Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
0

Τα γλυκά που ακολουθούν το πνεύμα των εορτών είναι ξεχωριστά και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην επιλογή τους και την παρασκευή τους για να είναι επιτυχημένα. Πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά ώστε να αντανακλούν τη γιορταστική διάθεση. Πρέπει επίσης να κρατούν τη χρονική συνέχεια και την επαφή με το παρελθόν γιατί αν αφαιρέσεις από αυτές τις μέρες το νήμα της παράδοσης τους στερείς την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να μην βυθίζονται στην ανία της επανάληψης και της κοινοτοπίας ώστε να σου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσδοκία.


Αυτό το ιδιότυπο... ζαχαρένιο παζλ αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κορυφαίος στο είδος του, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης που μας έβαλε στον γλυκό κόσμο του για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της Lifo συνταγές για ξεχωριστή βασιλόπιτα και λαχταριστά επιδόρπια.

Βασιλόπιτα by Eugene V

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter

Υλικά για 8-10 άτομα

390 γρ. βούτυρο

360 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. μαχλέπι

220 γρ. αυγά

80 ml γάλα

30 ml κονιάκ

540 γρ. αλεύρι

9 γρ. μπέικιν πάουντερ

90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη

1 τεμ. βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το εξάρτημα «φτερό», μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί. Τη διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.

Tip: όταν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλείφουμε με ένα πινέλο, ελαφρά, με ένα σιρόπι (60 γρ. ζάχαρης και 40 γρ. νερό) για να διατηρήσει την υγρασία της μέχρι να τη σερβίρουμε.

Σοκολατένιο δέντρο

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

500 γρ. bitter σοκολάτα

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

35 γρ. φουντούκι

30 γρ. πορτοκάλι γλασέ

40 γρ. σταφίδα ξανθή


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία να είναι μεταξύ 45 έως 50 βαθμούς.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στους 28-29 βαθμούς ανακατεύοντας τακτικά. Ζεσταίνουμε πάλι ελαφρώς έως τους 32 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρώσιμο σοκολάτας και είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί και πάλι.


Απλώνουμε στην επιθυμητή φόρμα ή σε έναν κώνο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε αμέσως την σοκολάτα ώστε να μείνει στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά προτίμηση.

Κέικ κάστανο χωρίς γλουτένη

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

135 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

270 γρ. πάστα κάστανο

135 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγό

135 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. κάστανο γλασέ


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στην πρώτη ταχύτητα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την πάστα κάστανο. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη με τα αυγά και την πούδρα αμυγδάλου και τέλος τα κάστανα γλασέ.


Φορμάρουμε σε αντικολλητική φόρμα της αρεσκείας μας μέχρι τα 2/3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Χριστουγεννιάτικη μπάλα σοκολάτα καραμέλα (Boule Reve)

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Κρεμέ καραμέλας

207 γρ. ζάχαρη
14 γρ. μέλι
342 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. γάλα
7 γρ. ζελατίνη
1,2 γρ. ανθός αλατιού


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ημισφαίριο γεμίζοντας τη μέχρι τη μέση.

Μους σοκολάτα καραμέλα

260 γρ. ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. βούτυρο
1 γρ. αλάτι
215 γρ. bitter σοκολάτα
640 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με την χλιαρή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με το αλάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μόλις το μείγμα είναι χλιαρό το ρίχνουμε στη σαντιγί σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τη μους πάνω από την κρέμα καραμέλας και παγώνουμε.

Για brownies

450 γρ. αυγά

675 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι

570 γρ. βούτυρο

315 γρ. σοκολάτα

450 γρ. καρύδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το καρύδι χοντροσπασμένο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30cm που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Για την επικάλυψη

200 γρ. γάλα

160 γρ. bitter σοκολάτα

40 γρ. γλυκόζη


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και επικαλύπτουμε.


Τελική σύνθεση

Ξεφορμάρουμε τα ημισφαίρια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να σχηματίσουν μια μπάλα. Χρησιμοποιούμε το μείγμα για την επικάλυψη και τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι brownies και σερβίρουμε.

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 29.12.2018

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ