Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Η Σαρακοστή είναι συνδεδεμένη με την αποχή από συγκεκριμένες τροφές, όπως ορίζει η θρησκεία. Η νηστεία ήταν συνυφασμένη με τον ευρύτερο σωματικό και πνευματικό αυτοέλεγχο και τις συνθήκες διαβίωσης άλλων εποχών.

Έτσι, η επιλογή της τροφής εξυπηρετούσε αυτόν ακριβώς τον σκοπό και η δωρικότητα των συνταγών ήταν μέρος της διαδικασίας.


Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στις κοινωνικές και διατροφικές συνήθειες και οι νεότερες γενιές, χωρίς να απορρίπτουν τις επιταγές της θρησκευτικής παράδοσης, δεν εγκαταλείπουν τη διάθεση να αντλήσουν απόλαυση από το φαγητό. Έτσι, η άποψη περί της επιλογής της τροφής αυτή την περίοδο έχει γίνει πολύ συγκεκριμένη: νηστίσιμο ναι, άνοστο όχι.

Τα νηστίσιμα γλυκά έχουν τη δική τους λογική και είναι δεμένα με τις αναμνήσεις μας, αφού πάντα είχαν την τιμητική τους στην κουζίνα μας την περίοδο της Σαρακοστής.


Τίποτα δεν απαγορεύει, λοιπόν, τα γλυκά της Σαρακοστής να είναι λαχταριστά και να βάζουν σε δοκιμασία τις αντοχές μας. Η Άρτεμις, η Έφη και η Νατάσα Μπουρδάκη έμαθαν την τέχνη της μαγειρικής δίπλα στη μητέρα τους Μαρία.

Ακολουθούν τα βήματα της παράδοσης και τιμούν στην κουζίνα τους στην ταβέρνα Βαρδής (Καισαρείας 9, πλατεία Υμηττού, 210 7629972) τις οικογενειακές συνταγές.

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Η Νίκη Μηταρέα μαζί με την Άρτεμη, την Έφη και τη Νατάσα Μπουρδάκη που έμαθαν την τέχνη της μαγειρικής δίπλα στη μητέρα τους Μαρία. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


«Οι ρίζες μας είναι από την Κρήτη κι έτσι από μικρές μάθαμε να φτιάχνουμε ξεροτήγανα, γλυκό με λίγα υλικά που συνοδεύει τις χαρές, αλλά ταιριάζει και στο πνεύμα της νηστείας» λέει η Έφη και συμπληρώνει η Νατάσα με χαμόγελο: «Ο χαλβάς ο σιμιγδαλένιος είναι αγαπημένο μας γλυκό που το μάθαμε στην κουζίνα της Κρητικιάς θεία μας».


Η Άρτεμις προσθέτει: «Τα νηστίσιμα γλυκά έχουν τη δική τους λογική και είναι δεμένα με τις αναμνήσεις μας, αφού πάντα είχαν την τιμητική τους στην κουζίνα μας την περίοδο της Σαρακοστής».

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για στρογγυλή φόρμα 22 εκ.

1/2 ποτήρι νερού ηλιέλαιο

1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

2 ποτήρια νερού σιμιγδάλι χοντρό

1 ποτήρι νερού φυσικός χυμός πορτοκάλι

2 κ.σ. κουκουνάρι

3 κ.σ. αμύγδαλο λευκό χοντροκομμένο

Για γαρνίρισμα σκόνη κανέλα

Για το σιρόπι

3 ποτήρια νερού ζάχαρη

3 ποτήρια νερού νερό

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά.


Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, κουκουνάρι, αμύγδαλο και σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 15 λεπτά. Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας το βάζουμε στη φόρμα. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με σκόνη κανέλα.

Ξεροτήγανα

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 50 κομμάτια

1 κ. αλεύρι

½ κ.γ. αλάτι

1 κρασοπότηρο τσικουδιά

3 ποτήρια νερό

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για γαρνίρισμα

Κανέλα σκόνη

Σουσάμι

Μέλι

Για το σιρόπι

½ κ. μέλι

1/2 κ. ζάχαρη

2-3 κούπες νερό

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Σε κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά, βράζουμε για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.


Σε μπολ ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζυμώνουμε και ανοίγουμε. Κόβουμε με ροδάκι λωρίδες πάχους 2 εκ. και μήκους 80 εκ. Τυλίγουμε τη λωρίδα στα δύο μας δάχτυλα (δείκτη και μεσαίο) και συνεχίζουμε να τυλίγουμε και στον παράμεσο ώστε να δημιουργηθεί μια σπείρα με απόσταση ανάμεσα στους κύκλους.

Περνάμε τις λωρίδες ανάμεσα στα δόντια του πιρουνιού και βάζουμε σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, με ελαιόλαδο καυτό. Κουνάμε το πιρούνι μέχρι να σχηματοποιηθεί το ξεροτήγανο για 1 λεπτό και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για 1 λεπτό μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε σε λαδόκολλα.


Όταν κρυώσουν τα ξεροτήγανα τα βαφτίζουμε μέσα στο ζεστό σιρόπι. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με σουσάμι και κανέλα.


Συμβουλή: Η παρασκευή των ξεροτήγανων απαιτεί παρέα. Ένας ανοίγει τη ζύμη και την κόβει και ο άλλος τηγανίζει γιατί, αλλιώς η ζύμη θα στεγνώσει.

Κορμός με ταχίνι

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 15 άτομα

½ κ. ταχίνι

200 γρ. μέλι

200 γρ. κουβερτούρα

200 γρ. μπισκότα πτι-μπερ σπασμένα

½ κούπα βρώμη, ωμό αμύγδαλο τριμμένο, σουσάμι

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να γίνει ρευστό. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.


Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα με το ταχίνι, ρίχνουμε τα μπισκότα, τα δημητριακά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα κατά μήκος μεμβράνης και τυλίγουμε σε ρολό. Το πιάνουμε από τις άκρες και το ρολάρουμε στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να πάρει σχήμα στρογγυλό. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ώρα.

Σκαλτσούνια

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 30 κομμάτια

1 κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα κρασί λευκό

3½ κούπες αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν

½ κούπα ζάχαρη

Για τη γέμιση

Λουκούμι τριαντάφυλλο μπουκίτσες

1 κούπα καρύδι χοντροκομμένο

Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Ρίχνουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακή. Κόβουμε 30 μπαλάκια ζύμης. Ανοίγουμε φύλλο με τον μικρό πλάστη το κάθε μπαλάκι στο μέγεθος που έχει το πιατάκι του καφέ. Στο κέντρο τοποθετούμε λουκούμι και καρύδι.

Διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν. Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Μασουράκια Χιώτικα

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για 30 κομμάτια

½ κ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα και στεγνωμένα σε χαρτί κουζίνας

½ κ. βανίλια υποβρύχιο με άρωμα μαστίχα

1 κ. φύλλο κρούστας

5-6 σταγόνες λικέρ μαστίχα ή πικραμύγδαλο

1 μπουκαλάκι ανθόνερο

1 ποτηράκι ελαιόλαδο

Άχνη ζάχαρη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε μπεν μαρί βάζουμε τη βανίλια να λιώσει και να μείνει πηχτή. Προσθέτουμε το αμύγδαλο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.


Στον πάγκο της κουζίνας ανοίγουμε το φύλλο κρούστας σε οριζόντια θέση. Κόβουμε 4 κάθετες λωρίδες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε στην αρχή της λωρίδας μια κουταλιά του γλυκού γέμιση βανίλια και ρολάρουμε δύο φορές, διπλώνουμε τις άκρες και συνεχίζουμε να ρολάρουμε μέχρι να δημιουργηθεί το μασουράκι.


Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω και κάτω αντιστάσεις) στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.


Αποσύρουμε από τον φούρνο, ψεκάζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Κέικ με κολοκύθι

Χαλβάς, ξεροτήγανα, σκαλτσούνια και άλλες συνταγές για απολαυστικά νηστίσιμα γλυκά Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά για ταψί 36x23

2 φλ. αλεύρι

1 φλ. ζάχαρη

2/3 φλ. ελαιόλαδο

¼ φλ. κακάο σκόνη

½ φλ. καρύδια χοντροκομμένα

2 φλ. τριμμένο κολοκύθι και στυμμένο

1 φλ. σταγόνες σοκολάτας

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. σόδα σκόνη

2 κ.γ. βανίλια

Εκτέλεση

Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Σε μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί και να είναι το μείγμα στεγνό.

Ρίχνουμε τα κολοκύθια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, τα καρύδια και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί διαστάσεων 36x23 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 έως 35 λεπτά.

Αποσύρουμε και μόλις κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ