ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Το κίνημα των Πειρατών ξεκίνησε το 2007 από την Σουηδία, και αναπτύσσεται πλέον σε περισσότερα από 70 κράτη.

Σήμερα, υπάρχουν 22 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο, με εκλεγμένους δύο ευρωβουλευτές, 45 βουλευτές, και από περίπου 200 δημοτικούς συμβούλους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 'Κόμμα Πειρατών Ελλάδος' κατέβηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας στις βουλευτικές εκλογές του 2012, ενώ από φέτος το κίνημα εκπροσωπείται και στις Δημοτικές Εκλογές Θεσσαλονίκης με τους ανεξάρτητους υποστηρικτές του κόμματους, "Πειρατές στη Θεσσαλονίκη".

Πρόκειται για μια ομάδα νέων, νεότατων, παιδιών χωρίς κανένα πολιτικό background, που ασχολούνται ενεργά με την Πειρατική Ιδέα και τις τρεις αρχές της.

Φυσικά, τους συναντήσαμε και τα μάθαμε όλα!

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είναι 28 ετών, προγραμματιστής και καθηγητής πληροφορικής. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών, και είναι κατά κάποιο τρόπο ο "αρχηγός" της παράταξης. Ένας τίτλος που δεν φαίνεται αν του αρέσει ιδιαίτερα.

"Σίγουρα δεν είμαι αρχηγός, απλά ένας νέος άνθρωπος που βγήκε μπροστά μέσω του κινήματος των Πειρατών με στόχο να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε με κάποιο τρόπο και στην Θεσσαλονίκη.

Προσωπικά είμαι απόλυτα ακομμάτιστος και μεγάλος υποστηρικτής του διαδικτυακού ακτιβισμού, και υπέρμαχος της ελευθερίας στην διαφορετικότητα."

 

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

-Ποιοι είναι οι "Πειρατές της Θεσσαλονίκης", λοιπόν;

- Το ψηφοδέλτιο μας αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους. Όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και σε ιδέες. Μιλάμε για ηλικίες που ξεκινούν από τα 18 και καταλήγουν στα 42.

Συνολικά, θα ήμαστε περίπου 40 υποψήφιοι. Όχι μόνο προγραμματιστές,  όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν, αλλά γυμναστές,  καθηγητές, δικηγόροι, διατροφολόγοι, κομμωτές, μουσικοί...

Άτομα, κυρίως,  μπουχτισμένα από όλους όσους τόσα χρόνια υποστηρίζουν ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των νέων, και την πρόοδο της πόλης μέσα από την εξέλιξη και την τεχνολογία.

-Και τι είναι αυτό που εσείς αντιπροσωπεύετε; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Πειρατική Ιδέα, και ποιες είναι οι περιβόητες τρεις αρχές της;

-Οι "Πειρατές στη Θεσσαλονίκη" δρουν ακτιβιστικά, με έμφαση στο διαδίκτυο και στα ελεύθερα δικαιώματα. Αποφασίσαμε πως είναι ευκαιρία, τώρα που οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή, να συγκεκριμενοποιήσουμε τις ιδέες μια, και να δουλέψουμε από κοινού.

Για αυτο και "Πειρατές" ! Από το πειράομαι-πειρώμαι. Ενεργούμε, δηλαδή ...

Pirates- αρχαίο ελληνικό κι αυτό (γέλια)

Οι τρεις κεντρικοί άξονες στους οποίους κινούμαστε παγκοσμίως ως υποστηρικτές της Πειρατικής Ιδέας είναι:

  • Διαφάνεια του δημόσιου τομέα
  • Προστασία της ιδιωτικότητα και των ατομικών δικαιωμάτων
  • Ελεύθερο Λογισμικό σε όλους τους τομείς.

Ξέρεις, μπορεί να φαντάζει ουτοπικό για κάποιους, αλλά το πρόβλημα είναι στη βάση που σκεφτόμαστε τα πράγματα. Λέμε, δηλαδή, ότι θέλουμε διαφάνεια, αλλά σχεδόν πάντα επιλέγουμε στην Ελλάδα εκπροσώπους οι οποίοι την αποφεύγουν.

Γι' αυτο ως κεντρικό κατάρτι στην πορεία μας έχουμε την άμεση διαφάνεια, σε όλους τους τομείς του δήμου.

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

Δεν δηλώνουμε "κόμμα", αλλά ο σκοπός μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων όσων πιστεύουν στις παρακάτω αρχές:

1. Συμμετοχή πολιτών και ανοιχτή διακυβέρνηση

2. Κατάργηση των αθέμιτων φραγμών στην πολιτική συμμετοχή

3. Κανονισμός για τα Θέματα Μουσικών Αδειών σε Καταστήματα

4. Νομική προστασία πληροφοριοδοτών

5. Διαφάνεια του δημοτικού τομέα

6. Ανοιχτή πρόσβαση στον Δημότη

7. Πλήρης πρόσβαση στην πληροφορία και στις δημόσιες ακροάσεις

8. Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων

9. Κατάργηση της οδηγίας για την διατήρηση δεδομένων

10.Ελεύθερο Λογισμικό

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ (28), και η Κάλι Σιαφάκα (28) καθηγήτρια Ιταλικών, υποψήφιοι με τους "Πειρατές στη Θεσσαλονίκη" - φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

-Λέτε ότι δεν έχετε κανένα πολιτικό background. Να φανταστώ ότι δεν ανήκατε στους φοιτητές που ήταν προσκείμενοι σε φοιτητικές παρατάξεις στον πανεπιστήμιο..

-Απ' όσο γνωρίζω κανένας από τους Πειρατές δεν άνηκε ποτέ σε κάποια από τις παρατάξεις των πανεπιστημίων. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί πολύ απλά δεν μας εξέφραζαν οι αρχές τους. Όλοι μας είχαμε και έχουμε ανησυχίες, οι οποίες όμως δύσκολα μπορούσαν να απαντηθούν από άλλα κινήματα πλην των πειρατών.

Εντάξει, πολλοί είναι αυτοί που το παίζουν ανεξάρτητοι, και καλά. Αλλά αν κοιτάξεις την ιστορία τους θα δεις ότι είναι συνήθως βαμμένη με ένα, ή και με παραπάνω, κομματικά χρώματα.

Είμαστε απλά δημότες, και όχι ακόλουθοι ενός κομματικού χώρου.

-Κατεβαίνετε, όμως, τώρα κι εσείς στην πολιτική, σε μια εποχή που η ενασχόληση με τα κοινά γνωρίζει ίσως την μεγαλύτερη απαξίωση και δυσπιστία από την κοινή γνώμη. Πώς και το πήρατε απόφαση;

-Ο κύριος λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε με τα κοινά είναι ότι θέλουμε να παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία του καναπέ που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Ο εχθρός μας είναι αυτός ο καναπές που βολευτήκαμε. Και δεν έχουμε σκοπό να του "χαριστούμε".

Ακούμε κάθε μέρα στο δρόμο από νέα παιδιά να απαξιώνουν την εκπροσώπηση στο Δήμο. Νομίζουμε πως είναι λάθος, και μάλιστα μεγάλο. Έτσι, κερδίζει το σύστημα.

Είναι αδιανόητο το ότι από τους 300.000 δημότες της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν με το ζόρι 190.000. Το γεγονός αυτό μας παρακίνησε ακόμα πιο πολύ ώστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας, χωρίς να ακούμε όλους όσους μας έλεγαν το κλασικό: "έλα μωρέ, που πας να μπλέξεις;"

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Γιάννης Μποϊτσής (28) Υποψήφιος Διαδάκτωρ στις Πολιτικές Επιστήμες και υποψήφιος με τους "Πειρατές στη Θεσσαλονίκη", και Ριγάνη Άννα (20), φοιτήτρια Πληροφορικής - φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO
Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

-Και το πρόγραμμα σας; Τι είναι αυτό που θα επιδιώξετε αν καταφέρετε να μπείτε στο δημοτικό συμβούλιο;

-Επιδιώκουμε να έχουν οι δημότες αμεσότερη και μεγαλύτερη συμμετοχή. Να έχουν αντίκτυπο στην δημοτική συζήτηση και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μεμονωμένα ή και συλλογικά.

Πάνω στο τρίπτυχο Διαφάνεια – Συμμετοχή του Δημότη – Ανοιχτή Πόλη,  μπορούμε να χτίσουμε την ψηφιακή Θεσσαλονίκη μας.

Όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο κοινό του δήμου. Όλες οι διαπραγματεύσεις και ακροάσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς πρέπει να λαμβάνουν χώρα δημοσίως.

Οι "Πειρατές" αναζητούμε την κατάργηση της οδηγίας για την διατήρηση δεδομένων από το δήμο, και από κρατικούς φορείς.

Επιδιώκουμε Ελεύθερο Μητροπολιτικό Δίκτυο

(Κάθε κατάστημα που πληρώνει δημοτικό φόρο να έχει έκπτωση 5% επί του ετήσιου φόρου, αρκεί να έχει ανοικτό το wifi του ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα στο ίντερνετ, σε κάθε δρόμο του δήμου)

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

Καμία άδεια του δήμου σε πληρωμένο πρόγραμμα δεν θα ανανεωθεί, και όλες θα αντικατασταθούν από ελεύθερα προγράμματα. (εξοικονόμηση >25.000€ ετησίως)

Όλοι οι υπολογιστές του δήμου θα λειτουργούν το πρόγραμμα litecoin, το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα έως και 1500€ μηνιαίως.

Δωρεάν οι δύο πρώτες ώρες στάθμευσης στα δημοτικά parking, και 1 € όλες οι υπόλοιπες ώρες.

Αν τα παραπάνω ακολουθηθούν χωρίς κανένα κόστος μπορεί ετησίως να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό για το δήμο..

Ήμαστε στην εποχή της τεχνολογίας, και ακόμη δεν την έχουμε εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε. Δεν έχουμε κάνει την Θεσσαλονίκη "Έξυπνη Πόλη".

Φαντάσου ότι ακόμα και τα φανάρια και οι λάμπες στην σημερινή εποχή των led, λειτουργούν ακόμα με λυχνίες υδραργύρου.

Έχουμε τόσα δημοτικά κτίρια ανεκμετάλλευτα να ρημάζουν, ενώ μπορούν κάλλιστα να παραχωρηθούν σε νέες ομάδες ανθρώπων ώστε να στεγάσουν τις δραστηριότητες τους.

Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας υποτίθεται ότι ήμαστε!

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

-Περνάω στην εύλογη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όλων όταν ακούμε την λέξη "Πειρατές".

Μιλώ φυσικά για το παράνομο downloading με το οποίο ενδεχομένως να ταυτίζεται το κίνημα σας στην κοινή γνώμη. Ποια είναι η θέση σας;

- Η θέση των πειρατών είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας φραγμός στην μεταφορά δεδομένων οποιουδήποτε τύπου μέσω του διαδικτύου.

Όπως ο παππούς μας και η γιαγιά μας ανταλλάσανε γράμματα χωρίς τα Ελτά να ελέγχουν τι είχαν μέσα αυτά, έτσι κι εμείς θεωρούμε ότι καμία εταιρία δεν θα πρέπει να παρακολουθεί τι κάνουμε όταν σερφάρουμε.

Δεν θεωρούμε ότι είναι παράνομη ενέργεια το να μοιραζόμαστε οπτικοακουστικό υλικό, αν φυσικά δεν έχουμε σκοπό να το πουλήσουμε.

Σεβόμαστε τον δημιουργό, πράγμα που έχει μεγάλη διαφορά με το αν σεβόμαστε και τον παραγωγό.

Δεν είναι για εμάς παράνομο το να χρησιμοποιούμε link για να μεταφέρουμε και να κατεβάζουμε δεδομένα απο το internet, με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι παράνομο το να δανείσει ένας φίλος σε έναν άλλο ένα dvd ή ένα cd.

Δεν εγκρίνουμε την εκμετάλλευση και μεταπώληση του έργου των καλλιτεχνών, απλά θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιεί ως κοινή κτίση με όποιον τρόπο θέλει. Υποστηρίζουμε την απόλυτη ανωνυμία του διαδικτύου, και όλα τα κινήματα που την εκπροσωπούν.

Κάναμε σαν "Πειρατές στην Θεσσαλονίκη" μία κίνηση την περασμένη εβδομάδα, μοιράζοντας με λαπτοπ και στικάκια περισσότερα από 1,8 terabyte αρχείων σε περαστικούς.

Η νοοτροπία μας είναι ότι όλη η δημιουργία είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και το κράτος θα πρέπει να μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε αρχεία, αν φυσικά δεν αποσκοπούμε στο κέρδος.

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

-Ναι όμως, στις περιπτώσεις αυτές είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρώτοι που ζημιώνονται από την πειρατεία δεν είναι οι σταρ και οι μεγάλες εταιρείες, αλλά απλοί εργαζόμενοι που ενδεχομένως χάνουν την δουλειά τους, ηχολήπτες, υπάλληλοι, κτλ...

- Οι εταιρίες – οι πολυεθνικές είναι μεσάζοντες, και ουσιαστικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου.

Οι δημιουργοί θα έπρεπε να επιδιώκουν την δωρεάν προώθηση τους μέσω του διαδικτύου, μιας κι αυτό είναι που θα τους κάνει γνωστότερους. Οι εταιρίες έχουν τεράστια κέρδη από όλη αύτη τη βιομηχανία ... οι δημιουργοί όμως, ελάχιστα.

Αντί, λοιπόν, να εξετάζουμε το γεγονός τα καταστήματα που παίζουν την μουσική ενός καλλιτέχνη στην ουσία τον διαφημίζουν, οι ιδιοκτήτες τους καταλήγουν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε άδειες, πλουτίζοντας τις εταιρείες. Αν αυτές οι άδειες καταργηθούν η ελάφρυνση των καταστηματαρχών θα είναι τεράστια. Κι αν, έστω, τα χρήματα πήγαιναν κατευθείαν στους δημιουργούς και όχι στις εταιρείες, θα μιλούσαμε για πολύ λογικότερες τιμές.

Εμείς προτείνουμε να πληρώνουν οι ίδιες οι εταιρίες τους καταστηματάρχες για να διαφημίζουν τους καλλιτέχνες τους!

-Ξαναγυρνάμε στα της Θεσσαλονίκης. Τι είναι αυτό που εσύ αγαπάς περισσότερο στην πόλη, και τι αυτό που δεν μπορείς να αντέξεις;

-Αγαπάω την παραλία, την κρυμμένη νεανικότητα της πόλης, τους ανθρώπους της, τα Φεστιβάλ, και την πανεπιστημιούπολη.

Δεν μπορώ, όμως, να αντέξω το ανύπαρκτο δωρεάν πάρκινγκ στους κατοίκους της, το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Β. Όλγας και τις εστίες μόλυνσης γύρω απ' αυτά, την ανύπαρκτη περίθαλψη των αδέσποτων, τα διαλυμένα πεζοδρόμια στο Φάληρο, στην Αγ. Δημητρίου, στην Ολύμπου και σε όλους σχεδόν τους μη κεντρικούς δρόμους, και τον ανεπαρκή φωτισμό σε σχολεία και πάρκα.

Αυτοί είναι οι "Πειρατές" της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/ LIFO

Οι πειρατές δεν κατηγορούν, αλλά ενεργούν.

Σκοπός μας είναι να μπούμε στο δημοτικό συμβούλιο και να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσα περισσότερα καταφέρουμε.

Γι' αυτό και δεν απευθυνόμαστε μόνο σε ανθρώπους της ηλικίας μας, αλλά σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.

[ φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης ]

Ελλάδα
1

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε η έφεση για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

Ελλάδα / Κατατέθηκε αίτηση έφεσης για το Μάτι: «Η απόφαση είναι απολύτως εσφαλμένη κατά την κρίση της»

«Η ίδια η Πυροσβεστική, η ίδια η Πολιτική Προστασία δεν προστατεύονται, όταν προστατεύονται εκείνοι που αφήνουν εγκληματικά να καούν και να πνιγούν 105 άνθρωποι», αναφέρουν συνήγοροι των θυμάτων
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Συμφωνώ οτι το πρόβλημα της θεσσαλονίκης είναι «το ανύπαρκτο δωρεάν πάρκινγκ στους κατοίκους της» αλλά όχι ο επαρχιωτισμός και η νοοτροπία «πάω παντού με το αυτοκίνητο μου ΕΓΩ».Αντε και σύντομα με τον κυρ - γιάννη. Ελπίζω να έχετε χτυπήσει και κάνα εθελοντιλίκι διότι θα μετρήσει πολύ αργότερα.