Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις

Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις Facebook Twitter
Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο. Φωτο: Makos
1

Η ελληνική παράδοση ανοίγει υπέροχο φύλλο. Και είναι ν' απορείς που, χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια απλά υλικά (αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι ή βούτυρο), το φύλλο βγαίνει πάντα σε τόσες παραλογές όσες και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν.

Να ανοίξεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Είναι, όμως, μπελάς και επιπλέον από πολλές κουζίνες λείπουν ο χώρος, το άνετο τραπέζι και ο λεπτός πλάστης από την Αθηνάς, που θα το ανοίξει λεπτό και δαντελένιο.

Γι' αυτό, η παράδοση που λατρεύει την πίτα, και δικαίως, αφού πρόκειται για μια πλήρη και υγιεινή τροφή που γίνεται με ό,τι διαθέτει το ψυγείο, έχει φροντίσει να τις φτιάξει και ξεσκέπαστες ή «της τεμπέλας».

Εκτός κι αν την πεις κορκοτό, κασόπιτα, κολοκυθένια, μπλατσάρα, πλαστό, αλευρόπιτα, πεπέκι ή όπως αλλιώς, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής σου.


Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

6 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

4 αυγά

1 1/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένα

1 ποτήρι γάλα

1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν.


Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό ‒ καλύτερα και τα δύο μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα.


Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που προηγουμένως θα έχεις σοτάρει και αρωματίσεις με όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σού βρίσκονται ‒ κυρίως με μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία ‒αυγά, γάλα, τυρί‒ παραμένει η ίδια. Στο τυρί, βέβαια, ακολουθείς τα γούστα σου και βάζεις ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν.

*Με την ίδια συνταγή μπορείς να ανακυκλώσεις το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη: κοτόπουλο, κιμά για μακαρόνια, ένα κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια, φασολάκια, μπάμιες και όλα τα λαδερά που θα φροντίσεις να στραγγίξεις από τα πολλά ζουμιά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 20.10.2018

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το φύλλο είναι πολύ εύκολο να το ανοίξεις με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεχάσεις να βάλεις μέσα ξίδι. Ανοίγει τσακ μπαμ και δεν σπάει με τίποτα. Και το λέω εγώ που γκουγκλάρω για να δω σε πόσα λεπτά γίνεται σφιχτό το αυγό και πάντα καίω στο βράσιμο τα μακαρόνια.