Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή» συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα. Φωτ.: @donmpas
0

Ο Γιάννης Λουκάκης έγινε γνωστός πέρα από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέσα από τη «Μούργα», ένα εστιατόριο από τα λίγα, με κουζίνα σχεδόν συγκινητική. Γι' αυτό και είναι απολύτως λογικό που το νέο του εγχείρημα, ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή», συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα.


Μια σαλάτα με βιολογικές ντομάτες και ντοματίνια, κατσικίσιο αρσενικό τυράκι από τη Νάξο, μια φέτα καρπουζιού και φράουλες τουρσί ήταν από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στο μενού, το οποίο αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα καλύτερα υλικά που είναι διαθέσιμα κάθε καινούργια μέρα. Είναι όμορφη, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως η εμφάνιση δεν είναι αυτοσκοπός εδώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο που συνέθεσες στα γρήγορα στις διακοπές στο νησί, αν είχες το ένστικτο και την ευφυΐα του Γιάννη Λουκάκη.

Γωνιακό, με μεγάλο εξωτερικό χώρο, το +Τροφή έχει αποκλειστικά εξωτερικά καθίσματα. Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, ενώ στο περιμετρικό μπαρ μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του, παρακολουθώντας την παρασκευή του φαγητού μέσα από τα μεγάλα παράθυρα. Μάλιστα εκεί, στις περίπου δέκα θέσεις του μπαρ, υπάρχει και η επιλογή ενός μενού, αλλά σε μικρότερες μερίδες, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. Φωτ.: @alexbarb0


Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. «Η ιδέα ξεκίνησε την περίοδο τη καραντίνας» λέει ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνεργάτης του Γιάννη Λουκάκη από τη Μούργα. «Έγιναν πολλές συναντήσεις και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα εστιατόριο με τα χαρακτηριστικά ενός αστικού καφενείου στο κέντρο της πόλης, με πολύ μεγάλο εξωτερικό χώρο, για να τηρούνται και όλες οι απαραίτητες αποστάσεις και να συμβαδίζει με τα ζητήματα της εποχής».

«Έχουμε έναν κατάλογο που φτιάχνεται καθημερινά και περιλαμβάνει και θαλασσινά αλλά και κρεατικά (σ.σ. σε αντίθεση με τη Μούργα). Η κεντρική ιδέα είναι όλες οι πρώτες ύλες να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρεατικά φέρουν πιστοποίηση βιολογικής εκτροφής. Δεν δουλεύουμε καθόλου με κατεψυγμένα θαλασσινά, μόνο με φρέσκα πράγματα. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με ό,τι βρίσκουμε κάθε μέρα. Επίσης, ξεχωρίζουν κάποια βιολογικά τσίπουρα από Έλληνες παραγωγούς και κρασιά από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φυσικά και τα βιοδυναμικά κρασιά.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα», συμπληρώνει.

Έτσι, με τσίπουρο ή χωρίς, μπορεί κανείς, ανάλογα με τη μέρα, να δοκιμάσει καρπάτσιο χριστόψαρου, φιλέτο σκορπίνας ψημένο στο μαντέμι με κρέμα πατάτας και χόρτα μαγειρεμένα στη γάστρα (σέσκουλα, μάραθο, βλίτα και αμπελοφάσουλα μαζί), κόκορα βιολογικής εκτροφής στη γάστρα με ζυμαρικά, βλίτα χρωματιστά, ζεματιστά με μουστάρδα καρυδιού ή μια χειροποίητη πίτα με παστουρμά μπακαλιάρου (ένα αλίπαστο), αρσενικό Νάξου, μελάτο αυγό και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ζυμαρικά με σιγομαγειρεμένο κόκορα και αρσενικό Νάξου. Φωτ.: @vassilisarvanitidis


Το κρέας, που σε μεγάλο ποσοστό έρχεται από απευθείας πηγές, π.χ. προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες και μαντριά, συνδυάζεται και με θαλασσινά στα πιάτα του Γιάννη Λουκάκη, όπως στα ζυμαρικά ταλιολίνι με μύδια, καβούρι και μαύρο χοίρο.


Κάθε πρωί, τρία ή τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού (προζυμένιο από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι, προζυμένιο που ψήνεται στη γάστρα, ψωμί από αλεύρι ζέας και από χαρουπάλευρο) βγαίνουν από τον φούρνο του +Τροφή.


Σύντομα το εστιατόριο θα επεκτείνει τη λειτουργία του, ανοίγοντας από νωρίς, προσφέροντας παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό με βιολογικά αυγά, χειροποίητες πιτούλες, ψωμιά, χυμούς και βιολογικό καφέ.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα.


+Τροφή, Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, 2310 540260

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Ελλάδα / Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανάγκασε τον Δημήτρη Παντζαρτζίδη να κλείσει το κατάστημά του αλλά η κουζίνα του, από τις 13 Απριλίου, «χορταίνει» αλληλεγγύη όσους δεν έχουν σπίτι για να μείνουν.
Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ