Τι είναι το USB-C των νέων Macbook;

Τι είναι το USB-C των νέων Macbook; Facebook Twitter
9
Τι είναι το USB-C των νέων Macbook; Facebook Twitter

Πριν από ένα 24ωρο και κάτι η Apple εκτός από τη φανφάρα της εισαγωγής της στην κατηγορία των wearables με το Apple Watch, ένα gadget που ξεμένει από μπαταρία σε 18 ώρες, καταργεί το iPhone και που προς το παρόν πάσχει από κρίση ταυτότητας ("και λιμάνι και σαλόνι"), παρουσίασε και το νέο Macbook.

Τι είναι το USB-C των νέων Macbook; Facebook Twitter

Το νέο Macbook είναι ένας υβριδικός υπολογιστής - tablet υποδειγματικού design, με οθόνη 12 ιντσών υψηλής ευκρίνειας, τεχνολογίας retina, με επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο και δυναμικό trackpad που μεταφράζει σε εντολές ακόμα και την δύναμη με την οποία το πιέζει ο χρήστης.

Διαθέτει αρκετή ισχύ για να σερφάρουμε στο Facebook, στο Twitter και σε κανένα σάιτ αλλά, με βάση τα specs του, είναι αμφίβολο τι άλλο μπορεί να κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αποκάλυψή του η Apple απέφυγε να δείξει στην οθόνη του κάποια από τις 'απαιτητικές' σε ισχύ εφαρμογή. Εξού και ο χαρακτηρισμός "υβριδικός". Κάτι σαν iPad με πληκτρολόγιο και λειτουργικό OS X, όπως λέει και το TechCrunch.

Τι είναι το USB-C των νέων Macbook; Facebook Twitter

Eκτός από αυτά, διαθέτει μία και μοναδική θύρα διασύνδεσης, που ακολουθεί το νέο πρότυπο USB-C. Πρότυπο που αρκετός κόσμος ίσως γνωρίζει ως "το USB που κουμπώνει κι από τις δύο όψεις" και πρόκειται να γίνει το νέο στάνταρντ, που θα συναντάμε σε όλους τους μελλοντικούς υπολογιστές.

Συνοπτικά το USB-C είναι "σφαίρα" (ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 10 Gbps δηλαδή διπλάσια από το USB 3.0), λεπτό (1/3 του μεγέθους ενός "παραδοσιακού" USB), λειτουργεί από όποια πλευρά κι αν το τοποθετήσουμε, στέλνει και λαμβάνει ρεύμα, "μιλάει" με τα παλαιότερα πρότυπα USB, κάνει τα πάντα. 

 

To USB-C είναι ένα παγκόσμιο, ενιάιο πρότυπο σύνδεσης συσκευών και είναι το μέλλον των καλωδίων. Όσο "μέλλον" απομένει, δηλαδή, για τα καλώδια.

Μέσω αυτής της μιας και μοναδικής θύρας USB-C, το Macbook μπορεί είτε να φορτίζει, ή να μεταφέρει δεδομένα από έναν εξωτερικό στον εσωτερικό SSD σκληρό δίσκο του, ή να μεταφέρει HD εικόνα σε συσκευές με HDMI, ή να λειτουργεί ως video-out στέλνοντας εικόνα από τον υπολογιστή σε μόνιτορ ή τηλεόραση.  

Το πρόβλημά είναι ότι με μια και μοναδική θύρα ο υπολογιστής μπορεί να φέρει εις πέρας μόνο ένα από τα παραπάνω tasks τη φορά. Δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ συνδεδεμένο ένα memory stick ή έναν σκληρό δίσκο και να βλέπουμε ταινία από τον υπολογιστή στην τηλεόραση και να φορτίζουμε το MacBook. Μόνο ένα τη φορά.

Τι είναι το USB-C των νέων Macbook; Facebook Twitter

H Apple ζητάει από τους "απαιτητικούς" καταναλωτές, να πληρώσουν πρόσθετα 79 δολάρια για την αγορά ενός αξεσουάρ που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα έναν συνδυασμό των παραπάνω λειτουργιών. Κι αυτό εξαγρίωσε τους ορκισμένους φανς. Τους απανταχού brand addicts που θα πληρώσουν 1300 δολάρια για το Macbook (τo "iPad με το πληκτρολόγιο") και θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα λεφτά για έξτρα λειτουργίες, που σήμερα φέρνουν εις πέρας συσκευές 15ετίας. 

Οι ειδικοί λένε ότι η Apple φτιάχνει τους κανόνες και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Και το νέο Macbook έχει όλα τα φόντα να μοσχοπουλήσει, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν (ειδικά το χρυσό μοντέλο) ως statement. Κι αυτό αποτελεί κατάκτηση της Apple συν τω χρόνω.

Όμως, με την κίνηση να εξοπλίσει το Macbook -εκτός από την είσοδο των ακουστικών- με μία και μοναδική θύρα USB - C η Apple -παρά τις αντιδράσεις που, μοιραία, θα ξεχαστούν- δείχνει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία της να κατακτήσει πρώτη και το ολοκληρωτικά ασύρματο σύμπαν που θα αποτελείται από συσκευές που δεν θα έχουν ανάγκη πια τα καλώδια για να φορτίζουν και να παίζουν βίντεο ή να μεταφέρουν δεδομένα ή ήχο ταυτόχρονα.

Και αυτός ο κόσμος είναι πολύ κοντά.

Τech & Science
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ όταν βγαίνει κάτι καινούργιο και ακριβό και βλέπω τον κόσμο διατεθειμένο να το αγοράσει, παρά το ότι παραπονιέται για την τιμή του.Δεν έχω καμία απολύτως τρέλα με την τεχνολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνω τα όποια πρακτικά πλεονεκτήματά της και τις ευκολίες της.Άνθρωποι διατεθειμένοι να "ληστευθούν" σήμερα καθιστούν πιο προσιτή την τιμή για εμένα αύριο, όταν θα αποφασίσω ότι είναι αρκετά φθηνό για να το αγοράσω (και ας μην είμαι από τους πρώτους, ούτε καν από τους δεύτερους).Επομένως : Ευχαριστώ παιδιά !
Το πιο απολαυστικό σε κάθε νέα iΚυκλοφορία, είναι οι εξοργισμένοι με την τιμή.Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μία ψυχοκοινωνική ανάλυση της οργής που δέχεται η εταιρεία για τις τιμές τις. Ζήλια; Φθόνος; Κόμπλεξ; Δεν φταίει η Apple αν εσύ δεν έχεις χρήματα για να αγοράσεις τα προϊόντα της (ούτε εγώ έχω). Αλλά δεν σου φταίνε ούτε αυτοί που το κάνουν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και αν γουστάρει να δώσει ένα χιλιάρικο για ρολόι, εσένα τι σε κόφτει, δανεικά σου ζήτησε;
Έχω επιλέγω να είμαι πλέμπα ή να μην πλουτίσουν κάποιοι υποτιμώντας την μνημοσύνη μου. Ξαναλέω πως όσο υπάρχουν άνθρωποι που χαλάνε 3000 ευρώ για μία τσάντα θα χαλάνε και 1200 για να βλέπουν τα email τους. Δεν έχω ούτως ή άλλος 1200 ευρώ γι αυτό. Αλλά ας είναι καλά το κολονάκι. Άλλωστε είδα εκεί και το καλύτερο . Να πάει το mac κάποιος για να του περάσουν τα windows.Υ.Γ. Η google δεν έχει τα αντανακλαστικά του απολιθωμένου δεινόσαυρος που έχει η Microsoft και πιθανόν η apple να πληρώσει σύντομα την αλαζονεία της.
Για τα USB-C δεν ξέρω πως θα είναι τα πράγματα σε τρία χρόνια και αν θα μείνει .Θα το δούμε .Αυτό που ξέρω είναι ότι παλιά η apple είχε ελαφρύ λογισμικό πυρήνα και τώρα έχει βαρύ λογισμικό με πολύ ελαφρύ και κομψό περιτύλιγμα.Δεν νομίζω να απασχολεί πολλούς αν ψύχεται με ανεμιστήρα ή με προπέλα.Σημασία έχει να είναι κάτι που θα δουλεύει καλά.Δεν έχω σπουδάσει υπολογιστές όποτε ξέρω τα βασικά.Και αυτό που θέλω είναι να μην υποτιμούν την νοημοσύνη μου χρεώνοντας μου ένα καλώδιο πενήντα ευρώ και μια μνήμη 64gb 200!!!
Όταν κάποιοι δίνουν 3000 ευρώ για μία τσάντα θα πρέπει για να δουν τα email τους και το Facebook να δώσουν 1300$. (κάτι που μπορείς να κάνεις με μία ταμπλέτα τον 200 ευρώ). Πως αλλιώς θα ξεχωρίζεις από τη πλέμπα. Σε τρία χρόνια κανείς δεν θα ξέρει πως θα είναι η τεχνολογία και αν θα υπάρχουν usb-C. Αλλάζουν τόσο γρήγορα τα πράγματα που ίσως αυτός ο κολοσσός με τα ντιζαινατα ποιοτικά και απίστευτα υπερτιμημένα προϊόντα να μην είναι σε καλή κατάσταση.Υ.Γ. Tα 32gb επιπλέον μνήμη στο iphone στην εταιρία στοιχίζουν 1 ευρώ σε εμάς 200!
Σέβομαι την γνώμη σου και την καταλαβαίνω απόλυτα, αλλά θέλω να εκφράσω και την δική μου: Το νέο Macbook προφανώς δεν στοχεύει να πάρει την θέση του "κύριου" υπολογιστή μας. Ούτε έχει σκοπό να γίνει ένα δυνατό εργαλείο "για τον δρόμο" ενός επαγγελματία μουσικού, dj, φωτογράφου κλπ. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχει το Macbook Pro. Αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν θέλει ούτε να κερδίσει τον σκληροπυρηνικό gamer που θέλει να παίζει απαιτητικά games της τελευταίας 5ετίας. Το μόνο που αποσκοπεί η Apple με το νέο Macbook είναι να φτιάξει το απόλυτο all-around φορητό laptop για τον μέσο χρήστη που καταναλώνει το >80% του χρόνου του σε μη απαιτητικές εργασίες. Και σε αυτόν τον τομέα είμαι σίγουρος ότι συμφωνείς και εσύ, το κατάφερε απόλυτα. Η φορητότητα αυτού του laptop απλά δεν υπάρχει και είμαι σίγουρος ότι θα σοκαριστούμε όλοι μας όταν το.. σηκώσουμε από κοντά. Η ύπαρξη της Retina display είναι ένα plus σε όλο το πακέτο αν και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα έχει κολλήματα λόγω των χαμηλών άλλων specs. Όσον αφορά την ύπαρξη ενός και μόνου port, σίγουρα αυτή η συνειδητή επιλογή της Apple είναι αρκετά επιθετική, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και πάντα στο παρελθόν έχει βγει δικαιωμένη. Ποιος σήμερα χρησιμοποιεί Cd-rom ας πούμε; Δεν συμφωνώ απαραίτητα με την μη ύπαρξη δυνατότητας εισαγωγής usb sticks στα οποία όλοι έχουμε τόσο συνηθίσει, αλλά από την άλλη σε 5 -10 χρόνια κανείς μας δεν θα χρησιμοποιεί usb sticks και η Apple απλά ήθελε να φέρει αυτή την κατάργηση ακόμη πιο κοντά στον χρόνο (και μάλλον θα τα καταφέρει).Για το τέλος άφησα τον σχολιασμό της τιμής. Δεδομένης της τιμολογιακής πολιτικής της Apple αλλά και της κατασκευαστικής ποιότητας των προϊόντων της (που δεν νομίζω να αμφισβητεί κανένας), δεν μου έκανε εντύπωση η αρχική τιμή του Macbook στα 1.300 δολάρια. Οκ, ίσως περίμενα 100 δολάρια λιγότερα. Αλλά, make no mistake: Αυτό που πληρώνεις για το συγκεκριμένο Laptop είναι η απόλυτη φορητότητά του (αστεία μικρό το βάρος του) καθώς και το R&R των νέων τεχνολογιών που εμπεριέχει (νέο keyboard, νέα μπαταρία, νέο mouse, USB-C).Το νέο Macbook δεν ήρθε να αντικαταστήσει απαραίτητα το τρέχον laptop σου, αποτελεί όμως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική επιλογή. Κάπου κερδίζεις, κάπου χάνεις. (Για την ιστορία, ΔΕΝ είμαι χρήστης MAC, απλά προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα ως έχουν χωρίς να διαλέγω στρατόπεδα όπως κάνουν οι περισσότεροι).