17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν;

17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
0
17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
Κινήσεις συντονισμένες. Γνωρίζουν καλά τη διαδικασία, βήμα-βήμα. Όλες λειτουργούν σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Φωτο: Andreas Kaklios Photography


Αν είστε φανατικοί του αμπελοντολμά και ισχυρίζεστε ότι μπορείτε να φάτε τεράστια ποσότητα από γιαπράκια (ντολμαδάκια), υπάρχει τρόπος να δοκιμάσετε τις αντοχές σας. Φροντίστε να περάσετε από το χωριό Σάλακος της Ρόδου τέλη Αυγούστου για μια δοκιμασία επικών διαστάσεων.


Και φέτος, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι γυναίκες του χωριού έπαιξαν με γιγαντιαίους αριθμούς. Εξήντα πέντε γυναίκες από τη Σάλακο δίπλωσαν 17.500 γιαπράκια και χρειάστηκαν 100 κιλά κιμά, 100 κιλά κρεμμύδια, 100 κιλά –ένα φορτηγό– ντομάτες, 1 τσουβάλι γίγας μαϊντανό, 2 λεκάνες δυόσμο, 5 κιλά αλάτι, 5 κιλά πιπέρι, 50 κιλά ρύζι, 5 κιλά κύμινο, 30 τεράστια βάζα με αμπελόφυλλα και 50 κιλά ελαιόλαδο της περιοχής.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαλάκου «Το Σπήλαιο» οργάνωσε για 9η χρονιά τη βραδιά παραδοσιακού φαγητού με το σαλακενό γιαπράκι στις 26 και 27 Αυγούστου στο όμορφο καταπράσινο χωριό της Ρόδου, στις υπώρειες του όρους Προφήτης Ηλίας.

Η συνταγή για τα παραδοσιακά γιαπράκια έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και το χαρακτηριστικό τους είναι ο χοντροκομμένος κιμάς και η λεπτότητα στο τύλιγμα του φύλλου.


«Η ιδέα να διοργανωθεί αυτή η γιορτή παραδοσιακού φαγητού ξεκίνησε πριν από εννιά χρόνια σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο "Το Σπήλαιο" και τον αθλητικό σύλλογο "Ασπίς" Σαλάκου, με στόχο τη διαφύλαξη της παράδοσης», λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Εγγλέζος, και προσθέτει: «Είναι παράδοση στο χωριό μας κάθε νοικοκυρά να φτιάχνει στο σπίτι της κάθε Κυριακή μια "τσούκα" γιαπράκια – έτσι λέμε τα ντολμαδάκια».

17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
Γέμισαν 110 κατσαρόλες με γιαπράκια και στη συνέχεια φορτώθηκαν σε φορτηγό που τις έκανε διανομή στα σπίτια των γυναικών για να μπουν την επομένη στη φωτιά. Μαγειρεύονται και τη μέρα της γιορτής σερβίρονται σε πήλινες γαβάθες για να τα δοκιμάσει ο κόσμος που συρρέει. Φωτο: Andreas Kaklios Photography


Η επιτυχία που σημείωσε η παραδοσιακή γιορτή από την πρώτη κιόλας χρονιά ήταν πρωτοφανής και «αποτελεί πλέον θεσμό για το νησί μας», εξηγεί με πάθος ο Παναγιώτης Εγγλέζος και συνεχίζει: «Οι βασικοί πρωταγωνιστές και οι συντελεστές της επιτυχίας είναι οι γυναίκες του χωριού που αγκάλιασαν με αγάπη αυτή την προσπάθεια και με κέφι και μεράκι μαγειρεύουν ακούραστα απίθανες ποσότητες σε γιαπράκια. Οι γυναίκες περιμένουν με λαχτάρα το έθιμο, έρχονται ακόμη και με τα μπαστουνάκια τους. Υπάρχει δυναμική». Στο ειδυλλιακό πάρκο του Αγίου Γεωργίου, κάτω από τις νεραντζιές και τα πεύκα στρώθηκαν τραπέζια και καρέκλες για να υποδεχτούν πάνω από 2.500 άτομα που συγκεντρώθηκαν για να γευτούν τα νόστιμα γιαπράκια και να χορέψουν υπό τους ήχους ζωντανής νησιώτικης μουσικής. Σε κάθε επισκέπτη προσφέρθηκε ένα πιάτο με επτά γιαπράκια που συνόδευε γιαούρτι και φέτες λεμόνι.


Την παραμονή της γιορτής συγκεντρώνονται οι γυναίκες του χωριού, ηλικίας από 8 έως 90 χρονών, στη μεγάλη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου, φορώντας πράσινες μπλούζες, λευκές ποδιές, γάντια και σκουφιά για να ετοιμάσουν τα γιαπράκια. Είναι συγκινητικό να βλέπεις όλες τις ηλικίες, από τη γιαγιά και την κόρη μέχρι την εγγονή και τη δισέγγονη, με χαμόγελα, χαρά και προσμονή να ανασκουμπώνονται για να διπλώσουν με περισσή τέχνη τα γιαπράκια. «Γιαπράκια λέγανε οι μανάδες μας τα ντολμαδάκια και τα φτιάχνουμε κάθε Κυριακή. Είναι το εορταστικό φαγητό μας», μου εξομολογείται η 70χρονη Κατερίνα Στουπή, που η ζωντάνια και το πλατύ χαμόγελό της βάζει κάτω και 20άρα. «Η διαδικασία της γιορτής ξεκινάει από τον Μάιο, οπότε μαζεύουμε τα αμπελόφυλλα, που είναι τρυφερά. Προτιμούμε να μαζεύουμε τα φύλλα από άκουνο σταφύλι. Τι θα πει "άκουνο"; "Χωρίς κουκούτσι"», απαντά πριν προλάβω να τη ρωτήσω και συνεχίζει με ζέση: «Η σουλτανίνα της περιοχής είναι το καλύτερο σταφύλι και τα φύλλα είναι νόστιμα, ό,τι πρέπει για τα γιαπράκια». Μέσα σε τεράστιες καινούργιες πλαστικές σκάφες οι πιο χειροδύναμες γυναίκες της συντροφιάς αδειάζουν τα υλικά της συνταγής στις σωστές αναλογίες, σηκώνουν τα μανίκια τους και ζυμώνουν τον κιμά με το ρύζι, το ελαιόλαδο, την ντομάτα και τα μυριστικά. Οι γυναίκες συγκεντρώνουν τα βάζα με τα αμπελόφυλλα που έχουν φέρει από τα σπίτια τους και τα μοιράζουν στα τραπέζια. Κινήσεις συντονισμένες. Γνωρίζουν καλά τη διαδικασία, βήμα-βήμα. Όλες λειτουργούν σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Οι γυάλες με τα αχνοπράσινα αμπελόφυλλα ανοίγονται και παίρνουν θέση πάνω στα τραπέζια. Τα επιδέξια δάχτυλα των γυναικών βγάζουν τα φύλλα με τρυφερές κινήσεις και τα απλώνουν, ώστε να είναι έτοιμα να δεχτούν τη γέμιση πριν από το τύλιγμα. «Τα αμπελόφυλλα, μόλις τα μαζέψουμε, τα βάζουμε σε γυάλινα βάζα με λίγο νερό, τα σφραγίζουμε και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε χαμηλή φωτιά, και μόλις κιτρινίσουν τα βγάζουμε», εξηγεί τη διαδικασία η Κατερίνα Στουπή και συμπληρώνει: «Σφίγγουμε και πάλι καλά το καπάκι και φυλάμε τα βάζα σε μέρος δροσερό. Έτσι έχουμε όλο τον χρόνο φύλλα για να φτιάχνουμε γιαπράκια».

17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
Φωτο: Andreas Kaklios Photography
17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
Φωτο: Andreas Kaklios Photography


Η 87χρονη Χαριτωμένη Κωνσταντάκη με τα ασημένια μαλλιά φυλακισμένα στο λευκό σκουφάκι, μαζί με την κόρη της, Χρυσάνθη, την εγγονή της Θεανώ και την 11χρονη δισέγγονή της Χρυσούλα, γύρω από το τραπέζι με τα αμπελόφυλλα και τη γέμιση διπλώνουν με τέχνη τα γιαπράκια, μια τέχνη που έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Η κυρία Χαριτωμένη αναπολεί: «Ήμουν μόλις 14 χρονών κι έφτιαχνα γιαπράκια, γιατί η μαμά μου δούλευε στα αμπέλια. Το κρέας το κόβαμε μόνοι μας, χρησιμοποιούσαμε δύο μεγάλα μαχαίρια, κοφτερά. Κρατούσαμε τα μαχαίρια αντικριστά και με επάλληλες κινήσεις κόβαμε το κρέας. Ο τρόπος αυτός λέγεται κυίτισμα. Θέλαμε ο κιμάς να είναι χοντροκομμένος, γιατί έτσι δίνει νοστιμάδα στο γιαπράκι». Συμφωνούν με τα λεγόμενά της και οι άλλες νοικοκυρές και συμπληρώνει η Μαρία Κεφάλα: «Τα γιαπράκια πετυχαίνουν με μπόλικο κρεμμύδι, φρέσκια χοντροκομμένη ντομάτα, μυρωδικά και μπόλικο λάδι». «Μπόλικο λάδι οπωσδήποτε» φωνάζει από δίπλα η Μαγδαληνή Κυπραίου και προσθέτει: «Τα σαλακενά γιαπράκια είναι μακριά και λεπτά. Δεν τα κάνουν έτσι πουθενά αλλού στη Ρόδο». «Κορίτσια, μην ξεχνάτε ότι το μυστικό στα γιαπράκια είναι ο δυόσμος» συμπληρώνει η Θεόπη Σπαρτάλη. «Το γιαπράκι θέλει λίγη γέμιση για να βγει στενόμακρο» λέει η Ελένη Κεφάλα από την άλλη άκρη του τραπεζιού, χωρίς να σταματήσει να διπλώνει τα αμπελόφυλλα: «Προτιμούμε τα αμπελόφυλλα από σουλτανίνα γιατί δεν έχει χνούδι το φύλλο, είναι στρογγυλό και τυλίγεται εύκολα». Το δίπλωμα που κάνει κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό, το φύλλο όμως μπαίνει ανάποδα για να είναι η γυαλιστερή πλευρά του απέξω. Τα χέρια των γυναικών κινούνται με αέρινες κινήσεις. Διπλώνουν και τοποθετούν τα γιαπράκια σε τεράστιες κατσαρόλες, γελούν, αστειεύονται μεταξύ τους, θυμούνται τα παλιά και μαθαίνουν την τέχνη στις νεότερες. «Τα γιαπράκια χαρίζουν μακροζωία» λέει γελώντας η μεγαλύτερη της παρέας, η 88χρονη Χρυσαφίνα Πανιάκη, καθισμένη σε μια καρέκλα, έχοντας ακουμπήσει το μπαστούνι δίπλα της. «Τυλίγω τα γιαπράκια με κλειστά τα μάτια» λέει και τα λόγια της συνοδεύουν τα τρανταχτά γέλια τους. «Περιμένουμε με λαχτάρα αυτήν τη γιορτή. Μας δίνει χαρά και δεν υπολογίζουμε την κούραση. Μαθαίνουμε τις εγγόνες μας να τα διπλώνουν για να υπάρχει συνέχεια, για να κρατήσει το έθιμο και στις επόμενες γενιές» προσθέτει η Κατερίνη Πλατέλα.

 
Γέμισαν 110 κατσαρόλες με γιαπράκια και στη συνέχεια φορτώθηκαν σε φορτηγό που τις έκανε διανομή στα σπίτια των γυναικών για να μπουν την επομένη στη φωτιά. Μαγειρεύονται και τη μέρα της γιορτής σερβίρονται σε πήλινες γαβάθες για να τα δοκιμάσει ο κόσμος που συρρέει.


Το βράδυ της παραμονής είναι των γυναικών. Όλες οι γυναίκες συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και στα στρωμένα τραπέζια σερβίρονται τα πρώτα γιαπράκια που μόλις έχουν βγει από τη φωτιά. Δοκιμάζουν όλοι, επευφημούν τη μαεστρία των γυναικών, τσουγκρίζουν τα ποτήρια και μετά αρχίζει το γλέντι και ο χορός. Και του χρόνου!

17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
«Περιμένουμε με λαχτάρα αυτήν τη γιορτή. Μας δίνει χαρά και δεν υπολογίζουμε την κούραση. Μαθαίνουμε τις εγγόνες μας να τα διπλώνουν για να υπάρχει συνέχεια, για να κρατήσει το έθιμο και στις επόμενες γενιές». Φωτο: Andreas Kaklios Photography


Η συνταγή για τα παραδοσιακά γιαπράκια έχει τις ρίζες της στη Μικρά Ασία και το χαρακτηριστικό τους είναι ο χοντροκομμένος κιμάς και η λεπτότητα στο τύλιγμα του φύλλου.


Υλικά

½ κ. αμπελόφυλλα

400-500 γρ. ρύζι Καρολίνα

3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες

3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1κιλό κιμάς (½χοιρινό-½ μοσχάρι ή ½ χοιρινό-½κατσίκι ή τράγο) χοντροκομμένος

½ λίτρο ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος

Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με το κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε γέμιση και την τοποθετούμε στο αμπελόφυλλο, διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά, έχοντας απέξω τη γυαλιστερή πλευρά του φύλλου. Τοποθετούμε σε σειρά τα γιαπράκια στην κατσαρόλα, που στον πάτο της έχουμε βάλει τα κλωνάρια από τον μαϊντανό. Όταν τελειώσει η διαδικασία, προσθέτουμε ένα βαρύ πιάτο και ρίχνουμε ελαιόλαδο και νερό μέχρι να καλυφθεί το πιάτο. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με γιαούρτι.

17.500 γιαπράκια στη Σάλακο, τι συνταγή να θέλουν; Facebook Twitter
Φωτο: Andreas Kaklios Photography
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ