Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς
Γεύση

Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς

Ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης δίνει στους αναγνώστες της LiFO τις πολύτιμες συνταγές του

Τα γλυκά που ακολουθούν το πνεύμα των εορτών είναι ξεχωριστά και έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην επιλογή τους και την παρασκευή τους για να είναι επιτυχημένα. Πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά ώστε να αντανακλούν τη γιορταστική διάθεση. Πρέπει επίσης να κρατούν τη χρονική συνέχεια και την επαφή με το παρελθόν γιατί αν αφαιρέσεις από αυτές τις μέρες το νήμα της παράδοσης τους στερείς την προσωπικότητά τους. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να μην βυθίζονται στην ανία της επανάληψης και της κοινοτοπίας ώστε να σου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον και την προσδοκία.


Αυτό το ιδιότυπο... ζαχαρένιο παζλ αντιμετώπισε με ιδιαίτερη επιτυχία ένας κορυφαίος στο είδος του, ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George που μας έβαλε στον γλυκό κόσμο του για να μοιραστεί με τους αναγνώστες της Lifo συνταγές για ξεχωριστή βασιλόπιτα και λαχταριστά επιδόρπια.

 

Βασιλόπιτα by Eugene V

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 8-10 άτομα

390 γρ. βούτυρο

360 γρ. ζάχαρη άχνη

30 γρ. μαχλέπι

220 γρ. αυγά

80 ml γάλα

30 ml κονιάκ

540 γρ. αλεύρι

9 γρ. μπέικιν πάουντερ

90 γρ. ψίχα καρυδιών, σπασμένη

1 τεμ. βανίλια

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το μαχλέπι, την βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το εξάρτημα «φτερό», μέχρι να αφρατέψουν.

 

Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά, το γάλα και το κονιάκ. Κατόπιν, εκτός μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και την καρυδόψιχα.

 

Μεταφέρουμε το μείγμα σε στρογγυλό τσέρκι ή φόρμα διαμέτρου 24 εκ. περίπου. Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια του μείγματος με αυγό αραιωμένο με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

 

Δοκιμάζουμε αν η βασιλόπιτα είναι ψημένη, βυθίζοντας ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό τότε έχει ψηθεί. Τη διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.

 

Tip: όταν βγάλουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμη ζεστή, την αλείφουμε με ένα πινέλο, ελαφρά, με ένα σιρόπι (60 γρ. ζάχαρης και 40 γρ. νερό) για να διατηρήσει την υγρασία της μέχρι να τη σερβίρουμε.

 

Σοκολατένιο δέντρο

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

500 γρ. bitter σοκολάτα

30 γρ. φιστίκι Αιγίνης

35 γρ. φουντούκι

30 γρ. πορτοκάλι γλασέ

40 γρ. σταφίδα ξανθή


Εκτέλεση

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαίν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Με ένα θερμόμετρο ελέγχουμε τη θερμοκρασία να είναι μεταξύ 45 έως 50 βαθμούς.


Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στους 28-29 βαθμούς ανακατεύοντας τακτικά. Ζεσταίνουμε πάλι ελαφρώς έως τους 32 βαθμούς. Αυτή η διαδικασία λέγεται στρώσιμο σοκολάτας και είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί και πάλι.


Απλώνουμε στην επιθυμητή φόρμα ή σε έναν κώνο αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε αμέσως την σοκολάτα ώστε να μείνει στα τοιχώματα. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε να στεγνώσει για περίπου 10 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε κατά προτίμηση.

 

Κέικ κάστανο χωρίς γλουτένη

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

135 γρ. βούτυρο μαλακωμένο

270 γρ. πάστα κάστανο

135 γρ. ζάχαρη

100 γρ. αυγό

135 γρ. πούδρα αμυγδάλου

100 γρ. κάστανο γλασέ


Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ με το φτερό και στην πρώτη ταχύτητα, ανακατεύουμε το βούτυρο με την πάστα κάστανο. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη με τα αυγά και την πούδρα αμυγδάλου και τέλος τα κάστανα γλασέ.


Φορμάρουμε σε αντικολλητική φόρμα της αρεσκείας μας μέχρι τα 2/3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε, ξεφορμάρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Χριστουγεννιάτικη μπάλα σοκολάτα καραμέλα (Boule Reve)

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά

Κρεμέ καραμέλας

207 γρ. ζάχαρη
14 γρ. μέλι
342 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. γάλα
7 γρ. ζελατίνη
1,2 γρ. ανθός αλατιού


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλάτι και προσθέτουμε τη μαλακωμένη σε κρύο νερό ζελατίνη. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια φόρμα ημισφαίριο γεμίζοντας τη μέχρι τη μέση.

 

Μους σοκολάτα καραμέλα

260 γρ. ζάχαρη
170 γρ. κρέμα γάλακτος
90 γρ. βούτυρο
1 γρ. αλάτι
215 γρ. bitter σοκολάτα
640 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε την ζάχαρη και αφήνουμε για 4 έως 5 λεπτά μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να γίνει ξηρή καραμέλα. Σβήνουμε με την χλιαρή κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με το αλάτι. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και μόλις το μείγμα είναι χλιαρό το ρίχνουμε στη σαντιγί σε 2-3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε τη μους πάνω από την κρέμα καραμέλας και παγώνουμε.

 

Για brownies

450 γρ. αυγά

675 γρ. ζάχαρη

225 γρ. αλεύρι

570 γρ. βούτυρο

315 γρ. σοκολάτα

450 γρ. καρύδι


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα. Τέλος ρίχνουμε το καρύδι χοντροσπασμένο και απλώνουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30cm που έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

 

Για την επικάλυψη

200 γρ. γάλα

160 γρ. bitter σοκολάτα

40 γρ. γλυκόζη


Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με τη γλυκόζη και το ρίχνουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και επικαλύπτουμε.


Τελική σύνθεση

Ξεφορμάρουμε τα ημισφαίρια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ώστε να σχηματίσουν μια μπάλα. Χρησιμοποιούμε το μείγμα για την επικάλυψη και τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι brownies και σερβίρουμε.

 

O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
O Ευγένιος Βαρδακαστάνης pastry chef των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρετανία και King George. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

ΓεύσηΤα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

Η ζαχαροπλάστης Ρένα Οροκλού φτιάχνει βήμα-βήμα το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων
15.12.2018

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ψωμί, ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινής διατροφής, έχει μάλλον ενοχοποιηθεί αδίκως

Γεύση Το ψωμί, ο ακρογωνιαίος λίθος της καθημερινής διατροφής, έχει μάλλον ενοχοποιηθεί αδίκως

Μερικοί λάτρεις του ψωμιού μοιράζονται τα μυστικά του
8 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Γεύση Αυτά είναι τα πρώτα 5 ωραία κρασιά του 2019

Ασύρτικο απ' τη Χίο, κρασιά από το Κιλκίς και άλλες τρεις ωραίες οινικές περιπτώσεις για το ξεκίνημα της χρονιάς
13.1.2019
Πώς να φτιάξετε τα τέλεια Bao Buns

Γεύση Πώς να φτιάξετε τα τέλεια Bao Buns

Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης μας αποκαλύπτει τα πάντα γι' αυτά τα ψημένα στον ατμό ψωμάκια που γεμίζονται με διάφορα υλικά και έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα
13.1.2019
Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Γεύση Αλ3ξ: Εδώ θα φας φρέσκα ζυμαρικά γρήγορα αλλά πολύ νόστιμα

Το ολοκαίνουριο Pasta Bar Αλ3ξ της πλατείας Δεξαμενής τιμά το αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων με φρέσκα ζυμαρικά σε ευφάνταστες συνταγές (και ονόματα)
12.1.2019
Το «Χαρούπι» του Μανώλη Παπουτσάκη είναι το καλύτερο εστιατόριο Κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Γεύση Το «Χαρούπι» του Μανώλη Παπουτσάκη είναι το καλύτερο εστιατόριο Κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Μια συζήτηση για την Κρητική κουζίνα και τη μαγειρική γενικότερα με τον σεφ που έγινε ευρύτατα γνωστός από τη συμμετοχή του στο «MasterChef Junior»
6.1.2019
9 light συνταγές, ιδανικές για αποτοξίνωση από τα γεύματα των γιορτών

Γεύση 9 light συνταγές, ιδανικές για αποτοξίνωση από τα γεύματα των γιορτών

Ξεκινήστε από σήμερα ένα 9ήμερο αποτοξίνωσεις που θα σας επαναφέρει στους κανονικούς διατροφικούς ρυθμούς
5.1.2019
Στη Νέα Ερυθραία υπάρχει το κορυφαίο ίσως ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Γεύση Στη Νέα Ερυθραία υπάρχει το κορυφαίο ίσως ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Στο εργαστήριο του Alex Pavlov τα υλικά της έμπνευσης είναι σίγουρα, ανόθευτα και προσωπικά. Κυρίως όμως, απολαυστικά.
1.1.2019
Συνταγές για να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες

Γεύση Συνταγές για να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες

Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.
31.12.2018
Twominutes Angie: H  Πρωτοχρονιά μου στη Σεούλ με έρωτα, βουδιστές μοναχούς και πολύ σκόρδο

Γεύση Twominutes Angie: H Πρωτοχρονιά μου στη Σεούλ με έρωτα, βουδιστές μοναχούς και πολύ σκόρδο

H food blogger Twominutes Angie περιγράφει συναρπαστικά το ταξίδι της στην Κορέα και το δόσιμo δίχως αναστολή στον έρωτά της, τον βουδισμό και το σκόρδο.
27.12.2018
14 προτάσεις για να φάτε και να πιείτε καλά αυτές τις γιορτές

Γεύση 14 προτάσεις για να φάτε και να πιείτε καλά αυτές τις γιορτές

Αγαπημένα μαγαζιά στην Αθήνα ή εκτός φορούν τα γιορτινά τους και σας περιμένουν
27.12.2018
Τι θέλω να αλλάξει στα εστιατόρια της Αθήνας το 2019

Γεύση Τι θέλω να αλλάξει στα εστιατόρια της Αθήνας το 2019

Τα αγαπάμε τα εστιατόρια της πόλης, όμως κάποια πράγματα χρειάζονται λίγη ακόμα προσπάθεια
23.12.2018
5 αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές!

Γεύση 5 αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές!

Επιλέξαμε πέντε φούρνους με φοβερούς κουραμπιέδες, απίστευτα μελομακάρονα, αφράτες Βασιλόπιτες, μοναδικά Χριστόψωμα αλλά και Stolen, Πανετόνε και αγγλική πουτίγκα.
19.12.2018
Oι πιο δοκιμασμένες συνταγές για τα top γλυκά των γιορτών

Γεύση Oι πιο δοκιμασμένες συνταγές για τα top γλυκά των γιορτών

Ο κουραμπιές και το μελομακάρονο χωρίς μυστικά και με το πιστοποιητικό της απόλυτης επιτυχίας
18.12.2018
Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες

Γεύση Πέντε συνταγές για πρωτότυπους κουραμπιέδες

Κακάο, φυστίκι Αιγίνης, eggnog αλλά και ένα κρυμμένο μελομακάρονο προτείνουν πέντε Αθηναίοι pâtissiers σε όσους θέλουν να φτιάξουν κουραμπιέδες που να μην θυμίζουν τίποτα!
17.12.2018
Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

Γεύση Τα μυστικά για να φτιάξετε τον τέλειο παραδοσιακό κουραμπιέ

Η ζαχαροπλάστης Ρένα Οροκλού φτιάχνει βήμα-βήμα το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων
15.12.2018