Συνταγή για πανεύκολη, τραγανή και αρωματική ψευτοσπανακόπιτα

Συνταγή για πανεύκολη, τραγανή και αρωματική ψευτοσπανακόπιτα Facebook Twitter
Η ψευτοσπανακόπιτα δεν έχει σπανάκι αλλά έχει όλα τα άλλα που κάνουν τη σπανακόπιτα νόστιμη.
0





Η ΨΕΥΤΟΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
αλλά έχει όλα τα άλλα που κάνουν τη σπανακόπιτα νόστιμη, όπως φινόκιο, μυρώνια, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια, καυκαλήθρες κ.λπ., υλικά που μπορούν να σας ξεγελάσουν και να νομίζετε ότι πράγματι τρώτε σπανακόπιτα ενώ τρώτε μόνο τις νοστιμιές της και το φύλλο της, τα δύο μέρη της, δηλαδή, που την κάνουν τόσο αρωματική και τραγανή. Ειλικρινά, τώρα, ποιος νοιάζεται για το άνοστο, φρέσκο σπανάκι που θέλει μια ώρα δουλειά πριν μπει στη γέμιση;

Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Έχουν διάμετρο κοντά στα 30 εκατοστά, συγκλονιστικό αλλά και απαγορευτικό μέγεθος, αν σκεφτείτε ότι κάθε σπίτι μπορεί να μην έχει 4 ή 14 άτομα να ταΐσει με μία τόσο μεγάλη πίτα, που το φύλλο της επιβάλλει να ψηθεί σε μεγάλο στρογγυλό ταψί.

Εκτός αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τους αρέσουν τόσο οι πίτες, που μπορείτε να την τρώτε κάθε μέρα για μια βδομάδα, ή στους τυχερούς που τους αρέσει να μοιράζονται την πίτα τους. Και οι δυο είναι καλοί λόγοι για να τη φτιάξετε.

Τα φύλλα γιουφκά που θα χρειαστείτε για την παρασκευή της διατηρούνται ελαστικά μόνο πέντε μέρες μετά την αγορά τους, μετά γίνονται εύθραυστα και δύσκολα στη χρήση τους και ως έτσι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη.

Υλικά

5 φύλλα γιουφκά (1 πακέτο)

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια με αρκετό από το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 μάτσο μυρώνια και ένα καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα

1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο (με τα τριχοειδή φύλλα του)

4 αυγά ελαφρά χτυπημένα και ελάχιστα αλατισμένα

¼ της κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση και ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

1 κιλό πικάντικη φέτα Κεφαλονιάς ή Παρνασσού, χονδροσπασμένη

3 κ.γ. πιπέρι μαύρο, τουλάχιστον

1 τσικ αποξηραμένο δυόσμο


Και για τη διακόσμηση της πίτας:

1 φλυτζάνι γεμάτο σουσάμι, ηλιόσπορους, μαυροκούκι, κολοκυθόσπορους

Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο ταψί στρογγυλό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, κατά προτίμηση στη ρύθμιση με αέρα. Πλένουμε τα λαχανικά και τα αρωματικά, τα στραγγίζουμε αλλά δεν τα στίβουμε. Τα ψιλοκόβουμε σε μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το λάδι και τα ανακατεύουμε απαλά με πιρούνι. Το μείγμα μας είναι ελαφρύ και υγρό.

Σε καλά λαδωμένο ταψί ακουμπάμε το πρώτο φύλλο τεντωμένο καλύπτοντας τα πλαϊνά του ταψιού. Το λαδώνουμε και ακουμπάμε το δεύτερο τσαλακωμένο στη μέση.

Ρίχνουμε το μισό μίγμα στο ταψί, σκεπάζουμε με ένα αλάδωτο τσαλακωμένο φύλλο και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό μίγμα.


Σκεπάζουμε με ένα τσαλακωμένο φύλλο, το λαδώνουμε και ακουμπάμε το πέμπτο και τελευταίο τεντωμένο φύλλο. Το λαδώνουμε προσέχοντας να διπλώσουμε καλά τις άκρες του φύλλου προς τα κάτω και να τις βολέψουμε όμορφα στα πλαϊνά τοιχώματα του ταψιού «κλείνοντας» έτσι με ασφάλεια το μίγμα μέσα στην πίτα.

Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλιδιστά, ραντίζουμε με νερό αφήνοντας έτσι το φύλλο 10 λεπτά να μαλακώσει, τα υπόλοιπα φύλλα θα μαλακώσουν από τα υγρά των λαχανικών. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά μέχρι η πίτα να ξεκολλάει από τον πάτο του ταψιού και τα τοιχώματά της, όταν το κουνάμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά χωρίς να τη σκεπάσουμε και σερβίρουμε.

Ακούστε το podcast γεύσης της ΤwoMinutes Angie με θέμα της πίτες και τη συνταγή της ψευτοσπανακόπιτας. 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Radio Lifo / Είναι οι πίτες προϊόν επανάστασης;

Η Αντζελίνα Καλογεροπούλου λατρεύει τις πίτες όλων των χωρών και όλων των ειδών. Σ' αυτό το podcast εξηγεί γιατί τα φύλλα γιουφκά μπορεί και να είναι τα ιδανικά για σπιτικές πίτες και δίνει μια πανεύκολη συνταγή για ψευτοσπανακόπιτα.
TWOMINUTES ANGIE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ