TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Οι Γερμανοί και η σχέση τους με το γυμνισμό

Οι Γερμανοί και η σχέση τους με το γυμνισμό

Οι Γερμανοί και η σχέση τους με το γυμνισμό Facebook Twitter
Γερμανικό περιοδικό "Gymnos Sundeck" (Ιούνιος 1960), όργανο του Γερμανικού, Αυστριακού, Ελβετικού συλλόγου γυμνιστών. Φωτ. Worth Point

Ο γυμνισμός στη Γερμανία χάνει τη γοητεία του

Cecilia Rodriguez

Forbes, 17.07.2014
Οι Γερμανοί είναι, σε όλο τον πλανήτη, αυτοί που κάνουν πιο εύκολα ηλιοθεραπεία γυμνoί, αλλά η συμμετοχή σε γερμανικές ομάδες γυμνιστών έχει μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό.

*

Μαζί με το καλοκαίρι επανέρχεται και το στερεότυπο, οι Γερμανοί τρέχουν στις παραλίες, πετάνε τα ρούχα τους και επιβεβαιώνουν τη φήμη τους ως βασικούς οπαδούς στην Ευρώπη του γυμνισμού, ή της Freikoerperkultur, της Κουλτούρας του Γυμνού Σώματος.

Με την εθνική ανάταση στα ύψη μετά τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Agence France Presse (AFP) προέβλεψε ότι οι παραλίες γυμνιστών σε όλο τον κόσμο θα έβλεπαν "πολλούς Γερμανούς να λιάζονται γυμνούς, ειδικά στις παραλίες της Ισπανίας και της Γαλλίας".

Οι Γερμανοί είναι επίσης, σε όλο τον πλανήτη, αυτοί που θα κάνουν πιο εύκολα ηλιοθεραπεία γυμνοί, με το 28% "να έχουν περάσει τουλάχιστον μια μέρα τσίτσιδοι στην παραλία", σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έρευνα της Expedia σχετικά με τις συνήθειες της παραλίας σε 24 χώρες. Όμως, ενώ οι Γερμανοί λάτρεις της Freikoerperkulture (FKK) θα χαλαρώσουν κάτω από τον ήλιο σε παραλίες του εξωτερικού, στη χώρα τους "το κίνημα γυμνιστών βρίσκεται σε παρακμή", αν πιστέψουμε πρόσφατες αναφορές.

Η συμμετοχή σε γερμανικές ομάδες γυμνιστών έχει μειωθεί εδώ και αρκετό καιρό - όπως δείχνουν στατιστικές που άρχισαν να εμφανίζονται στον γερμανικό τύπο το 2011. Μια νέα μελέτη την περασμένη εβδομάδα υπολόγισε ότι η μείωση ήταν πάνω από 2% το χρόνο.

"Η κοινωνία αλλάζει", δήλωσε στην AFP ο Kurt Fischer, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Κλαμπ Γυμνιστών (DFK). Ο αριθμός των μελών των 145 κλαμπ γυμνιστών της Γερμανίας έχει μειωθεί σε λιγότερους από 40.000.

Κάποιοι κατακρίνουν την αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στους μετανάστες και τους νέους που δεν είναι τόσο άνετοι στο να εμφανίζονται δημόσια γυμνοί. Μελέτες έχουν δείξει μια διαφορά νοοτροπίας μεταξύ παλαιότερων και νεότερων γενεών, η οποία είναι επίσης εμφανής σε παραλίες γυμνιστών σε όλο τον κόσμο, όπου οι περισσότεροι από τους γυμνούς sunbathers είναι είτε άνω των 45 ετών είτε βρέφη, ενώ οι γυμνοί λουόμενοι κάτω των 25 ετών έχουν γίνει σπάνιοι.

"Οι νέοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σχέση με τους γονείς τους να αφαιρέσουν δημόσια τα μαγιό ή τα μπικίνι τους, εν μέρει επειδή θεωρούν τη μόδα ως κρίσιμο δείκτη της ομαδικής ταυτότητας", είπε ο Fischer. "Το skateboarding είναι trendy, αλλά το γυμνό skateboarding, όχι!"

"Νέοι με μεταναστευτική προέλευση και από μουσουλμανικές κουλτούρες, όπου το ακάλυπτο σώμα παραμένει ταμπού, έχουν αποδειχθεί ανεπηρέαστοι από το δέλεαρ του γυμνισμού".

Κατηγορεί όπως και τον σύγχρονο υλισμό: "Οι άνθρωποι καθορίζονται τώρα από την εμφάνισή τους, και η ιδέα ότι "γυμνοί είμαστε όλοι ίσοι" δύσκολα κερδίζει", όπως είπε.

Αλλά η εικόνα δεν είναι τόσο αρνητική.

Ο "γυμνισμός χωρίς δέσμευση", όπως η βουτιά σε μια λίμνη ή η ηλιοθεραπεία γυμνοί σε ένα πάρκο για μια ειδική περίσταση ή στις διακοπές για ένα τέλειο μαύρισμα, εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση.

"Όταν έρχεται το καλοκαίρι στην Ευρώπη, οκτώ έως δώδεκα εκατομμύρια Γερμανοί εξακολουθούν να επιδίδονται στον γυμνισμό", δήλωσε ο Γάλλος γεωγράφος Emmanuel Jaurand, συγγραφέας μιας συγκριτικής μελέτης για την καλτ του γυμνού στη Γερμανία, όπου ο γυμνισμός ήταν νόμιμος ήδη από τη δεκαετία του 1920, ενώ στη Γαλλία επετράπη το 1956, δήλωσε στην AFP.

'Αλλωστε, ο "ήσυχος και χωρίς αναστολές" γυμνισμός, απαλλαγμένος "από οποιαδήποτε σεξουαλική έννοια", είναι, ως τρόπος επικοινωνίας με τη φύση, μια παλιά παράδοση στη γερμανική κουλτούρα, και σε αυτούς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες οι Γερμανοί κάνουν μαζικά ηλιοθεραπεία στις παραλίες γυμνιστών της Βόρειας Θάλασσας και στις ακτές της Βαλτικής, ιδιαίτερα στα ανατολικά θέρετρα.

Ο γυμνισμός είναι πιο διαδεδομένος στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου ήταν ανεκτός από το κομμουνιστικό καθεστώς, και οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν εκεί το γυμνό ως αποδεκτή έκφραση της προσωπικής ελευθερίας σε μια καταπιεστική κοινωνία.

Οι γυμνοί λουόμενοι εμφανίζονται επίσης σε πολλές καταπράσινες περιοχές των μεγάλων πόλεων όπου επιτρέπεται ο γυμνισμός, όπως στο πάρκο Englischer Garten του Μονάχου, το οποίο τον περασμένο Απρίλιο πρόσθεσε έξι επίσημα χαρακτηρισμένες "Αστικές Γυμνές Ζώνες", ή και στο Tiergarten στο κέντρο του Βερολίνου.

Μτφ. Σ.Σ.
Οι Γερμανοί και η σχέση τους με το γυμνισμό Facebook Twitter
Λουόμενοι γυμνιστές στην Ανατολική Γερμανία (Wismarer Bucht, Βαλτική, 1984). Φωτ. Wikipedia/Bundesarchiv, Bild
Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ