TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Η τρομοκρατία των παραστρατιωτικών στην Κολομβία καλά κρατεί

 Στην Κολομβία, οι μακάβριες ομολογίες του πρώην παραστρατιωτικού αρχηγού Salvatore Mancuso


 

"Παρότι το γενικό επίπεδο της βίας στη χώρα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο απέχει πολύ από το να έχει εξαφανιστεί, ιδίως στις περιοχές που είχαν πληγεί προηγουμένως από τις ένοπλες συγκρούσεις. Παρατηρείται μια ανασύνθεση παράνομων ένοπλων ομάδων που αυξάνουν την επιρροή τους στα τμήματα της επικράτειας που προηγουμένως ελέγχονταν από τις FARC. Οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να στρέφονται με βία κατά του κράτους και των πληθυσμών.

Επιπλέον, η κατάσταση των ατόμων που περιγράφονται ως "κοινωνικοί ηγέτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων" επιδεινώθηκε σημαντικά, ιδίως στις περιοχές όπου οι παράνομες καλλιέργειες έχουν υποκατασταθεί.

Τα άτομα αυτά είναι οι εκπρόσωποι και εκφραστές των κατοίκων της υπαίθρου, των κοινοτήτων των αυτόχθονων. Υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, συνήθως με βάση την ειρηνευτική συμφωνία (επιστροφή της γης, αγροτική μεταρρύθμιση, δέσμευση για την υποκατάσταση των παράνομων καλλιεργειών κ.λπ.), καταγγέλλοντας συγχρόνως τις παραβιάσεις στις οποίες υπόκεινται (λεηλασία της γης, διαφθορά των αξιωματούχων, παράνομη εξόρυξη, λεηλασία των φυσικών πόρων κ.λπ.)

Με τον τρόπο αυτό, οι εν λόγω φορείς της κοινωνίας των πολιτών, των ενώσεων ή των κοινοτήτων έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρά συμφέροντα και γίνονται στόχος παράνομων ένοπλων ομάδων που συνδέονται με αυτά. Περισσότεροι από 400 κοινωνικοί ηγέτες έχουν δολοφονηθεί από την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών, και το φαινόμενο επιδεινώνεται. Ορισμένοι παρατηρητές, όπως το CINEP, αναφέρουν υψηλότερες εκτιμήσεις (πάνω από 600 δολοφονίες το 2018).

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι έχει ως στόχο να αποτρέψει την ανάδυση ενός κοινωνικού ιστού που συνιστά μια κοινωνία των πολιτών και επιτίθεται σε άτομα που είναι άμεσοι υποστηρικτές της ειρηνευτικής συμφωνίας".

'Εκθεση της γαλλικής Γερουσίας (Κολομβία, μία ειρήνη ακόμη εύθραυστη, 2019)


 

Στην Κολομβία, οι μακάβριες ομολογίες του πρών παραστρατιωτικού αρχηγού Salvatore Mancuso Facebook Twitter
Ασκήσεις μετάνοιας του σφαγέα Σαλβατόρε Μανκούζο από τη φυλακή του στις ΗΠΑ σε σύνδεση με το Ειδικού Δικαστήριο για την Ειρήνη στην Κολομβία. Φωτ. Chicanoticias

 

"Ήταν ένα είδος βακχικού τέλους του κόσμου. Με τα αλυσοπρίονα να δουλεύουν σε πλήρη ταχύτητα, τεμάχιζαν τα πτώματα μπροστά στον πληθυσμό"


Γιατί οι ομολογίες του Salvatore Mancuso είναι σημαντικές

Adlai Stevenson Samper
Corrupción al Día - 18 Μαίου 2023
 

Η δύναμη και η τρομοκρατία των παραστρατιωτικών στην Κολομβία καλά κρατούν.  Αποτελούν μέρος της εγκληματικής κουλτούρας που επιβάλλεται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας, χάρη στη διαφθορά που κυριαρχεί σε όλες τις κρατικές δομές, την αναποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια των δυνάμεων ασφαλείας.

Δύο παραδείγματα. Ένα: κάθε πρωί, ένοπλοι άνδρες φτάνουν στη δημόσια αγορά του Valledupar, τοποθετούν ένα τραπέζι και μια καρέκλα κάτω από ένα δέντρο στην οποία κάθεται ένας από αυτούς. Τότε οι πωλητές του "tinto" [μαύρος παραδοσιακός καφές -σ.σ.] αρχίζουν να κάνουν ουρά με τα θερμός τους, για να πληρώσουν το ημερήσιο ποσοστό τους στους "paracos" [σύντμηση για παραστρατιωτικούς -σ.σ.].  Πληρώνουν ανάλογα με τον αριθμό των θερμός που μεταφέρουν.

Δύο: ένας γιατρός από τη Σάντα Μάρτα, ο οποίος κληρονόμησε κάποια γη στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα, δεν μπόρεσε να πουλήσει κάποια οικόπεδα επειδή πρέπει να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό σε κάποιον που αυτοαποκαλείται σύνδεσμος των "paracos".

Και έτσι υπάρχουν χιλιάδες και χιλιάδες καθημερινά παραδείγματα της κατάρας που γεννήθηκε με τη δημιουργία του Convivir [το εθνικό πρόγραμμα "Ζούμε μαζί" που επέτρεψε τη συγκρότηση στην Κολομβία των Ειδικών (παραστρατιωτικών) υπηρεσιών επιτήρησης και ιδιωτικής ασφάλειας -σ.σ.] και την παράλογη ανάπτυξη του αντάρτικου.

Η μεγάλη συμβολή των ομολογιών του Σαλβατόρε Μανκούζο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την Ειρήνη (JEP) είναι ο κατάλογος, με τα πλήρη ονόματά τους, των κρατικών αξιωματούχων, σε όλα τα επίπεδα, που συνεργάστηκαν ενεργά στον χειρότερο εφιάλτη της πρόσφατης ιστορίας της Κολομβίας, στη σφαγή χιλιάδων αθώων ανθρώπων από τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Παρόλο που όλοι είχαμε επίγνωση αυτών των γεγονότων, δεδομένου ότι αυτού του είδους οι εγκληματικές συμπεριφορές είχαν διαποτίσει τόσο πολύ την κολομβιανή κοινωνία που τις θεωρούσαμε συνηθισμένες ή συνυφασμένες με την ανάπτυξη της δημοκρατικής θεσμικής ζωής, πολύ λίγοι τολμούσαν να επισημάνουν και να προσδιορίσουν ποιοι ήταν οι συνεργάτες που κινούσαν τον κρατικό μηχανισμό για να καλύψουν το αίμα. Το καθημερινό μας αίμα.

Ο Μανκούζο συμμετείχε σε μια κατάσταση οργανωμένης βαρβαρότητας μαζί με μέλη των δυνάμεων ασφαλείας (στρατός και αστυνομία), επαγγελματίες πολιτικούς που χρηματοδοτούνταν από το οργανωμένο έγκλημα και κατέλαβαν κρατικούς θεσμούς, άπληστους γαιοκτήμονες με τους ένοπλους μπράβους τους που ενώθηκαν σε μια ιστορική πολιτική συγκυρία μέσα από μια οργάνωση απόλυτα συγχρονισμένη για να προκαλεί τρόμο, εξαφανίσεις και θάνατο που ονομάζεται Παραμιλιταρισμός.

Πριν από το JEP, ο Σαλβατόρε Μανκούζο τροφοδότησε με σάρκα και αίμα αυτή την ιστορία τρόμου που έζησαν οι Κολομβιανοί.  Ήταν καιρός να μιλήσουμε για τους υπεύθυνους με ονοματεπώνυμα και όχι μόνο με γεγονότα.

Ο Μανκούζο ήταν ένας από τους κύριους αρχηγούς αυτών των εγκληματικών οργανώσεων και ο τομέας δράσης του, αν και ξεκίνησε από τη γενέτειρά του Μοντερία, σύντομα απέκτησε εθνική εμβέλεια. Υπό την κυβέρνηση του Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες, που για ορισμένες από αυτές τις ομάδες υπήρξε ιδεολογική αναφορά και υποστηρικτής αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων, και στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών που εντάσσονταν στα προεδρικά του σχέδια, ξεκίνησε η "αποστράτευση", μια νομική έννοια που επινοήθηκε ώστε 34 ομάδες των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας να ξεκινήσουν μια διαδικασία Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Αποζημίωσης.

Έτσι την ονόμασαν και ήταν ένα τέλειο θέατρο για να προωθήσουν την ατιμωρησία ή να απαλλαγούν από τους "επικίνδυνους" μέσω της έκδοσης, όπως συνέβη με τον Σαλβατόρε Μανκούζο.

Στις 15 Ιουλίου 2003 ξεκίνησε η διαδικασία ειρήνευσης στη Σάντα Φε ντε Ραλίτο, η οποία συνεχίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2003 στο Μεντεγίν με το Bloque Nutibara και στις 15 Αυγούστου 2006 με το Bloque Elmer Cárdenas, το Bloque Central Bolívar, το Bloque Northern και το Bloque Heroes of Granada. Συνολικά, 3.671 μέλη αποστρατεύτηκαν σε 38 διαφορετικές πράξεις που υπογράφτηκαν για να δοθεί μια δημοσιότητα και να φανεί έτσι, τουλάχιστον από αυτή την εγκληματολογική άποψη, μια φαινομενική ειρήνευση της χώρας.

Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους παραστρατιωτικούς αρχηγούς γνώριζαν πολύ καλά τις δομές, τη σύμπραξη και την υποστήριξη των μελών του κολομβιανού κράτους στις επιχειρήσεις τους, εκδόθηκαν βολικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Σαλβατόρε Μανκούζο αποστρατεύτηκε το 2005 και τρία χρόνια αργότερα, προς έκπληξή του, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2008 σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η άφιξή του στη φυλακή της χώρας αυτής δεν έγινε ακριβώς για τα εγκλήματα που αποκαλύπτει τώρα, με άνεση και αυτοπεποίθηση, ενώπιον του JEP, αλλά για μια άλλη δραστηριότητά του, τη διακίνηση ναρκωτικών, για την οποία διώχθηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ. Καταζητείτο επίσης από την ιταλική δικαιοσύνη για διακίνηση ναρκωτικών με τη μαφία της Καλαβρίας.

Η εμφάνιση του Σαλβατόρε Μανκούζο ενώπιον του JEP αποτελεί μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν γεγονότα και προσωπικότητες που συνδέονται με τις διαδικασίες της παραστρατιωτικής βίας, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και περιλαμβάνουν την απαλλοτρίωση τεράστιων εκτάσεων γης, τον έλεγχο των οδών διακίνησης ναρκωτικών, εκβιασμούς, απειλές και εγκλήματα ως μέθοδο ενστάλαξης του τρόμου με συλλογικές σφαγές σε διάφορες πόλεις.


Στην Κολομβία, οι μακάβριες ομολογίες του πρών παραστρατιωτικού αρχηγού Σαλβατόρε Μανκούζο Facebook Twitter
Η σφαγή στο Páramo de La Sarna διαπράχθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2001 από ομάδα παραστρατιωτικών, η οποία, με τη συνενοχή των δυνάμεων ασφαλείας, σταμάτησε ένα λεωφορείο της εταιρείας Cootracero και ανάγκασε τους επιβάτες να κατέβουν για να σκοτώσουν έναν υποτιθέμενο αντάρτη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN). 15 πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρεις φοιτητές, έχασαν εκεί τη ζωή τους, επειδή θεωρήθηκαν συνεργάτες των ανταρτών. Φωτ. Reaccion

Μία από αυτές έγινε στις 22 Οκτωβρίου 1997 στο 'Αρο της Αντιόχειας, στην περιοχή του μελλοντικού φράγματος Hidroituango, από το παραστρατιωτικό Bloque Mineros de Colombia της AUC ("Κολομβιανές Μονάδες Αυτοάμυνας" - σ.σ.]. Τα στοιχεία που ερεύνησε η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δείχνουν ότι εκεί δολοφονήθηκαν 17 εντελώς άοπλοι αγρότες, ενώ μεγάλος αριθμός γειτόνων και κατοίκων εκτοπίστηκε βίαια από την περιοχή, χάνοντας έτσι τις περιουσίες τους.

Η δολοφονική αυτή εισβολή διατάχθηκε από τον τότε διοικητή Σαλβατόρε Μανκούζο, ο οποίος ενοχοποίησε τον στρατηγό του Εθνικού Στρατού Αλφόνσο Μανοσάλβα για την υλικοτεχνική υποδομή της επιχείρησης. Αν και δεν συμμετείχε στη σφαγή του Ελ 'Αρο, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σφαγή της La Granja τον Ιούνιο του 1996.

Ο Μανοσάλβα πέθανε τον Απρίλιο του 1997. Σε αυτή τη σφαγή, αναφέρθηκε ότι το ελικόπτερο του κυβερνήτη της Αντιόχειας χρησιμοποιήθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή για τη μεταφορά όπλων και παραστρατιωτικών. Ο Άλβαρο Ουρίμπε Βέλες ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης του εν λόγω διαμερίσματος, διέψευσε τη χρήση δύο ελικοπτέρων που ανήκαν στο γραφείο του με την αιτιολογία ότι δεν περιλαμβάνονταν στα αντίστοιχα σχέδια πτήσης, τα οποία εύκολα αλλοιώνονται, τροποποιούνται ή, στην καλύτερη και πιο πρακτική περίπτωση, δεν αναφέρουν τίποτα.

Ένας από τους παραστρατιωτικούς που ήταν παρόντες στο αιματηρό επεισόδιο, ο Φρανσίσκο Βιλλάλμπα, σκοτώθηκε. Ένας άλλος που έχασε τη ζωή του σε ένα περίεργο ατύχημα το 2006, όταν το ελικόπτερό του συνετρίβη στο έδαφος, ήταν ο Πέδρο Χουάν Μορένο, γενικός γραμματέας του γραφείου του κυβερνήτη της Αντιόχειας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο διοικητής των παραστρατιωτικών Κάρλος Καστάνιο τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για τη σφαγή.

Η σφαγή στο Μακαγιέπο πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2000 από την AUC σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Κάρμεν ντε Μπολίβαρ, μια πόλη που βρίσκεται στα φημισμένα Μόντες ντε Μαρία. Δεκαπέντε αγρότες δολοφονήθηκαν εκεί και 246 οικογένειες αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι εικονικών πωλήσεων τεράστιων παραγωγικών εκτάσεων, οι οποίες αργότερα αγοράστηκαν από γνωστές εταιρείες, όπως ο τσιμεντοβιομηχανικός όμιλος Argos του Μεντεγίν.

Στο πλαίσιο της παραστρατιωτικής δράσης που χρηματοδοτήθηκε από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας και τους πολιτικούς της Κολομβίας, όπως αναγνωρίστηκε από τα διεθνή δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγκεκριμένος και ευάλωτος στόχος ήταν πάντα ο άμαχος πληθυσμός που βρισκόταν μακριά από τη σύγκρουση ή ήταν θύμα διασταυρούμενων πυρών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Για τη σφαγή του Μακαγέπο, ο πρώην κυβερνήτης της Σούκρε, Μιγκέλ Νούλε Αμίν Miguel, καταδικάστηκε στις 18 Ιουνίου 2016 σε 28 χρόνια φυλάκισης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καρταχένα. Μαζί με τον γαιοκτήμονα Joaquín García έδωσαν τις αντίστοιχες εντολές, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του παραστρατιωτικού Ροντρίγκο Μερκάντο Πελούφο, γνωστού και ως Καντένα, με σκοπό να μπουν στο Μακαγέπο με κάθε μέσο για να καταλάβουν την πόλη με "αίμα και φωτιά", αδιαφορώντας για αγρότες, πολίτες και παιδιά.

Το 2010, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε τον γερουσιαστή Αλβάρο "Ελ Γκόρντο" Γαρσία Ρομέρο σε 40 χρόνια κάθειρξη ως έναν από τους ενόχους της σφαγής, καθώς και της εκτροπής δημόσιων πόρων για τη χρηματοδότηση της παραστρατιωτικής ομάδας που ήταν υπεύθυνη για το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας. Το 2016, ο πρώην κυβερνήτης της Σούκρε, Μιγκέλ Νούλε Αμίν, καταδικάστηκε σε 28 χρόνια φυλάκισης ως ένας από τους δράστες αυτής της αιματηρής σφαγής. Η ποινή επικυρώθηκε το 2019.

Η σφαγή του El Salado έλαβε χώρα μεταξύ 16 και 22 Φεβρουαρίου 2000. Στην ίδια μαρτυρική περιοχή των Μόντες ντε Μαρία, γη ιδιαίτερα εύφορη, γι' αυτό και περιζήτητη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων και σφαγών, σημειώθηκε η σφαγή του Ελ Σαλάδο μεταξύ 16 και 22 Φεβρουαρίου 2000. Διάφορες πηγές στην πληγείσα περιοχή αναφέρουν ότι χρειάστηκαν ακριβώς δύο ολόκληρες εβδομάδες για να επιβληθεί μία απόλυτη τρομοκρατία σε έναν ανυπεράσπιστο πληθυσμό στο έλεος των παραστρατιωτικών, καθώς οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν στρατηγικά σε άλλες περιοχές.

Η τρομοκρατία των παραστρατιωτικών στην Κολομβία καλά κρατεί Facebook Twitter
Η μικρή εκκλησία του El Salado ξεχασμένη από τον Θεό με το γήπεδο όπου οι άνθρωποι του Σαλβατόρε Μανκούζο έπαιζαν ποδόσφαιρο με τα κεφάλια των θυμάτων. Φωτ. Manifiesta

Συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το Bloque Norte και το Bloque Héroes de los Montes de María των Ενωμένων Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) υπό τη διοίκηση των Ροντρίγκο Τοβάρ Πούπο (γνωστός και ως Χόρχε 40), ο Ροντρίγκο Μερκάντο Πελούφο (γνωστός και ως Καντένα) που αργότερα δολοφονήθηκε από τους ίδιους τους συναδέλφους του, και υπό τη γενική αρχηγία του Σαλβατόρε Μανκούζο.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων τρόμου στο Ελ Σαλάδο έγιναν βασανιστήρια, αποκεφαλισμοί, και βιασμοί ανεξαρτήτως ηλικίας, από ένα 6χρονο κορίτσι μέχρι μια 65χρονη γυναίκα. Τίποτα δεν ξέφυγε από τη λυσσασμένη δράση των βάναυσων αρχηγών εναντίον των αγροτών που έσπειρε τον τρόμο, διώχνοντας τους κατοίκους και πουλώντας τη γη τους σε εξευτελιστικές τιμές. Από εκεί θα αναδυθούν τραγουδιστές bullerengue και chalupa [είδη παραδοσιακής μουσικής - σ.σ.] όπως η Ceferina Bánquez που θα αποτυπώσουν μέρος του καθημερινού τους δραμάτος στα τραγούδια τους. Το Ελ Σαλάδο κατέχει ένα εγκληματικό ρεκόρ για τον Μανκούζο και τους οπαδούς του: ήταν η μεγαλύτερη παραστρατιωτική σφαγή στην ιστορία της Κολομβίας.

Τουλάχιστον 450 μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας έφτασαν στο χωριό με οχήματα. Αμέσως άρχισαν να κατεδαφίζουν τα σπίτια, να καίνε τα καταστήματα και να δολοφονούν όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί στο πέρασμά τους.  Ο απόηχος της σφαγής δεν φάνηκε να φτάνει στον κοντινό δήμο Κάρμεν ντε Μπολίβαρ, όπου 14 από τα αμέτρητα πτώματα βρέθηκαν σε τέσσερις ομαδικούς τάφους διασκορπισμένους στις πυκνές συστάδες των βουνών και σε τάφους που καλύφθηκαν απερίσκεπτα με βλάστηση για να αποφευχθεί ο εντοπισμός της πιθανής τους θέσης.

Η μακάβρια διαδικασία ξεκίνησε στη μικρή εκκλησία του χωριού, όπου άρχισαν οι ανακρίσεις και τα βασανιστήρια που διέταξε ο Μανκούζο και ο στρατός του. Στη συνέχεια έκοβαν το λαιμό όσων αποφάσιζαν να σκοτώσουν στον οίκο του Θεού Πατέρα και της εκ δεξιών του καθέδρας ξεχασμένης σε εκείνα τα βουνά της αισχύνης. Τους έπαιρναν και τους ξάπλωναν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού, όπου, μετά από σύντομες ερωτήσεις και ανακρίσεις, τους εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες επί τόπου, μετατρέποντας την άμμο σε μια κοκκινωπή λίμνη αίματος.

Ήταν ένα είδος βακχικού τέλους του κόσμου. Με τα αλυσοπρίονα να δουλεύουν σε πλήρη ταχύτητα, τεμάχιζαν τα πτώματα μπροστά στον πληθυσμό για να τον εκφοβίσουν αργότερα ακόμη περισσότερο με βασανιστήρια που αποτελούνταν από παλουκώματα, κατσαβίδια στα αυτιά, ενώ έπιναν όλο το ρούμι που υπήρχε στα κυλικεία, βίαζαν έφηβες, έγκυες και γριές γυναίκες. Την ίδια ώρα, 280 τρομοκρατημένοι χωρικοί έτρεχαν να ξεφύγουν μέσα από τους μαιάνδρους των βουνών από το μοιραίο αυτό όργιο αίματος.

Οι δράστες αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας ήταν ο Νικολάς Καστελλάνος, ο Γιόν Χαίρο Εσκιβέλ, γνωστός και ως "Τίγρης", και ο φοβερός "Χουάντσο Ντίκε" Ούμπερ Μπάνκεθ Μαρτίνεζ που ενεργούσε υπό τις διαταγές του Χόρχε 40, ο οποίος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας Δικαιοσύνης και Ειρήνης υπέδειξε τον Κάρλος Καστάνιο, επικεφαλής της AUC, ως άμεσα υπεύθυνο για τις εντολές, με τη συνδρομή του Σαλβατόρε Μανκούζο, επικεφαλής του Bloque Catatumbo και του δολοφονημένου Καντένα, του Bloque Heroes de los Montes de María.

Ως συνένοχος από την πλευρά του κράτους, κατηγορήθηκε ο υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού - με δικαιοδοσία στην Κάρμεν ντε Μπολίβαρ και στο Μόντες ντε Μαρία - 'Εκτορ Μαρτίν Πίτα Βάσκεζ, ο οποίος κλήθηκε σε δίκη από το γραφείο του εισαγγελέα τον Φεβρουάριο του 2008.

Αφορμή για την τρομερή εισβολή αποτέλεσε η δραστηριοποίηση του 37ου Μετώπου των FARC [Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας,- σ.σ.] που είχε επιτεθεί επανειλημμένα στις παραστρατιωτικές ομάδες της γύρω περιοχής, γεγονός που τις ανάγκασε να ζητήσουν υλικοτεχνική υποστήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες άφησαν διακριτικά την περιοχή απροστάτευτη και έτσι οι παραστρατιωτικοί μπόρεσαν να ζητήσουν ενισχύσεις από άλλα ένοπλα μέτωπα, λαμβάνοντας επίσης την υποστήριξη ενός πολεμικού ελικοπτέρου που ανάγκασε τους αντάρτες να υποχωρήσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν γνώριζαν θεούς, νόμους ή κράτος και υπό αυτές τις προϋποθέσεις συνέβησαν τα πάντα. Με τα κεφάλια κομμένα με αλυσοπρίονα, έπαιζαν ποδόσφαιρο παραδομένοι στη μέθη του θανάτου, και κυριευμένοι από ένα δαντικό πνεύμα απανθρωπιάς.

Μία ακόμη από τις σφαγές στις οποίες συμμετείχε ο Σαλβατόρε Μανκούζο, ένας τελειωμένος σφαγέας, αν και τώρα μοιάζει από μακριά με καθηγητή, που εξομολογείται, σαν να κάνει διάλεξη, τις σχέσεις του με πολιτικούς, στρατιωτικούς, εμπόρους ναρκωτικών, γαιοκτήμονες και βιομήχανους με ύφος μετανοημένο και υποκριτικό, σαν να ήταν ασήμαντες οι βαρβαρότητές του. Αυτό το αιμοδιψές άτομο έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του σε περισσότερες από 300 δολοφονίες, την κατασκευή φούρνων κρεματορίων που εξαφάνιζαν τις σειρές των πτωμάτων που άφηνε πίσω του το μοχθηρό πέρασμά του από διάφορες πόλεις, καθώς και την ενοχή του στην περίφημη σφαγή του Μαπιριπάν, όπου, μαζί με μέλη του στρατού, εκτελέστηκαν 20 άοπλοι αγρότες, στην προαναφερθείσα σφαγή του Ελ 'Αρο - με την οποία άρχισε η "εκκαθάριση" της περιοχής της κατασκευής του φράγματος Hidroituango-, όπου δολοφονήθηκαν 15 άτομα και εκτοπίστηκε ολόκληρο το χωριό, και στη σφαγή της Λα Γκαμπάρρα, στην περιοχή Τιμπού, όπου 35 άτομα δολοφονήθηκαν.

Αυτό είναι το είδος του δολοφόνου και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας που δίνει τώρα διάλεξη μετανοίας από τη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ειδικό Δικαστήριο για την Ειρήνη. Θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη θέση, αν υπάρχει, στα καζάνια της κόλασης για την παρηγοριά των θυσιασμένων ψυχών.


Η τρομοκρατία των παραστρατιωτικών στην Κολομβία καλά κρατεί Facebook Twitter
Η κηδεία των θυμάτων της σφαγής της Σεγκόβια. Στις στις 11 Νοεμβρίου 1988, μια παραστρατιωτική ομάδα υπό τη διοίκηση των Νέγρο Βλαντιμίρ και Φιντέλ Καστάνιο και με την υποστήριξη του βουλευτή Σέζαρ Πέρες Γκαρσία, αιματοκύλισε τη Σεγκόβια: 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν. Φωτ. Corporación Reiniciar

Αλμανάκ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ