Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Ένα από τα πρώτα μαγαζιά, αν όχι το πρώτο, που ασχολήθηκαν με το κρασί στην Αθήνα είναι το Fabrica de Vino. Έχοντας ανοίξει στα Εξάρχεια από το 2011, αποτελεί τον λόγο που μυήθηκαν πολλοί στους ελληνικούς αμπελώνες και γνώρισαν τις ποικιλίες του. Λίγο πρoτού κλείσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, το Fabrica αποφάσισε να αλλάξει γειτονιά και concept, προκαλώντας μας να το επισκεφτούμε για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.


Το νέο μαγαζί βρίσκεται στη γρήγορα αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη Κυψέλη, συγκεκριμένα στην ιστορική Φωκίωνος Νέγρη, που είναι ο απόλυτος ορισμός της αστικής γειτονιάς. Την πρώτη αλλαγή που έχει συμβεί στη φιλοσοφία του την αντιλήφθηκα αμέσως μόλις έφτασα στην πόρτα του, από το νέο του όνομα «Fabrica Café Vino», που μαρτυρά ότι τώρα πια σερβίρει και καφέ από το πρωί.

Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω την μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. 


«Θέλουμε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της Κυψέλης και να ακολουθήσουμε τον παλμό της» μου εξηγεί ο Νεκτάριος Κεφαλάς, ιδιοκτήτης του παλιού Fabrica, ο οποίος έχει συνεταιριστεί στο νέο εγχείρημα με τον επιχειρηματία Σωτήρη Γρανιτσιώτη, γνωστό από επικά μαγαζιά που έχουμε ζήσει στην Αθήνα, όπως το Εν Δελφοίς, το Mommy και το Polis.

Αναρωτιέμαι αν η προσθήκη του καφέ θα επηρεάσει την ενασχόληση του μαγαζιού με το κρασί και αν θα αλλάξει το ύφος του, αλλά ο Νεκτάριος με καθησυχάζει πως αυτό δεν θα συμβεί. «Από τη στιγμή που έβαλα το κρασί στην καρδιά μου, δεν μπορώ να το αφήσω. Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού και μάλιστα σκεφτόμαστε να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στους παγκόσμιους αμπελώνες» προσθέτει.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Το νέο Fabrica εξακολουθεί να έχει παραπάνω από 300 ετικέτες κρασιού. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Η αλήθεια είναι πως έλειπε από την Κυψέλη ένα μαγαζί με οινικό προσανατολισμό και βρίσκω τη μετακίνηση του Fabrica πολύ καλή ιδέα. Βέβαια, τα all-day μαγαζιά με τα μπλεγμένα concepts με αγχώνουν. Κατανοώ, όμως, πως η περίοδος που διανύουμε δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια να επενδύσει κάποιος μόνο στο βράδυ. Προσφέροντας περισσότερες επιλογές, ανοίγεις το πελατολόγιό σου και νιώθεις ότι κάνει πιο σίγουρα βήματα.


Έτσι, μαθαίνω ότι το Fabrica θα σερβίρει πρωινό και brunch κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με αυγά σε διάφορες μορφές, σάντουιτς, καθώς και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Μάλιστα, αν το πρωινό πάει καλά και η ζήτηση είναι αυξημένη, ο Νεκτάριος και ο Σωτήρης έχουν στο μυαλό τους να το προσφέρουν, στο άμεσο μέλλον, σε καθημερινή βάση.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Mπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Σχετικά με το φαγητό, το νέο μενού είναι αρκετά πιο μαζεμένο και φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να τσιμπήσει κάτι, ενώ απολαμβάνει το κρασί του ή κάποιο από τα signature cocktails που έχει επιμεληθεί ο Αλέξανδρος Κουνινιώτης.


Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια περιποιημένη μπρουσκέτα με ζυμωτό ψωμί, sauté μανιτάρια και προσούτο, ενώ είδα στο μενού ότι υπάρχει ακόμη μία μπρουσκέτα με τυροκαυτερή και καραμελωμένα ντοματίνια.


Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος μου πρότεινε να δοκιμάσω τα φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου, που είχαν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια πράσινη σαλάτα.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φασολάκια με καβουρδισμένο σουσάμι και σος σύκου Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Χορταστικό και ιδιαίτερο ήταν και το μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια, που συνοδευόταν με βραχάκια τηγανητής πατάτας. Προσωπικά, θα πρόσθετα στο μενού ένα ακόμα μπέργκερ, που θα είχε παρουσία και στο brunch, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα παιδιά θέλουν πρώτα να ανακαλύψουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καλεσμένων τους στη νέα γειτονιά και μετά να καταλήξουν στο ολοκληρωμένο μενού τους.


Τελευταίο πιάτο που δοκίμασα, και πολύ το χάρηκα, ήταν μια παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Εξαιρετική και πεντανόστιμη, είναι μία από τις πίτες που θα υπάρχουν καθημερινά στο Fabrica, για να την απολαύσει κάποιος είτε στο δεκατιανό του είτε οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας με το κρασί του.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Μπέργκερ με σος μελιτζάνας και καραμελωμένα κρεμμύδια. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Άλλες ενδιαφέρουσες γευστικές επιλογές είναι η παντζαροσαλάτα με καρύδι, το χούμους με καβουρδισμένο κουκουνάρι και ρόδι, το σπετζοφάι με ψητό λουκάνικο, ζελέ πιπεριάς και μελιτζάνα αλλά και το ελληνικό chèvre από τη Φάρμα Μαλτέζου Ευβοίας που σερβίρεται ψητό με τσάτνεϊ κρεμμυδιού. Για τους πολύ πεινασμένους υπάρχουν δύο κυρίως πιάτα, το ένα με ψητό κοτόπουλο, σερβιρισμένο με λαχανικά, και το άλλο με ζουμερή, χοιρινή μπριζόλα 500 γρ. με πατάτες τηγανητές.


Το βράδυ είχε αρχίσει να πέφτει στον πιο όμορφο πεζόδρομο της Αθήνας. Ο Νεκτάριος διέκοπτε συχνά τη συζήτησή μας για να χαιρετήσει κάποιον από τους περαστικούς. Τα τραπεζάκια του είχαν γεμίσει και η ατμόσφαιρα ήταν ζεστά φθινοπωρινή. Τον ρώτησα πώς βλέπει το μέλλον και τι περιμένει από το νέο Fabrica. Είχα διακρίνει τη δικαιολογημένη αγωνία του, αλλά ταυτόχρονα είχα καταλάβει πως πιστεύει πολύ στο Fabrica και στην Κυψέλη.

«Θα ήθελα να δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες για να οργανώνουμε και πάλι τις βραδιές που είχαμε ονομάσει "Συμπόσιο" και είχαν αγαπηθεί πολύ στο Fabrica των Εξαρχείων. Είναι όμορφα όταν συναντιούνται άγνωστοι σε ένα τραπέζι και μοιράζονται σκέψεις, φαγητό και κρασί» μας λέει με νοσταλγική διάθεση και μας θυμίζει πόσα έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας του Covid. Του ευχήθηκα να επανέλθουν γρήγορα οι ισορροπίες και να ξεκινήσουν και πάλι οι βραδιές με τους οινοπαραγωγούς, τη μουσική, το φαγητό και τα γεμάτα ποτήρια. Μέσα μου ξέρω ότι αυτό θα συμβεί.

Το Fabrica de Vino μετακόμισε στην Κυψέλη Facebook Twitter
Παραδοσιακή πίτα με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, διάφορα μυρωδικά και τυρί. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Fabrica Café Vino, Φωκίωνος Νέγρη 57, Κυψέλη, 210 8668775, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Γεύση / Αυθεντική κουζίνα από τη Συρία στη «Δαμασκό» της Κυψέλης

Μια οικογένεια από τη Συρία με παράδοση στην εστίαση άνοιξε ένα μικρό εστιατόριο με τις πιο αυθεντικές, ανατολίτικες γεύσεις και το πιο μικρό και περιεκτικό μενού. Δοκιμάζοντας τις γεύσεις του, ανακαλύψαμε και την κοινωνική του δράση.
Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Γεύση / Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Ένα πέτρινο πεζούλι και πέντε-έξι τραπέζια κάτω από τα δέντρα είναι ουσιαστικά ο χώρος του Wine with Eleni, που προτείνει λιγότερο γνωστές ελληνικές ετικέτες, ανάμεσα στις οποίες και δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ