ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

«Εξέλιξη Ζωής»: Μία οργάνωση για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας

«Εξέλιξη Ζωής»: Μία οργάνωση για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής φροντίδας Facebook Twitter
«Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, απ' όπου κι αν προέρχονται»
0



OΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και οι έφηβοι χρειάζονται στήριξη, αγάπη και φροντίδα, εφόδια απαραίτητα για να διεκδικήσουν ένα μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Υπάρχουν πολλά γύρω μας που ζουν και φιλοξενούνται σε ιδρύματα κλειστής προστασίας, των οποίων η άμεση και ουσιαστική υποστήριξη είναι αναγκαία. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Εξέλιξη Ζωής» έχει αναλάβει αυτό το έργο τα τελευταία δύο χρόνια και συνεχίζει δυναμικά. Σκοπός της είναι η ενδυνάμωση, η προστασία και η φροντίδα των νέων ηλικίας 18-25, ώστε να γίνουν ενεργά και αυτάρκη μέλη της κοινωνίας.


Με καθημερινή αφοσίωση, τρυφερότητα και ευαισθησία, όλοι οι συμμετέχοντες και εθελοντές στην «Εξέλιξη Ζωής» προσφέρουν εξιδεικευμένες υπηρεσίες και γνώσεις μέσω προγραμμάτων, εστιάζοντας στους χώρους του πολιτισμού, του αθλητισμού και της εκπαίδευσης. Επίσης, εξασφαλίζουν στέγη, πνευματική, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και κατάλληλη προετοιμασία για επαγγελματική αποκατάσταση.


«Ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, απ' όπου κι αν προέρχονται»: αυτό είναι το πρόταγμά τους. Τα παιδιά χρειάζεται να προχωρήσουν δυναμικά στη ζωή και να αφήσουν τις εμπειρίες της ιδρυματικής περίθαλψης στο παρελθόν. «Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, προκειμένου οι ζωές όλων των παιδιών να εξελίσσονται ομαλά, χωρίς να αδικούνται» λέει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της «Εξέλιξης Ζωής», Δήμητρα Καλαντώνη.

Η ευαισθητοποίηση και προσφορά του κόσμου αλλά και η πολύτιμη δράση της «Εξέλιξης Ζωής» αποδεικνύει ότι μέσα σε λίγο χρόνο μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε όλα τα παιδιά να οραματίζονται ένα ανεξάρτητο και καλύτερο μέλλον. 


Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και έκτοτε έχει βοηθήσει περισσότερα από 90 παιδιά και εφήβους, ενώ από τη δράση της έχει ωφεληθεί και το προσωπικό των δομών κλειστής παιδικής προστασίας.

Η γέφυρα που χτίζεται από την εθελοντική βοήθεια που προσφέρεται είναι συγκινητική, καθώς βλέπεις νέους να μιλάνε για τη στήριξη που πήραν. Χαρακτηριστικά, η Σ., 18 ετών, αναφέρει «η "Εξέλιξη Ζωής" με βοήθησε να πάω ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Κατάφερα να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, που ήταν κάτι που ήθελα και αγαπάω, και πλέον είμαι ενεργό μέλος της ομάδας, αφού φωτογραφίζω τις δράσεις της!», ενώ οι J. και E., 17 ετών, προσθέτουν «αν δεν ήταν η "Εξέλιξη Ζωής", δεν θα παίρναμε Lower».


Σίγουρα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πολύτιμη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που με δωρεές στηρίζει, από τα πρώτα της κιόλας βήματα, τη ΜΚΟ. Έτσι, έχουν καταφέρει να οργανώνουν και να συντονίζουν δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την αθλητική, κοινωνική και καλλιτεχνική ανάπτυξη, καθώς και με την ψυχολογική υποστήριξη των νέων.

Πανδημία και Δράσεις

Μπορεί η εξάπλωση του Covid-19 στη χώρα μας να θέτει περιορισμούς, ωστόσο η ομάδα της «Εξέλιξης Ζωής», εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δεν αφήνει ούτε μία ώρα εκπαίδευσης να πάει χαμένη. Από την πρώτη ημέρα του νέου lockdown τα μαθήματα στις συνεργαζόμενες δομές κλειστής παιδικής προστασίας πραγματοποιούνται ψηφιακά, με χρήση των συστημάτων που είχαν εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης καραντίνας, την άνοιξη, με αποτέλεσμα την προσαρμογή όλων με σχετική ευκολία και τη διασφάλιση της συνέχειας και της συνέπειας των δράσεών τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόσφατα συμπληρώθηκαν 1.000 εκπαιδευτικές ώρες (διά ζώσης και διαδικτυακά) σε διάστημα μόλις δυόμισι μηνών από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Αντίστοιχα, έχουν προσαρμοστεί και οι αθλητικές δραστηριότητες με την υλοποίηση ψηφιακών προγραμμάτων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ωφελούμενοι έρχονται σε επαφή με βραβευμένους αθλητές. Παράλληλα, διαδικτυακά εφαρμόζονται και τα μαθήματα εικαστικών, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργικότητα των νέων. Η ευαισθητοποίηση και προσφορά του κόσμου αλλά και η πολύτιμη δράση της «Εξέλιξης Ζωής» αποδεικνύει ότι μέσα σε λίγο χρόνο μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε όλα τα παιδιά να οραματίζονται ένα ανεξάρτητο και καλύτερο μέλλον.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε:

Η βοήθεια που μπορεί να παράσχει κάποιος ως μεμονωμένος πολίτης είναι μέσω εθελοντισμού, δωρεάς ή ακόμα και προσφοράς εξειδικευμένων επαγγελματικών γνώσεων.

210 7546020, www.exelixizois.org, [email protected]

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Είμαστε φοβισμένοι»: 4 μαθητές μιλάνε στη LiFO για τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία

Ελλάδα / «Είμαστε φοβισμένοι»: 4 μαθητές μιλάνε στη LiFO για τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία

4 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας περιγράφουν πώς βιώνουν την κρίση του Covid-19 και μιλάνε για τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία, τις μάσκες, τους περιορισμούς, τους φόβους και τα συναισθήματά τους.
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ
Μια ομάδα ακτιβιστών κτηνιάτρων βοηθά αδέσποτα και άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα

Do the right thing / Μια ομάδα ακτιβιστών κτηνιάτρων βοηθά αδέσποτα και άγρια ζώα σε όλη την Ελλάδα

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό, ανεξάρτητο σωματείο που προσφέρει ιατρική βοήθεια σε ζώα που έχουν ανάγκη περίθαλψης και είναι αποκλεισμένα από την κτηνιατρική φροντίδα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ