ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο Παλαιστίνιος φωτορεπόρτερ Motaz Azaiza με τους 18 εκατομμύρια followers

Motaz Azaiza

- Ρεπορτάζ 108 ημερών στη Γάζα με κομμένη την ανάσα κάτω από τις βόμβες
 

Έφυγα από τη Γάζα με ραγισμένη καρδιά και μάτια γεμάτα δάκρυα.
Δεν υπήρχε άλλη επιλογή μετά από 108 ημέρες συνεχών σφαγών εναντίον μας.
Ήρθε η ώρα να μεταφερθώ κάπου αλλού, ώστε να μπορώ να κάνω περισσότερη δουλειά και προσεύχομαι να μπορέσω να γίνω αφορμή για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και να βοηθήσω στην ανοικοδόμηση της Γάζας ξανά.
Έφτασα στο Κατάρ. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχει χρόνος για ανάπαυλα
Συνεχίστε να ζητάτε κατάπαυση του πυρός!


Motaz Azaiza

 

Motaz Azaiza Facebook Twitter
Ο Παλαιστίνιος φωτογράφος Motaz Azaiza όρθιος στο βομβαρδισμένο τοπίο. © Motaz Azaiza/Instagram


 

Ο Motaz Azaiza, ο Παλαιστίνιος πολεμικός ρεπόρτερ με τους 18 εκατομμύρια followers, εγκαταλείπει τη Λωρίδα της Γάζας


Clothilde Mraffko

Le Monde - 24.01.2024
 

Ο νεαρός αυτοδίδακτος δημοσιογράφος, ο οποίος έχει γίνει διάσημος στο Instagram, πέταξε στο Κατάρ μετά από τρεις και πλέον μήνες κάλυψης του ολέθρου που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Ο Motaz Azaiza είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στη Γάζα, με τα ορθογώνια γυαλιά του, τα όρθια μαλλιά και τα μαύρα γένεια του. Επί 108 ημέρες, ο 24χρονος Παλαιστίνιος φωτογράφος κατέγραψε τις συμφορές στον θύλακα, κινηματογραφώντας και μεταδίδοντας, με κίνδυνο της ζωής του και σε πραγματικό χρόνο, εικόνες από τις σφαγές, τις αναγκαστικές εκτοπίσεις και την ανθρωπιστική καταστροφή στη στενή λωρίδα γης που ρημάχθηκε από τον βάναυσο πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Στις 23 Ιανουαρίου, ωστόσο, ο νεαρός άνδρας με τους περίπου 18,4 εκατομμύρια followers στο Instagram εγκατέλειψε τη Λωρίδα της Γάζας.

"Είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε με αυτό το βαρύ γιλέκο που βρωμάει", είπε σε ένα σύντομο βίντεο, εμφανώς συγκινημένος, πριν βγάλει το αλεξίσφαιρο γιλέκο του και αγκαλιάσει τους συναδέλφους του που μένουν πίσω. Στη συνέχεια, ο Motaz Azaiza βιντεοσκόπησε την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο El-Arich της Αιγύπτου για το Κατάρ. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή του που επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο, ένδειξη του εγκλεισμού στον οποίο υποβάλλονται οι κάτοικοι της Γάζας εδώ και δεκαετίες. "Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένος;", σημείωσε σε ένα βίντεο που γυρίστηκε πάνω από τα σύννεφα, προδίδοντας την ένοχη συνείδηση των λίγων κατοίκων της Γάζας που επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τον θύλακα, νιώθοντας ανακούφιση που επιτέλους είναι ασφαλείς, αλλά και ενοχές που άφησαν τους αγαπημένους τους κάτω από τα πυρά των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ο δημοσιογράφος δεν εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του. Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου του 2023, ορισμένοι από το περιβάλλον του ζήτησαν να μην κοινοποιούνται άλλο τα προσωπικά του στοιχεία από φόβο μήπως στοχοποιηθεί. Διαβεβαίωνε ότι είχε δεχθεί απειλές θανάτου από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, περίπου 76 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, καθιστώντας τον πόλεμο στη Γάζα τον πιο θανατηφόρο για το επάγγελμα στην πρόσφατη ιστορία. Το Ισραήλ κατηγορείται ότι στοχοποιεί σκόπιμα δημοσιογράφους, αλλά ο στρατός το αρνείται. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέθεσαν καταγγελία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι "ο ισραηλινός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου εναντίον επτά Παλαιστινίων ρεπόρτερ".

Ο Motaz Azaiza γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Deir Al-Balah στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και είναι πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας του κατεστραμμένου πλέον Πανεπιστημίου Al-Azhar. Εργαζόταν για την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δραστηριοποιήθηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για να ενημερώνει τον κόσμο για τη συνεχιζόμενη σφαγή στον θύλακα, την οποία χαρακτηρίζει "γενοκτονία". Οι δημοσιεύσεις του στα αγγλικά άνοιξαν ένα παράθυρο σε αυτόν τον πόλεμο που τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης  αναγκάστηκαν να καλύψουν από απόσταση, καθώς το ισραηλινό κράτος τους απαγορεύει να εισέλθουν σε παλαιστινιακά εδάφη. Όπως ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, πληρώνει βαρύ τίμημα για τους βομβαρδισμούς: λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επίθεσης, στις 12 Οκτωβρίου 2023, ανακοίνωσε ότι "περισσότερα από δεκαπέντε μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή". Στις αρχές Δεκεμβρίου, δημοσίευσε ένα βίντεο που τον έδειχνε να τρέχει με έναν συνάδελφό του, με κομμένη την ανάσα, για να γλιτώσουν από τα πυρά ισραηλινών τανκς προς το μέρος τους.

Οι λογαριασμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμειγνύουν κλασικές δημοσιογραφικές δημοσιεύσεις, φωτογραφίες ενίοτε πολύ σκληρές  τραυματισμένων παιδιών και εκτοπισμένων ανθρώπων που επιβιώνουν κάτω από φρικτές συνθήκες, αλλά και πιο προσωπικά βίντεο. Για περισσότερους από τρεις μήνες, με μια ήρεμη φωνή που έρχεται σε αντίθεση με το χάος που τον περιβάλλει, ο Motaz Azaiza μοιράζεται τους φόβους του, τα ξεσπάσματα θυμού του για την απάθεια της διεθνούς κοινότητας, αλλά και κάποιες σπάνιες στιγμές ζεστασιάς με τους συναδέλφους του. Στις 14 Οκτωβρίου, βιντεοσκόπησε τον εαυτό του, συγκρατώντας τα δάκρυά του, μέσα σε ένα ασθενοφόρο, κρατώντας στην αγκαλιά του ένα πολύ μικρό νεκρό παιδί. Στις 11 Ιανουαρίου, έγραψε στο Χ: "Θα πρέπει να συνεχίζω να κινηματογραφώ και να καλύπτω όλα αυτά; (...) Ακόμα και αν βγω ζωντανός από αυτό, θα μπορέσω να απολαύσω ψυχικά έστω και μια στιγμή στην υπόλοιπη ζωή μου;

Η φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού παγιδευμένου στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού του στον προσφυγικό καταυλισμό Nusseirat επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως μία από τις δέκα φωτογραφίες του έτους 2023. Ο ίδιος ανακηρύχθηκε άνδρας της χρονιάς από την έκδοση του περιοδικού GQ για τη Μέση Ανατολή. Πριν από αυτόν, μια άλλη "διασημότητα" της Γάζας, η instagrammer Plestia Alaqad, η οποία κάλυψε τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου, εγκατέλειψε την παράκτια λωρίδα και πήγε στην Αυστραλία με την οικογένειά της. Όσο για τον Wael Al-Dahdouh, τον ανταποκριτή του Al-Jazeera που έγινε διάσημος από την επιμονή του να καλύπτει τους βομβαρδισμούς, παρά τον τραυματισμό του και την απώλεια της συζύγου του και αρκετών από τα παιδιά του, επέστρεψε και αυτός στο Κατάρ στα μέσα Ιανουαρίου για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Στο αποχαιρετιστήριο βίντεό του, ο Motaz Azaiza έδωσε μία υπόσχεση: ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στη Γάζα, "για να ξαναχτίσει" τη γενέθλια γη του.
 

Motaz Azaiza Facebook Twitter
Η φωτογραφία του Azaiza, "Seeing Her Through My Camera", συμπεριλήφθηκε στις 10 καλύτερες φωτογραφίες του Time για το 2023. © Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


Motaz Azaiza Facebook Twitter
© Motaz Azaiza/Instagram


 


Το αποχαιρετιστήριο βίντεο του Motaz Azaiza
 


Ο Wael Al-Dahdouh, διευθυντής του γραφείου του Al Jazeera στη λωρίδα της Γάζας έχασε στις 28 Οκτωβρίου 2023 τη γυναίκα του, την επτάχρονη κόρη του και τον δεκαπεντάχρονο γιο του όταν χτυπήθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός Nuseirat από τις ισραηλινές βόμβες. Οκτώ άλλοι συγγενείς του σκοτώθηκαν επίσης στην ίδια επίθεση. Στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ενώ ο Al-Dahdouh και ο συνάδελφός του εικονολήπτης Samer Abu Daqqa κάλυπταν την αεροπορική επιδρομή στο σχολείο Haifa στο Khan Yunis, χτυπήθηκαν από ισραηλινό πύραυλο. Ο Abu Daqqa τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο Dahdouh τραυματίστηκε ελαφρά. Παρά το θάνατο πολλών μελών της οικογένειάς του και τα τραύματά του, συνέχισε άμεσα να κάνει ρεπορτάζ για τον πόλεμο μετά τις δύο αυτές επιθέσεις. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο δημοσιογράφος Hamza al-Dahdouh, σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis στις 7 Ιανουαρίου 2023. (Wikipedia)

Αλμανάκ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ