Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Αναφορές στον μοναστηριακό αμπελώνα υπάρχουν ήδη από το 1550.
0

«Δεν πρόκειται να περάσει αυτό. Να, στο κρασί που πίνω, δεν θα το επιτρέψω! Τι είναι, καμιά παιδούλα; Σιγά μην πάει η κόρη μου στον γάμο της με ποδήλατο! Ακούς εκεί, "με ποδήλατο". Ρε, πάει καλά ρε; Όταν ήταν μικρή και της είχαμε πάρει το μικρό με τις βοηθητικές στην Ανάβυσσο, όλο έτρωγε τα μούτρα της. Και στα Γιάννενα που πηγαινοερχότανε στο σχολείο με το ποδήλατο, όλο έτρωγε βροχή. Και στο πανεπιστήμιο, όλο τσακωνόταν με τους ελεγκτές που δεν την αφήνανε να το βάλει στο τρένο. Ο άλλος, ήθελα να 'ξερα, δεν της λέει τίποτα; Που αν δεν τον είχε πατήσει στον ποδηλατόδρομο, ακόμα θα εργένιζε. Από πού κι ως πού με το ποδήλατο στον γάμο, μου λες;»

Βρισκόμαστε στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου στα 800 μέτρα υψόμετρο, μερικά λεπτά μακριά από τα Καλάβρυτα, και διαβάζουμε τις ιστορίες πίσω από τις 20 νέες επετειακές φιάλες κρασιών για τη Lidl Hellas, η οποία γιορτάζει τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου της καταστήματος στην Ελλάδα. Μία από αυτές είναι και η «Ζωή Πετάλι». 

Δίπλα στα καταπράσινα αμπέλια έχουν στηθεί τα τραπέζια, τα τραπεζομάντιλα έχουν στρωθεί και η μαγείρισσα του «Θανάση», της τοπικής ταβέρνας που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά, θα σερβίρει το παραδοσιακό κατσικάκι, τους λαχανοντολμάδες και την πορτοκαλόπιτα που έφτιαξε αποκλειστικά για μας.

Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριό της, το Cadmion.

Ακριβώς δίπλα μας υψώνεται ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της χώρας. Αναφορές στον μοναστηριακό αμπελώνα υπάρχουν ήδη από το 1550. Το μετόχι και οινοποιείο, ως κτίσμα, με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού, χρησιμοποιούνταν από μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών. Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια ως το Μέγα Σπήλαιο, ενώ στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και ντόπιοι εργάτες. Η καλλιέργεια του κτήματος συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 1980, οπότε σταδιακά αποχώρησαν όλοι οι μοναχοί από το Μέγα Σπήλαιο.

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Στο πλαίσιο του ταξιδιού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

Το εντυπωσιακό κτήμα, από το οποίο μπορείς να δεις όλο το πράσινο της περιοχής, ανήκει στην Cavino, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες οινοποιίας στην Ελλάδα, η οποία εξάγει χιλιάδες φιάλες ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό μέσω της Lidl. Η ανάπτυξη της Cavino είναι ταχεία, καθώς έχει καταφέρει μέσα σε 12 χρόνια να αυξήσει τον τζίρο από τα 8 εκατ. ευρώ στα 23. Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, μάλιστα, η εταιρεία, πέρα από τα τεστ των οινοποιείων, πραγματοποιεί κι εκείνη αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion.

Μερικές ώρες πριν, όλα τα μέλη της αποστολής είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την αποθήκευση των σταφυλιών μετά τον τρύγο, την επεξεργασία και τη συσκευασία τους. Μερικά απ' αυτά τα δοκιμάσαμε κιόλας και ήταν πολύ νόστιμα. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της ξενάγησης στα κεντρικά της Cavino ήταν η επίσκεψη στο terroir, στο οποίο ζυμώνονται κρασιά και σταφύλια για χρόνια. Στο πλαίσιο του ταξιδιού είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσουμε με τα στελέχη των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας που συνεργάζονται με τη Lidl.

Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί εκ των οποίων βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς. Μέσω των συνεργασιών με Έλληνες οινοπαραγωγούς τα ελληνικά κρασιά ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ μόνο τους τελευταίους 12 μήνες η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση.

Πίνοντας κρασί δίπλα σ' ένα από τα πιο παλιά οινοποιεία του κόσμου Facebook Twitter
Η εταιρεία διαθέτει στα ράφια της συνολικά 53 κωδικούς κρασιών, εκ των οποίων οι 35 είναι ελληνικής παραγωγής, πολλοί βραβευμένοι σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Μία μέρα πριν, λίγο έξω από την Αθήνα, είχαμε επισκεφτεί τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, μία από τις ιστορικές εταιρείες στον χώρο, η οποία έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο και ετοιμάζεται πια να εξάγει κρασιά ακόμα και στις ΗΠΑ. Το οινοποιείο έχει κάνει γνωστό το ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο, καθώς εξάγει κρασί στη Γερμανία, στην Τσεχία, στην Αγγλία, ακόμα και στα Κανάρια Νησιά. Μεταξύ αυτών το Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδος, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας και το γλυκό κρασί Σάμος, τα οποία δοκιμάσαμε, συνοδεία παραδοσιακών ελληνικών τυριών, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης και το Αρσενικό Νάξου, που  πρόκειται να βάλει στα ψυγεία της το επόμενο διάστημα η Lidl.

Φεύγοντας από το Μαρκόπουλο, φτάσαμε μέχρι το Αίγιο, όπου και περάσαμε το βράδυ μας στο ξενοδοχείο Σήμαντρον, το οποίο είναι κρυμμένο μέσα στο πράσινο και θυμίζει μοναστήρι, καθώς δεν αποτελείται από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αλλά από πολλά πέτρινα σπιτάκια με εξαιρετική θέα. Στόχος μας ήταν την επόμενη μέρα να επιβιβαστούμε στον ιστορικό οδοντωτό και μ' αυτόν να φτάσουμε ψηλά, στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα τον χρησιμοποιούσα, ωστόσο η γενική απεργία στους σιδηροδρόμους άλλαξε τα σχέδιά μας. Τελικά, μετακινηθήκαμε με το πούλμαν της αποστολής.

Όσο τρώγαμε και ο οινολόγος της Cavino μας εξηγούσε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν τελικά η όσφρηση και η γεύση στην εντύπωση που μας αφήνει ένα κρασί, είχα ξεχάσει πως επρόκειτο για καθημερινή. Ήπιαμε, φάγαμε, γελάσαμε, μερικές ώρες μετά όμως έπρεπε να μπούμε πάλι στο λεωφορείο για τον γυρισμό. Ποιος γυρνάει, όμως, πίσω στην Αθήνα; Δεν κάνεις κάθε μέρα τέτοια ταξίδια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM