53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
1

1.

Τα φρέσκα μπέιγκελ της Γαλλίδας Armadine στην οδό Νίκης, γεμισμένα με εκλεκτά υλικά (αλανιάρικο κόκορα, παστράμι και καπνιστό σολομό), αλλά και τα υπέροχα χειροποίητα γλυκά: financier, madeleines και charlottes μέχρι νεοϋορκέζικα cheesecakes, τιραμισού και brownies.

2.

Το τηγανητό ψαράκι σε χωνάκι στου Ζήση, στην οδό Αθηναΐδος. Γαύρος, αθερίνα, μαρίδα, κροκέτες μπακαλιάρου, καλαμαράκια αλλά και ψιλή γαριδούλα, τυλιγμένα στη λαδόκολλα, για να τα τσιμπολογάς κάνοντας βόλτα στο κέντρο.

3.

Τα υπέροχα vegan γλυκά της Eri Bakes Vegan στο Anana. Συγκλονιστικά cinnamon rolls σε μία από τις πιο όμορφες στοές της πόλης στην οδό Πραξιτέλους.


4.

Το εξαιρετικό κοτόπουλο κάρι, το φαλάφελ, τα μπουρίτο και τα κεφτεδάκια με λιβανέζικο ρύζι και σος γιαουρτιού με δυόσμο του Lacantina στη γωνία Κωλέττη και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

5.

Η ανάλαφρη τυρόπιτα κουρού (με ένα ευρώ), οι μπουγάτσες, oι σπανακόπιτες και οι κρεατόπιτες του Μαμ, που η φήμη του είναι τόσο μεγάλη όσο και οι ουρές που σχηματίζονται έξω από το μαγαζί κάθε πρωί.

6.

Τα σάντουιτς του vegan παντοπωλείου Baboo Vegan στα Εξάρχεια: από τα πιο απλά, με ζαμπόν, τυρί, μαγιονέζα (όλα από φυτικά προϊόντα), μέχρι τα πιο ιδιαίτερα, όπως αυτό με το καπνιστό tofu και σάλτσα bbq.

7.

Με βάση το καλαμπόκι και καταγωγή από τη Βενεζουέλα, οι arepas του Los Loros, ελαφρά τραγανές πίτες γεμιστές με ποικιλία υλικών όπως μαύρα φασόλια, μπανάνες plantain, αβοκάντο ή τραγανή πανσέτα.

8.

Το pao de queijo, ένα από τα πολλά βραζιλιάνικα σνακ που θα βρεις στο Cobe (Ναυάρχου Νικοδήμου 2), είναι ένα είδος τυρόψωμου από αλεύρι κασάβας με κολλώδη και εθιστική υφή.

9.

Τo αυθεντικό πεϊνιρλί Ιωνίας που βγαίνει απ' τον ξυλόφουρνο με μια περασιά λιωμένο βούτυρο γάλακτος και το πολύ καλό του Smak (ειδικά αυτό με τον παστουρμά).


10.

Η χορταστικότατη, ινδική παραλλαγή στο σουβλάκι που φτιάχνει το Mirch, με ζουμερό κοτόπουλο tikka να τυλίγεται σε πίτα naan.

 

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

11.

Από τις πιο ωραίες τυρόπιτες της Αθήνας, χειροποίητη και βουτυράτη (και σε κομψό, παλιομοδίτικο περιτύλιγμα), η κουρού της Δωδώνης.


12.

To «καθαρό» σουβλάκι του Κώστα στην οδό Πεντέλης με την αλάδωτη πίτα και το χοιρινό καλαμάκι χωρίς λίπος, σε χαλαρή ατμόσφαιρα και αναμονή υπομονής («όχι άγχος»).


13.

Ο γκιοζλεμές με μάραθο του Α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι.

 

14.

Οι τηγανητές πίτες και το σου μπουρέι στο εργαστήριο της Δήμητρας (Γουναρίδη) στη Νέα Ιωνία (Ευαγγελικής Σχολής 3-5). Στρώσεις από βραστά φύλλα με τριμμένο τυρί και μαϊντανό.


15.

Το σουβλάκι του Κώστα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με την κόκκινη (καυτερή ή γλυκιά) σάλτσα και «δυνατό» καλαμάκι ή μπιφτεκάκι.


16.

Το ρυζόγαλο του Τσακανίκα στην Καλλιθέα με τέλειο συνδυασμό γαλατίλας-καλοβρασμένου ρυζιού (που κρατάει όσο πρέπει) και σωστή ποσότητα ζάχαρης.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

17.

Το ποντιακό πιροσκί του Εύξεινον στον Πειραιά, στη Ναυάρχου Νοταρά, με ζύμη αφράτη αλλά και τραγανή, με παστουρμά-κασέρι, κιμά, πατάτα-κρεμμύδι και φέτα, στην καλύτερη εκδοχή του.

18.

Το τυλιχτό φρυγαδέλι του Καλύβα και αρνί κοντοσούβλι, hardcore, με άρωμα παράδοσης.

19.

Το μεταμοντέρνο σουβλάκι του Hoocut: λεπτές φέτες κρέατος (χοιρινού, προβατίνας και μοσχαριού) ψημένες στα κάρβουνα και ψιλοκομμένες, με χειροποίητη πίτα σε minimal μορφή, πιστή στο αυθεντικό τυλιχτό.

20.

Οι τυρόπιτες του Άριστον. Η αποθέωση της απλότητας, μια γεύση γεμάτη μνήμες από παλιά Αθήνα.

21.

Η μπουγάτσα στον Κρίνο. Αφράτη ζύμη, γαλατένια κρέμα και η σωστή δόση κανέλας.

22.

Η Snow White πίτσα του Crust σε γενναιόδωρα κομμάτια, με τραγανή ζύμη και λευκή σάλτσα, ιδανική πριν ή μετά τη βραδινή έξοδο.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

23.

Το «βρόμικο» στη στεγασμένη πλέον καντίνα της πλατείας Μαβίλη, κλασικό, με βραστό ή ψητό λουκάνικο, συνώνυμο της περιοχής.

24.

Το «βρόμικο» της Μιχαλακοπούλου, ένα από τα διασημότερα της Αθήνας, με λάχανο-καρότο-καραμελωμένα κρεμμύδια, εξαιρετικά δημοφιλές και στη βερσιόν με κοτομπουκιές.

25.

Το Poke O'Ahi, «χαβανέζικο σούσι» του Poke Hawaiian Sushi, ένα χορταστικό μπολ με ρύζι και διάφορα toppings: σολομός, αβοκάντο, φύτρες φασολιών, τραγανό κρεμμύδι, nori και soy sesame sauce.

26.

To εναλλακτικό Fish Burger του Food str. με μπακαλιάρο πανέ, παντζάρι και μαγιονέζα σε μαύρο ψωμάκι με μελάνι σουπιάς.

 

27.

Τα τάκος, μπουρίτος και κεσαντίγιας του Ancho (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Γλυφάδα) που φτιάχνονται μπροστά σου με κρέας, υλικά της επιλογής σου και δυνατότητα «καψίματος» σε κλίμακα από το 1 έως το 5.

28.

Τα σάντουιτς (ειδικά το Chicken Deli και το Derty Harry) στο Big Mouth, στην Πραξιτέλους. Λουκάνικο-κεφτές, μανιτάρια σοτέ, λιωμένο τυρί, χειροποίητη σάλτσα μέσα σε φέτες χωριάτικου ψωμιού. Επιλογές και για χορτοφάγους.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter

29.

Το σάντουιτς του Guarantee στη Βεΐκου, στο Κουκάκι. Άριστα υλικά και σε μεγάλη ποικιλία (έχει πάνω από 150 διαφορετικά), τυριά, αλλαντικά και ψωμάκια για να κάνεις ό,τι συνδυασμό σού κατέβει στο κεφάλι και φρέσκοι χυμοί.

30.

Τα λαχματζούν, τα πεϊνιρλί και οι σούπες της Feyrouz. Και πρωτότυπα γλυκά με βάση τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.

31.

Τα φαλάφελ του Ιμπραήμ στην πλατεία Βάθη. Αφράτα, μυρωδάτα και καλοτηγανισμένα χωρίς ίχνος λαδίλας, αλλά τυλιχτό με συκωτάκια κοτόπουλου και τηγανητή μελιτζάνα για μερακλήδες.

32.

Ο vegan πιτόγυρος με γύρο μανιταριών στο Cookoomela Grill στη Θεμιστοκλέους, με πορτομπέλο και πλευρώτους με συνοδεία φυτικής μαγιονέζας ή σιτσιλιάνικης σάλτσας ντομάτας.

33.

Τα εξαιρετικά bao buns του Mr. Pug's Canteen στο Χαλάνδρι με την υπογραφή του Γιώργου Βενιέρη, με τραγανή ασιατική πάπια τεμπούρα και μάνγκο, φύτρες σόγιας, τηγανητό σκόρδο και hoisin sauce.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

34.

Οι λουκουμάδες του Κτιστάκη στη Σωκράτους, μικροί, τραγανοί, με το σιρόπι φυλακισμένο στη ζύμη του λουκουμά, πιστοί στη χανιώτικη μυστική συνταγή.

35.

Η σούπα Tom Ka Khai και το Phad Grapao Muu (με ζουμερό χοιρινό κιμά με δυόσμο, ρύζι γιασεμιού και τηγανητό αυγό) στο Tuk Tuk στο Κουκάκι, street food με αυθεντικά αρώματα και γεύση Ταϊλάνδης.

36.

Η αφράτη focaccia και η πίτσα με το φρέσκο λεπτό ζυμάρι και ποικιλία υλικών και vegan προτάσεις στο Pizzetta στην Αιόλου 56.

37.

Η μπισκοτένια τάρτα τραχανά (με πανσέτα και κατσικίσιο τυρί) και το ρυζόγαλο με καρδάμωμο στη Μαρίκα, στου Ψυρρή.

38.

Το κουρδικό μπεϊντί κεμπάπ (αρνίσιο κρέας τυλιγμένο σε φύλλο με πικάντικη σάλτσα και ρύζι με ρεβίθια) και το κιουνεφέ στο Μικρά Ασία της Μοσχονησίων.

39.

Τα bao buns του Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα, ανάλαφρα, με την αυθεντική κινέζικη συνταγή.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter

40.

Το Cheeseburger, το New York Blue Cheese με σος ροκφόρ αλλά και το Black Ηole Βurger με μπιφτέκι 180 γρ. και αυγό στο κέντρο από συνταγές εμπνευσμένες από την Αμερική του Νότου και το Mέμφις στο Sam Burgers στη Βουλής 5.

41.

Η κυρία Πίτσα στον Κορυδαλλό ως εμπειρία. «Βρόμικο» σουβλάκι με τη μυστική κόκκινη σάλτσα σε ένα συνοικιακό μαγαζί που έχει «κολλήσει» στη δεκαετία του '70.


42.

Το μπριός με Zigo στο Καλαμάκι μου της πλατείας Μαβίλη. Βραστό χοιρινό, μουστάρδα και μπόλικο πιπέρι μέσα σε ψωμάκι μπριός, ένα κορυφαίο σάντουιτς.

43.

To γιγάντιο Jackaroo (σάντουιτς 30 εκατοστών με 5 μπιφτεκάκια, 5 φέτες τσένταρ, 8 φέτες τραγανού μπέικον Σαρήμπογιας Δράμας, 3 τηγανητά αυγά, μαγιονέζα, πίκλες, ντομάτα, iceberg, Mac Mac sauce), το Cheesewich και το Buffalo Fried Chicken στο Jackaroo, στη Σωτήρος Διός 45, στον Πειραιά.

44.

Το τυλιχτό με μπιφτέκι-γκούντα, το Crispy Chicken, η χοιρινή τόμαχοκ και τα μοσχαρίσια μπιφτέκια Γολιάθ του Γυροπιτούλη στην Τηλεφάνους 13, στα Σεπόλια.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

45.

Η αυθεντική γιαπωνέζικη κουλτούρα και τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά στα fried rolls, στα half rolls και στα Shisan rolls αλλά και στα tartar, sashimi, nigiri στο Shisan στην Kαλαμιώτου 25, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

46.

Οι αφράτες ζύμες με γέμιση κρέμας banoffe, τιραμισού, μηλόπιτα, Black Forest αλλά και συνδυασμούς όπως passion fruit, μάνγκο και σοκολάτα γάλακτος ή φιστίκι Αιγίνης με raspberry, αλλά και ice sandwiches με 100% χειροποίητο φυσικό παγωτό και προφιτερόλ στο Choux Choux στην Αθηναΐδος 11.

47.

Τα φουρνιστά πιροσκί του Kalinka Malinka στη Σόλωνος και στη Σταδίου. Ιδιαίτερα το κοτόπουλο με μανιτάρια και γκούντα και το γλυκό με φρέσκα μούρα και κρέμα πατισερί.

48.

Οι λουκουμάδες στον Κρίνο της Αιόλου, παλιομοδίτικοι, στρογγυλοί, με τρύπα στη μέση, με μέλι και καρύδια, με μνήμες παιδικής ηλικίας.

49.

H Crispy Duck, η Stir Fry Duck και το Bao Duck στην Peking Duck της Πανόρμου, συν ένα ζουμερό duck burger μέσα σε μπριός. Η ασιατική κουζίνα και η πάπια στις καλύτερες street food στιγμές τους.

53 street food της Αθήνας που αξίζει να δοκιμάσεις Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

50.

Το αφράτα ρωσικά πιροσκί με μοσχαρίσιο κιμά και (τα vegan) με πατάτα στην Gadaychuk Mariya, στην Αχαρνών 140.

51.

Τα σάντουιτς της Λουιζιάνα στο Po'Boys στου Ψυρρή. Ιδανικά ψημένο brisket, τραγανό Buttermilk Fried Chicken Burger, αλλά και Mac 'N' Cheese, η αποθέωση του comfort food.

52.

To pulled pork, η κρατσανιστή πορκέτα και το brisket του Salty Pig μέσα στα ψωμάκια του Leo's Βagels αλλά και πουτίν, τηγανητές πατάτες με τη σάλτσα τυριού και βοδινού.

53.

Οι street food ροκιές του Talking Breads στην πλατεία Εξαρχείων, το απίθανο grilled cheese με πιπέρι, το σάντουιτς με αρνί σούβλας σε χειροποίητο ψωμί βουτύρου και τα μπέργκερ με δικό τους φρεσκοφτιαγμένο μπριός.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια
Λευτέρης στη Σατωβριάνδου, το καλύτερο πίτα-μπιφτέκι μετά το κλείσιμο της Γορτυνίας στην Πατούσα.Δωδώνη η καλύτερη τυρόπιτα στη Λυκούργου κάτω από τον Δαμίγο αλλά πριν την Αθηνάς.Θείος Φάνης θρυλική ατομική πίτσα δίπλα στα σχολεία της Γκράβας.Μακεδονικόν, νηστίσιμη σπανακόπιτα επιτέλους πιπεράτη στη Σόλωνος.