Βασίλης Καψάσκης, Γιώργος Σπύρου, Άκης Κατσούδας

Αύριο, Πέμπτη, 14 Ιουνίου ξεκινάει η κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη στα γήπεδα της Ρωσίας. Τριάντα δύο ομάδες από κάθε γωνιά του κόσμου επιστρατεύουν τους καλύτερους παίκτες τους και ετοιμάζονται να παλέψουν για το «ιερό δισκοπότηρο» του ποδοσφαίρου.

Οι περισσότεροι κουβαλούν στις πλάτες τους τα όνειρα και τις προσδοκίες ολόκληρων λαών. Οι νικητές θα χαραχθούν με χρυσά γράμματα στη συλλογική μνήμη, οι χαμένοι θα ξεχαστούν το επόμενο πρωί.

Όπως και να έχει, οι ποδοσφαιρόφιλοι ετοιμάζονται για έναν μήνα γεμάτο μπάλα. Γι’ αυτό και στο LiFO.gr ετοιμάσαμε έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ομάδες, τους πρωταγωνιστές, τα νέα αστέρια και τους οπαδούς που θα κερδίσουν τη μάχη της εξέδρας.

Οι όμιλοι του Μουντιάλ και τα φαβορί
1ος Όμιλος
 
 
Ουρουγουάη

Προπονητής: Όσκαρ Ταβάρες

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Ξεκάθαρα το μεγάλο φαβορί του ομίλου με παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα και ο Έντινσον Καβάνι της Παρί Σεν Ζερμέν. Θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν πάρει την 1η ή, έστω, τη 2η θέση του ομίλου.

 
 
Ρωσία

Προπονητής: Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου η οικοδέσποινα υποδέχεται τη Σαουδική Αραβία και θα πρέπει να κερδίσει, αν θέλει να έχει ελπίδες για να συνεχίσει στη διοργάνωση. «Χτυπημένοι» από πολλούς τραυματισμούς και με μια 23άδα που απαρτίζεται, ως επί το πλείστον, από πολύ μεγάλους ή πολύ μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές, καλείται επίσης να διαχειριστεί την πίεση του να παίζει μπροστά στο κοινό της.

 
 
Σαουδική Αραβία

Προπονητής: Χουάν Αντόνιο Πίτσι

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2006

Παρότι διαθέτει μια τριάδα ταλαντούχων μεσοεπιθετικών (Salem al-Dawsari, Yahya al-Shehri και Fahad al-Muwallad), στα χαρτιά φαντάζει ως η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και τα προγνωστικά τη θέλουν να τερματίζει στην τελευταία θέση.

 
 
Αίγυπτος

Προπονητής: Έκτορ Ραούλ Κούπερ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1990

Θα καταφέρει ο «Αιγύπτιος βασιλιάς» Μοχάμεντ Σαλάχ να οδηγήσει τους «Φαραώ» στην επόμενη φάση και να βγάλει έναν ολόκληρο λαό στους δρόμους; Η ομοσπονδία της χώρας υποστηρίζει ότι θα έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, αλλά τα πάντα θα κριθούν στο χορτάρι.

*Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τερματοφύλακας της Αιγύπτου, ο Εσάμ Ελ-Χανταρί, αναμένεται να γράψει Ιστορία σε περίπτωση που αγωνιστεί έστω και ένα δευτερόλεπτο (σ.σ. το πιο πιθανό είναι να είναι ο βασικός γκολκίπερ της ομάδας), καθώς έχει συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του, γεγονός που θα τον καταστήσει τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (σ.σ. το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ο Κολομβιανός Φαρίντ Μοντραγκόν που ήταν 43 ετών στο περασμένο Μουντιάλ).

2ος Όμιλος
 
 
Ισπανία

Προπονητής: Φερνάντο Ιέρο (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης, 13/6, ο Γιουλέν Λοπετέγκι απολύθηκε από την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία λόγω της πρόσληψής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης)

 

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Ένα από τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι «Ίβηρες» διαθέτουν, μετά από χρόνια, ένα από τα πληρέστερα ρόστερ στη σύγχρονη Ιστορία τους και αν παρουσιαστούν όπως πρέπει στον αγωνιστικό χώρο θα φτάσουν πολύ ψηλά. Το μοναδικό, ίσως, ψεγάδι είναι η απουσία ενός φορμαρισμένου επιθετικού, αφού ο Ντιέγκο Κόστα είναι εδώ και καιρό η σκιά του καλού του εαυτού.

 
 
Πορτογαλία

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης του Κριστιάνο Ρονάλντο και του «δικού μας» Φερνάντο Σάντος θα είναι μεταξύ των 16 ομάδων που θα προκριθούν στα νοκ-άουτ, δύσκολο όμως να φτάσει μέχρι τον τελικό. Το αν θα κατακτήσει την 1η ή τη 2η θέση θα κριθεί πιθανότατα στον αγώνα με την Ισπανία.

 
 
Μαρόκο

Προπονητής: Ερβέ Ρενάρ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1998

Στην 4η εμφάνισή του σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (σ.σ. το ίδιο ισχύει και για το Ιράν) και με την κληρωτίδα να το φέρνει αντιμέτωπο με δύο ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, στοχεύει σε μια αξιοπρεπή παρουσία και στην τιμητική 3η θέση του ομίλου. Τα προγνωστικά, βέβαια, δεν παίζουν μπάλα, ως γνωστόν.

 
 
Ιράν

Προπονητής: Κάρλος Κεϊρόζ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1998

Η εξωτερική πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης και τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις με άλλες χώρες επηρέασαν ακόμα και την εθνική ομάδα που δυσκολεύτηκε να βρει αντιπάλους για φιλικά. Μπορεί το πάθος και η άγνοια κινδύνου των Ιρανών να τους καταστήσει μία από τις εκπλήξεις της διοργάνωσης; Ίδωμεν.

3ος Όμιλος
 
 
Γαλλία

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάν

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Το βάθος και το ταλέντο του ρόστερ θα πρέπει λογικά να τρομάζουν τους αντιπάλους. Αν το τεχνικό επιτελείο καταφέρει να δαμάσει τον νεανικό ενθουσιασμό παικτών όπως ο Ντεμπελέ, ο Πογκμπά και ο Μπαπέ τότε οι «Πετεινοί» μπορούν να φτάσουν ακόμα και μέχρι τον τελικό. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη συνέπειας στην απόδοσή τους που προκύπτει από τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των παικτών, κάτι που φάνηκε σε φιλικά και προκριματικά. Σε περίπτωση που ο Ντεσάν αποτύχει, ίσως έρθει η ώρα του Ζιντάν.

 
 
Αυστραλία

Προπονητής: Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Με τον Άαρον Μούι να έχει εξελιχθεί στον απόλυτο σταρ της ομάδας και τον Τιμ Κέιχιλ να κάνει τη διαφορά ακόμη και στα 38 του χρόνια, τα «Καγκουρό» θα αποτελέσουν (πιθανότατα) δύσκολο εμπόδιο για Δανία και Περού, με τις πιθανότητες πρόκρισης να είναι περίπου ίσες ανάμεσα στις τρεις ομάδες.

 
 
Περού

Προπονητής: Ρικάρντο Γκαρέκα

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 1982

Έχει να αγωνιστεί σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1982 κι έτσι, όπου κι αν αγωνίζεται, οι Περουβιανοί στήνουν στις κερκίδες ένα τεράστιο πάρτι. Φαρφάν και Γκερέρο θα δυσκολέψουν κάθε αντίπαλη άμυνα και κανείς δεν μπορεί να τους ξεγράψει στην προσπάθεια κατάκτησης της 2ης θέσης.

 
 
Δανία

Προπονητής: Άγκε Χαρέιντε

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2010

Αν έπρεπε να δώσουμε λίγες παραπάνω πιθανότητες πρόκρισης σε μία από τις υπόλοιπες ομάδες του 3ου ομίλου, αυτή θα ήταν η Δανία. Η παρουσία του Κρίστιαν Έρικσεν, ενός από τους καλύτερους μέσους του κόσμου στην 23άδα, προσδίδει στους Σκανδιναβούς τη δυναμική και την εμπειρία που χρειάζονται για να διαχειριστούν τα ματς με Περού και Ιράν.

4ος Όμιλος
 
 
Αργεντινή

Προπονητής: Χόρχε Σαμπάολι

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Οι «αλμπισελέστε» έχουν την τύχη να διαθέτουν μία από τις πιο «τρομακτικές» επιθετικές γραμμές της διοργάνωσης και τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου, τον Λιονέλ Μέσι, σε εκπληκτική κατάσταση. Προκρίθηκαν, όμως, δύσκολα και, πέρα από κάποιες εξάρσεις, δεν πείθουν για την ομαδική τους λειτουργία. Για να δούμε.

 
 
Ισλανδία

Προπονητής: Χέιμιρ Χάλγκριμσον

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: -

Οι φοβεροί και τρομεροί «ψαράδες» σόκαραν την ποδοσφαιρική Ευρώπη πριν από δύο χρόνια με τις ψυχωμένες εμφανίσεις τους στο Euro της Γαλλίας. Μετά από μία εξίσου εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά πηγαίνουν για πρώτη φορά στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θέλουν να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν. Η μόνη διαφορά είναι πως τώρα όλοι θα τους περιμένουν.

 
 
Κροατία

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Η καλύτερη φουρνιά των Κροατών μετά την παρέα του Σούκερ ετοιμάζεται (πιθανότατα) για το τελευταίο της Μουντιάλ. Ποδοσφαιριστές όπως ο Ράκιτιτς, ο Μόντριτς και ο Μάτζουκιτς δύσκολα θα βρίσκονται στην προεπιλογή για το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο κι έτσι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους.

 
 
Νιγηρία

Προπονητής: Γκέρνοτ Ρορ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Οι «Αετοί» έρχονται με φόρα από την προκριματική φάση της αφρικανικής ζώνης, διαθέτοντας ένα πολύ ταλαντούχο και φιλόδοξο σύνολο, ικανό να ανατρέψει τα προγνωστικά. Ο Γκέρνοτ Ρορ προσέδωσε στην ομάδα αυτό που της έλειπε, την απαραίτητη γερμανική πειθαρχία.

5ος Όμιλος
 
 
Βραζιλία

Προπονητής: Tίτε

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

H ταπεινωτική ήττα που γνώρισε η «σελεσάο» με 7-1 από τη Γερμανία στο προηγούμενο Μουντιάλ φαίνεται πως αποτελεί μακρινό παρελθόν. Ο Τίτε «συμμάζεψε» την ομάδα και πλέον η παρέα του Νεϊμάρ έχει την ευκαιρία να εξιλεωθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, πάντα υπό το βλέμμα ενός ολόκληρου έθνους (σ.σ. η κυβέρνηση της χώρας πήρε την απόφαση να αλλάξει το ωράριο των εργαζομένων, ώστε να μπορούν όλοι να δουν τον αγώνα).

 
 
Ελβετία

Προπονητής: Βλαντιμίρ Πέτκοβιτς

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Άφησαν καλές εντυπώσεις στο Euro της Γαλλίας και τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και στη Ρωσία. Δεμένο σύνολο με αρκετά αστέρια, όπως ο Τζάκα και ο Σακίρι, που θα παλέψει για τη 2η θέση.

 
 
Κόστα Ρίκα

Προπονητής: Όσκαρ Ραμίρεζ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Νομίζω πως κανείς από τους Έλληνες φιλάθλους δεν θα ξεχάσει τον πικρό αποκλεισμό στα πέναλτι από την παρέα του Κέιλορ Νάβας στα γήπεδα της Βραζιλίας. Η Κόστα Ρίκα επιστρέφει σε ένα ακόμα Μουντιάλ και με όπλο την ψυχωμένη της άμυνα θα προσπαθήσει να μπει σφήνα ανάμεσα σε Ελβετία και Σερβία.

 
 
Σερβία

Προπονητής: Μλάντεν Κρστάιτς

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2010

Πρόκειται για μία από τις πιο ταλαντούχες, φρέσκες και διψασμένες ομάδες της διοργάνωσης. Στη μεσαία γραμμή δεσπόζουν παίκτες όπως ο Νεμάγια Μάτιτς, ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς Σάβιτς, ο Ντούσαν Τάντιτς και ο πρώην «ερυθρόλευκος» Λούκα Μιλιβόγιεβιτς. Η ασταθής τετράδα στην άμυνα είναι μάλλον το αδύνατο σημείο της.

6ος Όμιλος
 
 
Γερμανία

Προπονητής: Γιόαxιμ Λεβ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2010

Η κάτοχος του τροπαίου συγκαταλέγεται, επίσης, στα φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτήν τη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το βάθος του ρόστερ, η ποιότητα των παικτών και το γεγονός ότι μιλάμε για τη Γερμανία αρκούν για να τη φέρουν τουλάχιστον μέχρι την τετράδα. Για να δούμε αν θα επαληθευτεί ξανά η περιβόητη ατάκα του Γκάρι Λίνεκερ.

 
 
Μεξικό

Προπονητής: Χουάν Κάρλος Οσόριο

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2010

Η χώρα που συμμετέχει ανελλιπώς στα Μουντιάλ από το 1950 δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται και σε αυτό. Μαζί, φυσικά, με τον αρχηγό της Ράφα Μάρκεζ, ο οποίος, σε ηλικία 39 χρονών, καλείται να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο 5ο κατά σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην προκριματική φάση άφησε πίσω τις ΗΠΑ. Τα προγνωστικά θέλουν το Μεξικό να προκρίνεται στα νοκ-άουτ.

 
 
Σουηδία

Προπονητής: Γιάνε Άντερσον

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2006

Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν θα βρίσκεται στα γήπεδα της Ρωσίας (ή, αν προτιμάτε, τα γήπεδα της Ρωσίας δεν θα πάνε στον Ζλάταν) και για πρώτη φορά μετά το 2000 οι Σουηδοί θα κληθούν να αγωνιστούν σε επίσημη διοργάνωση χωρίς τον καλύτερο παίκτη στην Ιστορία της χώρας.

 
 
Νότια Κορέα

Προπονητής: Σιν Τέι-Γιονγκ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Είναι το αουτσάιντερ του ομίλου και ταυτόχρονα μία από τις ομάδες-μυστήριο της διοργάνωσης. Οι στοιχηματικές εταιρείες τής δίνουν απόδοση 500/1 να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα επαναλάβει το «θαύμα» του 2002, με ή χωρίς διαιτητική εύνοια.

7ος Όμιλος
 
 
Βέλγιο

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

H ομάδα που κατέκτησε την 1η θέση του προκριματικού ομίλου στον οποίο συμμετείχε και η δική μας εθνική ομάδα θέτει υποψηφιότητα να φτάσει αρκετά ψηλά στη διοργάνωση. Η παρέα του Αζάρ, του Λουκάκου και του ΝτεΜπρούινε έχει ομολογουμένως πολύ ταλέντο, αλλά η έλλειψη εμπειρίας μοιάζει να είναι η αχίλλειος πτέρνα τους σε ματς όπου η μπάλα «καίει». Επίσης, κανείς δεν κατάλαβε γιατί έμεινε εκτός 23άδας ο Ρατζά Ναϊνγκολάν.

 
 
Αγγλία

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκέιτ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Σε ατομικό επίπεδο, η αξία των παικτών των «Λιονταριών» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο προκαλεί ίλιγγο. Από την άλλη, σε ομαδικό επίπεδο συνηθίζουν να απογοητεύουν. Μετά τις συνεχείς αποτυχίες των τελευταίων δεκαετιών, η πίεση που ασκείται από τον Τύπο και τους οπαδούς είναι τεράστια. Με πολλούς νέους παίκτες και τον απαραίτητο ενθουσιασμό θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση στα γήπεδα της Ρωσίας.

 
 
Παναμάς

Προπονητής: Ερνάν Ντάριο Γκόμεζ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: -

Η πρόκριση της εθνικής ομάδας του Παναμά, για πρώτη φορά στην Ιστορία του, στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των προκριματικών. Μιλάμε για την ομάδα που άφησε εκτός τις ΗΠΑ σε ένα ματς-θρίλερ, στο οποίο επικράτησε της Κόστα Ρίκα με γκολ λίγο πριν από το 90’. Ένα είναι σίγουρο, πάντως, αυτοί οι παίκτες δεν θα παραδοθούν χωρίς μάχη.

 
 
Τυνησία

Προπονητής: Ναμπίλ Μααλούλ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2006

Στην 5η τους συμμετοχή στα τελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη θα προσπαθήσουν να μπουν «σφήνα» ανάμεσα σε Βέλγιο και Αγγλία, παρότι στα τελευταία φιλικά η εικόνα τους ήταν απογοητευτική. Το μεγάλο τους αστέρι είναι ο Γουαμπί Καζρί.

8ος Όμιλος
 
 
Πολωνία

Προπονητής: Άνταμ Ναβάλκα

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2006

Μόλις μερικά χιλιόμετρα απόσταση θα χρειαστεί να διανύσουν οι Πολωνοί για να δώσουν το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ουσιαστικά, είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της συγκεκριμένης φουρνιάς, με εξέχοντα παίκτη τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, να καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο σε διεθνές επίπεδο. Στη γειτονική Ρωσία αναμένεται, μάλιστα, να ταξιδέψουν και πολλές χιλιάδες Πολωνοί φίλαθλοι, αν και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγία με την οποία τους καλεί να προσέχουν για πιθανό τρομοκρακτικό χτύπημα.

 
 
Σενεγάλη

Προπονητής: Αλιού Σισέ

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2002

Σε έναν από τους πιο αμφίρροπους (και ισορροπημένους) ομίλους του Μουντιάλ, η Σενεγάλη θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη και να περάσει στην επόμενη φάση. Η πρόκρισή της στα τελικά της διοργάνωσης πάλι ήταν επεισοδιακή. Στο ντέρμπι με τη Νότια Αφρική έχασε. Η FIFA, ωστόσο, ανακάλυψε πως ο αγώνας είχε «χειραγωγηθεί» υπέρ του νικητή, με αποτέλεσμα να ορίσει την επανάληψή του έναν χρόνο μετά. Οι Σενεγαλέζοι νίκησαν στο ριμάτς και πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο.

 
 
Κολομβία

Προπονητής: Χοσέ Πέκερμαν

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Μετά την εξαιρετική πορεία στο προηγούμενο Mουντιάλ και τον αποκλεισμό στον προημιτελικό από την οικοδέσποινα Βραζιλία θα κυνηγήσει εκ νέου την υπέρβαση, σε ευρωπαϊκό έδαφος αυτήν τη φορά. Στα θετικά το ότι τα δύο «αστέρια» της ομάδας, ο Χάμεζ Ροντρίγκεζ και ο Ρανταμέλ Φαλκάο, προέρχονται από παραγωγικές σεζόν.

 
 
Ιαπωνία

Προπονητής: Ακίρα Νισίνο

Τελευταία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο: 2014

Ύστερα από την απογοητευτική της παρουσία στα γήπεδα της Βραζιλίας επιστρέφει για να διεκδικήσει μια καλύτερη εμφάνιση και ίσως την πρόκριση σε ένα όμιλο όπου κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εξαρχής τις ομάδες που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Οι Ρώσοι, από την άλλη, έχουν αρχίσει καμπάνια για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ιάπωνες τουρίστες στη χώρα. Πέρσι μόνο, η έλευση Ιαπώνων τουριστών στη χώρα αυξήθηκε κατά 27%.

 
 
 
Οι σταρ του Παγκοσμίου Κυπέλλου
    • Mέσι
      Τελευταία ευκαιρία να γίνει ο G.O.A.T
      Όσα έχει καταφέρει την τελευταία δεκαετία (και βάλε) με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα τού δίνουν το δικαίωμα να κοιτάζει στα μάτια τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Στη συζήτηση, όμως, για το αν είναι ο GOAT (Greatest Of All Time), δηλαδή ο καλύτερος που πάτησε ποτέ στο χορτάρι, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που θα επισημαίνουν τα φτωχά επιτεύγματά του με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής. Με δεδομένο ότι βαδίζει στα 31, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Μεσί-α να οδηγήσει τους «μπιανκοσελέστε» στην κατάκτηση του τροπαίου και να κάνει τους επικριτές του να σωπάσουν μια για πάντα.
    • Κ.Ρονάλντο
      Μπορεί να κάνει ότι και στο Παρίσι;
      Ο 33χρονος σούπερ-σταρ της Εθνικής Πορτογαλίας κατέκτησε φέτος το 3ο σερί Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Όσον αφορά το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, οδήγησε τη χώρα του στην κατάκτηση του Euro 2016 μέσα στο «σπίτι» της οικοδέσποινας Γαλλίας. Αν καταφέρει να διακριθεί και στα γήπεδα της Ρωσίας, τότε ποιος θα τον αμφισβητεί κάθε φορά που θα υποστηρίζει ότι είναι πράγματι ο καλύτερος του κόσμου;
    • Νεϊμάρ
      Ήρθε η ώρα να χριστεί ηγέτης
      Από το 2002 και την εποχή των Ρονάλντο, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο, οι Βραζιλιάνοι ψάχνουν εναγωνίως τον επόμενο ηγέτη τους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε o Νεϊμάρ άφησε την Μπαρτσελόνα για την Παρί Σεν Ζερμέν έναντι του ποσού 222 εκατ. ευρώ (σ.σ. η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου). Πολλοί είπαν ότι το έκανε για να βγει από τη σκιά του Μέσι. Αν θέλει, όμως, στ’ αλήθεια να ξεπεράσει τον Αργεντινό σούπερ-σταρ δεν θα υπάρξει πιο κατάλληλη στιγμή απ’ αυτή.
    • Σαλάχ
      Ο τελευταίος Φαραώ της Αιγύπτου
      «Μο Salah, Mo Salah, Mo Salah, running down the wing, Salah, la la la, la la la, the Egyptian king». O βραχύσωμος Αιγύπτιος με το φουντωτό μαλλί και το καλοσυνάτο χαμόγελο έγινε φέτος σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ, αλλά για τους συμπατριώτες του συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο. Έναν «φάρο» ελπίδας και αισιοδοξίας σε μια χώρα που μαστίζεται από μεγάλα οικονομικά προβλήματα, περιστατικά διαφθοράς, τρομοκρατικές επιθέσεις και ένα κράτος καταστολής.
 
 
 
5 νέα «αστέρια» που θα εμφανιστούν στα γήπεδα της Ρωσίας

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο που ξεκινάει την Πέμπτη κρύβει αρκετές ιδιαιτερότητες για πολλούς ποδοσφαιριστές. Άλλοι θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και άλλοι θα βιώσουν για τελευταία φορά στην καριέρα τους την εμπειρία ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από τους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε Μουντιάλ ξεχωρίσαμε 5 νεαρούς αστέρες οι οποίοι έχουν τις ικανότητες να τραβήξουν όλα τα φώτα πάνω τους και να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Χάρι Κέιν
Αγγλία
Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς στον κόσμο σκόραρε φέτος 41 γκολ σε 48 εμφανίσεις και έχασε το βραβείο του πρώτου σκόρερ στην Premier League λόγω του «φαινομένου Σαλάχ». Παρότι διανύει το 24ο έτος της ηλικίας του αυτή θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ. Αρχηγός και απόλυτος ηγέτης της νέας γενιάς των «λιονταριών», κουβαλά στους ώμους του το βαρύ φορτίο των προσδοκιών μιας ολόκληρης χώρας.
Κιλιάν Μπαπέ
Γαλλία
Ο 19χρονος μεσοεπιθετικός των «πετεινών» κόστισε πέρσι στην Παρί Σεν Ζερμέν 180 εκατ. ευρώ. Οι επιδόσεις του σε γκολ και ασίστ είναι καλύτερες απ’ αυτές του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο στην αντίστοιχη ηλικία. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Πορτογάλος σούπερ-σταρ τον επέλεξε ως έναν από τους διαδόχους του. Ο «Ντονατέλο», όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, έχει την ικανότητα να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του αλλά και όλο το μέλλον μπροστά του για να γίνει ο καλύτερος του κόσμου.
Μάρκο Ασένσιο
Ισπανία
Μπορεί να μην είναι βασικός στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά τις περισσότερες φορές που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, διαθέτει άριστη τεχνική κατάρτιση και «φονικό» σουτ. Στα χέρια του Ζιντάν έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει βασικότατο πυλώνα στη Ρεάλ της επόμενης ημέρας και έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και με την εθνική ομάδα της χώρας του, αρχής γενομένης από το φετινό Μουντιάλ.
Γκαμπριέλ Χεσούς
Βραζιλία
Η «σελεσάο» διαθέτει πολλούς αστέρες στην καλύτερη φάση της καριέρας τους, ανάμεσα στους οποίους οι Νεϊμάρ, Φιρμίνιο και Μαρσέλο. Ο rookie της παρέας και αυτός που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να αποτελέσει μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του Μουντιάλ δεν είναι άλλος από τον 21χρονο επιθετικό της Μάντσεστερ Σίτι. Σε αυτό τον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην Ευρώπη μας έχει δώσει δείγματα του πλούσιου ταλέντου του, σκοράροντας 24 γκολ σε 53 εμφανίσεις.
Τίμο Βέρνερ
Γερμανία
Τα «πάντσερ» αναζητούν εδώ και χρόνια τον παίκτη που θα σηκώσει το βάρος της επιθετικής γραμμής στη μετα-Κλόζε εποχή. Ο 22χρονος φορ της Λειψίας θεωρείται το next big thing του γερμανικού ποδοσφαίρου. Φέτος, σε 45 εμφανίσεις μέτρησε 21 γκολ, ενώ με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έχει σκοράρει 7 γκολ σε 12 εμφανίσεις. Go, Timo!
 
 
 
Αυτοί που θα κερδίσουν τη «μάχη» στις εξέδρες

Σε κάθε Μουντιάλ οι κερκίδες των γηπέδων μετατρέπονται σε ένα πολύχρωμο, πολυπολιτισμικό μωσαϊκό όπου συνυπάρχουν άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου.

Πολλοί ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα. Κάποιοι κουβαλούν μαζί τις οικογένειές τους, ακόμη και πολύ μικρά παιδιά.

Πάμε να δούμε τις εξέδρες που αναμένεται να κλέψουν την παράσταση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζοντας ότι η συνέυρεσή τους δεν θα οδηγήσει στα έκτροπα που είχαμε στο Εuro της Γαλλίας. 

Το πάθος των Βίκινγκς

Έγιναν γνωστοί για το ρυθμικό τους χειροκρότημα και τις συντονισμένες κραυγές φιλάθλων και παικτών μετά τη νίκη της Εθνικής Ισλανδίας απέναντι στην Αγγλία.

Ο ίδιος πανηγυρισμός συνεχίστηκε και στο επόμενο ματς, παρά την ήττα από την οικοδέσποινα Γαλλία. Αποκορύφωμα, οι περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Ισλανδοί που συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ μόνο και μόνο για να τους υποδεχτούν.

Ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως και πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν πώς και πώς το συγκεκριμένο χειροκρότημα στα γήπεδα της Ρωσίας. Μαζί μ’ αυτούς και οι Ισλανδοί, το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ήτοι 66.000 άτομα, έκαναν αίτηση στη FIFA για να μπορέσουν να παρευρεθούν στη Ρωσία.

Η ιδιαίτερη κουλτούρα των Νοτιοκορεατών

 

Οι οπαδοί της Νότιας Κορέας κουβαλούν τη δική τους ιδιαίτερη κουλτούρα, η οποία θα προσδώσει μια διαφορετική νότα στις κερκίδες των ρωσικών γηπέδων. Το 2014, στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαν προκαλέσει αίσθηση όταν, μετά τις κακές εμφανίσεις της εθνικής τους ομάδας, άρχισαν να πετούν καραμέλες στους ποδοσφαιριστές, ζητώντας τους να τις φάνε. Όπως εξήγησαν γνώστες της κουλτούρας τους, πρόκειται για μία από τις χειρότερες προσβολές που μπορεί να απευθύνει κάποιος σε Νοτιοκορεάτη.

Οι Σενεγαλέζοι, οι πιο φιλικοί φίλαθλοι του κόσμου

 

Κάθε φίλαθλος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο την ήττα, ανάλογα με τη ψυχοσύνθεσή του. Άλλοι κλαίνε, άλλοι γίνονται βίαιοι, άλλοι αποδοκιμάζουν και άλλοι αποχωρούν νωρίτερα από τη λήξη του αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στη Σενεγάλη, όμως, υπάρχει ένα κλαμπ φιλάθλων, το Allez Casa, τα μέλη του οποίου τραγουδούν ασταμάτητα, είτε χάνει είτε κερδίζει η ομάδα τους.

Σκοπός τους είναι να εμψυχώσουν την εθνική ομάδα της Σενεγάλης όχι λοιδορώντας τον αντίπαλο, αλλά εκτιμώντας τον, όπως λένε και στα συνθήματά τους. Το BBC τους είχε χαρακτηρίσει τους «πιο φιλικούς φιλάθλους του κόσμου». Ανυπομονούμε να τους δούμε στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι Περουβιανοί και το πάρτι της ζωής τους

 

Πριν από μερικές μέρες η αποστολή του Περού αναχώρησε με τελικό προορισμό τη Ρωσία, όπου και θα γίνουν τα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Έξω από το αεροδρόμιο εκατοντάδες οπαδών και φιλάθλων της ομάδας φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν σημαίες υπέρ της χώρας.

Πολλοί, μάλιστα, φαίνεται πως τους ακολούθησαν, αφού σε φιλικό παιχνίδι της εθνικής ομάδας του Περού με τη Σαουδική Αραβία στην Ελβετία πάνω από 19.000 Περουβιανοί βρέθηκαν στις κερκίδες τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Αυτό, όμως, που συνέβη το βράδυ που το Περού επικράτησε της Νέας Ζηλανδίας και προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ ήταν πρωτόγνωρο.

Ήταν τέτοια η ένταση των πανηγυρισμών στο πρώτο γκολ της ομάδας τους, που τα συστήματα προειδοποίησης σεισμών της Λίμα άρχισαν να καταγράφουν σεισμικές δονήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ