5 πράγματα που μας έμαθε το Μουντιάλ της Ρωσίας

5 πράγματα που μας έμαθε το Μουντιάλ της Ρωσίας Facebook Twitter
Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί. Ήταν πιο πλήρης και πιο φρέσκια, καθότι διέθετε πιο νέους σε ηλικία παίκτες σε σχέση με τον αντίπαλό της. Getty Images/ Ideal Image
0

Μετά από 31 μέρες γεμάτες ποδόσφαιρο, το Μουντιάλ ολοκληρώθηκε χθες (15/7) με έναν ωραίο, παρότι άνισο προς το τέλος, τελικό ανάμεσα σε δύο από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, αν και στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καλύτερη από τους Κροάτες, αποδεικνύοντας την ανωτερότητά της. 

Ήταν πιο πλήρης και πιο φρέσκια, καθότι διέθετε πιο νέους σε ηλικία παίκτες σε σχέση με τον αντίπαλό της (σ.σ. ο μέσος όρος ηλικίας των Γάλλων υπολογίζεται στα 26 χρόνια, ενώ των Κροατών στα 27,9).

Αν υπάρχει κάτι που διαπιστώσαμε ξανά και ξανά στα γήπεδα της Ρωσίας, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα φαβορί σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, απογοήτευσαν και αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση.

Παρ' όλα αυτά, έχοντας κάνει ήδη την υπέρβασή της, η Κροατία το πάλεψε, προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις και στο τέλος κέρδισε το χειροκρότημα και τον σεβασμό όλων. Α! Και ο Λούκα Μόντριτς έφυγε δικαίως με το βραβείο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά. 

Τι είναι αυτό που θα μας μείνει, όμως, από το Μουντιάλ της Ρωσίας, ένα από τα καλύτερα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων;

Η «ψαλίδα» μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» έχει κλείσει

Αν υπάρχει κάτι που διαπιστώσαμε ξανά και ξανά στα γήπεδα της Ρωσίας είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα φαβορί σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Αργεντινή και η Βραζιλία, απογοήτευσαν και αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση.

Ακόμη, όμως, και στα ματς όπου επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά, οι θεωρητικά ισχυρές ομάδες δυσκολεύτηκαν πολύ να κερδίσουν τους πιο αδύναμους αντιπάλους τους.

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου. Όλο και πιο συχνά, πια, νεαροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές από κάθε γωνιά του πλανήτη κάνουν το «άλμα» προς την Ευρώπη.

Έτσι, μυούνται από μικροί στην τακτική και στον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο εκεί. Επιπλέον, αγωνιζόμενοι σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και μεγάλα πρωταθλήματα, έχουν την ευκαιρία να παίζουν συχνά με αντίπαλους τους καλύτερους. 

Πώς να νιώσει φόβο ή δέος απέναντι στον Μέσι ή στον Ρονάλντο ένας αμυντικός που αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα και τους έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές στο παρελθόν;

5 πράγματα που μας έμαθε το Μουντιάλ της Ρωσίας Facebook Twitter
Οι διαιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση του VAR και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να σταματήσουν να επικαλούνται τη χρήση του κάθε τρεις και λίγο.

Το VAR δεν «καταστρέφει»(;) το ποδόσφαιρο

Σε αυτό το Μουντιάλ είδαμε για πρώτη φορά την εφαρμογή του περιβόητου VAR (Video Assistant Referee).

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις απένειμε δικαιοσύνη και βοήθησε τους διαιτητές να πάρουν σωστές αποφάσεις.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι χάρη στη χρήση του επήλθε κάποια σημαντική βελτίωση συνολικά στο ποδόσφαιρο.

Λάθη συνέχισαν να γίνονται, και με τον τρόπο που εφαρμόζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επηρεάζεται σημαντικά η ταχύτητα εξέλιξης του παιχνιδιού και χάνεται πολύτιμος αγωνιστικός χρόνος.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ. Οι διαιτητές θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία στη διαχείριση του VAR και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να σταματήσουν να επικαλούνται τη χρήση του κάθε τρεις και λίγο. 

Ένας παίκτης δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά

Πριν από την έναρξη της διοργάνωσης όλοι περίμεναν να δουν τους καλύτερους παίκτες της εποχής μας να διαπρέπουν, σε συνέχεια της φοβερής απόδοσής τους καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Αστέρια» όπως ο Μέσι, ο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και ο Σαλάχ συμπεριλαμβάνονταν σε όλους τους οδηγούς που γράφτηκαν για το Μουντιάλ της Ρωσίας (σ.σ όπως και στον δικό μας), αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απογοήτευσαν.

Και αν για τον Σαλάχ ήταν αναμενόμενο, καθώς είναι μέλος μιας μάλλον αδύναμης εθνικής ομάδας, οι υπόλοιποι σούπερσταρ δεν έχουν δικαιολογία. 

Ο Μέσι παρασύρθηκε από τη μετριότητα μιας δυσλειτουργικής Αργεντινής, αν και σε περίπτωση που αληθεύουν τα δημοσιεύματα πως αυτός ήταν που έπαιρνε τις αποφάσεις στα αποδυτήρια, τότε έχει σαφώς μερίδιο ευθύνης. 

Ο Ρονάλτο έκανε ένα καταπληκτικό ματς στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέναντι στους Ισπανούς, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα από αυτό το ληθαργικό, αμυντικογενές παιχνίδι της Πορτογαλίας του Σάντος. Θαύματα όπως αυτό του περασμένου Euro γίνονται μία φορά.

Τέλος, ο Νεϊμάρ θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τις βουτιές, τις υπερβολικές αντιδράσεις και τα αναρίθμητα meme με τα οποία γέμισε το Διαδίκτυο. Θα του πάρει καιρό να συνειδητοποιήσει την ευκαιρία που έχασε με αυτήν τη συμπαγή και σοβαρή Εθνική Βραζιλίας. 

5 πράγματα που μας έμαθε το Μουντιάλ της Ρωσίας Facebook Twitter
O Νεϊμάρ θα μείνει στη συλλογική μνήμη για τις βουτιές, τις υπερβολικές αντιδράσεις και τα αναρίθμητα meme με τα οποία γέμισε το Διαδίκτυο.

Τα νέα «αστέρια» του Μουντιάλ ήρθαν για να μείνουν

Σε αντίθεση με τους πολυδιαφημισμένους συναδέλφους τους, υπήρξαν παίκτες που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε Μουντιάλ, αλλά έδειξαν αμέσως ότι ο ποδοσφαιρικός κόσμος τούς ανήκει.

Ο Κιλιάν Εμπαπέ, για παράδειγμα, απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι είναι το next best thing του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τέσσερα γκολ, αναρίθμητες κούρσες, πολλές ντρίμπλες και ένα απίθανο τακουνάκι στον αγώνα με το Βέλγιο ήταν μόνο μερικά απ' όσα μας έδειξε στα γήπεδα της Ρωσίας αυτός ο φοβερός πιτσιρικάς που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20 του χρόνια. 

Η Αγγλία χρωστάει πολλά στον Χάρι Κέιν. Ο 24χρονος επιθετικός των «Λιονταριών» μπορεί να έπαιξε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, αλλά φρόντισε να αφήσει αμέσως το στίγμα του.

Με έξι γκολ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και έβαλε παρακαταθήκη για τις επόμενες διοργανώσεις.

O Λούκα Μόντριτς δεν σταμάτησε ποτέ να τρέχει

Τα δάκρυα της Κιτάροβιτς, της Προέδρου της Κροατίας, όταν αγκάλιασε τον Μόντριτς στη χθεσινή απονομή ήταν μία από τις πιο ωραίες στιγμές της διοργάνωσης.

Ο 33χρονος μέσος, ένας από τους πληρέστερους παίκτες που έχουν εμφανιστεί ποτέ στο ποδόσφαιρο, ήταν με διαφορά ο ΜVP της διοργάνωσης. 

Ακούραστος, παρά την ηλικία του, έπαιξε σε όλα τα ματς της Κροατίας και ήταν καθοριστικός για την πορεία της ομάδας του μέχρι τον τελικό.

Ο τρόπος που ενορχήστρωσε τη μεσαία γραμμή των Κροατών θύμισε περισσότερο μαέστρο παρά ποδοσφαιριστή και, πέρα από το βραβείο, μπορεί πλέον να πάρει τη θέση του στα σαλόνια των κορυφαίων όλων των εποχών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λούκα Μόντριτς: Ένας ιδιοφυής μαέστρος των γηπέδων

Αθλητισμός / Λούκα Μόντριτς: Ένας ιδιοφυής μαέστρος των γηπέδων

Ο καλύτερος παίκτης του φετινού Μουντιάλ έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο μέσα στη φρίκη του πολέμου. Πάντα επιδραστικός, πάντα καθοριστικός μέσα στο γήπεδο, πάντα στη σκιά των πιο δημοφιλών (και πιο φωτογενών) συμπαικτών του. Ένας σπουδαίος αρτίστας της μπάλας.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ
Εθνική Γαλλίας: Το θαύμα της πολυπολιτισμικότητας

Αθλητισμός / Εθνική Γαλλίας: Το θαύμα της πολυπολιτισμικότητας

Δώδεκα χρόνια μετά το τελευταίο κατόρθωμα της παρέας του Ζινεντίν Ζιντάν, μία ακόμη γενιά Γάλλων ποδοσφαιριστών φτάνει στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα να νιώθουν περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΨΑΣΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ