνθρακα εδώ και χρόνια..

Εγώ από την άλλη, ήμουν ένας επαγγελματίας χορευτής, έκανα γιόγκα, πήγαινα για τρέξιμο, πρόσεχα τι έτρωγα, και ναι, μάλλον κρατιόμουν καλά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έδειχνα ΤΟΣΟ ωραίος..

Το στήθος μου ήταν ατροφικό , τα χέρια μου ασχημάτιστα και αδύναμα. Συν τοις άλλοις, ήμουν τριχωτός. Παντού.

Γύρισα στην κρεβατοκάμαρα, σβήνοντας  όλα τα φώτα στο σπίτι..»

***

Η τάση των gay ανδρών να τονίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση είναι ένα γεγονός δύσκολο να παραβλεφθεί , λέει ο Δρ Duane Duncan, Διευθυντής Ερευνών στο Αυστραλιανό Κέντρο Ερευνών πάνω στο Φύλο, την Υγεία και την Κοινωνία.

Στο άρθρο του «Έξω από την ντουλάπα, και μέσα στο γυμναστήριο,» ο Duncan αναγνωρίζει ότι η εξιδανικευμένη αρρενωπή σωματική διάπλαση είναι "ένα σημαντικό σημείο πολιτιστικής αναφοράς στην κυρίαρχη αναπαράσταση των ομοφυλόφιλων ανδρών, σήμερα."

Προφανώς, πρόκειται για μία παρατήρηση πολιτικά φορτισμένη:  Ομοφοβικοί  πολιτικοί είναι πανέτοιμοι να προσδώσουν έναν παθολογικό πρόσημο σε τυχόν κοινά χαρακτηριστικά  που μπορεί να έχουν αρκετοί gay άνδρες.

Από την άλλη, διάφοροι ακτιβιστές, που μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, πηγαίνουν στο άλλο άκρο αρνούμενοι ολοκληρωτικά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν κοινά στοιχεία συλλογικής ταυτότητας ανάμεσα στους gay άνδρες, ενώ θεωρούν τον όρο « gay lifestyle» άκρως υποτιμητικό.

Αν και η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα είναι αρκετά πρόσφατη, ο Brennan υποστηρίζει πως σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν – κατά μέσο όρο- να νιώθουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σώμα τους,  από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες.

Από την άλλη, μία διαφορετική έρευνα υποστηρίζει πως και οι ομοφυλόφιλοι και οι straight άντρες  μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το σώμα τους, αλλά λόγω των κοινωνικών πιέσεων, οι ετεροφυλόφιλοι άντρες δεν αισθάνονται πολύ άνετα να μιλάμε γι 'αυτό.

Αλλά ενώ μια οριστική απόφαση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, οι σύγχρονες gay τάσεις τείνουν να δικαιώνουν περισσότερο την θεωρία του Brennan.

Πάρτε, για παράδειγμα, το Grindr- ένα application κοινωνικής δικτύωσης, που σας βοηθά να «βρείτε gay, bi curious άντρες».

Το Grindr εμφανίζει μικρές φωτογραφίες των πιθανών καινούριων σας φίλων, ανάλογα με το πόσο κοντά στην περιοχή σας βρίσκονται. Με ένα γρήγορα σκανάρισμα ο χρήστης διαλέγει ανάμεσα από εκατοντάδες φωτογραφίες προσώπων, μυών, δικέφαλων, και κοιλιακών, μέχρι να βρει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα..

***

Η τάση να συγχέεται η μυϊκή δύναμη με την αρρενωπότητα είναι διαδεδομένη σε όλη την gay κουλτούρα, σύμφωνα με τον Δρ Murray Drummond.

Στο άρθρο του «Σώματα Ανδρών: Ακούγοντας τους νέους, ομοφυλόφιλους άνδρες,» ο Drummond υποστηρίζει ότι συχνά θεωρούμε δεδομένο ότι η μυϊκή δύναμη  σημαίνει τόσο σωματική όσο και συναισθηματική δύναμη.

Στις gay κοινότητες, λέει, οι μύες συμβολίζουν κάτι πολύ συγκεκριμένο:  "Μια αίσθηση ελέγχου ... [και] έναν αέρα ανθεκτικότητας"

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες για τους ομοφυλόφιλους και την μυϊκή δύναμη, η καθεμιά λιγότερο πολιτικά ορθή από την άλλη.

Ο Brennan προτείνει μια άποψη την οποία  υποστήριξε ο A. Klein σε ένα βιβλίο του, το 1993 με τίτλο Little Big Men:

« Μετά την κρίση του AIDS, λέει, πολλοί ομοφυλόφιλοι άνδρες άρχισαν να συρρέουν στα γυμναστήρια ώστε να αποφύγουν να δείχνουν αδύνατοι και εύθραυστοι, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί ως σημάδι ασθένειας.»

Αυτή η προσπάθεια για την επίτευξη ενός αθλητικού σώματος περιγράφεται από Drummond ως μία μορφή «μυϊκής  διαμαρτυρίας».

Ένα άλλο κίνητρο για αυτήν την υπερβολική εκγύμναση θα μπορούσε να είναι το εξής:  Ένα δυνατό και γυμνασμένο σώμα μπορεί πιο εύκολα να «αποστομώσει»  το ομοφοβικό στερεότυπο που θέλει τους gay άνδρες πιο αδύναμους και ασθενέστερους σε σχέση με τους straight ομόλογους τους.

***

vvg

Ήμουν 12 χρονών την πρώτη φορά που συνέδεσα την μυϊκότητα με την ομοφυλοφιλία, όταν έπεσε στα χέρια μου μία συλλογή φωτογραφιών ενός καλλιτέχνη που ονομάζεται Tom Bianchi , ο οποίος ειδικεύεται στο ανδρικό γυμνό και την gay erotica.

Τα μοντέλα του είναι κάτι μυώδεις ημίθεοι – που έμοιαζαν πολύ με τον Ρώσο μου..

Σε μία τηλεφωνική συνέντευξη, ο  Bianchi μου είπε ότι ελπίζει πως το έργο του χρησιμεύει ώστε να ενθαρρύνει τους ομοφυλόφιλους άνδρες να συνειδητοποιήσουμε τις φυσικές μας δυνατότητες..

Αλλά δεν είναι όλοι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες σε θέση να ανταπεξέλθουν σ τα πρότυπα τιου Bianchi.

Ο Patrick Giles, σε μια κριτική του για τον Bianchi δημοσιευμένη στο Harvard Gay & Lesbian Review, μας το υπενθύμισε:  "Τι γίνεται με την κληρονομικότητα και τον σωματότυπο ορισμένων αντρών;"

Ακόμα, ο Giles επισημαίνει, ότι τα χρήματα είναι επίσης ένας παράγοντας.

Ανησυχεί, τέλος, πως η ομορφιά ενεργεί ιεραρχικά στην ομοφυλοφιλική κοινότητα.

"Όσοι έχουν τους πόρους για να «Αδωνο-ποιήσουν» (Adonize ) τα σώματά τους ανταμείβονται με εξουσία και επιρροή στους άλλους.

Όλοι οι άλλοι αποκλείονται - και στη συνέχεια κατηγορούνται ότι δεν προσπαθούν αρκετά σκληρά ώστε να πραγματοποιήσουν όλες τους τις δυνατότητες."

***

Η Ρώσος φίλος μου με έβαλε σε μια αυστηρή δίαιτα, από την πρώτη κιόλας μέρα που ήμασταν μαζί.
Σε πέντε εβδομάδες έχασα 14 κιλά.

Ένα χρόνο αργότερα, έχασα αυτόν.

Το προφανές ερώτημα, όμως, είναι, γιατί επέτρεψα στο αγόρι μου να επηρεάσει το πώς βλέπω το σώμα  μου; Η απλούστερη απάντηση είναι ότι δεν ήθελα να τον χάσω.

Αλλά μία πιο σύνθετη απάντηση έχει να κάνει με το μεγαλύτερο  κομμάτι της gay κοινότητας: 

Το σωματικό ιδεώδες του συντρόφου μου δεν ήταν άγνωστo σε εμένα. Αν μη τι άλλο, ο συγκεκριμένος επαναλάμβανε  τα πρότυπα που είχα συναντήσει κι άλλες φορές σε άλλους gay φίλους.

Πρότυπα τα οποία διαιωνίζονται, συχνά, κι από τα MME.

***

Ελλάδα
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Στατιστικά μιλώντας και κρίνοντας απ'το δικό μου κύκλο, από τους gay φίλους μου θα λεγα πως το 10% γυμνάζεται. Ενώ όλοι οι στρέητ φίλοι μου είναι πορωμένοι με γυμναστήρια, διατροφές και τα σχετικά. Προσωπικά με ελκύει περισσότερο το πρόσωπο (είμαι face man), ένα ωραίο χαμόγελο και η αυτοπεποίθηση. Σίγουρα βοηθάει αν τα πιο πάνω συνδιάζονται και με ένα γυμνασμένο σώμα, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό. Βέβαια απ'την άλλη...θα φέρω το παράδειγμα του Ρονάλντο. Ο οποίος αν δεν είχε το σώμα που έχει, μπορεί και να τον έλεγα άσχημο...
Ο γυμνασμένος στρέιτ φίλος σου θα αρεσει στις γυναίκες και θα έχει πολλές επιτυχίες. Ο γυμνασμένος γκέι μπορεί να έχει δεκα διαφορετικούς γκέι άντρες στο κρεβατι του κάθε μέρα! Αυτα τα δυο δε συγκρίνονται με τίποτα. Τα μπράτσα στον γκέι που τα έχει φερνουν πολύ και άμεσο "αποτέλεσμα"...
Προβληματίστηκα λίγο. Λέτε τελικά η "gay κοινότητα" να είναι τίποτα άλλο παρά ένας διαγωνισμός-beauty pageant ; Η περιθωριοποίηση να έχει αφυπνίσει πρωτόγονα ηγεμονικά ένστικτα ;
Όχι η περιθωριοποίηση, ίσα ίσα, το πέρασμα στην ισονομία. Έχει πολύ ενδιαφέρον να φανταστεί κανείς τι θα επικρατεί αφού η ισότητα επιτευχθεί. Θα αλλάξει ο κόσμος. Γιατί νομίζεις ότι δεν περνάει εύκολα; Χρειάζεται καλοσύνη πάντως, εδώ.
Παρά ταύτα μου φαίνεται περισσότερο λογική η περίπτωση, όλα αυτά να είναι κατάλοιπα από στερεότυπα από εποχές όπου η gay κοινότητα απότελούνταν από άτομα μετρημένα στα δάχτυλα. Από την άλλην ίσως φανερώνει μια γυναικεία συμπεριφορά, αν και προσωπικά αρνούμε να πιστέψω στο παλιό απαίσιο ρητό "ομοφυλόφιλος=γυναίκα".
Στον πυρήνας της ομοφοβίας κοχλάζει ένας έμμεσος μισογυνικός φαλοκρατισμός. Το ότι σήμερα οι άνδρες λένε ή λέγεται ότι αποδέχονται την γυναικεία τους πλευρά, είναι κάτι που έχει αμφίβολη αξία, γιατί πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε την μέση αντίληψη της "γυναικότητας", ή του θηλυκού στοιχείου εν γένει στην κοινωνία.Σήμερα κάποιος μου λεγε ότι από την φύση τους οι γυναίκες γουστάρουν να δείχνουν υπό των ανδρών. Ας φανταστούμε λοιπόν τί θα σήμαινε στο στόμα του η φράση: "εγώ έχω αποδεχτεί την θηλυκή μου πλευρά'.
Δεν ξέρω αν όλοι οι άντρες έχουν καποια θηλυκή πλευρά, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι η σύμπλευση γκέι αντρών και θηλυκότητας ή θηλυκής πλευράς είναι στερεότυπο από παλιότερα χρόνια, όταν οι φανεροί ομοφυλόφιλοι ήταν μόνο οι θηλυπρεπείς. Οι οποίοι στο σύνολο των γκέι αντρών αποτελούν μειοψηφία και μάλιστα μικρή. Αυτό φαίνεται σιγα σιγα όλο και περισσοτερο στη δύση, πολύ λιγότερο ακόμα στην Ελλάδα. Βασικά όταν ακούμε γκέι άντρας, θε πρέπει να φανταζόμαστε έναν μέσο άντρα που έλκεται απο άλλους άντρες. Τελεία. Τα υπόλοιπα είναι υποπεριπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν ή όχι, μπορεί να ισχύουν ή όχι κλπ
[Των Eβραίων (50 μ.X.)](http://bit.ly/12pw8iF):«Η τιμιότερές μου μέρες είν’ εκείνεςπου την αισθητική αναζήτησιν αφίνω,που εγκαταλείπω τον ωραίο και σκληρόν ελληνισμό,με την κυρίαρχη προσήλωσισε τέλεια καμωμένα και φθαρτά άσπρα μέλη.Και γένομαι αυτός που θα ήθελαπάντα να μένω· των Εβραίων, των ιερών Εβραίων, ο υιός.»Όμως δεν έμενε τοιούτος διόλου.Ο Ηδονισμός κ’ η Τέχνη της Aλεξανδρείαςαφοσιωμένο τους παιδί τον είχαν.
Το θέμα επανέρχεται συχνά, ενώ είναι σχετικά απλό: Στο θέμα της έλξης, οι άνδρες λειτουργούν πολύ με βάση την εμφάνιση αυτού που τους ενδιαφερει - αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο ή το περίεργο.Δηλαδή, οι στρέιτ άνδρες δίνουν μεγάλη σημασία στο σώμα των γυναικών, και οι γκέι άνδρες δίνουν μεγάλη σημασία στο σώμα των ανδρών.Έτσι οι στρέιτ γυναίκες νιώθουν την πίεση για καλό σώμα (που μερικές φορές φτάνει ως την "τυρρανία" του άρθρου), και οι γκέι άνδρες το ίδιο, αφού και στις δύο περιπτώσεις ο "στόχος" τους είναι να ελκύσουν άνδρες.
οι ομοφυλόφιλοι άνδρες τείνουν – κατά μέσο όρο- να νιώθουν μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για το σώμα τους, από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Πηγή: www.lifo.grΑκριβως οπως οι γυναικες! ετσι αλληλοκαταλαβαινονται συχνα καλυτερα απ'οτι με ατομα του ιδιου φυλου βλεπε φιλιες μεταξυ γυναικων και gay αντρων
Ναι, αλλά εδώ πρέπει να εστιάσουμε στο ποθητό, ή σε αυτόν που ποθεί;Εννοείς ότι οι gay άνδρες ως άνδρες έχουν την συνήθεια να αρέσκονται στο ομορφότερο(με βάση τί, το αντρικό ή το γυναικείο, και με βάση ποια γούστα, του άντρα ή της γυναίκας);Ή, ότι οι άντρες που γουστάρουν άντρες, άρα, μετέχουν στο να βλέπουν μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας, τους αρέσουν οι άντρες όπως αρέσουν και στις γυναίκες;Ότι απάντηση και να δωθεί στα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε στο εξής:Ότι υπάρχουν σ' αυτό τον κόσμο, ωραίοι, στρειτ άνδρες. Αν το να χτίσεις σώμα πληρεί ως προυπόθεση ένα ζητούμενο, είναι αυτή.Γιατί τους ωραίους στρέιτ, τους γουστάρουν όλοι.(Όσον αφορά αυτούς που τους αποζητούν).
"Από την άλλη, μία διαφορετική έρευνα υποστηρίζει πως και οι ομοφυλόφιλοι και οι straight άντρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για το σώμα τους, αλλά λόγω των κοινωνικών πιέσεων, *******οι ετεροφυλόφιλοι άντρες δεν αισθάνονται πολύ άνετα να μιλάμε γι 'αυτό.********"
PietaΑυτό είναι στερεότυπο που παραπέμπει : οι γκέι άντρες έχουν θηλυκό μυαλό άρα κάνουν καλή παρέα μαζί. Αυτό δεν ισχύει παρ ότι "φαινεται" να ισχύει. Οι γκέι άντρες είναι μια πολύ μεγάλη κατηγορία, που φυσικά δεν μπαίνει σε καλούπια. Συνηθως η οπτική που έχουμε είναι περιορισμένη και αφορά μάλλον λιγα άτομα σε σχέση με το σύνολο. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει γενικά αυτη η "δικτατορία" του ωραίου γυμνασμένου σώματος. Ισχυει και στους στρέιτ αλλα πολύ περισσότερο στους γκέι άντρες. Επειδή συνδέεται πολύ περισσότερο με το φλερτ και το σεξ. Όσο πιο γυμνασμένος τόσο περισσότερα βλεμματα (και όχι μόνο). Το αντρικό σώμα είναι αυτό που έλκει τον γκέι άντρα και τον διαδοροποιπεί απ την κοινωνία. Επομένως το θέλει όσο γίνεταο πιο τέλειο και στον ίδιο, και στους συντρόφους του. Και όντως είναι καταπιεστικό...