«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ.
0

Μιλώντας για το «λ19», τον καινούργιο minimal all-day χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Λέκκα, δεν μπορείς παρά να αναφερθείς πρώτα στον δημιουργό του. Ακόμα και πριν τον τραβήξει η πολιτική, η «κάθοδος» του προβεβλημένου δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη στον στίβο της εστίασης το 2005 με το Αλάτσι είχε αποτελέσει γεγονός και για τους δύο χώρους, τόσο τον δημοσιογραφικό όσο και αυτόν των εστιατόριων, και όχι μόνο.

Στα δέκα χρόνια που λειτούργησε, το κρητικών μαγειρικών καταβολών Αλάτσι απέκτησε έναν μεγάλο κύκλο επισκεπτών και τελικά θαμώνων, θα μπορούσε να πει κανείς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η είσοδος του Σταύρου στην πολιτική, που συνοδεύτηκε από την πώληση του εστιατορίου, και η πρόσφατη αποχώρησή του από την πολιτική, που συνοδεύτηκε από την ασυνήθιστα έντιμη για τα πολιτικά ήθη επιστροφή, υπό μορφή δωρεάς, της κρατικής κομματικής επιχορήγησης.

Κλείνοντας τον κύκλο αυτόν, φαίνεται ότι δεν αισθάνεται ακόμη αρκετά ξεκούραστος για να επιστρέψει στη μάχιμη δημοσιογραφία, αλλά είναι αρκετά χαλαρός ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των εστιατορίων, τον οποίο αγαπά. Κάπως έτσι προέκυψε το «λ19».

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Στο πλευρό του σε αυτήν του την προσπάθεια βρίσκονται η κόρη του Αργυρώ, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις ανάγκες του καινούργιου εστιατορίου και τις σπουδές της στην υποκριτική, και η συνεργάτις του Πάολα.

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Η μόνη παραχώρηση για κάτι μη ελληνικό είναι ο εξαιρετικός καφές, ο οποίος ωστόσο είναι ειδικά διαλεγμένος από συγκεκριμένη ποικιλία της Γουατεμάλας.

Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά. Το μενού που έστησε ο Κωνσταντίνος μπορεί να υποστηρίξει την all-day λειτουργία του «λ19», καθώς από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μπορείς να γευτείς καγιανά, στάκα, κρητικό ντάκο και, αντί για κέικ, σφακιανόπιτα, καθώς και διάφορα άλλα καλούδια το βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά.

«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Το φαγητό είναι ανάμνηση». Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα πιάτα είναι έτσι δομημένα ώστε να προσφέρονται για τσιμπολόγημα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν την καλή λίστα από ελληνικά κρασιά και μπίρες που διαθέτει.

Τη βραδιά που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο δοκιμάσαμε καταρχάς τα ευωδιαστά ντολμαδάκια της Αργυρώς με αμπελόφυλλο (σε συνταγή της μητέρας του Σταύρου), που έχεις κάθε λόγο να τα θυμάσαι από το Αλάτσι και να τα παραγγείλεις ευθύς μόλις τα δεις στον κατάλογο.

Στο τραπέζι έρχονται ψωμί οργανικό με προζύμι και χαρουποπαξίμαδα που συνοδεύονται με φρέσκο ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και ελιές ασκούδες Νάξου. Ο κατάλογος είναι ευέλικτος, με λίγες προτάσεις. Εξαιρετική η φάβα Σαντορίνης με κρεμμυδάκι, ντοματίνια και καπνιστό χέλι που ζεσταίνεται και το κάπνισμά του απογειώνει τη γεύση (€11).

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Καφές και γλυκό του κουταλιού.

Μεγάλο σουξέ έχουν τα σουβλάκια με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη, ντομάτα, κρεμμύδι, σος γιαουρτιού και πάπρικα που αγκαλιάζουν αφράτες πίτες καλαμποκιού (€9). Γευστικό πιάτο που τιμούν οι περισσότεροι θαμώνες.

Η σαλάτα ντάκος με παξιμάδι χαρουπιού, ντομάτα, μυζήθρα Νάξου, αλατσοελιές Χανίων και κάππαρη ακολουθεί τη χανιώτικη παράδοση και ραντίζεται με κρασόξιδο που χαρίζει ένταση (€6).

Καλοφτιαγμένο είναι και το κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (€17). Για το τέλος, κέρασμα η χανιώτικη τσικουδιά που συνοδεύει τη σφακιανόπιτα με μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Info

Λ19, Λέκκα 19, 210 3311672

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ