Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Μια θαυμάσια ιδέα γεννήθηκε και υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά από την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδας», διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μίας από τις πλέον αξιόλογες του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου που ορίζει την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα του εορτασμού της και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όπως και κάθε άλλη παρόμοια εορταστική ημέρα αμπελοοινικής ποικιλίας. Το Ξινόμαυρο, άλλωστε, αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΝΑΟΥΣΑ ALTA, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Τρίλοφο Νάουσας / ΡΑΨΑΝΗ ΝΤΟΥΓΚΟΥ, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη Λάρισας / ΝΑΟΥΣΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Νάουσα / ΡΑΨΑΝΗ ΛΙΑΠΗ, Κωνσταντίνος Λιάπης, Ραψάνη Λάρισας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Παράλληλα, την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε χαρμάνια τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί κλώνοι Ξινόμαυρου, με αποτέλεσμα (εκτός από το μικροκλίμα κάθε περιοχής) να δίνουν ελαφρώς διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι φυτεύσεις του καλού οινολόγου δρος Γιάννη Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης είναι κλώνος Χ3, που δίνει περισσότερο φρούτο.

Ως μια πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζουν, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), αφρώδεις, φρέσκους, παλαιωμένους, μέχρι και αποστάγματα. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ανάμεσα στις πολυάριθμες ετικέτες που μπορείτε να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια, σας προτείνουμε κάποιες με εντελώς διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα. Δοκιμάστε, για να ανακαλύψετε το στυλ που σας ταιριάζει.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE Rosé, Oenos Nature, Τρίλοφο Νάουσας / ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, Οινοποιείο Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς / ΕΥΩΔΕΑΣ, Κτήμα Κελεσίδη, Γιαννακοχώρι Νάουσας / ΑΣΠΡΟ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ, Κτήμα Χρυσοχόου, Στράντζα Νάουσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Rosé demi-sec, Ε.Α.Σ. Αμύνταιου, Αμύνταιο Φλώρινας / ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Rosé, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης / ΚΑΡΑΝΙΚΑ BRUT, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο Φλώρινας / ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο Φλώρινας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ

σχόλια

1 σχόλια