ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οι 10 απώλειες της τεχνολογίας το 2017

Οι 10 απώλειες της τεχνολογίας το 2017 Facebook Twitter
Από τα διάσημα mp3 μέχρι την πλατφόρμα του Vine και από το Paint της Microsoft μέχρι το chat του Gmail, αυτά είναι τα δέκα πιο διάσημα τεχνολογικά «επιτεύγματα» που μάς άφησαν μέρες μέσα στο 2017.
1

Όλα τα καλά πράγματα κάποια στιγμή τελειώνουν. Το 2017 ήταν η χρονιά με τις μεγαλύτερες και πιο μαζικές απώλειες στη συνεχώς μεταβαλλόμενη τεχνολογική αγορά. Κάποια από τα παρακάτω προϊόντα και gadgets είναι ήδη νεκρά, κάποια άλλα βρήκαν νέο σπίτι σε ένα μπαούλο γεμάτο από την τεχνολογία του παρελθόντος και κάποια άλλα, θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση, που απ' ότι φαίνεται ο χρόνος τους είναι πολύ μετρημένος. Αυτές είναι οι σημαντικές απώλειες στον κόσμο της τεχνολογίας του 2017.

MP3

Το mp3 προκάλεσε μια τρομερή αλλαγή στον τρόπο που μάθαμε να ακούμε μουσική τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες. Μας άφησε να γεμίζουμε με χιλιάδες τραγούδια τα iPods αν και πριν απ' αυτό, οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να γεμίζαμε σκληρούς δίσκους από μουσική που βρίσκαμε στα Soulseek και Limewire. Η άδεια του mp3 έληξε τον προηγούμενο Μάιο, και οι δημιουργοί του πιέζουν τώρα τη μορφή αρχείων AAC να πάρει τη θέση του – μόνο που τα AAC δεν είναι ούτε τόσο τέλεια, ούτε τόσο εύηχα όσο τα αρχεία που σήμερα έχουν εδραιωθεί σε τόσες πολλές πτυχές της καθημερινής ηχητικής ζωής μας.

MS Paint

Σίγουρα δεν ταράχθηκε ο κόσμος της τεχνολογικής ανάπτυξης όταν η Microsoft ανακοίνωσε ότι αφαιρεί το Paint από την λίστα των υποστηριζόμενων εφαρμογών της, αλλά αυτό το μικρό προγραμματάκι θα λείψει από πολλούς. Το Paint ήταν η γεννέτειρα των πρώτων αστείων email μηνυμάτων και των φτωχών μιμιδίων. Ακόμη και αν τα εργαλεία του δεν ήταν τα πιο δυνατά, ή τα πιο αποτελεσματικά, σίγουρα κάποια στιγμή μάς είχε κάνει όλους να γελάσουμε με τη δύσκαμπτη λειτουργικότητά του.

Οι 10 απώλειες της τεχνολογίας το 2017 Facebook Twitter
Ακόμη και αν τα εργαλεία του MS Paint δεν ήταν τα πιο δυνατά, ή τα πιο αποτελεσματικά, σίγουρα κάποια στιγμή μάς είχε κάνει όλους να γελάσουμε με τη δύσκαμπτη λειτουργικότητά του.

Vine

To Vine έγινε ένα κορυφαίο εργαλείο του διαδικτύου για τη δημιουργία βίντεο μικρής διάρκειας εντελώς τυχαία. Οι ιδρυτές του είχαν οραματιστεί το εργαλείο τους για τη δημιουργία βίντεο κλιπ 6 δευτερολέπτων ως ένα τρόπο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταγράφουν περιστασιακές στιγμές στη ζωή τους και να τα μοιράζονται με φίλους. Πολύ σύντομα, το Vine είχε τα πάντα: από μίνι ανέκδοτα μέχρι ζογκλέρ ατμιστές που έκαναν απίστευτα σχέδια με τον ατμό και από σκύλους που έκαναν ραπ μέχρι τα πιο αστεία ακροβατικά που μπορούσε να φανταστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το Twitter εξαγόρασε την εταιρεία και την εφαρμογή, της έδωσε μια στήριξη μέχρι πέρυσι, αλλά τον Ιανουάριο αποφάσισε να σκοτώσει για πάντα μια πειραματική πλατφόρμα, η οποία το μόνο που ήθελε ήταν να αφήσει τους ανθρώπους να γίνουν (λίγο) πιο παράξενοι με τις δημιουργίες τους.

iPod Nano και Shuffle 

Η Apple κατάφερε να δώσει την ώθηση που επιθυμούσε στην μουσική της υπηρεσία, σκοτώνοντας τα iPod Nano και Shuffle. Σίγουρα, σήμερα όλοι έχουμε streaming στις συσκευές μας και ακούμε την αγαπημένη μας μουσική από υπηρεσίες όπως το Spotify ή το Apple Music, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μάς λείψει μια μικροσκοπική συσκευή που μπορούσαμε να την έχουμε πάντα μαζί μας για να φέρνει στην επιφάνεια, σε αναπάντεχες στιγμές, τα αγαπημένα μας τραγούδια. Τα iPod Nano και Shuffle δημιούργησαν το σύγχρονο τοπίο για τις φορητές μουσικές λίστες και μέσα σ' αυτά γράψαμε ψηφιακά τα playlists που όρισαν την νεότητά μας.

Οι 10 απώλειες της τεχνολογίας το 2017 Facebook Twitter
Τα iPod Nano και Shuffle δημιούργησαν το σύγχρονο τοπίο για τις φορητές μουσικές λίστες και μέσα σ' αυτά γράψαμε ψηφιακά τα playlists που όρισαν την νεότητά μας.

Το chat του Gmail

Ναι, τελικά, είναι δύσκολο να συμβαδίζεις με τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων της Google (Allo, Google +, Hangouts). Όμως το παλιό, καλό chat μέσα στον Gmail λογαριασμό του καθένα, ήταν ένα από τα πρωτότυπα και πιο δημοφιλή. Τώρα έχει αντικατασταθεί από το Hangouts, το οποίο θα αντικατασταθεί από την επόμενη εφαρμογή που θα ανακαλύψει η Google πως κάνει πιο εύκολη την καθημερινή μας επικοινωνία.

About.com

Αν είχατε μια ερώτηση (στις πρώτες μέρες του αθώου Internet) πιθανότατα πηγαίνατε στο About.com για τις απαντήσεις σας. Είχε εξαιρετικές μεθόδους και επεξηγήσεις, αλλά δυστυχώς, απ' ότι φάνηκε, δεν γνώριζε πολλά για το πώς να συμβαδίσει με το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο του σημερινού διαδικτύου.

Οι 10 απώλειες της τεχνολογίας το 2017 Facebook Twitter
Το Microsoft Kinect, μια τεχνολογία τόσο μπροστά από την εποχή της, ένας από τους πιο εξελιγμένους εξοπλισμούς ανίχνευσης ανθρώπινης κίνησης, δεν κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον των χρηστών του.

Windows Movie Maker

Δεν είναι όλα τα βίντεο του YouTube φτιαγμένα με το Premiere της Adobe ή το Final Cut Pro X της Apple. Από το 2010 έως την κατάργησή του φέτος, το Windows Movie Maker έμαθε τα πρώτα βήματα μοντάζ σε πάρα πολλούς, ειδικά σε εκείνους που έψαχναν μόνο μια εικόνα για να ανεβάσουν το αγαπημένο τους τραγούδι στη βίντεο πλατφόρμα ή σε πολυάσχολους γονείς που ήθελαν να φτιάξουν γρήγορα βίντεο από τις διακοπές τους, και φυσικά, δωρεάν. Το όνομα του, όμως, δεν ηχούσε τόσο γενναιόδωρο στο σημερινό εξελιγμένο κόσμο της τεχνολογίας, οπότε η Microsoft το αντικατέστησε με το Story Remix, που ουσιαστικά κάνει τα ίδια πράγματα απλά έχει φρεσκαρισμένο interface.

Το όριο των 140 χαρακτήρων του Twitter

Λέτε τόσα χρόνια το πρόβλημα των tweets να ήταν το μήκος τους; Κι όμως, αυτή η αλλαγή ήταν μια αξιοσημείωτη κίνηση για το κοινωνικό δίκτυο, του οποίου οι μισοί χρήστες συζητούν εδώ και χρόνια τα πλεονεκτήματα ενός αυξημένου αριθμού χαρακτήρων (οι άλλοι μισοί έχουν μάθει να χειρίζονται την αμεσότητά του). Όμως, το Twitter πήρε την απόφαση, ίσως γιατί έτσι ήλπιζε ότι μια αναζωογόνηση της υπηρεσίας - και η απομάκρυνση ενός από τους «περιορισμούς» του εμπορικού του σήματος - θα φέρει τους χρήστες πάλι πίσω στην υπηρεσία. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν έχει αλλάξει, το Twitter ακόμα ψάχνει χρήματα για να σταθεί στα πόδια του, απλά, τουλάχιστον τώρα, μπορούμε να δημοσιεύουμε πιο επεξηγηματικές «κακίες» ή περισσότερους στίχους από αγαπημένα τραγούδια.

Η υποδοχή των ακουστικών στα κινητά

Η mini jack είσοδος (3.5 χιλιοστά) των ακουστικών δεν έχει εξαφανιστεί εξ ολοκλήρου από καλά smartphones στην αγορά, αλλά όλο και περισσότερο, οι επιλογές σύνδεσης σας είναι να αγοράσετε νέα ασύρματα ακουστικά ή να χρησιμοποιείτε έναν ενοχλητικό αντάπτορα. Προς το παρόν, το πιο δημοφιλές καλό τηλέφωνο που έχει ακόμα μια υποδοχή είναι το Samsung Galaxy S8, ενώ η LG και η OnePlus είναι καλά κολλημένες στο παλιομοδίτικο 3.5 mm jack. Αλλά η Apple, η HTC και η Google έχουν ήδη αρχίσει να ξεφεύγουν και εάν η Samsung αποφασίσει να τους ακολουθήσει στην επόμενη ναυαρχίδα της τότε οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους κατασκευαστές θα ακολουθήσουν κι αυτοί το νέο δρόμο.

Microsoft Kinect

Tο Κinect, μια τεχνολογία τόσο μπροστά από την εποχή της, ένας από τους πιο εξελιγμένους εξοπλισμούς ανίχνευσης ανθρώπινης κίνησης (και ίσως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που βοήθησαν την Microsoft να θέσει το Χbox 360 τόσο μπροστά από τις υπόλοιπες κονσόλες παιχνιδιών των αντιπάλων της) αποδείχθηκε ότι δεν ήταν το περιφερειακό που θα άλλαζε το παιχνίδι και για πολλούς παίκτες απλά δεν άξιζε το κόστος.

Τech & Science
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM