1.

Τα φρέσκα μπέιγκελ της Γαλλίδας Armadine στην οδό Νίκης, γεμισμένα με εκλεκτά υλικά (αλανιάρικο κόκορα, παστράμι και καπνιστό σολομό), αλλά και τα υπέροχα χειροποίητα γλυκά: financier, madeleines και charlottes μέχρι νεοϋορκέζικα cheesecakes, τιραμισού και brownies.

 

2.

Το τηγανητό ψαράκι σε χωνάκι στου Ζήση, στην οδό Αθηναΐδος. Γαύρος, αθερίνα, μαρίδα, κροκέτες μπακαλιάρου, καλαμαράκια αλλά και ψιλή γαριδούλα, τυλιγμένα στη λαδόκολλα, για να τα τσιμπολογάς κάνοντας βόλτα στο κέντρο.

 

3.

Τα υπέροχα vegan γλυκά της Eri Bakes Vegan στο Anana. Συγκλονιστικά cinnamon rolls σε μία από τις πιο όμορφες στοές της πόλης στην οδό Πραξιτέλους.


4.

Το εξαιρετικό κοτόπουλο κάρι, το φαλάφελ, τα μπουρίτο και τα κεφτεδάκια με λιβανέζικο ρύζι και σος γιαουρτιού με δυόσμο του Lacantina στη γωνία Κωλέττη και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

5.

Η ανάλαφρη τυρόπιτα κουρού (με ένα ευρώ), οι μπουγάτσες, oι σπανακόπιτες και οι κρεατόπιτες του Μαμ, που η φήμη του είναι τόσο μεγάλη όσο και οι ουρές που σχηματίζονται έξω από το μαγαζί κάθε πρωί.

 

6.

Τα σάντουιτς του vegan παντοπωλείου Baboo Vegan στα Εξάρχεια: από τα πιο απλά, με ζαμπόν, τυρί, μαγιονέζα (όλα από φυτικά προϊόντα), μέχρι τα πιο ιδιαίτερα, όπως αυτό με το καπνιστό tofu και σάλτσα bbq.

 

7.

Με βάση το καλαμπόκι και καταγωγή από τη Βενεζουέλα, οι arepas του Los Loros, ελαφρά τραγανές πίτες γεμιστές με ποικιλία υλικών όπως μαύρα φασόλια, μπανάνες plantain, αβοκάντο ή τραγανή πανσέτα.

 

8.

Το pao de queijo, ένα από τα πολλά βραζιλιάνικα σνακ που θα βρεις στο Cobe (Ναυάρχου Νικοδήμου 2), είναι ένα είδος τυρόψωμου από αλεύρι κασάβας με κολλώδη και εθιστική υφή.

 

9.

Τo αυθεντικό πεϊνιρλί Ιωνίας που βγαίνει απ' τον ξυλόφουρνο με μια περασιά λιωμένο βούτυρο γάλακτος και το πολύ καλό του Smak (ειδικά αυτό με τον παστουρμά).


10.

Η χορταστικότατη, ινδική παραλλαγή στο σουβλάκι που φτιάχνει το Mirch, με ζουμερό κοτόπουλο tikka να τυλίγεται σε πίτα naan.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

11.

Από τις πιο ωραίες τυρόπιτες της Αθήνας, χειροποίητη και βουτυράτη (και σε κομψό, παλιομοδίτικο περιτύλιγμα), η κουρού της Δωδώνης.


12.

To «καθαρό» σουβλάκι του Κώστα στην οδό Πεντέλης με την αλάδωτη πίτα και το χοιρινό καλαμάκι χωρίς λίπος, σε χαλαρή ατμόσφαιρα και αναμονή υπομονής («όχι άγχος»).


13.

Ο γκιοζλεμές με μάραθο του Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι.

 

14.

Οι τηγανητές πίτες και το σου μπουρέι στο εργαστήριο της Δήμητρας (Γουναρίδη) στη Νέα Ιωνία (Ευαγγελικής Σχολής 3-5). Στρώσεις από βραστά φύλλα με τριμμένο τυρί και μαϊντανό.


15.

Το σουβλάκι του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με την κόκκινη (καυτερή ή γλυκιά) σάλτσα και «δυνατό» καλαμάκι ή μπιφτεκάκι.


16.

Το ρυζόγαλο του Τσακανίκα στην Καλλιθέα με τέλειο συνδυασμό γαλατίλας-καλοβρασμένου ρυζιού (που κρατάει όσο πρέπει) και σωστή ποσότητα ζάχαρης.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

17.

Το ποντιακό πιροσκί του Εύξεινον στον Πειραιά, στη Ναυάρχου Νοταρά, με ζύμη αφράτη αλλά και τραγανή, με παστουρμά-κασέρι, κιμά, πατάτα-κρεμμύδι και φέτα, στην καλύτερη εκδοχή του.

 

18.

Το τυλιχτό φρυγαδέλι του Καλύβα και αρνί κοντοσούβλι, hardcore, με άρωμα παράδοσης.

 

19.

Το μεταμοντέρνο σουβλάκι του Hoocut: λεπτές φέτες κρέατος (χοιρινού, προβατίνας και μοσχαριού) ψημένες στα κάρβουνα και ψιλοκομμένες, με χειροποίητη πίτα σε minimal μορφή, πιστή στο αυθεντικό τυλιχτό.

 

20.

Οι τυρόπιτες του Άριστον. Η αποθέωση της απλότητας, μια γεύση γεμάτη μνήμες από παλιά Αθήνα.

 

21.

Η μπουγάτσα στον Κρίνο. Αφράτη ζύμη, γαλατένια κρέμα και η σωστή δόση κανέλας.

 

22.

Η Snow White πίτσα του Crust σε γενναιόδωρα κομμάτια, με τραγανή ζύμη και λευκή σάλτσα, ιδανική πριν ή μετά τη βραδινή έξοδο.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

23.

Το «βρόμικο» στη στεγασμένη πλέον καντίνα της πλατείας Μαβίλη, κλασικό, με βραστό ή ψητό λουκάνικο, συνώνυμο της περιοχής.

 

24.

Το «βρόμικο» της Μιχαλακοπούλου, ένα από τα διασημότερα της Αθήνας, με λάχανο-καρότο-καραμελωμένα κρεμμύδια, εξαιρετικά δημοφιλές και στη βερσιόν με κοτομπουκιές.

 

25.

Το Poke O'Ahi, «χαβανέζικο σούσι» του Poke Hawaiian Sushi, ένα χορταστικό μπολ με ρύζι και διάφορα toppings: σολομός, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, τραγανό κρεμμύδι, nori και soy sesame sauce.

 

26.

To εναλλακτικό Fish Burger του Food str. με μπακαλιάρο πανέ, παντζάρι και μαγιονέζα σε μαύρο ψωμάκι με μελάνι σουπιάς.

 

27.

Τα τάκος, μπουρίτος και κεσαντίγιας του Ancho (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Γλυφάδα) που φτιάχνονται μπροστά σου με κρέας, υλικά της επιλογής σου και δυνατότητα «καψίματος» σε κλίμακα από το 1 έως το 5.

 

28.

Τα σάντουιτς (ειδικά το Chicken Deli και το Derty Harry) στο Big Mouth, στην Πραξιτέλους. Λουκάνικο-κεφτές, μανιτάρια σοτέ, λιωμένο τυρί, χειροποίητη σάλτσα μέσα σε φέτες χωριάτικου ψωμιού. Επιλογές και για χορτοφάγους.

 

 

 

29.

Το σάντουιτς του Guarantee στη Βεΐκου, στο Κουκάκι. Άριστα υλικά και σε μεγάλη ποικιλία (έχει πάνω από 150 διαφορετικά), τυριά, αλλαντικά και ψωμάκια για να κάνεις ό,τι συνδυασμό σού κατέβει στο κεφάλι και φρέσκοι χυμοί.

 

30.

Τα λαχματζούν, τα πεϊνιρλί και οι σούπες της Feyrouz. Και πρωτότυπα γλυκά με βάση τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

 

31.

Τα φαλάφελ του Ιμπραήμ στην πλατεία Βάθη. Αφράτα, μυρωδάτα και καλοτηγανισμένα χωρίς ίχνος λαδίλας, αλλά τυλιχτό με συκωτάκια κοτόπουλου και τηγανητή μελιτζάνα για μερακλήδες.

 

32.

Ο vegan πιτόγυρος με γύρο μανιταριών στο Cookoomela Grill στη Θεμιστοκλέους, με πορτομπέλο και πλευρώτους με συνοδεία φυτικής μαγιονέζας ή σιτσιλιάνικης σάλτσας ντομάτας.

 

33.

Τα εξαιρετικά bao buns του Mr. Pug's Canteen στο Χαλάνδρι με την υπογραφή του Γιώργου Βενιέρη, με τραγανή ασιατική πάπια τεμπούρα και μάνγκο, φύτρες σόγιας, τηγανητό σκόρδο και hoisin sauce.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

34.

Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη στη Σωκράτους, μικροί, τραγανοί, με το σιρόπι φυλακισμένο στη ζύμη του λουκουμά, πιστοί στη χανιώτικη μυστική συνταγή.

 

35.

Η σούπα Tom Ka Khai και το Phad Grapao Muu (με ζουμερό χοιρινό κιμά με δυόσμο, ρύζι γιασεμιού και τηγανητό αυγό) στο Tuk Tuk στο Κουκάκι, street food με αυθεντικά αρώματα και γεύση Ταϊλάνδης.

 

36.

Η αφράτη focaccia και η πίτσα με το φρέσκο λεπτό ζυμάρι και ποικιλία υλικών και vegan προτάσεις στο Pizzetta στην Αιόλου 56.

 

37.

Η μπισκοτένια τάρτα τραχανά (με πανσέτα και κατσικίσιο τυρί) και το ρυζόγαλο με καρδάμωμο στη Μαρίκα, στου Ψυρρή.

 

38.

Το κουρδικό μπεϊντί κεμπάπ (αρνίσιο κρέας τυλιγμένο σε φύλλο με πικάντικη σάλτσα και ρύζι με ρεβίθια) και το κιουνεφέ στο Μικρά Ασία της Μοσχονησίων.

 

39.

Τα bao buns του Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα, ανάλαφρα, με την αυθεντική κινέζικη συνταγή.

 

 

 

40.

Το Cheeseburger, το New York Blue Cheese με σος ροκφόρ αλλά και το Black Ηole Βurger με μπιφτέκι 180 γρ. και αυγό στο κέντρο από συνταγές εμπνευσμένες από την Αμερική του Νότου και το Mέμφις στο Sam Burgers στη Βουλής 5.

 

41.

Η κυρία Πίτσα στον Κορυδαλλό ως εμπειρία. «Βρόμικο» σουβλάκι με τη μυστική κόκκινη σάλτσα σε ένα συνοικιακό μαγαζί που έχει «κολλήσει» στη δεκαετία του '70.


42.

Το μπριός με Zigo στο Καλαμάκι μου της πλατείας Μαβίλη. Βραστό χοιρινό, μουστάρδα και μπόλικο πιπέρι μέσα σε ψωμάκι μπριός, ένα κορυφαίο σάντουιτς.

 

43.

To γιγάντιο Jackaroo (σάντουιτς 30 εκατοστών με 5 μπιφτεκάκια, 5 φέτες τσένταρ, 8 φέτες τραγανού μπέικον Σαρήμπογιας Δράμας, 3 τηγανητά αυγά, μαγιονέζα, πίκλες, ντομάτα, iceberg, Mac Mac sauce), το Cheesewich και το Buffalo Fried Chicken στο Jackaroo, στη Σωτήρος Διός 45, στον Πειραιά.

 

44.

Το τυλιχτό με μπιφτέκι-γκούντα, το Crispy Chicken, η χοιρινή τόμαχοκ και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια Γολιάθ του Γυροπιτούλη στην Τηλεφάνους 13, στα Σεπόλια.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

45.

Η αυθεντική γιαπωνέζικη κουλτούρα και τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στα fried rolls, στα half rolls και στα Shisan rolls αλλά και στα tartar, sashimi, nigiri στο Shisan στην Kαλαμιώτου 25, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

 

46.

Οι αφράτες ζύμες με γέμιση κρέμας banoffe, τιραμισού, μηλόπιτα, Black Forest αλλά και συνδυασμούς όπως passion fruit, μάνγκο και σοκολάτα γάλακτος ή φιστίκι Αιγίνης με raspberry, αλλά και ice sandwiches με 100% χειροποίητο φυσικό παγωτό και προφιτερόλ στο Choux Choux στην Αθηναΐδος 11.

 

47.

Τα φουρνιστά πιροσκί του Kalinka Malinka στη Σόλωνος και στη Σταδίου. Ιδιαίτερα το κοτόπουλο με μανιτάρια και γκούντα και το γλυκό με φρέσκα μούρα και κρέμα πατισερί.

 

48.

Οι λουκουμάδες στον Κρίνο της Αιόλου, παλιομοδίτικοι, στρογγυλοί, με τρύπα στη μέση, με μέλι και καρύδια, με μνήμες παιδικής ηλικίας.

 

49.

H Crispy Duck, η Stir Fry Duck και το Bao Duck στην Peking Duck της Πανόρμου, συν ένα ζουμερό duck burger μέσα σε μπριός. Η ασιατική κουζίνα και η πάπια στις καλύτερες street food στιγμές τους.

 

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

50.

Το αφράτα ρωσικά πιροσκί με μοσχαρίσιο κιμά και (τα vegan) με πατάτα στην Gadaychuk Mariya, στην Αχαρνών 140.

 

51.

Τα σάντουιτς της Λουιζιάνα στο Po'Boys στου Ψυρρή. Ιδανικά ψημένο brisket, τραγανό Buttermilk Fried Chicken Burger, αλλά και Mac 'N' Cheese, η αποθέωση του comfort food.

 

52.

To pulled pork, η κρατσανιστή πορκέτα και το brisket του Salty Pig μέσα στα ψωμάκια του Leo's Βagels αλλά και πουτίν, τηγανητές πατάτες με τη σάλτσα τυριού και βοδινού.

 

53.

Οι street food ροκιές του Talking Breads στην πλατεία Εξαρχείων, το απίθανο grilled cheese με πιπέρι, το σάντουιτς με αρνί σούβλας σε χειροποίητο ψωμί βουτύρου και τα μπέργκερ με δικό τους φρεσκοφτιαγμένο μπριός.