Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Facebook Twitter
Η Εύα Λαμπροπούλου, η Μαρία Παναγοπούλου και η Μαρία Στεφανίδη είναι οι Smartbirds. Διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Open, για μαθητές του Γυμνασίου και είναι φίλες από παιδιά.
0

Φέτος, στην πανέμορφη γραφική πόλη της Ουγγαρίας Γκιορ, φιλοξενήθηκε ο παγκόσμιος τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Μάλιστα, η LiFO ταξίδεψε με την ελληνική αποστολή στην Ουγγαρία και έζησε από κοντά όλη αυτήν τη συναρπαστική εμπειρία.


Για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad) είναι ένα πολύ σημαντικό παγκόσμιο γεγονός που αφορά την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στη μέθοδο STEM (Science-Technology-Engineering–Mathematics) που συνδυάζει τη χρήση των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσονται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Το ντοκιμαντέρ αυτό μεταδίδει την αλληλεπίδραση, τη διάθεση για ανακάλυψη και δημιουργία, τις πρακτικές λύσεις, τη σκέψη και το όραμα τα οποία έρχονται να συμβαδίσουν με τη σπουδαία προσπάθεια των παιδιών στον δρόμο προς την κορυφή.

Γι' αυτό και η COSMOTE, ως στρατηγικός συνεργάτης του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas εδώ και 6 χρόνια υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων με σκοπό την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των νέων καθώς και τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Facebook Twitter
O Γιάννης Τριανταφύλλης και ο Βασίλης Ντάτης είναι η Jobi Team και με προπονητή τον Κώστα Τσατσαρώνη διαγωνίστηκαν στην απαιτητική κατηγορία Regular για παιδιά του Δημοτικού, που όπως λένε όσοι ξέρουν «δεν σηκώνει λάθη».


Βασικό θέμα της φετινής Ολυμπιάδας ήταν η ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος (Smart Cities). Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις ελληνικές ομάδες, οι οποίες σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια, μαζί με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, με τέσσερα μετάλλια (τρία αργυρά, ένα χάλκινο) και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση) σημείωσαν μια παγκόσμια διάκριση εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα.


Ωστόσο, για όσους δεν κατάφεραν να δουν από κοντά αυτήν τη σαγηνευτική διοργάνωση, προσφέρεται πλέον η δυνατότητα να το κάνουν μέσω του πρώτου ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM στην Ελλάδα με τίτλο "The Real Robokids", το οποίο παρουσιάζει η COSMOTE.


Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube, καταγράφεται η πορεία της ελληνικής αποστολής στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.


Στο οπτικοακουστικό υπερθέαμα της COSMOTE καταγράφεται κάθε στιγμή της πορείας τους στους τελικούς, προβάλλονται συνομιλίες με τους παίκτες, τους γονείς και τους προπονητές και επανερχόμαστε στην αφετηρία, στις πόλεις, τα σχολεία και τις κατοικίες τους, προκειμένου να διαπιστώσει ο θεατής πώς ξεκίνησαν όλα, όταν δηλαδή πρωτάρχισαν να ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική. Παράλληλα, μιλούν οι δάσκαλοι που τους εκπαίδευσαν, ενώ παρακολουθούμε και ένα πολύ ενδιαφέρον αρχειακό υλικό από τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς στους οποίους έχουν πάρει μέρος. Επίσης, υπάρχουν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή τους αλλά και αφηγήσεις για την ενδιαφέρουσα διαδρομή μέχρι τον τελικό. Οι δυσκολίες, τα ξενύχτια, οι στόχοι, οι δοκιμασίες, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, η προετοιμασία, συναπαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους.

Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Facebook Twitter
Η Νεφέλη Καββαδά, η Φρόσω Πολυχρονιάδου και η Αγγελίνα Παππά είναι τα μέλη της ομάδας Youngbloods.


Ο προγραμματισμός, η κατασκευή, η συνεργασία, οι εντάσεις, η αγωνία και ο βασικός σκοπός, η νίκη και το όνειρο της διάκρισης. Παιδιά από διάφορα σχολεία της Ελλάδας που πορεύονται έχοντας ισχυρό κίνητρο, γι' αυτό έχουν μετατρέψει ακόμα και το δωμάτιό τους σε μόνιμο εργαστήριο. Η παρότρυνση των δασκάλων, η περηφάνια των γονιών, η μοντέρνα κατεύθυνση της ζωής τους, οι παρέες και οι λειτουργικές ιδέες τους αποτελούν την κινητήρια δύναμη.


Τέλος, αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που πραγματικά "κερδίζουν" αυτά τα παιδιά από την ενασχόλησή τους με την ρομποτική. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η φαντασία στην επίλυση προβλημάτων, η σύμπραξη και η ομαδικότητα αναδεικνύονται ως βασικές αξίες, καθώς και η ενασχόληση με έναν κλάδο που μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.


Ειδικότερα, το ντοκιμαντέρ της COSMOTE παρακολουθεί βήμα-βήμα την προετοιμασία των ομάδων Bitbot, Jobi Team, Minders, Smartbirds, Teamwork Optimum και Youngbloods και τις σημαντικές τους επιδόσεις στην κορυφαία διοργάνωση ρομποτικής για μαθητές απ' όλον τον κόσμο. Τα παιδιά μοιράζονται την αγωνία, το πάθος, το άγχος και την αγάπη τους για τη ρομποτική, που τους οδήγησε στις πρώτες θέσεις της Ολυμπιάδας με 4 μετάλλια και 3 διακρίσεις.


Συγχρόνως, ο θεατής βιώνει μαζί τους την ομαδικότητα, το πάθος, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, τις ισχυρές φιλίες, τον ενθουσιασμό και εστιάζει στο πώς η ελληνική αποστολή κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης, κατακτώντας πολυάριθμα μετάλλια ανάμεσα σε 73 χώρες.

Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Facebook Twitter
Γίνονται ένα εξαιρετικό πρότυπο για όλα τα παιδιά της ηλικίας τους, έχοντας αντιληφθεί ότι στη ζωή θα επιτύχουν, θα αποτύχουν, αλλά σημασία έχουν το ταξίδι και η διαδρομή.


Αναμφίβολα, το ντοκιμαντέρ αυτό μεταδίδει την αλληλεπίδραση, τη διάθεση για ανακάλυψη και δημιουργία, τις πρακτικές λύσεις, τη σκέψη και το όραμα τα οποία έρχονται να συμβαδίσουν με τη σπουδαία προσπάθεια των παιδιών στον δρόμο προς την κορυφή. Οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές υπογραμμίζουν στους δέκτες την εμβάθυνση στη γνώση, την παρατήρηση, το έναυσμα, την έρευνα, τη μέθοδο επίλυσης προβλημάτων και το χρηστικό αποτέλεσμα.


Για παράδειγμα, στον τελικό βλέπουμε έναν εντελώς διαφορετικό αγώνα ποδοσφαίρου, που είχε όμως τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά των κλασικών: ένταση, ρυθμό, αγωνία, οπαδική συμπεριφορά, παλμό και πολλά γκολ. Την ίδια στιγμή, από την κερκίδα οι Έλληνες πανηγύρισαν την επιτυχία της καλαματιανής ομάδας BitBot που αποτελούνταν από μαθητές λυκείου και είχε προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο. Κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο.


Η COSMOTE ήταν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία. Στο διάστημα αυτό, η συμμετοχή των μαθητών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής έχει τετραπλασιαστεί, με τις συνολικές συμμετοχές των παιδιών να έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Πλέον, ένα στα πέντε σχολεία διαγωνίζονται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Τα Real Robokids κατέκτησαν την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Facebook Twitter
Η COSMOTE ήταν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία.


Κάθε χρόνο στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής διαγωνίζονται 2.500 παιδιά σε σύνολο 73 χωρών. Συμμετέχουν εθελοντικά, εργάζονται ακατάπαυστα, προοδεύουν, οξύνουν τον νου τους, εξελίσσονται και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.


Κυρίως, όμως, γίνονται ένα εξαιρετικό πρότυπο για όλα τα παιδιά της ηλικίας τους, έχοντας αντιληφθεί ότι στη ζωή θα επιτύχουν, θα αποτύχουν, αλλά σημασία έχουν το ταξίδι και η διαδρομή. Γνωρίζουν καλά ότι είναι οι ίδιοι που κρατούν το μέλλον στα χέρια τους και θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.

 

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ


Το ντοκιμαντέρ «The Real Robokids» προβάλλεται και στην COSMOTE TV στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM