«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ.
0

Μιλώντας για το «λ19», τον καινούργιο minimal all-day χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στη Λέκκα, δεν μπορείς παρά να αναφερθείς πρώτα στον δημιουργό του. Ακόμα και πριν τον τραβήξει η πολιτική, η «κάθοδος» του προβεβλημένου δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη στον στίβο της εστίασης το 2005 με το Αλάτσι είχε αποτελέσει γεγονός και για τους δύο χώρους, τόσο τον δημοσιογραφικό όσο και αυτόν των εστιατόριων, και όχι μόνο.

Στα δέκα χρόνια που λειτούργησε, το κρητικών μαγειρικών καταβολών Αλάτσι απέκτησε έναν μεγάλο κύκλο επισκεπτών και τελικά θαμώνων, θα μπορούσε να πει κανείς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: η είσοδος του Σταύρου στην πολιτική, που συνοδεύτηκε από την πώληση του εστιατορίου, και η πρόσφατη αποχώρησή του από την πολιτική, που συνοδεύτηκε από την ασυνήθιστα έντιμη για τα πολιτικά ήθη επιστροφή, υπό μορφή δωρεάς, της κρατικής κομματικής επιχορήγησης.

Κλείνοντας τον κύκλο αυτόν, φαίνεται ότι δεν αισθάνεται ακόμη αρκετά ξεκούραστος για να επιστρέψει στη μάχιμη δημοσιογραφία, αλλά είναι αρκετά χαλαρός ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στον χώρο των εστιατορίων, τον οποίο αγαπά. Κάπως έτσι προέκυψε το «λ19».

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ.

Στο πλευρό του σε αυτήν του την προσπάθεια βρίσκονται η κόρη του Αργυρώ, η οποία μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στις ανάγκες του καινούργιου εστιατορίου και τις σπουδές της στην υποκριτική, και η συνεργάτις του Πάολα.

Η ταυτότητα του «λ19», όσον αφορά αυτό που προσφέρει, είναι πολύ συγκεκριμένη: έμφαση στα τοπικά ελληνικά προϊόντα, ανεξαρτήτως του αν θα τα γευτείς πρωί, μεσημέρι ή βράδυ. Η μόνη παραχώρηση για κάτι μη ελληνικό είναι ο εξαιρετικός καφές, ο οποίος ωστόσο είναι ειδικά διαλεγμένος από συγκεκριμένη ποικιλία της Γουατεμάλας.

Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά. Το μενού που έστησε ο Κωνσταντίνος μπορεί να υποστηρίξει την all-day λειτουργία του «λ19», καθώς από το πρωί μέχρι το μεσημέρι μπορείς να γευτείς καγιανά, στάκα, κρητικό ντάκο και, αντί για κέικ, σφακιανόπιτα, καθώς και διάφορα άλλα καλούδια το βράδυ.

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Στην κουζίνα τον πρώτο λόγο έχει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπαλτούμας, ο οποίος, πέραν οποιασδήποτε άλλης εμπειρίας, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει θητεύσει για αρκετά χρόνια στο πλευρό του εξαιρετικού Περικλή Κοσκινά.

«Επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πατάω πάνω σε κλασικές ελληνικές συνταγές» εξηγεί ο σεφ και προσθέτει: «Το φαγητό είναι ανάμνηση». Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα πιάτα είναι έτσι δομημένα ώστε να προσφέρονται για τσιμπολόγημα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουν την καλή λίστα από ελληνικά κρασιά και μπίρες που διαθέτει.

Τη βραδιά που επισκεφτήκαμε το εστιατόριο δοκιμάσαμε καταρχάς τα ευωδιαστά ντολμαδάκια της Αργυρώς με αμπελόφυλλο (σε συνταγή της μητέρας του Σταύρου), που έχεις κάθε λόγο να τα θυμάσαι από το Αλάτσι και να τα παραγγείλεις ευθύς μόλις τα δεις στον κατάλογο.

Στο τραπέζι έρχονται ψωμί οργανικό με προζύμι και χαρουποπαξίμαδα που συνοδεύονται με φρέσκο ελαιόλαδο από τη Σπάρτη και ελιές ασκούδες Νάξου. Ο κατάλογος είναι ευέλικτος, με λίγες προτάσεις. Εξαιρετική η φάβα Σαντορίνης με κρεμμυδάκι, ντοματίνια και καπνιστό χέλι που ζεσταίνεται και το κάπνισμά του απογειώνει τη γεύση (€11).

«λ19»: Το νέο ξεκίνημα του Σταύρου Θεοδωράκη στον χώρο της εστίασης Facebook Twitter
Καφές και γλυκό του κουταλιού.

Μεγάλο σουξέ έχουν τα σουβλάκια με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη, ντομάτα, κρεμμύδι, σος γιαουρτιού και πάπρικα που αγκαλιάζουν αφράτες πίτες καλαμποκιού (€9). Γευστικό πιάτο που τιμούν οι περισσότεροι θαμώνες.

Η σαλάτα ντάκος με παξιμάδι χαρουπιού, ντομάτα, μυζήθρα Νάξου, αλατσοελιές Χανίων και κάππαρη ακολουθεί τη χανιώτικη παράδοση και ραντίζεται με κρασόξιδο που χαρίζει ένταση (€6).

Καλοφτιαγμένο είναι και το κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης και αυγοτάραχο Μεσολογγίου (€17). Για το τέλος, κέρασμα η χανιώτικη τσικουδιά που συνοδεύει τη σφακιανόπιτα με μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Info

Λ19, Λέκκα 19, 210 3311672

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ