Πώς το Pornhub γκλαμουροποίησε την παιδοφιλία και το βιασμό

Πώς το Pornhub γκλαμουροποίησε την παιδοφιλία και το βιασμό Facebook Twitter
Τα περισσότερα από τα 6,8 εκ. βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε χρόνο περιλαμβάνουν πιθανώς τη συγκατάθεση των ενήλικων που «φιγουράρουν» σ' αυτά, αλλά πολλά από αυτά περιέχουν στυγνή κακοποίηση παιδιών και μη συναινετική συνεύρεση.
0



TI EINAI ΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΤΟ PORNHUB; Ένας ιστότοπος οι υπεύθυνοι του οποίου μπορούν να κομπάζουν ότι είναι οι «άτακτοι», οι πιπεράτοι τύποι του Διαδικτύου που κρατούν σε εγρήγορση την ερωτική ζωή όσων το επιλέγουν. Οι τύποι που κλείνοντας παιχνιδιάρικα το μάτι στην «τσόντα» μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν –από τα έσοδα- κοινωνικό έργο: είτε καθαρίζοντας τους δρόμους στη Βοστώνη, είτε κάνοντας δωρεές σε οργανισμούς υπέρ της φυλετικής ισότητας, είτε ακόμη και προκειμένου να καταπολεμηθεί, δια της επιστήμης, η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη. Και μαχητές κατά του Covid-19, λοιπόν...

Όλα αυτά συμβαίνουν από το «υγιές Pornhub» των 3,5 δισεκατομμυρίων επισκέψεων τον μήνα, του Pornhub που κατατροπώνει σε επισκεψιμότητα το Netflix, το Yahoo ή την Amazon. Μιλάμε πάντα για το Pornhub που βάσει των σχετικών μετρήσεων και κατατάξεων είναι ο 10ος πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο.

Μόνο που υπάρχει και η άλλη πλευρά της εταιρείας, η απολύτως σκοτεινή και απεχθής τελικά: ο ιστότοπός βρίθει από βίντεο βιασμών. Και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων προέχεται από βιασμούς παιδιών, εκδικητική πορνογραφία, βίντεο παράνομα τραβηγμένα από ανυποψίαστες γυναίκες που κάνουν ντους, αλλά και από ρατσιστικό και μισογυνικό περιεχόμενο. Βρίθει από βίντεο «ασφυξίας», από εικόνες που δείχνουν γυναίκες να στραγγαλίζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες. Μια απλή αναζήτηση για «κορίτσια κάτω των 18» ή περίφημη αναζήτηση "14yo" (μτφρ: 14χρονα) στέλνει τον χρήστη κατευθείαν σε περισσότερα από 100.000 βίντεο. Τα περισσότερα δεν απεικονίζουν ανήλικα που δέχονται επίθεση, αλλά κάποια από αυτά δείχνουν αυτό ακριβώς.

Πώς το Pornhub γκλαμουροποίησε την παιδοφιλία και το βιασμό Facebook Twitter
Tα γραφεία της Μindgeek στο Μόντρεαλ, που εκτός από το Pornhub είναι ιδιοκτήτης του Χ-tube, του Sean Cody, του Red Tube, του Brazzers και άλλων πυλώνων μιας βιομηχανίας πορνό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από λίγο καιρό ένα 15χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε στη Φλόριντα. Η μητέρα της την εντόπισε στο Pornhub - σε περίπου 58 βίντεο που την έδειχναν να κάνει σεξ. Δεν ήταν το μόνο περιστατικό: μία 14χρονη από την Καλιφόρνια «πρωταγωνιστούσε» για καιρό στον ιστότοπο, μέχρι που ένας συμμαθητής της κατήγγειλε την ύπαρξη αυτών των βίντεο. Οι παραβάτες συνελήφθησαν, αλλά το Pornhub διέφυγε της όποιας ευθύνης και φυσικά κράτησε στο ταμείο τα έσοδα από τα κλικ στην 14χρονη.

Παραδόξως, πάντως, ακόμη και θύματα παιδικής πορνογραφίας δεν επιθυμούν την καθολική απαγόρευση τέτοιου είδους site. Εκείνο που επιθυμούν να συμβεί και μάλιστα άμεσα είναι να υπάρξει η αυστηροποίηση και ξεκάθαρη απαγόρευση της παιδικής πορνογραφίας με τόσο νομιμοποιημένο πλαίσιο. Το «τάισμα» της παιδοφιλίας ανά τον κόσμο, τόσο απροκάλυπτα και κυρίως χωρίς καμία τιμωρία για τους υπεύθυνους.

Σε γενικές γραμμές, το Pornhub μοιάζει με το YouTube, καθώς επιτρέπει στα μέλη του να δημοσιεύουν τα βίντεο του. Τα περισσότερα από τα 6,8 εκ. βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε χρόνο περιλαμβάνουν πιθανώς τη συγκατάθεση των ενήλικων που «φιγουράρουν» σ' αυτά, αλλά πολλά από αυτά περιέχουν στυγνή κακοποίηση παιδιών και μη συναινετική συνεύρεση. Επειδή είναι αδύνατον οι επικεφαλής της πλατφόρμας να είναι σίγουροι για το αν ένα παιδί σε ένα βίντεο είναι 14 ή 18 ετών, εννοείται ότι κανείς δεν έχει ιδέα αν αυτό το περιεχόμενο είναι παράνομο.

Αστερίσκος, ωστόσο: σε αντίθεση με το YouTube, το Pornhub επιτρέπει τη λήψη αυτών των βίντεο απευθείας από τον ιστότοπό του. Έτσι, ακόμη και αν καταργηθεί ένα βίντεο που δείχνει τον βιασμό ενός παιδιού –και φυσικά κατόπιν αιτήματος των αρχών- μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά και το βίντεο αυτό να συνεχίζει να κοινοποιείται από σελίδα σε σελίδα και να μεταφορτώνεται ξανά και ξανά...

 

«Το Pornhub έγινε ο προαγωγός μου», αποκάλυψε μια γυναίκα με το όνομα Cali στον δημοσιογράφο των New York Times. Πρόκειται για ένα κορίτσι από την Κίνα που υιοθετήθηκε από αμερικανική οικογένεια, η οποία τελικά την εξώθησε στην πορνεία και την έκθεση της σε πορνογραφία ανηλίκων, όταν ήταν ακόμη 9 ετών. Κάποια από τα βίντεο της κακοποίησης της εμφανίστηκαν στο Pornhub και έμειναν εκεί, αποκάλυψε στον Kristof. 

«Εξακολουθούν να με πουλάνε», λέει και ενώ εδώ και 5 χρόνια παλεύει να φτιάξει τη ζωή της. Στα 23 της σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και ελπίζει να γίνει δικηγόρος. Ίσως υπό αυτή την ιδιότητα καταφέρει να πολεμήσει αυτό που ακόμη την κατατρέχει, στο Pornhub.

«Μπορεί να μην καταφέρω ποτέ να ξεφύγω από αυτό. Μπορεί να είμαι 40 χρονών με οκτώ παιδιά και να υπάρχει ακόμη κόσμος που αυτοϊκανοποείται με την ανήλικη απεικόνισή μου. Αν πληκτρολογήσετε "Young Asian" (μτφρ: «νεαρές Ασιάτισσες») πιθανότατα θα πέσετε πάνω μου», εξηγεί.

Και φυσικά, το ζήτημα εδώ δεν είναι η πορνογραφία, αλλά ο βιασμός. Ας πούμε, το πρόβλημα με τον Bill Cosby ή τον Harvey Weinstein ή τον Jeffrey Epstein δεν ήταν το θέμα της πορνογραφίας αλλά το μη συναινετικό σεξ. Γιατί αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά αυτό που συμβαίνει στο Pornhub όχι και ειδικά όταν αφορά παιδιά ή ανυποψίαστους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα ότι μαγνητοσκοπούνται;

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι στον ιστότοπο εντόπισε πολλά αποτρόπαια βίντεο με επιθέσεις σε κορίτσια και γυναίκες που ήταν προφανές ότι τις είχαν ναρκώσει ή μεθύσει. Οι βιαστές φαίνεται να τους ανοίγουν τα μάτια με τα χέρια τους, μόνο και μόνο για να δείξουν στην κάμερα ότι δεν έχουν τις αισθήσεις τους...

Υποσημείωση: φέτος το φθινόπωρο το Pornhub τα περισσότερα έσοδα φαίνεται να τα είχε από ένα βίντεο με μία γυμνή γυναίκα που βασανίζεται από μια συμμορία ανδρών, κάπου στην Κίνα. Επίσης, από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες του είναι οι "Screaming Teen" («Έφηβες που Ουρλιάζουν και Ταπεινώνονται»), "Extreme Choking" («Ακραίοι στραγγαλισμοί»).

Μέχρι εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα στέλεχος του Pornhub δεν δέχθηκε να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση, ωστόσο υπήρξε μία γενική ανακοίνωση που προωθήθηκε στους Times για το σκάνδαλο που έχει προκύψει.

«Το Pornhub έχει δεσμευτεί κατηγορηματικά για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και έχει θεσπίσει μια ολοκληρωμένη, κορυφαία πολιτική εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη του παράνομου υλικού από την κοινότητά μας. Κάθε ισχυρισμός ότι η εταιρεία επιτρέπει την φόρτωση βίντεο με ανήλικους είναι ανεύθυνος και κατάφωρα αναληθής», ήταν η θέση της εταιρείας.

ΣTA 14 ΤΗΣ, η Serena K. Fleites ήταν άριστη μαθήτρια στο Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια. Δεν είχε κάνει ποτέ της δεσμό με αγόρι. Όμως, στην Α' Γυμνασίου τα έφτιαξε με ένα αγόρι, μόλις έναν χρόνο μεγαλύτερο της. Κάποια στιγμή της ζήτησε να του στείλει ένα γυμνό της βίντεο. Μετά ζήτησε και άλλο. Και μετά όλο το σχολείο την κοιτούσε περίεργα.

Το βίντεο, αφού πέρασαν από διάφορα κινητά, κατέληξαν και στο Pornhub.


«Όλοι πια μου έστελναν μήνυμα, απειλώντας με ότι αν δεν τους έστελνα ακόμη ένα γυμνό βίντεο, θα έστελναν αυτά που υπήρχαν ήδη στη μητέρα μου», λέει.


Ασκήθηκαν διώξεις, η μητέρα της αξίωσε από το Pornhub να αφαιρέσει τα βίντεο και η Fleites άλλαξε σχολείο. Όμως, οι φήμες έφτασαν και εκεί, μαζί με τα βίντεο, και σύντομα κάποιος τα ανέβασε και πάλι τόσο στο Pornhub όσο και σε άλλα πορνογραφικά sites.

H Fleites σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο. Έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, έμπλεξε με ναρκωτικά και τελικά κατέληξε άστεγη. Στα 16 της το μόνο που μπορούσε να κάνει για να ζήσει ήταν να πουλά γυμνές φωτογραφίες και βίντεο της στο Craigslist. Αυτή τη στιγμή ένα γυμνό της βίντεο στο Pornhub, απ' όταν ήταν ακόμη 14 ετών, στη χειρότερη περίπτωση έχει 400.000 προβολές...

Σήμερα, η Fleites είναι 19 χρονών. Έχει «καθαρίσει» από τα ναρκωτικά, αλλά είναι άνεργη και ζει στο αυτοκίνητό της, μαζί με τρία σκυλιά, κάπου στο Bakersfield. Ονειρεύεται να γίνει βοηθός κτηνιάτρου αλλά, όπως λέει, πώς να σπουδάσεις, όταν ζεις σε ένα αυτοκίνητο... «Ήμουν χαζή. Ποτέ δεν φανταζόμουν, όμως, ότι θα καταστραφεί όλη η ζωή μου από ένα λάθος», λέει.

Φυσικά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όλα τα βίντεο του Pornhub μαζί. Ένα αντίπαλό του site, το XVideos, του οποίου οι υπεύθυνοι έχουν ακόμη λιγότερους δισταγμούς αναφορικά με το περιεχόμενο που ανεβάζουν, προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες ακριβώς επειδή το όριο του ανάμεσα στο «πολύ νεαρό» και στο «φαινομενικά (;) ανήλικο» είναι ανύπαρκτο.

Απεικονίσεις παιδικής κακοποίησης εμφανίζονται επίσης και σε κραταιά Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Twitter, το Reddit και το Facebook, ενώ και η Google φαίνεται να υποστηρίζει τα επιχειρηματικά μοντέλα εταιρειών που στέκονται με μία κάποια επιείκεια απέναντι στο ζήτημα της κακοποίησης παιδιών.

  

Αν αναζητήσει κανείς στο Google "εφηβικό πορνό" θα καταλήξει με 920 εκ. βίντεο στα σχετικά αποτελέσματα. Αν ζητήσει κανείς στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά των ΗΠΑ προχείρως θα δει ότι το 2015, το Κέντρο είχε λάβει αναφορές για 6,5 εκατομμύρια βίντεο τέτοιου είδους, το 2017, 20,6 εκ. και το 2019, 69,2 εκ. Η επιθετική αύξηση των νούμερων είναι προφανής.

Την ίδια στιγμή, το Facebook κατάργησε 12,4 εκατομμύρια πορνογραφικές εικόνες με πρωταγωνιστές παιδιά, σε μία περίοδο τριών μηνών μόνο μέσα στο 2020. Το Twitter έκλεισε 264.000 λογαριασμούς σε έξι μήνες πέρυσι, αλλά το Pornhub – σύμφωνα και με το Παρατηρητήριο του Διαδικτύου- επιμένει να ισχυρίζεται ότι εδώ και τρία χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει μόνο 118 περιπτώσεις εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον ιστότοπό του.

Οι άνθρωποι του Παρατηρητηρίου επιμένουν ότι αν κάποιος ξέρει να ψάξει θα βρει εκατοντάδες βίντεο κακοποίησης ανηλίκων μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά, ψάχνοντας με τους εξής όρους αναζήτησης: «κάτω των 18», «ανήλικα», «οι καλύτερες συλλογές με μικρά αγόρια».

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ, ωστόσο, μέχρι την έρευνα;


Σύμφωνα με τον Kristof οι δημοσιογράφοι των Times εδώ και καιρό πίεζαν, τόσο τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όσο και το Κογκρέσο, να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.

Ο γερουσιαστής Ben Sasse, Ρεπουμπλικανός της Νεμπράσκα, είχε ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ερευνήσει τον φάκελο Pornhub, ενώ το ίδιο είχε ζητηθεί και από υπηρεσίες πληρωμών όπως το PayPal και εταιρείες πιστωτικών καρτών. Την ίδια στιγμή, ένας οργανισμός που ονομάζεται Traffickinghub, με επικεφαλής την ακτιβίστρια Laila Mickelwait, εδώ και καιρό τεκμηρίωνε παραβάσεις και σοβαρές παρατυπίες, ζητώντας ταυτόχρονα το «λουκέτο» στον ιστότοπο. Παράλληλα, στον Καναδά, 20 μέλη του Κοινοβουλίου είχαν καλέσει την την κυβέρνησή να τερματίσει τη λειτουργία του Pornhub, που εδρεύει ουσιαστικά στο Μόντρεαλ.

Παραδόξως, πάντως, ακόμη και θύματα παιδικής πορνογραφίας δεν επιθυμούν την καθολική απαγόρευση τέτοιου είδους site. Εκείνο που επιθυμούν να συμβεί και μάλιστα άμεσα είναι να υπάρξει η αυστηροποίηση και ξεκάθαρη απαγόρευση της παιδικής πορνογραφίας με τόσο νομιμοποιημένο πλαίσιο. Το «τάισμα» της παιδοφιλίας ανά τον κόσμο, τόσο απροκάλυπτα και κυρίως χωρίς καμία τιμωρία για τους υπεύθυνους.

Παράλληλα, θύματα βιασμού –σιωπηλά ακόμη και δυστυχώς κρυπτόμενα πίσω από τους δικηγόρους τους- ζητούν μεγαλύτερη ευαισθησία και έρευνα σε βίντεο με τίτλους «Νεαρή γυναίκα οδηγείται στην οροφή κτηρίου από συμμαθητές της και βιάζεται απ' όλους». Πού το... σενάριο εδώ και πού η αλήθεια; Πώς διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται για αληθινό βιασμό που παίζει σε λούπα ξανά και ξανά εις βάρος του θύματος;

Λογικά, θα χρειαστεί καιρός για να απαντηθούν πολλά από τα παραπάνω και προκειμένου να διερευνηθούν πολλές υποθέσεις, τουλάχιστον αυτές για τις οποίες έχουν υπάρξει ήδη καταγγελίες. Μέχρι τότε, κάπου, κάποιοι θα παρακολουθούν ένα βίντεο βιασμού ανηλίκου που μοιάζει με σκληρό «σενάριο» για ειδεχθή γούστα, αλλά πολύ πιθανό να πρόκειται για ακόμη μία ατιμώρητη, αποτρόπαια επίθεση εναντίον ενός παιδιού...

Με στοιχεία από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ