Για το δριμύ κατηγορώ του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά των γκέι γάμων

Για το δριμύ κατηγορώ του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά των γκέι γάμων Facebook Twitter
8

Χτες διαβάσαμε στο dogma

Κατακριτέες και καταδικαστέες εφευρέσεις, χαρακτήρισε τη συμβίωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τασσόμενος κατά κάθε τέτοιας πρωτοβουλίας. 

Από την Εσθονία όπου βρέθηκε ο κ. Βαρθολομαίος είπε πως για την Εκκλησία «…είναι άγνωστοι και κατακριτέαι συζυγίαι μετ’ ατόμων του ιδίου φύλου, καταδικάζονται δε αι σύγχρονοι εφευρέσεις των λεγομένων «συμφώνων συμβιώσεως», τα οποία είναι απόρροια αμαρτίας και ουχί κατά νόμον χαράς, ενεργειών κατά τας οποίας αι θήλειαι «μετήλλαξαν την φυσικήν χρήσιν εις την παρά φύσιν, ομοίως δε και οι άρσενες αφέντες την φυσικήν χρήσιν της θηλείας εξεκαύθησαν εν τη ορέξει αυτών εις αλλήλους, άρσενες εν άρσεσι την ασχημοσύνην κατεργαζόμενοι και την αντιμισθίαν ην έδει της πλάνης αυτών εν εαυτοίς απολαμβάνοντες» 

Χρησιμοποιώντας την παραπάνω φράση από την Προς Ρωμαίους Επιστολή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ούτε λίγο ούτε πολύ «αφορίζει» κάθε σχέση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου κάνοντας λόγο για αμαρτία και πλάνη που έρχονται ενάντια στη φύση. 

Είναι η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει μια τόσο σαφή και απόλυτη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα καλώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την Κυβέρνηση της Εσθονίας να μην προχωρήσει σε νομιμοποίηση της συμβίωσης μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

 

 

===

 

Αντιδράσεις στα ελληνικά social media πολλές - και εύλογες, και δικαιολογημένες. 

 

Ενδιαφέρον όμως είχε και το παρακάτω status update του Chris Gramatidis:

 


Η δήλωση αυτή νομίζω κακώς καταδικάζεται με τόση μανία από μερικούς. Είπε απλώς ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι αμαρτία για την ορθόδοξη εκκλησία (γεγονός αναντίρρητο) και είπε ότι η εκκλησία καταδικάζει τα σύμφωνα συμβίωσης (δικαίωμά της και καλά κάνει με βάση τα δόγματά της).

 

Ούτε υπέρ των διακρίσεων τοποθετήθηκε, ούτε ομοφοβικά σχόλια για "κουσούρια" και άλλα τραγελαφικά έκανε. Το να λέμε ότι είναι κακές οι διακρίσεις και ο ρατσιστικός λόγος είναι σωστό. Αλλά το να έχουμε την απαίτηση μια θρησκεία (η οποιαδήποτε) να απαρνηθεί τα πιστεύω της είναι μια μπαρούφα ολκής.

 

Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα ορθόδοξα χριστιανικά δόγματα γίνονται επίσης πολιτική του κράτους. Αλλά αυτή είναι άλλης τάξης συζήτηση. Ο Πατριάρχης δεν είπε τίποτα καινούριο ούτε τίποτα φοβερό: είπε την από αιώνων θέση της ορθόδοξης εκκλησίας. ΟΙ εκκλησίες δεν είναι κόμματα να αλλάζουν πρόγραμμα. Τα δόγματά τους μένουν αναλλοίωτα στους αιώνες. Γι' αυτό και είναι εξ ορισμού συντηρητικές.

 

Το αν οι προτεστάντες ή οι καθολικοί είναι πιο προοδευτικοί επίσης δεν ενδιαφέρει. Ο Πατριάρχης απευθύνεται στους δικούς του πιστούς, τους ορθόδοξους. Όσο τραγικό είναι να μιλούν κάποιοι για "κουσούρια" μη βλέποντας τι γίνεται μέσα στο σπίτι τους, άλλο τόσο τραγελαφικό είναι να έχουν μερικοί την απαίτηση να βγει η ορθόδοξη εκκλησία και να αναγνωρίζει την ομοφυλοφιλία ως μη αμαρτωλή. Σιγά μην καταργήσουν και το βάπτισμα!

 

Δεν μπορεί μια εκκλησία να αλλάξει τα ιερά της κείμενα για να μας κάνει το χατήρι. Αφήστε την ήσυχη (αρκεί να μην επηρεάζει την κρατική πολιτική).

 

 

 

[+ ένα σχόλιο, του Βασίλη Σωτηρόπουλου στο παραπάνω status update] 

  • Το Λευιτικό κάπου λέει επίσης να μην τρώμε γαρίδες. Επίσης η Εκκλησία έχει δεχθεί την κατάργηση της θανατικής ποινής. Κι αν ο ύπνος μετά το σεξ είναι τόσο θανάσιμο αμάρτημα, μπορεί να αποφευχθεί με ένα καλό DVD. Οι "αρσενοκοίτες" είναι όρος για την ανδρική πορνεία κι όχι γενικά για την ομοφυλοφιλία. Επίσης  υπάρχουν εκκλησίες που όχι μόνο έχουν κάνει την υπέρβαση, αλλά και έχουν ήδη στρατεύσει ορδές μελλονύμφων.
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Μπανγκλαντές ως τη Μόρια και την Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Oliveya Myrah

Οι Αθηναίοι / Μπανγκλαντές / Μόρια / Αθήνα: Η απίστευτη ιστορία της τρανς πρόσφυγα Ovileya Myrah

«Για πολύ καιρό ο κόσμος μόνο έπαιρνε από μένα. Τώρα προσπαθώ κι εγώ να κερδίσω πράγματα, να νιώσω ότι έχω μια θέση»: Η διερμηνέας και ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και σερβιτόρα στο Shamone είναι η Αθηναία της εβδομάδας. (Προσοχή: Το κείμενο περιλαμβάνει περιγραφές σεξουαλικής κακοποίησης και αυτοτραυματισμού.)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Πολύς θόρυβος για μία άστοχη και άσκοπη δήλωση του Πατριάρχη. Είναι τόσο ανόητο να μιλάει για θέματα ομοφυλοφιλίας ο εκφραστής του Άνδρου Ομοφυλοφίλίας. Ως γνωστόν το συντριπτικό ποσοστό των ιερέων είναι αυτής της επιλογής. Δεύτερον, η επιλογή του ερωτικού συντρόφου δεν έχει να κάνει με την θρησκευτική πίστη αλλά με τον άνθρωπο. Οι καλοί χριστιανοί δεν είναι σίγουρα αυτοί που ζουνε σύμφωνα με το δόγμα της εκκλησίας αλλά αυτοί που έχουν αγάπη και σέβονται τον συνάνθρωπο. Ελάχιστοι δηλαδή. Εν κατακλείδι δεν υπάρχει λόγος σε μία χώρα που γέννησε και αποδέχτηκε ως απόλυτη φυσιολογική έκφραση του ανθρώπου τον ωμοερωτισμό στην χρυσή της περίοδο (5ος αιώνας π.Χ) να μην έχει ακόμα ευλογήσει την συμβίωση και τον γάμο. Θα γίνει αναπόφευκτα γιατί ο κόσμος, η εκκλησία κι η πολιτεία είναι καταδικασμένοι να ακολουθούν την εποχή και να προσαρμόζονται στις ανάγκες μας για να μπορέσουν υπάρξουν. Μην ξεχνάμε ότι κι η εκκλησία ανάγκες εξυπηρετούσε πάντα και σύμφωνα μ' αυτές έφτιαχνε τα δόγματά της. Αυτά. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ξανα αναφερθώ στο εν λόγω θέμα. Πολύ τετριμμένο.
Και φυσικα που να βρεθει ενας πολιτικος που να απευθυνθει στο γεροντα και να του πει.. "Συγνωμη η καθε εκκλησια εχει δικαιωμα να πιστευει οτι θελει, αλλα η κυβερνηση δεν μπορει να κανει διακρισεις σε πολιτες πρωτης δευτερης και τριτης κατηγοριας, για την πολιτεια ΟΛΟΙ πρεπει να ειναι ισοι και να εχουν ισα δικαιωματα" Αντι αυτου, απ οτι φαινεται οι -περισσοτεροι- πολιτικοι σκεφτονται κατι οπως... "καλυτερα ας το κανω μουγκα, γιατι δεν εχω καμια ορεξη να χασω κι αλλους ψηφους"Η τσεπη τους και και το βολεμα τους να ειναι καλα, και δεν παει να γυρισει ολη η χωρα στο μεσαιωνα, δεκαρα δεν δινουν!
Ας με "συγχωρεσει" ο γεροντας, αλλα εγω την αμαρτια μου την εκανα και παντρευτηκα πριν ενα μηνα, το φιλο μου με τον οποιο ζουμε μαζι 15+ χρονια! Συγνωμη γεροντα αλλα δεν μπορουμε ολοι να ειμαστε τελειοι, καποιοι πρεπει να ειναι αμαρτωλοι, ετσι ωστε καποιοι αλλοι να νομιζουν οτι ειναι αγιοι! Ο καθενας οπως τον βολευει, γουστα ειν' αυτα, μπορειτε να λετε -στην κυριολεξια- οτι θελετε, αλλωστε δημοκρατια εχουμε, απλα μακρια τα χερια σας απο τα δικαιωματα μου!
"είπε ότι η εκκλησία καταδικάζει τα σύμφωνα συμβίωσης (δικαίωμά της και καλά κάνει με βάση τα δόγματά της)"Ο Πατριάρχης είπε κατά λέξει "καταδικάζονται δέ αἱ σύγχρονοι ἐφευρέσεις τῶν λεγομένων «συμφώνων συμβιώσεως". Με τη φράση αυτή δεν αναφέρεται στο δόγμα της εκκλησίας, αλλά στο τι προβλέπει το αστικό δίκαιο διαφορών χωρών. "Δικαίωμά του" θα ήταν ενδεχομένως να πει ότι η Εκκλησία δεν επιθυμεί να παντρέψει άτομα του ίδιου φύλου, όχι να παρεμβαίνει πολιτικά σε ζητήματα εκτός της δικαιοδοσίας του."ούτε ομοφοβικά σχόλια για "κουσούρια" και άλλα τραγελαφικά έκανε"Προφανώς ο συγκεκριμένος σχολιαστής δεν διάβασε αυτή τη φράση ή αν τη διάβασε δεν την κατάλαβε:"αι θήλειαι μετήλλαξαν την φυσικήν χρήσιν εις την παρά φύσιν, ομοίως δε και οι άρσενες αφέντες την φυσικήν χρήσιν της θηλείας εξεκαύθησαν εν τη ορέξει αυτών εις αλλήλους, άρσενες εν άρσεσι την ασχημοσύνην κατεργαζόμενοιΜπροστά σε αυτή την πορνογραφικής λεπτομέρειας περιγραφή, το "κουσούρι" μοιάζει με πείραγμα στην αυλή νηπιαγωγείου.
Μάλλον δεν θα έκανε αρχαία ελληνικά στο λύκειο και ορίστε τα αποτελέσματα: Μιλά ο παρτιάρχης (sic) και δεν τον καταλαβαίνει.Η Ρεπούση φταίει!btw: Ανάμεσα στα υπόλοιπα φαιδρά του Λευιτικού απαγορεύονται τα οστρακόδερμα και η ένδυση με ρούχα από δυο υλικά. Οπότε αν σας αρέσουν οι γαρίδες και φοράτε βαμβακερές/μάλλινες μπλούζες την βάψατε!
Άσχετα με το τι θέλει να πει ο Οικουμενικός, πειράζει να τα λέει σε μια γλώσσα που χρησιμοποιείται; Εκτός αν και η καθαρεύουσα είναι και αυτή θρησκευτικό άβατο, οπότε πάσο.