«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ.
0

Μιλώντας για το «λ19», τον καινούργιο minimal all-day χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Λέκκα, δεν μπορείς παρά να αναφερθείς πρώτα στον δημιουργό του. Ακόμα και πριν τον τραβήξει η πολιτική, η «κάθοδος» του προβεβλημένου δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη στον στίβο της εστίασης το 2005 με το Αλάτσι είχε αποτελέσει γεγονός και για τους δύο χώρους, τόσο τον δημοσιογραφικό όσο και αυτόν των εστιατόριων, και όχι μόνο.

Στα δέκα χρόνια που λειτούργησε, το κρητικών μαγειρικών καταβολών Αλάτσι απέκτησε έναν μεγάλο κύκλο επισκεπτών και τελικά θαμώνων, θα μπορούσε να πει κανείς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η είσοδος του Σταύρου στην πολιτική, που συνοδεύτηκε από την πώληση του εστιατορίου, και η πρόσφατη αποχώρησή του από την πολιτική, που συνοδεύτηκε από την ασυνήθιστα έντιμη για τα πολιτικά ήθη επιστροφή, υπό μορφή δωρεάς, της κρατικής κομματικής επιχορήγησης.

Κλείνοντας τον κύκλο αυτόν, φαίνεται ότι δεν αισθάνεται ακόμη αρκετά ξεκούραστος για να επιστρέψει στη μάχιμη δημοσιογραφία, αλλά είναι αρκετά χαλαρός ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των εστιατορίων, τον οποίο αγαπά. Κάπως έτσι προέκυψε το «λ19».

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Στο πλευρό του σε αυτήν του την προσπάθεια βρίσκονται η κόρη του Αργυρώ, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις ανάγκες του καινούργιου εστιατορίου και τις σπουδές της στην υποκριτική, και η συνεργάτις του Πάολα.

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Η μόνη παραχώρηση για κάτι μη ελληνικό είναι ο εξαιρετικός καφές, ο οποίος ωστόσο είναι ειδικά διαλεγμένος από συγκεκριμένη ποικιλία της Γουατεμάλας.

Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά. Το μενού που έστησε ο Κωνσταντίνος μπορεί να υποστηρίξει την all-day λειτουργία του «λ19», καθώς από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μπορείς να γευτείς καγιανά, στάκα, κρητικό ντάκο και, αντί για κέικ, σφακιανόπιτα, καθώς και διάφορα άλλα καλούδια το βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά.

«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Το φαγητό είναι ανάμνηση». Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα πιάτα είναι έτσι δομημένα ώστε να προσφέρονται για τσιμπολόγημα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν την καλή λίστα από ελληνικά κρασιά και μπίρες που διαθέτει.

Τη βραδιά που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο δοκιμάσαμε καταρχάς τα ευωδιαστά ντολμαδάκια της Αργυρώς με αμπελόφυλλο (σε συνταγή της μητέρας του Σταύρου), που έχεις κάθε λόγο να τα θυμάσαι από το Αλάτσι και να τα παραγγείλεις ευθύς μόλις τα δεις στον κατάλογο.

Στο τραπέζι έρχονται ψωμί οργανικό με προζύμι και χαρουποπαξίμαδα που συνοδεύονται με φρέσκο ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και ελιές ασκούδες Νάξου. Ο κατάλογος είναι ευέλικτος, με λίγες προτάσεις. Εξαιρετική η φάβα Σαντορίνης με κρεμμυδάκι, ντοματίνια και καπνιστό χέλι που ζεσταίνεται και το κάπνισμά του απογειώνει τη γεύση (€11).

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Καφές και γλυκό του κουταλιού.

Μεγάλο σουξέ έχουν τα σουβλάκια με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη, ντομάτα, κρεμμύδι, σος γιαουρτιού και πάπρικα που αγκαλιάζουν αφράτες πίτες καλαμποκιού (€9). Γευστικό πιάτο που τιμούν οι περισσότεροι θαμώνες.

Η σαλάτα ντάκος με παξιμάδι χαρουπιού, ντομάτα, μυζήθρα Νάξου, αλατσοελιές Χανίων και κάππαρη ακολουθεί τη χανιώτικη παράδοση και ραντίζεται με κρασόξιδο που χαρίζει ένταση (€6).

Καλοφτιαγμένο είναι και το κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (€17). Για το τέλος, κέρασμα η χανιώτικη τσικουδιά που συνοδεύει τη σφακιανόπιτα με μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Info

Λ19, Λέκκα 19, 210 3311672

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ